Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[teorie i pomoc w realizacji] 3way Linia Transmisyjna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[teorie i pomoc w realizacji] 3way Linia Transmisyjna

Witam

nie wiem czy dobrym dziale umieszczam temat więc w razie czego proszę o przeniesienie.

Nie wiem od czego zacząć więc zacznę od fabuły:

o mnie - nie jestem audiofilem ale cenie sobie dobre audio i dobre nagrania (zwłaszcza starsze), w chwili obecnej posiadam starą ponad 10 letnią nienajlepiej wykonaną 2way TL'ke (baza to Isophon T420 (http://www.lup-berlin.de/archiv/Bausatz/index.html), wysokość 110cm, czyli zbliżenie do dabyl'owej) jednak na tonsilu. więc bas jest, średnie też są ale na tym koniec. Bardzo mi się podoba charakterystyka grania basu w tej technologii i nie chciałbym przesiadać się na BR. Bardzo brakuje mi w tej konstrukcji średniego pasma, nie jest najlepsze. No prawdę mówiąc nic nie powala ale kosztowało gorszę i inkasuje wiele sklepowych wersji które kosztują dużo dużo więcej. Konstrukcje 3way kolegi na tonsilu również były tanie i grały lepiej, zwłaszcza na 30cm głośniki ale są to krowy a teorie konstruktora to tak....

cel - męczy mnie konstrukcja 3way zbliżona do T430 czyli na 25cm basie, oczywiście dostosowana do nowszych głośników. Zależy mi na w mirę naturalnym / neutralnym graniu z dość dobrze oddanymi detalami i nisko jak na TL przystało schodzącym basem, oczywiście przy zachowaniu precyzji, dynamiki etc, czyli "ma być ładnie i dobrze" (w tej cenie). Kolumny buduję głównie pod muzykę ale mają być częścią zestawu 5.0 do kina dlatego w szczególności zależy mi na TL jeśli mówimy o braku subwoofera (których z resztą nie lubie)

Jak to się zaczęło / moje możliwości - projekt i wykonanie miał zapewnić znajomy, ja nigdy się tematem nie interesowałem i nie posiadam wiedzy niezbędnej do realizacji. Po przedstawieniu pierwszej wersji musiałem się ruszyć i zacząłem szukać. Na innym forum głównie dzięki 2 użytkownikom dość sporo dowidziałem się o samych głośnikach i ich wadach. Tu wyszło że kolega wogle olał sobie temat np modów własnych membrany, co mi dało sporo do myślenia. Jak już wydało mi się że mam głośniki to zobaczyłem zwrotnice za 40 zł z allegro (dobrze że chociaż powietrze), strojenie na "ucho"... no i tu... klamka zapadła, STOP i jestem w kropce :(

Czego oczekuje (od was): przede wszystkim merytorycznej opinii i sugestii. Nie dysponuję wiedzą by samemu ruszyć z czymkolwiek jeśli chodzi o ten projekt co gorsza nie dysponuję za bardzo czasem. Najchętniej zleciłbym cały projekt do realizacji osobie która się na tym zna. Na pewno trzeba:
    1. skorygować projekt, dopracować go i dobrać do niego odpowiednie głośniki
    2. wykonać obudowę
    3. zaprojektować i wykonać zwrotnicę (+ pomiary)
    4. wykończyć całość.

O ile pkt 1 jakąś bym przebrnął a przez długie zimowe miesiące wykonałbym pkt 2 to nie jestem w stanie przeskoczyć zwrotnicy, zwłaszcza że zależy mi na pomiarach.

Budżet: tutaj też nie jest powalająco, pierwotnie na projekt miałem przeznaczyć 2500 zł, ale jak zacząłem sam kompletować głośniki (RS270S-8 + MCA15RCY + 22TAF/G) nagle zrobiło się to mało a wtedy jeszcze nie byłem świadomy jakim potężnym problemem w tej konstrukcji jest zwrotnica i ile może kosztować. Teraz odkrywam że i głośniki, zwłaszcza bas nie do końca może być dobrany bo defakto mam już taki mętlik w głowie że nie wiem na co patrzeć by dobrze zagrał w tej budzie.

