Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dayton Audio subwoofery

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dayton Audio subwoofery

Czy ktoś z Was słyszał o takich głośnikach niskotonowych?
    Wyglądają na głośniki do caraudio. Czy do domowego hifi jako subwoofer się sprawdzą? Mam na myśli konstrukcje TL.

http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...&cPath=2_32_38

Było o nich dużo na forum, nawet konstrukcje powstały, więc użyj szukaj, co by nie wałkować tematu nie potrzebnie ;D jak wybierzesz głośnik do TLki, to wtedy konkretnie zapytaj, mamy tu specjalistów :)

Skomentuj

To sa znakomite glosniki do uzytku domowego. Oczywiscie nadaja sie do TL.

Skomentuj

Pogromco wydaje mi się ze czytałem niedawno (Może będzie miesiąc czy dwa temu) jak psiałeś, że RSS265HF nie nadaje się do tl. Pisałeś to gdy ktoś zakwestionował "fajność" TLki na tym głośńiku. W zwiuązku z tym chyba nie wszystkie subniskotonowe Daytony się nadają do TL

Skomentuj

Zgadza sie. Nie kazdy jest idealny do TL ale nadaja sie jak najbardziej :) Generalnie chodzi o to, ze uzyskuje sie na nich lagodniejsze opadanie charki w granicach strojenia tunelu. Rezonans nie jest tak mocno zaznaczony jak w przypadku np XLS'sow

Skomentuj

Pytanie do Pogromcy mitów:
            Masz duże doświadczenie z TL`kami. Widać to na różnych forach. Poradź. Czy warto ładować to w TL:

https://www.intertechnik.de/module/1381974.pdf

Robiłem symulację w Hornresp dla tunelu o dł. 250cm, początek tunelu 1440cm2, wylot 744cm2, offset 27cm - wygląda ciekawie, ale jak to będzie w życiu?

Skomentuj

Miałem go w closed, świetny głośnik.

Skomentuj

Zamieszczone przez mychor Zobacz posta
                Pytanie do Pogromcy mitów:
                Masz duże doświadczenie z TL`kami. Widać to na różnych forach. Poradź. Czy warto ładować to w TL:

https://www.intertechnik.de/module/1381974.pdf

Robiłem symulację w Hornresp dla tunelu o dł. 250cm, początek tunelu 1440cm2, wylot 744cm2, offset 27cm - wygląda ciekawie, ale jak to będzie w życiu?
                Czy napewno jestes zdecydowany na tak duzy glosnik? Czy faktycznie jest Ci on potrzebny? Czego oczekujesz od dzwieku, jakiej charakterystyki, jakiej muzyki sluchasz i jak duzy masz pokoj?

Glosnik jest napewno wart zakupu, nawet jesli finalnie dzwiek z TL niebylby zadowalajacy pomimo dobrych charakterystyk pomiarowych.

Skomentuj

Pisałeś to gdy ktoś zakwestionował "fajność" TLki na tym głośńiku
                  To byłem ja :)
                  Wciąż siedzi w małej TL z taperem 20:1 ale docelowo będzie w closed bo ta TLka jest specyficzna i na pełnowymiarowej może i byłoby lepiej. Głośnik gra fajnie ale dość miękko. Ja preferuję sceniczny bas, ale tego nigdy nie uzyskam w pokoiku 20m2 i z sąsiadami za ścianą

Skomentuj

Zamieszczone przez jaciomp Zobacz posta
                    To byłem ja
                    Wciąż siedzi w małej TL z taperem 20:1 ale docelowo będzie w closed bo ta TLka jest specyficzna i na pełnowymiarowej może i byłoby lepiej. Głośnik gra fajnie ale dość miękko. Ja preferuję sceniczny bas, ale tego nigdy nie uzyskam w pokoiku 20m2 i z sąsiadami za ścianą
                    Zeby z TL wydusic cos na ksztalt kopniaka obudowy zamknietej czy BR trzeba stosowac wersje z komora kompresyjna.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Zeby z TL wydusic cos na ksztalt kopniaka obudowy zamknietej czy BR trzeba stosowac wersje z komora kompresyjna.
                      Rozwiń jak możesz, najlepiej w wątku o TL.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Specjalnie nie ma co rozwijac. W linii z komora sprzegajaca powietrze w niej ma swoja sprezystosc, na wejsciu tunelu znajduje sie gardlo, ktore jednoczesnie dziala jak filtr. Takie przewezenie musi zwiekszac kompresje, glosnik dziala troche inaczej niz w tunelu o stalym przekroju. W dlugim tunelu za komora uklada sie cwiartka i falowod dziala jak w typowej TL. Niektorzy mowia, ze to juz basrefleks.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Czy napewno jestes zdecydowany na tak duzy glosnik? Czy faktycznie jest Ci on potrzebny? Czego oczekujesz od dzwieku, jakiej charakterystyki, jakiej muzyki sluchasz i jak duzy masz pokoj?

Glosnik jest napewno wart zakupu, nawet jesli finalnie dzwiek z TL niebylby zadowalajacy pomimo dobrych charakterystyk pomiarowych.
                          Obecnie mam TL na tonsilach 30cm. Dźwięk mi się spodobał ale przy głośniejszym słuchaniu te tonsile siadają. Potrzebuję czegoś potężniejszego. Dlatego rozglądam się za głośnikiem 15cali. Lubię potęgę basu i lubię go poczuć. Ogromne konstrukcje mnie nie przerażają. Muzyki słucham różnej, ważne by była dobrej jakości.

Pokój mam średni ponad 30m2 w starym budownictwie 3,2 wysokości. Zamierzam się budować a w przyszłym gniazdku będzie więcej powietrza do ruszenia.

Może możesz mi polecić jakieś konkretne głośniki do TL. W swojej następnej konstrukcji chcę zastosować Visatona B200 powyżej ok. 200-300Hz.

Skomentuj

Jesli chcesz uzyc Visatona B200 to sprawa sie troche komplikuje. Pytanie czy chcesz miec system aktywny czy pasywny. Trudno bedzie dogonic efektywnosc Vistona, a przy tym utrzymac niskie zejscie. Taka konstrukcja bedzie trudna do zrealizowania.
                            Osobiscie tylko raz montowalem 15 calowy glosnik w TL wiec nie jestem wstanie idealnie wskazac cos co sie napewno sprawdzi. Ewentualnie mozna poszukac odpowiednikow glosnika Volt 15 calowego jaki stosuje PMC w swoich BB5.

Skomentuj

Wiem, że B200 ma sporą efektywność. Można jego charakterystykę wyrównać tak jak na przykałdach Visatona a potem osłabić do poziomu woofera. Taka wersja 2way z dużym subwooferem a resztą zająłby się szerokopasmowiec. Konstrukcja miałaby być pasywna.

Skomentuj

Czaruję...
                              X