Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwiekszanie objetosci komory glosnika niskotonowego a jakosc dzwieku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
    Zastanawiał się ktos, albo przeprowadzał próby z wytłumieniem portu BR? Niektórzy producenci dołączają materiałowe "zatyczki" do br co ma czynic z nich obudowę zamkniętą - czy tak jednak jest w rzeczywistości? Wypchanie BR przysłowiową skarpetą sprawi, że port nie będzie działał?

A co z wytłumeienim częsciowym - pomoze to osłabić rezonanse kilkusethz promieniowane przez BR, czy całkiem rozstroi BR? Robił ktoś pomiary jak wygląda impedancja z przytkanym BR?

Wtedy obudowa zmienia sie raczej w obudowe stratna niz zamknieta. Nie da sie osiagnac absolutnej szczelnosci ( koniecznej dla obudowy zamknietej ) stosujac wylacznie korek z gabki czy materialu w tunelu basrefleksu.

Skomentuj

To zalezy od stopnia wytłumienia. Taka obudowa może nadal pracować jako BR ale z niższą skutecznością portu BR. W momencie gdy on zbyt dobrze promieniuje takie rozwiązanie może być skuteczne. Chociaż nie wiem czy nie lepiej wtedy przerobić obudowy lub strojenia, być moze przytłumiane portu BR przydaje sie przy głośnikach ze sporym Qts.

Jakieś GD musi zawsze wystapić niezaleznie od rodzaju obudowy bo jest to związane z opadaniem ch-ki na basie.

Skomentuj

Zamieszczone przez marivs Zobacz posta
        Tak jak w każdej konstrukcji idziesz na kompromisy bo albo chcesz płaskie GD w "closed" albo niskie zejście w BR i zgadzasz się na rosnące GD w funkcji częstotliwości lub wybierasz coś pośredniego.
        nie ważne co ja chce, bo jak już pisałem nie każdy głośnik nadaje się do każdej obudowy !!!
        To jaką obudowę wybrać dla przetwornika zależy od dobroci całkowitej głośnika oraz jego częstotliwości rezonansowej.
        Jak kupisz przetwornik to wybierasz prawidłową obudowę pod niego i wtedy się bawisz strojeniem oraz m.in. Groupdelay.

Skomentuj

Czaruję...
        X