Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Seas CA21RE do 2 way?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Seas CA21RE do 2 way?

Otóż mam prawie za darmo parę głośników 8 calowych seasów CA21RE (membrana papierowa, lakierowana na gumie, wymaga obudowy zamkniętej). Zastanawiam się czy nadawałby się do dużych monitorów lub kolumn podłogowych 2 drożnych (8+1 cala)? Oczywiście jestem świadomy że trzeba by łączyć je z dobrą kopułką znoszącą niski podział (planowałem z seasem 27TBFC/G). Warto bawić się tymi głośnikami czy dać sobie spokój i kupić coś współczesnego np 22 cm papierowego seasa ?
    Parametry głośnika:
    http://www.seas.no/images/stories/vi...397_ca21re.pdf

3 kHz to niski podział?

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
      3 kHz to niski podział?
      Myślałem raczej nad 1.5-1.7kHz skoro tweeter na to pozwala

---------- Post dodany o 19:37 ---------- Poprzedni post o 19:36 ----------

Tylko moje pytanie właśnie jest takie czy warto zawracać sobie tym głośnikiem d..pe czy kupić coś współczesnego

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
        Tylko moje pytanie właśnie jest takie czy warto zawracać sobie tym głośnikiem d..pe czy kupić coś współczesnego
        Moim zdaniem jeżeli masz parę za grosze to warto się pobawić:)
        dać sobie spokój i kupić coś współczesnego np 22 cm papierowego seasa ?
        Z czego dobrze kojarzę to CA21RE nie jest taki stary, jeżeli się nie mylę to jego następcą jest współczesny CA22

Skomentuj

Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz posta
          Moim zdaniem jeżeli masz parę za grosze to warto się pobawić
          Bawić się już tym bawiłem, gra to nawet bardzo ciekawie ale zastanawiam się czy warto robić obudowę z prawdziwego zdarzenia, zostawić je sobie czy kupić współczesnego 8 calowca (pieniądze sie znajdą) i bedzie to duży skok jakościowy
          Z czego dobrze kojarzę to CA21RE nie jest taki stary, jeżeli się nie mylę to jego następcą jest współczesny CA22
          Początek lat 80 więc ok 30 ma już :P

Skomentuj

Początek lat 80 więc ok 30 ma już :P
            A nie początek lat 90 do 2000?
            Moje domniemania są takie dlatego że:
            - w pdf-ie który załączyłeś masz na wykresie datę pomiaru 92
            - Tu masz czeskie forum z wpisami z 2007 gdzie jest podana jego cena: http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=2439
            - Tu masz ceny archiwalne ze sklepu z USA: http://zalytron.com/Schematics/seas.html
            - kształt kosza nie pasuje mi do głośników z lat 80
            A ten głośnik ( w wersji ekranowanej) ktoś połączył z BG Neo 3 - tu masz ogłoszenie: http://www.caraudio.com/forums/car-a...-bg-neo3s.html Także chyba taki zły nie jest :)
            Last edited by Kubik87; 09.04.2012, 20:15.

Skomentuj

A nie początek lat 90 do 2000?
              Moje domniemania są takie dlatego że:
              - w pdf-ie który załączyłeś masz na wykresie datę pomiaru 92
              - Tu masz czeskie forum z wpisami z 2007 gdzie jest podana jego cena: http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=2439
              - Tu masz ceny archiwalne ze sklepu z USA: http://zalytron.com/Schematics/seas.html
              - kształt kosza nie pasuje mi do głośników z lat 80
              Hmm, może produkowali go przez dłuższy czas? Głośnik siedział w kolumnach z początku lat 80 więc taki mój wniosek. Tak w ogóle są w bardzo dobrym stanie.
              Chciałem ogólnie teraz pójść w papierzaki i zastanawiam sie czy usłyszę dużą różnice kupując głośniki za 700zł (CA22) w stosunku do tych CA21?