Podsumowanie: Mam 2500 zł i wiem że jest to za mało, zbieram dalej i nadal zależy mi na sumiennej realizacji tego projektu. Mieszkam w okolicy 30km od Trójmiasta a dostałem na PW informacje że są tutaj ludzie (na forum i w 3city) którzy sprostają praktycznie każdemu zadaniu a i jeszcze robią pomiary :). Wiem że zlecanie pracy komuś kosztuje, nie wiem ile będzie kosztować zwrotnica więc nie wiem ile mam uzbierać. Jak pisałem nie mam zbytnio czasu ani ambicji by robić coś samemu, w życiu lutownicy nie trzymałem :) (stolarkę ogarnę).

Widzę ze TL'ki cieszą się dość dużą popularnością co mnie strasznie cieszy, widziałem tutaj nawet projekt monitora odsłuchowego ATL http://mjaudiolab.pl/index.php?optio...id=5&Itemid=48 dla mnie REWELACJA !!!

Temat o TL jest bardzo długi, ciężko mi to przewertować a przekopując forum natknąłem się na odniesione materiałów do jednego konkretnego użytkownika (ktoś na K) który ponoć całkiem solidnie wyłożył kawę na ławę, pomożecie w szukaniu ?

Z góry wszystkim dziękuje za przeczytanie i przepraszam że aż tyle. Mam nadzieje że pomożenie mi wybrnąć z opresji.

---------- Post dodany o 14:35 ---------- Poprzedni post o 13:00 ----------

Jak widać można zbudować zwykłą linię wg starych koncepcji a cały bajer tkwi w tym, żeby przysiedzieć nad offsetem głośnika i wytłumieniem. A to juz było wiadome dawno temu, dodatkowo odświeżane i powtórzone parę lat temu w artach A. Kisiela i w zasadzie nie trzeba było na nowo otwierać otwartych drzwi.. wystarczyło żeby ktoś z dużą ilościa wolnego czasu i odpowiednim zacięciem
    znalazłem, tylko można prosić o bardziej szczegółowe informacje ? nie udało mi się nic sensownego wygoglować.

Jakos licho szukasz http://ep.com.pl/szukaj.html?szukaj=...isyjna&x=0&y=0

Skomentuj

w pracy jestem :) dzięki.

Skomentuj

Pogromco dzięki za ten link dotyczący teorii projektowania skrzynek. Zassałem wszystkie artykuły o obudowach.

Skomentuj

Możesz zrobić tanśza wersję, stx 10", mca15 rc + seas 22 taf.
          Zwrotnicę mógłby zaprojektowac Yoshi (chyba, że jeszcze ktoś się w to bawi?), albo jak się uprzesz to sam to zrobisz - tyle że wcale taniej nie musi wyjsć, bo i tak trzeba kupic troche lementów żeby zrobić choć ze dwie wersje i porównac.

Co do Tl, to jak się uprzesz to dasz radę, zależy tylko ile masz wolnego czasu i uporu w sobie. Ale 10" to już dośc duży woofer, więc nawet w closed powienien zagrać znosnie.

Bardzo brakuje mi w tej konstrukcji średniego pasma, nie jest najlepsze. No prawdę mówiąc nic nie powala ale kosztowało gorszę i inkasuje wiele sklepowych wersji które kosztują dużo dużo więcej.
          Robiąc Tl na awxie i usherze srednie tony beda lepsze, ale to nadal nie bedzie to co srednie przetwarzane przez glosnik do tego przeznaczony.
          Konstrukcje 3way kolegi na tonsilu również były tanie i grały lepiej, zwłaszcza na 30cm głośniki ale są to krowy a teorie konstruktora to tak....
          Więc zrób troche droższe, będą jeszcze lepsze niż u kolegi, nie mówiąc już o twoich 2 way.

Skomentuj

Możesz zrobić tanśza wersję, stx 10", mca15 rc + seas 22 taf.
            masz jakiś konkretny na myśli ? bo średnio tam coś widziałem, pamiętaj że to ma być uwalone dopiero w okolicach 500hz co bardzo komplikuje sprawę (mody własne membrany itd).

