Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny fabryczne przeciwko diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny fabryczne przeciwko diy

Panowie posiadam kolumny monitor audio i chcialbym sprawdzic czy mozliwe jest zbudowanie kolumn diy ktore pobija monitory pod kazdym aspektem zachowujac ta samo cene.Cena monitorow jak je kupowalem to byly granice 4000zl wiec zaluzmy ze budrzet jakim dysponujemy na przetworniki i czesci do zwrotnic to jakies 2500 reszta na stolarke. System pomiarowy jest czyli Jig i speakerworkshop. Teraz pytanie czy kolumny takie napewno zagraja lepiej ? Jakie przetworniki urzyc ,kolumny dwu czy trojdrozne pokoj to jakies 50m kwadratowych.

Czy lepiej? Jeśli użyjesz lepszych kondensatorów,cewek,kabli,zrobisz obudowę TL a nie BR to może zagrać ciekawie :) Nie można powiedzieć że coś zagra lepiej lub gorzej... zrobisz gorszą obudowę zagra gorzej,zrobisz lepszą obudowę zagra lepiej,a to dlatego że głośniki będą takie same jak w oryginale.

Zazwyczaj jeśli porównujemy DIY do oryginału to wychodzi taniej jeśli robimy samemu,a czy lepiej? podobnie (czyt. prawie tak samo) :)

Skomentuj

Marian cgyba zle mnie zrozumiales a moze wyrazilem sie niejasno ,niechce stosowac tych samych przetwornikow chce zbudowac sam kolumny od podstaw na zupelnie innych przetwornikach zeby w bezposrednim porownaniu byly lepsze niz monitor audio nie wydajac na nie wiecej pieniedzy niz na nowe monitory. Moze zaproponujesz jakis przetwornik ktory dobrze zagra w spomnianej przz ciebie tl .

Skomentuj

Podaj symbol Twoich monitorów.

Skomentuj

jest to najnowsza wersja bx 5

Skomentuj

Czego spodziewał byś się w po nowych kolumnach i czego brakuje Ci w bx5? Może masz jakiś wyznacznik dźwięku, do którego chciałbyś się zbliżyć.

Skomentuj

W bx5 najbardziej brakuje mi kick basu i nizszych srednich tonow . Moze to sa ograniczenia konstrukcyjne i z malych (slupkow) z dwoma 13 centrymetrowymi głośnikami trudno uzyskac jest realna dynamike dzwieku. Brakuje tez czegos w sopranie jakby czesc jego byla wycieta naprzykład gdy slucham z analogu szumy ktore maja wystepowac sa mniej obecne niz z innych kolumn ktore odsluchiwalem ,monitor zastosowal jakis cwany trick w zwrotnicy i czesc pasma zamaskował. Brzmienie troche przypomina lampowe ,ale to nie kolumny maja miec przeciez takie brzmienie. Wolał bym brzmienie bardziej dosadne moze troche nawet ostre niz jak ma cos w nim brakowac. Mysle tez ze potrzebuje wiekszych kolumn , moze nawet trojdrozne.Ktos z sanownych forumowiczow ma jakis pomysl.

Skomentuj

Zamieszczone przez benek25 Zobacz posta
                Mysle tez ze potrzebuje wiekszych kolumn , moze nawet trojdrozne.Ktos z sanownych forumowiczow ma jakis pomysl.
                A ciężko użyć szukajki? To forum jest skarbnica wiedzy i jestem pewien że znajdziesz tu coś dla siebie
                marcinsywala.pl
                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

hmmm jak bym zmierzył zaprojektowaną zwrotnicę w tych monitorach co masz i ją poprawił jak będzie tego wymagała.
                  Stracisz na to max 200zł, przy zajebistych elementach. Da ci to też trochę wiedzy/doświadczenia.
                  Przy okazji zobaczysz co za trick zastosował producent :)

Skomentuj

Czy ja wiem czy trik? w wysokotonówce mógł tylko ją przyciszyć lub uciąć najwyższe pasmo,a i sam głośnik może nie przetwarzać liniowo. Ja myślę że Tobie wystarczyła by konstrukcja 2,5 drożna z głośnikami 6,5" http://www.loudspeakershop.eu/akkus-...zu-p-2098.html Tyle że Ushery podejrzewam że będą miały mniej ostry dźwięk od tych bx5 (bx5 lub inny model słuchałem na AS,żadne z nich mi się nie podobały). Ushery zagrają z większym wykopem i melodyjniej z racji dobrej wysokotonówki. Jeśli potrzebujesz bardziej jaskrawego dźwięku to zainteresuj się Seasem 27TBFC/G,zaledwie 150zł za sztukę... tyle że ten Seas do Ushera nie ma polotu,Usher gra lepiej :)

Skomentuj

4tys to nie jest jakiś wielki budżet ale coś dobrego już można wystrugać. Pozostanie pytanie czy masz na tyle doświadczenia ? Bo dobre głośniki i posiadanie systemu pomiarowego to dopiero ułamek końcowego sukcesu, wszystko leży w rękach konstruktora ;-)