A ten głośnik ( w wersji ekranowanej) ktoś połączył z BG Neo 3 - tu masz ogłoszenie: http://www.caraudio.com/forums/car-a...-bg-neo3s.html Także chyba taki zły nie jest
              Widziałem już to, trochę neta przekopałem ale brak większych konkretów :/

Skomentuj

Hmm, może produkowali go przez dłuższy czas? Głośnik siedział w kolumnach z początku lat 80 więc taki mój wniosek.
                Możliwe (ale patrząc po mocy i budowie kosza to faktycznie bliżej mu do głośników z lat 90') , albo ktoś wymienił głośniki w kolumnach na nowe:).
                Chciałem ogólnie teraz pójść w papierzaki i zastanawiam sie czy usłyszę dużą różnice kupując głośniki za 700zł (CA22)
                Patrząc po parametrach to głośniki zbliżone ale parametry nie grają więc trudno powiedzieć
                A nie myślałeś żeby wykorzystać go w 3 way i zrobić coś w stylu 3 way Classic Troelsa Gravesena. Jeżeli odpowiada Ci bas z CA 21 to można było by spróbować bo jakoś tak nigdy nie byłem zwolennikiem układu 8+1 :)

Skomentuj

A nie myślałeś żeby wykorzystać go w 3 way i zrobić coś w stylu 3 way Classic Troelsa Gravesena. Jeżeli odpowiada Ci bas z CA 21 to można było by spróbować bo jakoś tak nigdy nie byłem zwolennikiem układu 8+1
                  No niestety ale za 3 way się nie łapę gdyż nie poradzę sobie ze zwrotnicą. 2 way już prędzej bo mam 27TBFC/G więc tylko pozostaje kwestia midbasa (najbardziej pasuje mi 8 cali)

Skomentuj

No niestety ale za 3 way się nie łapę gdyż nie poradzę sobie ze zwrotnicą. 2 way już prędzej bo mam 27TBFC/G więc tylko pozostaje kwestia midbasa (najbardziej pasuje mi 8 cali)
                    Chłopak...nad czym jeszcze myślisz? Masz kopułkę, masz 8 cali. Klepiesz skrzynkę za jakieś 20-30zł z białych płyt z Castoramy (21zł/m^2 gotowych formatek) i działasz. Nie ma nad czym się zastanawiać. To 8 cali można ciąć dość wysoko a mi zawsze podobała się średnica z większych głośników.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                      Chłopak...nad czym jeszcze myślisz?
                      Czy opłaca ładować się w te stare głośniki (chciałbym jakieś lepsze budy skleić niż pocięte meble :P) czy może lepiej kupić nowsze głośniki które bedą trwalsze oraz o wiele lepsze jakościowo i opłacało by sie do nich coś zrobić porządnego na pare lat?

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        mi zawsze podobała się średnica z większych głośników.
                        Musiąłbys usłyszeć średnice z 10" w moich kolumnach:)

---------- Post dodany o 20:45 ---------- Poprzedni post o 20:44 ----------

Czy opłaca ładować się w te stare głośniki (chciałbym jakieś lepsze budy skleić niż pocięte meble :P) czy może lepiej kupić nowsze głośniki które bedą trwalsze oraz o wiele lepsze jakościowo i opłacało by sie do nich coś zrobić porządnego na pare lat?
                        Czy opłaca się to sprawdzisz... koszt paczek bedzie 20-40zł i bedziesz wiedział. Jak zagra źle to na smietnik a jak dobrze zrobisz nowe ładne

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                          Czy opłaca się to sprawdzisz... koszt paczek bedzie 20-40zł i bedziesz wiedział. Jak zagra źle to na smietnik a jak dobrze zrobisz nowe ładne
                          Bawić się już tym bawiłem, gra to nawet bardzo ciekawie ale zastanawiam się czy warto robić obudowę z prawdziwego zdarzenia, zostawić je sobie czy kupić współczesnego 8 calowca (pieniądze sie znajdą) i bedzie to duży skok jakościowy
                          Najbardziej ciekawi mnie porównanie tego CA21 z CA22RNY, czy będzie to duży skok jakościowy