Co do Tl, to jak się uprzesz to dasz radę, zależy tylko ile masz wolnego czasu i uporu w sobie. Ale 10" to już dośc duży woofer, więc nawet w closed powienien zagrać znosnie.
            no właśnie znośnie, ma grać ładnie :) męczę temat 3 tygodnie i generalnie stolarka wydaje się dość prosta, bardziej mnie przeraża potem ładne wykończenie tego. Ale podczas budowy zwrotnicy i tak trzeba wszystko pomierzyć i pobawić się z wytłumieniem (chociaż i tak bym zaczynał od bazowych sprawdzonych gąbek itd) Więc to by i tak musiało spaść na osobę która się na tym zna.

Robiąc Tl na awxie i usherze srednie tony beda lepsze, ale to nadal nie bedzie to co srednie przetwarzane przez glosnik do tego przeznaczony.
            Więc zrób troche droższe, będą jeszcze lepsze niż u kolegi, nie mówiąc już o twoich 2 way.
            chodzi mi ten AWX + usher po głowie jak nie wiem co, szok ile STX potrafi! może zagrać lepiej ale i gorzej, jednak jest to projekt nad którym spędzono dużo czasu.

Może się mylę ale TL według mnie jest względnie prostą sprawą ponieważ jest bardzo dużo starych względnie prostych konstrukcji i bardzo ogólnie mówiąc pracę samego basu reguluje się wygłuszeniem, a tu też wiemy jak dany materiał wpływa na dźwięk. Nie zmienia to jednak faktu że i tak trzeba znać podstawy i robić pomiary.

Jeśli ktoś to kiedyś zrealizuje fajnie by było stworzyć projekt by inni nie musieli przechodzić tej samej ścieżki.

---------- Post dodany o 11:34 ---------- Poprzedni post o 11:31 ----------

a i połączenie tego potem w zestaw 5.0 może być dość problematyczny, TL'kę na AWX'ie zdecydowanie łatwiej.

---------- Post dodany o 00:25 ---------- Poprzedni post o 11:34 ----------

nikt ? nic... ?

Skomentuj

Nie ma nikt żadnych propozycji na 3 way do 2500 zł z 10" wooferem? na forum mówi się, że powstaje mało nowych konstrukcji, że wszyscy klepią w kółko to samo, a jak ktoś chce zrobić coś innego, to nikt nic nie zaproponuje...

Jeśli ktoś to kiedyś zrealizuje fajnie by było stworzyć projekt by inni nie musieli przechodzić tej samej ścieżki.
              Jesli "ktoś" to tylko Ty - już osoatnio ktoś założył temat, żeby zrobić za niego projekt kolumn i temat został bardzo szybko zamkniety. Forumowicze mogą pomoc dobrac głosniki, a oczywiście jak zamieścisz swój projekty na forum to się nie obrażą I zgodze się z tym, że projektu 3 way z wieszkym wooferem niż 10" po prostu brakuje.

Skomentuj

Można by się pokusić o kilka zestawów z 10 calami na dole. Myślę, że trzeba zacząć od głośnika niskotonowego i zobaczyć ile kosztuje, do tego dopasować resztę.
                Przykład pierwszy - Dayton RS270 - 475zł w Polinku w wersji ekranowanej. Do tego można dołączyć RS150 i jakąś kopułkę, może Eton, byłoby coś nowego. Plusem tego rozwiązania jest to, że KonradRak robi teraz projekt do RS270, pisał coś o tasukach, więc będzie i TL. Konrad łączy to z Fountekiem FW168 i chyba nie drogą wstęgą Founteka na górze.
                Przykład drugi to Usher 1001B - bardzo mało się na nim coś robi, w sumie nie wiadomo czemu. Fakt faktem, że to duży głośnik. Koszt 580zł, ale jakby poszedł na forumowe zamówienie to byłaby duża znikżka. Do tego 8848P (pasuje wizualnie, nie ma charakterystycznej węglowej membrany) i T9950. Ze zniżkami mógłby być bardzo dobry zestaw i zmieścić się w cenie.
                Trzecia opcja to Seas L26 RFX/P - koszt 690zł. Do tego L15 lub L18, albo coś z Founteków (FW146, FW168). Na górę albo aluminiowy Seas albo żeby zmiękczyć brzmienie Usher T9950. Founteki i Ushery można kupić ze zniżką. Z Seasem L26 mógłby pomóc james8, ma na nich kolumny w BR.