Skomentuj

Wczoraj odkrylem trick monitora myslalem ze bedzie mial zastosowane jakies polapki rezonansowe w zwrotnicy z racji membran aluminiowo magnezowych w niskosredniotonowym i takiej tez dla wysokotonowego tylko pokrytej zlotem ,ale ku mojemu zdziwieniu rzadnych polapek tam niebylo zwrotnica dla wysokotonowego to kondensatory 6,8 i10 mikrofaradow cewka 0.2 milihenra tlumiony rezystorem 1 ohmowym . Niskosredniotonowy drugi rzad a niskotonowy 1. Tu by sie chyba nikt niespodziwal ze ta barwna i plastyczna srenica monitora to zasluga wlasnie tego niskotonowego. Wnioskuje tak poniewaz gdy go odlaczylem dzwiek byl ostry, krzykliwy i odrazu bylo slychac podbarwienia na srednicy. A dzieki roznicy na przesunieciu fazowym zwrotnicy drugiego rzedu i pierwszego uzyskano zlagodzenie na charakterystyce calego zestawu zmienily sie nawet najwyzsze tony. Ok a co do kolumn diy audio to poszukiwania przetwornikow chcialbym zaczac od niskotonowego myslalem o jakies 12 calowym wooferze i dodam zeniespecialnie zalezy mi na super zejsciu tylko bardziej na kicku myslalem nawet o zastosowaniu glosnika do pro audio np b&c 12pe badz eminence delta pro 12a. Co wy na to.

Skomentuj

Patrzac na Twoje wymagania zastosowalbym na dol jakis 10-12" aluminiak ciagnacy do 800hz, dlaczego ? Bo te glosniki wlasnie maja mocny kickbass i jednoczesnie oferuja bardzo dobra niska srednice(niestety tylko niska) ale ta wyzsza to juz inny glosnik przejmie.

Skomentuj

nie słyszałem, ale czytałem i jedna z opinii mówiła:
                            "Uniwersalne, choć trochę zadziorne, jak świeże, soczyste i dobrze przyprawione danie. Ich umiarkowaną wielkość należy potraktować jako zaletę, a nie przejaw kompromisu - z tej niewielkiej obudowy i głośników płynie więcej muzycznej energii niż z niejednego większego konkurenta."
                            Może by tak zachować to brzmienie i za 2-3 klocki zrobić precyzyjny bas?

Z drugiej strony dzisiaj nie kosztują one 4 tys ... w ich obecnej cenie można przebierać... byle mądrze!

Skomentuj

Wczoraj odkrylem trick monitora myslalem ze bedzie mial zastosowane jakies polapki rezonansowe w zwrotnicy z racji membran aluminiowo magnezowych w niskosredniotonowym i takiej tez dla wysokotonowego tylko pokrytej zlotem ,ale ku mojemu zdziwieniu rzadnych polapek tam niebylo zwrotnica dla wysokotonowego to kondensatory 6,8 i10 mikrofaradow cewka 0.2 milihenra tlumiony rezystorem 1 ohmowym . Niskosredniotonowy drugi rzad a niskotonowy 1. Tu by sie chyba nikt niespodziwal ze ta barwna i plastyczna srenica monitora to zasluga wlasnie tego niskotonowego. Wnioskuje tak poniewaz gdy go odlaczylem dzwiek byl ostry, krzykliwy i odrazu bylo slychac podbarwienia na srednicy. A dzieki roznicy na przesunieciu fazowym zwrotnicy drugiego rzedu i pierwszego uzyskano zlagodzenie na charakterystyce calego zestawu zmienily sie nawet najwyzsze tony.
                              Po tym poście zastanawiam się na jakim jesteś poziomie jeśli chodzi o audio,bo wypisujesz takie rzeczy że... a na początku tematu zadałeś pytanie czy można zrobić lepsze kolumny w cenie oryginalnych... To się nie trzyma kupy,skoro umiesz projektować zwrotnice i masz o tym pojęcie to powinieneś wiedzieć że: tak,da radę zrobić lepiej w tej samej cenie co oryginalne u producenta. Teraz wytłumacz jaki cel ma Twój temat?

Skomentuj

Widzisz Marian bo ja mysle ze moze jeszcze kilka lat temu mozna bylo zrobic lepsze kolumny diy audio niz fabryczne ale teraz gdy kazda firma posiada laboratorium i sztab ludzi ktorzy pracuja nad projektem staje sie to pomalu niemozliwe .Oni dopasowuja do siebie setki glosnikow zeby powstal dobry dzwiek powstaja setki projektow , zanim wypuszcza gotowy produkt. A temat ten napisalem bo dzieki waszej wiedzy chce wybrac najlepsze glosniki za ta cene zaprojektowac zwrotnice i z czystym sumieniem napisac ze mozliwe jest jeszcze pobicie kolumn fabrycznych.Ok to narazie stanelismy na wyborze niskotonowego ma byc aluminiowy , mysle ze z niskim mms ,nie wiekszym niz 60 gramow z dosc duzym BL ,qts w granicach 0,5 bo pewnie bedzie to Tl.