Skomentuj

Ale zrozum w koncu ze nikt ci tego nie powie!
                            Każdemu podoba sie co innego stare głosniki z lat 80-90 były robione naprawde bezkompromisowo.
                            Możliwe ze nowsze odpowiedniki tych seasów beda miały wieksze zniekrztałcenia w niskim pasmie i bedzie to brzmiało bardzo efekciarsko.
                            Musisz najprosciej zrobić paczki i ich posłuchac spodoba ci sie,zrobisz kolumny.
                            Nie spodoba sie....Bedziesz dalej słuchac tonsilów.
                            Proste:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                              Musisz najprosciej zrobić paczki i ich posłuchac spodoba ci sie,zrobisz kolumny.
                              W skrzynkach już były (ok 25l obudowa zamknięta)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                Ale zrozum w koncu ze nikt ci tego nie powie!
                                benek161 mógłbyś napisać maila do Troelsa Gravesena - może on go słyszał - na pewno się ucieszy z takiego pytania
                                EBP= 64,6 czyli w bass-reflexsie też można by spróbować

---------- Post dodany o 23:25 ---------- Poprzedni post o 23:16 ----------

No niestety ale za 3 way się nie łapę gdyż nie poradzę sobie ze zwrotnicą.
                                Bardziej miałem na myśli skopiowanie zwrotki z 3-way Classic i dopasowanie tylko filtra dla CA21 zamiast CA22 - głośniki podobne więc mogłoby się udać może nawet bez modyfikacji:)Oczywiście reszta taka sama jak w oryginale: MCA12RC + 27TFFC

Skomentuj

Benek masz oba glosniki to nie zastanawiaj sie tylko buduj
                                  zamiast zakladac temasz "czy..?" zalozyl bys temat w "budowanie na ekranie.."

---------- Post dodany o 09:05 ---------- Poprzedni post o 09:03 ----------

zawsze mozesz poczekac na awx'a 8" do oversized
                                  zapowiadali cos takiego w zeszlym roku :)
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Bardziej miałem na myśli skopiowanie zwrotki z 3-way Classic i dopasowanie tylko filtra dla CA21 zamiast CA22 - głośniki podobne więc mogłoby się udać może nawet bez modyfikacji
                                    Raczej chciałem wykorzystać tego tweetera którego mam
                                    Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                    zawsze mozesz poczekac na awx'a 8" do oversized
                                    zapowiadali cos takiego w zeszlym roku
                                    Poważnie zastanawiałem się nad budową 3 dróg na 20AWX, 15AWX i 27TBFC/G które Paweł buduje. O ile seas i 15AWX to świetne głośniki to 20AWX jest dla mnie wielką niewiadomą (nie miałem okazji słuchać). W międzyczasie wpadły te 8 calowe seasy które bardzo mi sie spodobały.
                                    Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                    zamiast zakladac temasz "czy..?" zalozyl bys temat w "budowanie na ekranie.."
                                    I najprawdopodobniej tak zrobię :) Po konsultacji z innym właścicielem takich głośników nabrałem ochoty na zrobienie na nich monitorów OZ ok 25l

Skomentuj

W skrzynkach już były (ok 25l obudowa zamknięta)
                                      Kiedyś producenci wypuszczali 5 modeli kolumn w których siedziały te same przetworniki.
                                      Zmiany były widoczne w typach i litrażach obudów i zwrotnicach.
                                      Jedne były strojone typowo pod rocka/metal inne pod pop/elektro.
                                      Teraz wszystkie kolumny sa "uniwersalne" Ja uważam ze z pewnoscia warto im zaaplikować odpowiednie obudowy i sa warte zachodu w koncu nikt nie projektował ich na kolanie w czasie przerwy obiadowej:)

Skomentuj

Mam jeszcze dwa pomysły co można by było z tych 2 Ca21, trochę bezsensu ale na piszę: zawsze można zrobić 2 subwofery z wzmacniaczami na mostkach TDA albo zrobić kolumienki na papierowej 15 lub 18 i 27TBFC/G i do tego dorzucić CA21 jako 0,75 way - takie ponad normatywne 2,5 way ( w zasadzie 2,75 way)

Skomentuj

Czaruję...