Propozycje są, ale całą pracę musi wykonać autor, nikt za niego tego nie zrobi.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Propozycje są, ale całą pracę musi wykonać autor, nikt za niego tego nie zrobi.
                  co z tego jak dobiorę głośniki (mam klika pomysłów od 8'' do 10'') jak mi nikt do tego nie zbuduje zwrotnicy że o pomiarach nie wspomnę....

mam nawet mniejszą obudowę pod 8''

---------- Post dodany o 11:14 ---------- Poprzedni post o 11:11 ----------

a tu nawet nikt się nie pofatygował o skomentowanie samego pomysłu, jak szukam ciągle tylko widzę te same na potęgę obgadywane projekty.

ja nie mam nic przeciwko gotowcom, zakładam że są dopracowane a nie sztuka robić dla sztuki.

---------- Post dodany o 11:26 ---------- Poprzedni post o 11:14 ----------

hmm RS270 (100wrms/90db) łączyć z RS150 (40wrms/87db) hmmm... chyba nie bardzo.

Skomentuj

Ale co tu komentować? Masz jakiś pomysł i tyle. Chcesz TL - chwała Ci za to. Ale jak chcesz tanio to musisz zrobić sam. Za proste ładnie wykończone obudowy musiałbyś zapłacić minimum 500zł. Projekt na zlecenie TL to także minimum 500zł i to u osoby, która się na tym zna. Dobry projekt TL wymaga bardzo wielu testów, różnych konfiguracji obudowy i tunelu, wytłumienia. Po prostu od groma pomiarów. A jeszcze trzeba wiedzieć co te pomiary znaczą. Do tego zwrotka. Nie wiem jakie są ceny, ale wiem, że 3-way jest sporo trudniejsza (w samych pomiarach nawet). Więc myślę, że z 400-500zł trzeba liczyć. I to są koszty minimalne!

Piszę to żebyś się nie poczuł olany i nie skomentowany. Zbudowanie dobrych kolumn to kupa zabawy. I albo Ty zaczynasz tę zabawę i się uczysz przy okazji. Albo zlecasz komuś i płacisz. Ty podałeś 4 punkty, z których masz już problem z pierwszym. Nikt tutaj za Ciebie nie nic nie zrobi. To jest DIY - do it yourself! Więc albo możesz skopiować coś już gotowego, albo samemu brać się do roboty, albo zapłacić komuś. Wybierz co chcesz.

Jak chcesz poczekać na gotowca to ja robię 3-way na L22 w TL + Aurum Cantus AC130Mk2 i Usher T9950. Co prawda ja to robię aktywnie, ale pasywną wersję także zrobię. Tylko nie wiem jeszcze kiedy będę robił pasywkę, bo aktywna wersja ma priorytet. Co prawda nie ma tam 10 cali na basie, ale przynajmniej masz gotowca.

Tutaj masz także gotowca na nie bardzo drogich głośnikach http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-SEAS-ER.htm
                    Masz to co chciałeś, czyli 25cm na basie w TL. Gotowy projekt, świetnie opisany. Nic tylko kopiować.

---------- Post dodany o 09:33 ---------- Poprzedni post o 09:30 ----------

Zamieszczone przez cycus Zobacz posta
                    hmm RS270 (100wrms/90db) łączyć z RS150 (40wrms/87db) hmmm... chyba nie bardzo.
                    RS270 trochę zgaśnie na rezystancji cewki a efekt baffle step na szerokiej ściance (a taka zapewne będzie, ok 28-30cm) pozwoli na połączenie tych głośników. Można także pomyśleć o RS180 na średnicę, ja osobiście lubię średnicę z większych głośników.

