Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klasyka gatunku - Sub 20/80/2 +Holton 200 oraz zapytanie o 2.1 do PC ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Klasyka gatunku - Sub 20/80/2 +Holton 200 oraz zapytanie o 2.1 do PC ;)

Witam. Do DIY przymierzam sie juz bardzo dlugi czas, byly juz jakies "smieciowe" produkcje typu kino domowe na alpierdach wh-406 + prosonicach ydq-303, obudowy z hdf 7mm, jak na glosniki po 3zl kazda sztuka gralo to o wiele lepiej niz plastikowe produkcje lg samsunga itp, a koszt naprawde znikomy, bo 8 alphardow + 5 prosonicow wynioslo mnie rok temu okolo 40zl. Aktualnie jestem w trakcie budowy subika na legendarnym juz gdnie 20/80/2 zasilanym holtonem 200 wbudowanym w panel po spalonym wzmacniaczu z Tonsila 200A, 40l obudowa 37hz strojenie BR. Zajmie mi to jeszcze mysle z tydzien wiec jak skoncze prace to wrzuce tutaj sie "pochwalic" .

W sumie temat zalozony glownie z zapytaniem o pomysl na wzmocnienie 2.1 do komutera. Mam trafo 500W 2x35V, i co proponujecie na tym skleic? myslalem o kicie AVT2762 pod subwofer na stxie 17/200/8 sw, oraz 2x TDA7294 dla Visatonow FRS 8/8. I moje pytanie brzmi po 1.czy TDA7294 wytrzyma napiecie 2x35v? wydaje mi sie sie ze nie, wiec co innego polecacili byscie mi na monitorki, tak abym mogl calosc zasilic z jednego trafo? a po 2 to co myslicie o malych monitorach na szerokopasmowych visatonach frs 8? slyszal je ktos? jak z wysokimi tonami, trzeba wspomagac tweeterami? Myslalem jeszcze nad Monacorami spx-31M. czy moze lepiej cos naprawde malego w 2-way? koszt na glosniki to ~60zl/monitorek, czyli ma byc w miare tanio

Kurde... nie znam się, na tym forum siedze bo chce się czegoś podowiadywać, a nawet nauczyć. Ale czytając posty na podobne tematy co twój mogę spodziewać się odpowiedzi jaką uzyskasz... Że albo wydasz więcej niż 60zł na głośniki do monitorów, albo kupisz jakieś używane ARN116 + mission. Zresztą, sam takie posiadam i grają super. Człowiek zdziwić się może jak taki maly głośnik potrafi ładnie zagrać, nawet basem byłem mile zaskoczony.

Skomentuj

ze względu ,że ARN116 jest raczej ciężko dostępny możesz użyć WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC + mission ,ktoś już chyba złożył :)

Skomentuj

Właśnie... jest to podobno fajny głośnik, Paweł S. już go testował i zrobił już na nim i missionie monitory. To chyba jedyna opcja za te pieniądze. Ja na ten przykład kupiłem na allegro STX 14-50- cośtam do tego PJ i zwrotnice robione pod te głośniki za 135zł. Więc albo szukać okazji albo gadać z Pawłem i robić mniejsze na WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC bądz ARN116

Skomentuj

wolał bym zrobic konstrukcje 1-way niz 2-way,, no ale chyba ze 1-way na tych glosnikach co napisalem to strata pieniedzy wiec wtedy zainteresowal bym sie czyms w tym stylu tm025 + 4" stx'a. Przy czym missionow czy tam audax tm025 jak kto woli juz z miesiac na aukcjach nie widzialem. jest moze w jakims sklepie internetowym? Jesli jest ktos kto slyszal te szerokopasmowki prosil bym o wypowiedz, bo jesli wystarcza do przenoszenia pasma od mysle 120hz, z w miare dobrymi wysokimi tonami, to wolal bym sie naprawde nie bawic w 2-way bo bardzo wazny jest dla mnie rowniez rozmiar, najlepiej zeby nie mialo to wymogu wiekszej niz 2l obudowy.

Co do sub to domyslam sie ze w przedziale cenowym do 100zl nie nie znajde nic lepszego co dobrze zagra w obudowie do 12l niz gdn17/200/8 ?

Skomentuj

Nie wiem jak by to grało jako jedna droga. Ale Wiem że można nawet dla 2-way zrobić malutkie skrzyneczki. A jeśli chodzi o Suba to chyba jedyny rozsądny wybór to 17-200-8SW, jeśli chcesz do dać do 12l. Ale tak jak mówię, lepiej poczekać aż się odezwie ktoś bardziej obeznany...

Skomentuj

Zamieszczone przez kqoo Zobacz posta
              Przy czym missionow czy tam audax tm025 jak kto woli juz z miesiac na aukcjach nie widzialem. jest moze w jakims sklepie internetowym?
              Na forum prowadzone jest zbiorowe zamówienie:
              http://diyaudio.pl/showthread.php/17...enie-cd/page21

Skomentuj

Jeżeli dobrze poszukasz na forum znajdziesz, ktoś coś robił na tych visatonach.

Ten STX bardzo się nadaje na budżetowy sub do takiego rozwiązania.

Co do głośników 2 way, nikt ci nie każe robić dużej obudowy, obudowa głównie wpływa na odtwarzane niskie rejestry.
                Ten audax gra lepiej niż PJ i kosztuje 4 zł, więc na twoim miejscu zrobił bym satelity z głośnikiem wysokotonowym.
                Jeśli chodzi o zwrotnice do tego połączenia co wyżej było wspomniane to kontaktuj się z Pawłem.

Co do wzmacniacza, układy scalone nie lubią takich dużych napięć, po "wyprostowaniu" będziesz miał pierwiastek 2 razy większe napięcie czyli 49.5V to dużo za dużo na kostki. Jeżeli chcesz koniecznie tym trafem zasilić to co planujesz robić to szukaj wzmacniaczy na tranzystorach a nie układach scalonych.

Skomentuj

no to zrobie 2-way tm025 + stx 4" oraz subik na gdnie 17/200. Jak myslicie hdf 8mm bedzie wystarczajaco sztywny na obudowe? wcisne je jednak w te 5l BR jak poleca producent. A co do wzmacniacza to czy jest jakis projekt w stylu holtona 100? bo zrobil bym wtedy holtona 200 dla suba i 2x 100 na satelity, bo 50w w zupelnosci im wystarczy, tylko czy jest to w ogole oplacalne? a sa moze jakies kity wzmacniacza tranzystorowego stereo, zeby osiagnal te 50w przy 8 ohm? i moje pytanie jeszcze ile osiagne z holtona 200 mocy przy 8ohm i trafa 2x 35v?

Skomentuj

ja robiłem 5l z 12 mdfu i jest ok, 8 może być trochę za mało, zrób z 10 i do tego wzmocnienia w środku - oczywiście na satelity, jak chcesz suba to wydaje mi się ze 12 mm to minimum, ja bym dał 16mm
                    Co do wzmacniaczy stereo, popularne na forum uniamp, symasym, widziałem też gdzieś wzmacniacz stereo na tranzystorach ale miał max 2x 35W

Skomentuj

no sub bedzie z 2,5cm mdf bo mam tego sporo, mam tez w cholere hdf 8mm i nie mam tak naprawde co z tym zrobic ;p

Skomentuj

Czaruję...
                      X