Skomentuj

@benek25 czy aby na pewno?Wiele konstrukcji sprzed kilku-kilkunastu lat praktycznie deklasuje obecnych rywali w podobnym przedziale cenowym.Wiele dawniej "szanowanych" firm robi obecnie buble aby utrzymać się na rynku.Obudowy z prasowanego papieru,bez odpowiedniej ilości wytłumienia,przetworniki "no name".....ech.A czy można zrobić lepsze kolumny diy audio niż fabryczne?Posiadając odpowiednią wiedzę z całą pewnością TAK.

Skomentuj

Widzisz Marian bo ja mysle ze moze jeszcze kilka lat temu mozna bylo zrobic lepsze kolumny diy audio niz fabryczne ale teraz gdy kazda firma posiada laboratorium i sztab ludzi ktorzy pracuja nad projektem staje sie to pomalu niemozliwe
                                    W większości firm żądzą księgowi i koszty wydane na badania, na reklamę i koszty produkcji, przy niezbyt długich seriach muszą się zwrócić i jeszcze dochodzi zysk firmy. Jak sam doświadczyłeś, dobrze opisywane kolumny nie zadowalają Cię i szukasz lepszego dźwięku dopasowanego pod siebie. Z kolumnami diy, na głośnikach wybranych przez siebie i z dopracowaną i dopasowaną pod swoje preferencje brzmieniowe zwrotnicą (wykonaną przez kogoś doświadczonego, np. Yoshiego), osiągniesz na pewno brzmienie i zadowolenie trudno osiągalne przy zakupie nowych fabrycznych konstrukcji za kwotę wydaną na komponenty, opracowanie zwrotnicy i solidną obudowę.
                                    Jedyny problem to późniejsza odsprzedaż kolumn diy.

Skomentuj

Seas robi dobre aluminiowe głośniki, szczególnie magnezowe excele. No ale z tymi nie zmieścisz sie w budżecie. Pozostaje Ci tak na prawdę wybór w aluminiowym seasie prestige , daytonie RS , founteku i visatonie AL . Najciekawsze z tej czwórki moim zdaniem są seas i visaton. Dayton to rozwiazanie nieco budrzetowe a fountek będzie mieć gorsze zejscie od konkurentów. Ot i cały wybór w niedrogich aluminiowych głośnikach .

Co do zaplecza firm i ich możliwości to są tylko wyobrażenia, demonizowanie tematu. Jest dokładnie odwrotnie, kolumny które są najlepsze, nadroższe i zdobywają uznanie słuchaczy czesto sa projektowane i produkowane przez co najwyżej kilku osobową manufakturkę która nie ma komór bezechowych, systemów pomiarowych za setki tys zł itp. Mają 1 konstruktora ze 2-3 kolegów do pomocy (odsłuchu) i zwykłe clio lub podobny system za mniej niż 5 tys zł. Do tego parę głośników i troche lementów na zwrotnice.

Takie doświadczenie i zaplecze może mieć amator z kilku letim doświadczeniem, jak np ja . Przez parę ostatnich lat zaprojektowałem trochę zwrotnic do tak róznych konfiguracji, że mogłbym pewnie zwstydzić parę takich manufakturek. Takie firmy niewiele różnią się od amatorów, w zasadzie tylko tym, że z tego żyją ale poziom doświadczenia w obu przypadkach może byc podobny.

Kwestia odsłuchu wielu róznych głosników jest trudna do przeskoczenia ale nie doszukiwałbym sie w działaniach firm zamiarów do odsłuchania wszystkiego co jest na rynku a następnie sklejaniu ze sobą dwóch czy trzech najbardizej pasujacych ze sobą głośników. Nie dajmy sie oszukać, takie rzeczy zajęłyby mnóstwo czasu i środków i nik na to nie pójdzie. Nie bez powodou taki akkus robi na usherach, harpia na seasach a akustyk na scan speakach i jakoś innych glośnikow specjalnie u nich nie widać. Kazdy idzie po najmniejszej linii oporu. To właśnie DIYowcy są tymi którzy sprawdzają nieszablonowe zestawienia .

Skomentuj

Niezdajecie sobie panowie sprawy jak wielce ciesza mnie wasze slowa , widze ze duch walki niezaginal i w tej dziedzinie . Dobrze bo jak by tak niebylo chinczycy dawno zawladneli by swiatem.:) Ok to moze seas L26 na dol niewiem czy zmiescimy sie w budzecie bo kosztuje 192 dolary i to 10 a nie 12 .Na gore aurum cantus g25i .srednie juz pomalu zaczyna brakowac pieniedzy ,a gdzie czesci do zwrotnicy? cholera jak to ciezko cos zrobic jak ma sie okreslony budzet a moze olejemy sprawe i zrobimy cos bezkompromisowego ? Oczywiscie zartuje bedziemy musieli zrezygnowac z aluminiowego i szukac jakiegos papierowego.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X