Masz jakieś konkretne wartości elementów?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX MX-140 DIY dziwnie grają
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Zamieszczone przez R_NEO Zobacz postaPodam przykład w tv grało pianino lub fortepian i było to słychać bardzo wyraźnie a w kolumnach ledwo co prawie wcale, lub w teledysku było słychać jakieś dzwonki a w kolumnach wcale.
bo moze tu jest wina
czepiacie sie niepoprawnie zaprojektowanej zwrotnicy... ale przeciez slyszalem te kolumny i brzmia bardzo dobrze!
tak wiec szukalbym przyczyny w zrodle lub czyms po drodze
Skomentuj
-
Bo to nie są złe kolumny, tylko może są "stuningowane" brzmieniowo w sposób, który mi w pełni nie odpowiada.
W chwili obecnej grają u mnie pod amplitunerem Onkyo (stereo) i aby w miarę to brzmiało, pokrętło niskich tonów mam na godzinie 11-tej, a wysokich na 15-tej i to dla mnie nie jest normalne ustawienie.
Żeby daleko nie szukać, niedawno przeze mnie kupione Cantony słucham na ustawieniach: niskie i wysokie na godzinie 13-tej.
Skomentuj
-
Jeżeli masz korektor to spróbuj tak skorygować ch-kę aby wg Ciebie grało to ok i powiedz ile jest. Oczywiście nie ruszaj jednym suwakiem z kilkunastu tylko koryguj szerszym pasmem. Jeżeli będzie to więcej niż 3dB to już będzie to podejrzane a jeżeli więcej jak 6dB to raczej albo coś jest powalone w tych kolumnach albo naprawdę potrzebujesz innego sprzętu na swoje potrzeby.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaJeżeli masz korektor to spróbuj tak skorygować ch-kę aby wg Ciebie grało to ok i powiedz ile jest. Oczywiście nie ruszaj jednym suwakiem z kilkunastu tylko koryguj szerszym pasmem. Jeżeli będzie to więcej niż 3dB to już będzie to podejrzane a jeżeli więcej jak 6dB to raczej albo coś jest powalone w tych kolumnach albo naprawdę potrzebujesz innego sprzętu na swoje potrzeby.i poszły rozmowy na GG czemu tak jest... każdy uważał że skopana zwrotka
pokazałem pomiary i stwierdzam że tak ma być.... teraz się pomału przyzwyczajam :) wystarczy zamknąć oczy i słuchać
(fakt faktem moje ucho wysiada po 18kHz) teraz i scenę się wyłapuje, elementy odbite (pseudo przestrzenność też jest) ale zwrotnicę i tak zmodyfikuję
pod Twoim Yoshi okiem jeśli można na Ciebie liczyć.... dysponuję Holmimpulsem oraz preampem z WM61L
Zamieszczone przez mbar Zobacz postapokrętło niskich tonów mam na godzinie 11-tej, a wysokich na 15-tej i to dla mnie nie jest normalne ustawienie.
Żeby daleko nie szukać, niedawno przeze mnie kupione Cantony słucham na ustawieniach: niskie i wysokie na godzinie 13-tej.wyłącz wszystkie podbicia :) EQ to zło !!!
PS ile jest w gazetach pomiarów kolumn które mają górki i dołkiwiadomo każdy daży by kolumna przetwarzała płasko każdy dźwięk :) ale moim zdaniem nie o to do końca chodzi
ma być fun ze słuchania a nie słuchanie na pałę.... :) chodzi by gonić króliczka ale go nie złapać
Last edited by ploter; 22.05.2012, 21:20.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ploter Zobacz postaPS2 czy wciśnięta kopułka w AWX zmienia brzmienie... /?? Grrrr.... ech te dzieci......i posłuchaj
a nowa kopułka do awxa kosztuje 30zlJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ploter Zobacz postaBój się Boga wyłącz wszystkie podbicia EQ to zło !!!
