Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BR z tyłu obudowy - pytanie zielonego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BR z tyłu obudowy - pytanie zielonego

Witam.

Mam problem z paczką dla suba STXa a dokładnie stx 8.1,5.250.8.f.a.fc.x.
    Obudowa BR o litrażu... No właśnie. Na stronie STXa podano 2 różne wartości : 25L i 35L. Ja wykonałem obudowę 40L, ponieważ chciałem włożyć do niej jeszcze końcówkę mocy 2xTDA7294 oraz filtr.

Jednak efekt był niezadowalający, napisałem do STX i otrzymałem odpowiedź z podziękowaniem za wyłapanie błędu - zalecana przez nich obudowa to 25L.

Jako że nie chcę robić nowej obudowy, postanowiłem zmniejszyć tą którą mam obecnie. Chcę obrócić obudowę tak, aby obecny front obudowy znalazł się u dołu, oraz zmniejszyć litraż dla komory z przetwornikiem do 25L. I tu mam problem, po wykonaniu takiej przeróbki nie zmieści mi się na froncie zarówno głośnik jak i tunel BR - jeśli dobrze obliczyłem 21 cm przy moim strojeniu. Tak więc pomyślałem ażeby umieścić go z tyłu obudowy Chciałem więc Was zapytać, jaka musi być odległość końca tunelu od magnesu głośnika, tak aby dobrze zagrało ? Czy to ma jakiekolwiek znaczenie? Taki tunel umieścić centralnie naprzeciw głośnika, czy może na dole / u góry ? Całkowita wewnętrzna długość tej komory miałaby ok 36cm, a odległość końca tunelu BR od magnesu głośnika to ok 9cm. Da radę ? :)

Ale namieszałem, mam nadzieje że rozumiecie hehe Jeśli nie to narysuje w gimpie :) Pozdrawiam

Zamieszczone przez dekoder Zobacz posta
    jaka musi być odległość końca tunelu od magnesu głośnika, tak aby dobrze zagrało ?
    minimalna długość to "średnica tunelu" - jeśli tunel ma średnicę 7cm to musi być minimum 7cm od magnesu :) lub od ścianki :) tak zostało przyjęte :) jeśli stwierdzisz furczenie lub świsty to trzabędzie wyprofilować kanał br lub zwiększyć odległosć od magnesu
    Zamieszczone przez dekoder Zobacz posta
    Taki tunel umieścić centralnie naprzeciw głośnika, czy może na dole / u góry ?
    To nie ma znaczenia :) jedynie znaczenie wizualne możesz dać nawet po skosie byleby sie strojenie zgadzało

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
      minimalna długość to "średnica tunelu" - jeśli tunel ma średnicę 7cm to musi być minimum 7cm od magnesu lub od ścianki tak zostało przyjęte
      w praktyce mozna to zmniejszyc do polowy srednicy tunelu

jest jeszcze jedna zasada ktora mozna wyczytac np w manualach hertza
      mianowicie jezeli umiescimy tunel w rogu obudowy to podobno jego dlugosc skroci sie o ok 25%
      jak to jest w praktyce to nie mam pojecia - nie badalem tego

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        w praktyce mozna to zmniejszyc do polowy srednicy tunelu
        Ale bezpieczniej jak jest tak jak pisałem dlatego dodałem:

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
        jeśli stwierdzisz furczenie lub świsty to trzabędzie wyprofilować kanał br lub zwiększyć odległosć od magnesu

Skomentuj

Serdecznie dziękuję, już nie mam żadnych wątpliwości :) Pozdrawiam :biggrin:

Skomentuj

Ja tylko dodam że miejsce wylotu tunelu ma znaczenie jeśli sub ma stać blisko ściany. Jeśli wylot tunelu będzie z tyłu suba a on sam będzie ustawiony blisko ściany,to wtedy powstanie podbicie częstotliwości,i najczęściej jest to wyższy bas,ten najbardziej denerwujący. Trzeba brać to pod uwagę.

Skomentuj

Czaruję...
            X