---------- Post dodany o 09:44 ---------- Poprzedni post o 09:33 ----------

W projekcie Jentzen droga jest kopułka (ok 500zł za sztukę). Można by pomyśleć o włożeniu tam innego głośnika i zrobieniu pomiarów. Ale nie wiem czy Ci się to przekalkuluje.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Coś co Ciebie może zainteresować właśnie teraz mierzę. No i będzie wersja TL z tasukami. Tylko finał nastąpi za wiele tygodni. W zakładanym budżecie powinieneś się zmieścić pod warunkiem, że wszystko wykonasz sam.
                      Fountek NeoCD3.0 + Fountek FW168 + Dayton RS270S
                      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

RS270 trochę zgaśnie na rezystancji cewki a efekt baffle step na szerokiej ściance (a taka zapewne będzie, ok 28-30cm) pozwoli na połączenie tych głośników. Można także pomyśleć o RS180 na średnicę, ja osobiście lubię średnicę z większych głośników.
                        no zgaśnie ale 40wrms przy 87db to jest bidna z nędzą, zwłaszcza że sam głośnik też nie powala jako midi.

Tutaj masz także gotowca na nie bardzo drogich głośnikach http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-SEAS-ER.htm
                        Masz to co chciałeś, czyli 25cm na basie w TL. Gotowy projekt, świetnie opisany. Nic tylko kopiować.
                        jak sam zauważył na drogich i stolarka dość trudna (jak dla mnie), sam tunel też jakś tak nie wygląda.

L22 w TL + Aurum Cantus AC130Mk2 i Usher T9950
                        przyjemny komplet, ja się zastanawiam nad gotowcem z CA22RNX, MCA15RCY i 27TFFC

Piszę to żebyś się nie poczuł olany i nie skomentowany. Zbudowanie dobrych kolumn to kupa zabawy. I albo Ty zaczynasz tę zabawę i się uczysz przy okazji. Albo zlecasz komuś i płacisz. Ty podałeś 4 punkty, z których masz już problem z pierwszym. Nikt tutaj za Ciebie nie nic nie zrobi. To jest DIY - do it yourself! Więc albo możesz skopiować coś już gotowego, albo samemu brać się do roboty, albo zapłacić komuś. Wybierz co chcesz.
                        Wiem że zlecanie pracy komuś kosztuje, nie wiem ile będzie kosztować zwrotnica więc nie wiem ile mam uzbierać. Jak pisałem nie mam zbytnio czasu ani ambicji by robić coś samemu
                        Mi się wydaje że określiłem się na samym początku, tylko że nikt nie zaoferował ani pomocy teoretycznej ani wyceny i chęci realizacji chociaż jednej cześci, kwoty które wymieniłeś chyba faktycznie są minimalne. Sumarycznie jeśli ktoś mi za realne pieniądze wykona obudowę, zwrotnice i pomiary to prawdopodobnie się skuszę. W przypadku gdy będą to duże kwoty to pewno skończy się to na gotowym pakiecie ze zwrotnicą i zabawie z obudową własnoręcznie.

Jeśli jest to faktycznie forum o tak wąskim zakresie i przeważnie tylko dla "wyjadaczy" to sorry będę szukał gdzie indziej.

---------- Post dodany o 14:23 ---------- Poprzedni post o 14:18 ----------

Coś co Ciebie może zainteresować właśnie teraz mierzę. No i będzie wersja TL z tasukami. Tylko finał nastąpi za wiele tygodni. W zakładanym budżecie powinieneś się zmieścić pod warunkiem, że wszystko wykonasz sam.
                        Fountek NeoCD3.0 + Fountek FW168 + Dayton RS270S
                        jeśli będę miał projekt zwrotnicy to wykona mi ja kolega za dobrą flaszkę, pomoże też z obudową. Więc dam radę! hm ten FW168 coś wypada nie za ciekawie.

Jeśli nie wyraziłem się wyraźnie, to koryguje. Nie upieram się przy tym pakiecie ale ciężko według mnie skompletować tańsze głośniki, z chęcią bym to komuś zlecił tylko ile to wszystko będzie kosztowało.... zawsze można się ogarnąć :)

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                          To nie jest dział ogłoszeń !