Jesli ktos umie korzystac z EQ to napewno przyniesie to wiecej korzysci niz problemow. Kolumny doskonale nie sa, a juz napewno nie sa doskonale nagrania, ktore bardzo rzadko sa zmiksowane na wysokim poziomie oraz akustyka naszych pomieszczen nie rzuca na kolana.
Dlatego niech kazdy sobie slucha jak mu lepiej pasuje, po co na sile uszczesliwiac wszystkich :)
Skomentuj
-
Każdy korektor degraduje dźwięk. Niestety ale to prawda absolutna. Najczęściej używany jest przez niedoświadczonych czy też początkujących. Po kilku latach edukacji odrzucą raz na zawsze. Czym innym jest korekcja wynikająca z bardzo nieliniowej charakterystyki np. głośników a czym innym upodobania, nie koniecznie zgodne z założeniami realizatora dźwięku odpowiedzialnego za realizację płyty.
NEO jest z natury altuso i korektoro kibicem więc nie należy się dziwić jego specyficznym wymaganiom. (altusy i liniowość to równie nieprawdopodobne zdarzenie jak Szczuka na bramce pod Pałacem Kultury:)
Neo pokażesz te zdjęcia swoich AWX i telewizorka?
Skomentuj
-
A teraz zmierz w miejscu odsłuchowym różowym szumem wymuskane, przefiltrowane pod linijkę podłogówki. Niewiele zostało z tej "linijki" prawda ? W szczególności na basie.
Od dawna używam EQ (w zasadzie PEQ) opartego na DSP i w połączeniu z mikrofonem przynosi to zawsze wielką poprawę dźwieku. Nie wyobrażam już sobie systemu bez takich zabiegów.
Skomentuj
-
Witam dziwie się ze z tych kolumn uzyskujecie tak mało tonów wysokich, po podłączeniu uniampa wysokie tony są zbyt natarczywe jak na moje ucho zagłuszają średnice dodam ze Przedwzmacniacz na tl072 i wysokie prawie na minimum (nawet regulacja nie pomaga) .Odwróciłem polaryzacje głośnika wysoko tonowego po za tym ze dźwięk "wychodzi z boku" kolumn niewiele to dało.Źródło dźwięku to laptop.Zwrotnica na tych samych częściach jak u kolegów wyżej.Sam już nie wiem czy to wina Uniamp'a czy głośników.
Moja konstrukcja http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...61848#10361848
Skomentuj
-
Invalid Załącznik specified. If you followed a valid link, please notify the administrator
Wrzuć foty na np. http://imageshack.us/ i będzie gitmarcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
-
R_NEO dzięki za foty. Nie do końca jestem pwien togo LG ale bardzo podobny miałem z rok temu i jego głośniki miały następujące parametry:
1. przy 10 khz - złóżmy zero to zjazd w dół aż o 8 db dla 16 khz.
2. przy 500 Hz załózmy zero to zjazd w dół aż o 10 db dla 100 hz.
Jeżeli głośnik średniotonowy, a takim jest ten w Twoim telewizorze jest dla ciebie wyznacznikiem jakości dźwięku no to współczuję. Czy już wiesz dlaczego tak dobrze słuchało się pasma średniego z tego TV? Nie podważam kwesti, że mogłeś lepiej słyszeć zakres średniotonowy ale do prawdy czy aż tak trzeba być niedoinformowanym? Przecież to głośnik dedykowany wyłącznie do pasma średniego, bardzo wąsko średniego, gdyż ma bardzo nieliniową charakterystykę nawet w swoim dedykowanym paśmie i być może stąd podbarwienia o kilka db, które powodują że słyszałeś lepiej ridery niż w MX. Ale nie tylko podbarwioną charakterystyką oraz bardzo, ale to bardzo ograniczonym pasmem człowiek żyje. A takim ograniczonym głosnikiem jest ten z Twojego telewizora, chyba że napiszesz iż Twój telewizor lepiej przetwarza pasmo od 30 do 300 Hz oraz pasmo od 10 do 20 KHz.
Skomentuj
Skomentuj