Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

czy dobrze kombinuje...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czy dobrze kombinuje...

Witam,
    planuję zrobić sobie subwoofer aktywny, a dokładniej obudowe. Narazie mam moduł z wzmacniaczem i głośnik STX GDN 20/80/8, który narazie pracuje w band-pass, ale nie spisuje się tam za dobrze. Planuje zrobić obudowe dwukomorową z płyty MDF 18 mm. W jednej komorze będzie głośnik, a w drugiej moduł. Jako komorę z głośnikiem wybrałem bass-reflex o pojemności 36l (3x2x6dm) strojoną na 45Hz. Otwór wybrałbym średnicy 8 cm i długości 16 cm umieszczając na tej samej ściance co głośnik. Opóźnienie wynosiłoby około 16 ms przy 43Hz, a przy 60Hz występowałoby niewielkie podbicie rzędu 1 dB. Chciałem spytać czy dobrze sobie to wszystko zaplanowałem czy może coś źle myśle? Byłaby to moja pierwsza konstrukcja i chciałbym, aby wypadła jak najlepiej stąd zadaje pytanie na forum. Dołączam rysunek, aby zobrazować to co mam na myśli.

Pozdrawiam.
    Załączone pliki

Ale to 36 litrów ma być dla samego głośnika czy cała obudowa tyle wynosi? Jak dla samego głośnika to chyba troche za dużo.

Skomentuj

36l dla samego głośnika, tyle przynajmniej podaje WinISD.

Skomentuj

stx chyba nie robi takich glosnikow co podales najwyzej tonsil

Skomentuj

chodzi o ten głośnik http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...=0&vSubPage=40 :)

Skomentuj

widziałeś jakie ma Qts !!!!! 0.7xxxx !!!!! i ty go do BR chcesz wstawić !! szok
            ZAPOMNIJ O BR z Tym głośnikiem!!!

jak dla mnie to sprzedaj ten głośnik... i kup np. 22 SC duzo lepszy bedzie

Skomentuj

Przy takim stosunku dobroci do czest rezonansowej zestroilbym inaczej (nizej) ale wiekszych bledow nie popelniles w swych rozwazaniach.Moze impuls najwiekszy przenioslby sie poza zakres uzyteczny (na niska czestotliwosc) . Wiadomo w subie jednak inaczej to wszystko wyglada.

Skomentuj

Lynx, przyznam się, że szczeliłem wielką gafę :] parametry jakie wprowadziłem do programu wziąłem z aukcji na allegro, na której kupiłem ten głośnik http://allegro.pl/show_item.php?item=35355001 . nie porównywałem ich z tymi na stronce stx stąd to wszystko mi tak wyszło. jak by mi się udało sprzedać ten głośnik to chętnie wezmę tą 22 :) parametrami bije na głowe 20.

widze, że będę musiał to wszystko jeszcze raz sobie przemyśleć i poobliczać :/

Skomentuj

ja mam bude taka sama tez z komora z płyty 2,5cm przud 5cm moge za 60zł sprzedac tylko ze wazy ok 65 kg hehe :P miała byc do gdn 20/80/2 ale on był wydmuchiwany z niej teraz jestem zwolenikiem 20L closedów:)

Skomentuj

dalex1, dzięki sam spróbuje coś zmajstrować :)

Skomentuj

ogolnie fajnie ale bedzie z niego "jamnik"

Skomentuj

Ty kupiłes stara serie na stronie jest nowa.... wiec parametry bierz te z aukcji.

Skomentuj

tak jakoś się dziwnie złożyło, że miałem dostać ten ze starej serii, ale otrzymałem z nowej :) tylko, że ja dałem 34 zł, a u STX`a są za 24 zł :/

Skomentuj

no to interes Ci nie wyszedł... na szczęscie że to małe koszty....

Skomentuj

wreszcie sobie to przemyślałem i poobliczałem od nowa :) zamieniłbym swojego GDN-20-80-8-SC na GDN-22-120-8-SC (mam nadzieje, że dobrze zrobie Lynx ). nadal byłaby to obudowa dwukomorowa. wysokość wtedy zmniejszyłbym o 1 dm co dałoby 30L na głośnik i stroiłbym na 40Hz. otwor byłby średnicy 5,9 cm i długości 12 cm. niby w WinISD wszystko ładnie wygląda. mam jeszcze pare pytań:
                              1) czy taki bass-reflex http://allegro.pl/show_item.php?item=37061317 oprócz na allegro można gdzieś jeszcze dostać?
                              2) głośnik z br lepiej, aby był na ściance przedniej czy skierowany w dół?
                              3) komore z br trzeba wytłumiać czy można sobie podarować?
                              4) ile taka płyta MDF 18mm może kosztować? :]
                              5) czy br jaki chce użyć nie będzie miał za małej średnicy? nie chciałbym, aby przy słuchaniu muzyki słyszeć również świsty powietrza :/
                              proszę o ocene tego projektu i odpowiedzi na pytania :)

Skomentuj

daruj sobie BP zwykły bass reflex sprawdza się lepiej w przypadku stx'ów (B-P to raczej stosuje się do głośników na pograniczu closed i B-R bo mozna z nich więcej wyciągnąć)

Skomentuj

nie chodzi mi o band-pass :) obudowa ma być dwukomorowa czyli w jednej komorze głośnik z bass-reflexem, a w drugiej wzmacniacz :]

Skomentuj

a to jak tak to ok

Skomentuj

Czaruję...
                                    X