Skomentuj

Więc dam radę! hm ten FW168 coś wypada nie za ciekawie.
                            Lubię takich "nowych" którzy przychodzą chca wszystko, mają żal ze im sie nie daje i jeszcze oceniają głośniki pod kątem mocy i SPLu

Dam Ci radę:) Dołóż troche $$$ i zapewne za niedługo bedziesz mógł odkupic świetnie wykonana konstrukcje od LuSzTi na TLce

Skomentuj

Lubię takich "nowych" którzy przychodzą chca wszystko, mają żal ze im sie nie daje i jeszcze oceniają głośniki pod kątem mocy i SPLu
                              no racja spl i moc też słabo, po za tym zobacz jak głośnik zniekształca dźwięk w okolicach 500hz 1khz i 2khz zakładam że wykres i tak jak u każdego producenta jest mega wygładzony. Według mnie jest po prostu za słaby. A gdybym był alfą i omegą to bym nie tracił czasu na forwa gdzie prawda tylko czasem goni bajki.

Dam Ci radę:) Dołóż troche $$$ i zapewne za niedługo bedziesz mógł odkupic świetnie wykonana konstrukcje od LuSzTi na TLce
                              no dobry pomysł, tylko nie wiem co zmieniać w obudowie skoro "dojcze" dopracowywali ją przez lata....

To nie jest dział ogłoszeń !
                              a to nie jest ogłoszenie, wyraźnie zaznaczyłem na początku czego oczkuje od tego tematu.

Trzymam kciuki za ludzi którzy rozwijają TL, w końcu coś lepszego od nędznego BR. Fajnie byłoby w końcu zobaczyć jakieś zestawy 3 drożne dobrej jakości za rozsądna kasę (4-5 tyś) Powodzenia!

---------- Post dodany o 17:03 ---------- Poprzedni post o 15:08 ----------

http://www.mdcc-fun.de/oleks/ facet się za bardzo wygłuszeniem nie przejmował...

Ok Panowie jutro postaram się przeanalizować podane przez was propozycje głośników (zwłąszcza przez LuSzTi'ego) połączyć dajmy na to w 2 zestawy i wycenić. Podkleję też projekt obudowy żeby był na pod ręką. Tu weźcie tylko pod uwagę że ja nie do końca wiem jak łączyć ze sobą sprzęt temu nie "linczujcie".

Last edited by cycus; 19.05.2012, 16:16.

Skomentuj

hm ten FW168 coś wypada nie za ciekawie.
                                Tak samo nieciekawie jak Seas W18E001. Tylko dlaczego większość z nas marzy o tym Excelu ...

http://www.seas.no/index.php?option=...d=69&Itemid=93
                                http://www.troelsgravesen.dk/TJL_2W.htm
                                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

powiem szczeżę w życiu nie słuchałem żadnego seas'a ani fountek'a a przynajmniej nie świadomie. Parametry to jedno odsłuch to drugie gdzie jeszcze trzeba pamiętać o guście.

Zacząłem intensywnie myśleć o zestawie głośników z tego projektu http://www.troelsgravesen.dk/PMS.htm wszystko gotowe, projekt pod taki komplecik też mam nawet gra u znajomych z tonsilami i potrafi przy 20-30hz zwalić kinkiet. Trzeba tylko przebudować komorę dla średniaka by stworzyć mu takie same warunki pracy.

Skomentuj

Sluchaj, a moze prosciej by bylo kupic gotowe kolumny z linia transmisyjna? Zamiast meczyc bule ludziom, ktorzy niebardzo maja ochote "pracowac" z osoba zupelnie zielona w dziedzinie konstruowania glosnikow, lecz wymagajaca jakis wyimaginowanych rzeczy, lepiej kupic gotowce. Za te uklepane 2500zl juz kupisz sprawdzone T+A od niemieckiego speca od TL. Tylko troche cierpliwosci, co jakis czas bywaja na Allegro.

Skomentuj

Dla odmiany postaram się być miły, grzeczny i uprzejmy :biggrin:

Drogi forumowiczu
                                      Przeczytaj swoje słowa jeszcze raz:

Najchętniej zleciłbym cały projekt do realizacji osobie która się na tym zna. Na pewno trzeba:
                                      Wiem że zlecanie pracy komuś kosztuje, nie wiem ile będzie kosztować zwrotnica więc nie wiem ile mam uzbierać. Jak pisałem nie mam zbytnio czasu ani ambicji by robić coś samemu, w życiu lutownicy nie trzymałem (stolarkę ogarnę).
                                      Przyznasz sam że jak by na to nie spojrzeć poszukujesz osób które za wynagrodzenie wykonają dla Ciebie mój drogi kolumny.
                                      To jest ogłoszenie.

