Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Altus 110 diy - pytania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN 25/80 z wentylacj amagnesu nie widzę w moich katalogach więc rzczywiście to może nie być Tonsil tylko już pro Tonsil. W takim razie nie mam do nich parametrówTS.
    unifirm też pokazuje tylko jeden rodzaj http://www.unifirm.sk/pages/repro/nizton/25801.html

Skomentuj

To żeby nie męczyć się zrobić budę identyczną jak mam teraz :) Bo moja jest już trochę zmęczona.

Skomentuj

A nie lepiej odrestaurować?

Skomentuj

Nie bo to są diy na wzór new mildtonów 170

Skomentuj

jak to jest głosnik ProTonsilu to bardziej pasuje coś podobnego do Altus 200 a nie 110

Skomentuj

Wiem ale do Altusa 200 bym musiał kupić gdm'a większego i gdwt.

Skomentuj

GDMa tak ale zamiast gdwt mozna coś innego dać. Na przykład GDWK10/80/26 albo 9/120/4. I lekkie zmiany w zwrotnicy na wzór tych proponowanych kiedyś przez A.Kisiela - I rzad z układami RC.
                I już możesz mieć coś zagra nie robiąc tyle hałasu

Skomentuj

Postanowiłem zostać przy obecnych budach.Jak uzbieram trochę pieniędzy to zrobię lub kupię coś typu Altus 140 lub Altus 300
                  Pozdrawiam wszystkich i dzięki za rady :)

Skomentuj

coś się tak uparł na te altusy?
                    Na podobnych do nich głosnikach mozna zrobić tym samym kosztem znacznie poprawniej i pełniej brzmiące kolumny.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                      oś się tak uparł na te altusy? Na podobnych do nich głosnikach mozna zrobić tym samym kosztem znacznie poprawniej i pełniej brzmiące kolumny.
                      Dokładnie.

Skomentuj

Bo altusy mi się podobają Teraz mam diy z podanymi głośnikami i też dobrze gra.

Skomentuj

To je sobie kup. Po kiego grzyba chcesz robić cos co masz szybciej, prościej i nie drozej - gotowe w sklepie lub z drugiej ręki ???

jak się bierzesz za DIY to chyba oczywiste żeby uzyskać z niego coś więcej niż tylko niedrogi produkt sklepowy.

GDN 25/80/1 daje radę w większej obudowie niż ta z Altus200. Tam jest 54 litry objętosci i pasmo -3db do 50Hz. To pasmo 40Hz jest podane dla spadku -10db i też jest bardzo umowne, bo zakres powyżej 1000Hz jest podniesiony max o 6db. Wiec faktycznie pasmo przenoszenia Altusów200 powinno się liczyć gdzieś od 60Hz. Altusy 140 to jeszcze większa tragedia zwłaszcza te zbudowane na GDN30/60/1

Tymczasem na GDN 25/80/1, GDM 16/80/1 i na przykłada GDWK 10/80/26 lub 9/120/4 mozna zrobić kolumnę z rzeczywistym pasmem od 43Hz/-3db Wymaga większej obudowy około 70 litry. Albo modyfikowac głosnik niskotonowy dodajac magnes ekranujący, co powinno zwiekszyć Bl i zmniejszyć Qts. Wtedy obudowa moze być minimalnie mniejsza np. 60 litrów i strojona kilka hz wyżej. Pasmo będzie od 46hz/-3db ale z nieco bardziej gładkim przebiegiem od 200Hz. i większym zakresem liniowego przenoszenia mocy - wytrzymałaośc mocowa około 25% wyższa.
                          Efektywność średnia nadal na poziomie 90db/1W. A zwrotnice do takiego układu są powszechnie znane i łatwe do mierzenia - chocby z A.kisiela bardzo podobne do altusowych tylko z korekcjami impedancji

Skomentuj

Zwrotnice mam ale nie wiem czy będą dobre.Czyli z gdn 25/80 i z tych głośników które mam mogę zbudować kolumny lepiej grające niż Altus 140 ?
                            Ewentualnie mogę pomyśleć i zmianie gdm na większy i gdwk na gdwt albo inną wersję gdwk
                            PS.A można by zrobić takie nimi Zeuski ? Np na 2x gdn25/80 na kolumnę ?

Skomentuj

Zamieszczone przez graci26 Zobacz posta
                              A można by zrobić takie nimi Zeuski ? Np na 2x gdn25/80 na kolumnę
                              Po co ???
                              Zeusy są w sklepie.

Skomentuj

A dasz mi pieniądze na takie ? Wiecie co. Oczekiwałem tutaj pomocy a nie odpowiedzi typu że w sklepie są takie.
                                Chce zbudować kolumny diy, podałem głośniki jakie mam, zapytałem czy da się zrobić mniejszą wersję Zeusów a ktoś mi odpowiada że w sklepie są to po co robić...

Skomentuj

Otrzymujesz odpowiedzi o jakie się sam prosisz. Albo podchodzi się do tematu konkretnie i buduje coś co doświadczeni ludzie Ci proponują albo sam nie wiesz czego chcesz i otrzymujesz takie odpowiedzi jak wyżej... Nic dziwnego tu nie widzę.. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez graci26 Zobacz posta
                                    A dasz mi pieniądze na takie ?
                                    A samodzielne złozysz za darmo ??? Nic nie kosztują ???

Skomentuj

No jak mam zbudować coś jak nie wiem dokładnie co ? Mam wywalić pieniądze w coś co nie będzie miał sensu ? Napisałem już odpowiedź kilka postów temu że wstrzymam się z budową DIY.

Skomentuj

Kolego arwas, cena jednostkowa kolumn tonsil zeus to 989zł/szt. Może autor jakoś wytrzasnąłby 1500zł na DIY aniżeli 2000zł + koszty przesyłki na zeusy ze stajni tonsila, które zagrają gorzej niż samoróbka ?

Skomentuj

Dlatego podsuwam Ci najlepsze rozwiązanie na tych basowcach, które masz. Przeciez nie zmuszam cie do realizacji pomysłu.

A tak na przyszłość DIY dla siebie powinieneś zacząć od przemyslenia warunków akustycznych jakimi dysponujesz.

---------- Post dodany o 08:56 ---------- Poprzedni post o 16:04 ----------

Zamieszczone przez supra36 Zobacz posta
                                          które zagrają gorzej niż samoróbka
                                          Z wpisów które widze to raczj mało co bedzie miało sznase zagrac gorzej taka samoróbka.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X