To po pierwsze.

Po drugie sam piszesz że jesteś kompletnie zielony tylko przeczytałeś jakieś posty na forum dwóch osób które nabiły Ci głowę TL i jakimiś modami membrany do niczego Ci niepotrzebnymi.
                                      Lepiej zacznij od przeczytania podstaw, chociażby artykułów na głównej stronie serwisu.
                                      TL w cale nie jest takie super jak tobie się wydaje i jest to rozwiązanie kompromisowe jak każde inne. Wszystko zależy od tego czego oczekujesz i na czym Ci najbardziej zależy. Może Ci się to wyda nieprawdopodobne ale można zrobić świetnie grające kolumny bez TL.

Co do wyboru głośników.
                                      Ja mogę wymienić N kombinacji które znam i kolejne M których nie znam . W kwocie 2500PLN na pewno istnieje skończona liczba możliwych kombinacji głośników, możemy je tu po kolei wymieniać każdy będzie chwalił swoje. Każdemu będzie zależało na czymś innym, jeden zaproponuje lepszy bas drugi średnice a trzeci wysokie - bo masz chyba świadomość że bezkompromisowych kolumn za tą kwotę nie zrobisz.
                                      Miej też świadomość tego, że nawet jak kilku forumowiczom dasz te same głośniki żeby Ci zrobili z nich kolumny to każdy zrobi inne.
                                      Z takich dyskusji nic nie wynika bo ty dalej nie będziesz miał najmniejszego wyobrażenia jak n-ta kombinacja wykonana przez k-tą osobę będzie grać. Mam nadzieje że się tutaj rozumiemy.

Dlatego masz do wyboru bramki:
                                      Nr 1 : wymagająca największego wysiłku. Czytasz, inwestujesz w sprzęt pomiarowy, kupujesz jakiś tani zestaw głośników na początek. Uczysz się przy naszej pomocy, zdobywasz stopniowo kolejne stopnie wtajemniczenie. Po jakimś czasie osiągasz swoją nirwanę... na krótką chwilę :)
                                      Satysfakcja tutaj jest gwarantowana bo robiąc samemu masz kontrolę i to pełną nad efektem końcowym.
                                      Nr 2: Kupujesz gotowe kolumny - najmniejszy wysiłek jesteś - jesteś zadowolony bądź nie.
                                      Nr 3. Wybierasz sensowny zestaw z istniejących konstrukcji i strasz się resztę (stolarkę) zrobić samemu. - jesteś zadowolony bądź nie
                                      Nr 4. Wybierasz sensowny zestaw z istniejących konstrukcji i zlecasz wykonanie komuś . - jesteś zadowolony bądź nie
                                      Nr 5. Z naszą bądź nie pomocą wybierasz jakiś zestaw głośników, zlecasz wykonanie firmie np. Akussowi czy też innym osobą ale robisz to po za forum. Płacisz i jesteś zadowolony bądź nie :)

Resztę napisał LuSzTi przeczytaj jego posty jeszcze raz zanim napiszesz swój kolejny.Od niego będą zależeć dalsze losy tego tematu :biggrin:

Skomentuj

Sluchaj, a moze prosciej by bylo kupic gotowe kolumny z linia transmisyjna? Zamiast meczyc bule ludziom, ktorzy niebardzo maja ochote "pracowac" z osoba zupelnie zielona w dziedzinie konstruowania glosnikow, lecz wymagajaca jakis wyimaginowanych rzeczy, lepiej kupic gotowce. Za te uklepane 2500zl juz kupisz sprawdzone T+A od niemieckiego speca od TL. Tylko troche cierpliwosci, co jakis czas bywaja na Allegro.
                                        szukałem, ponad 6 miesięcy starałem się upolować podobny sprzęt, niestety przeważnie brak a jak już coś było to ludzie chyba powoli zaczynają doceniać takie rarytaski.

@raven1985 - nie wiem czy jest sens bym odpisał na to co piszesz, dalsza polemika zbytnio nie ma sensu. Ja was poniekąd rozumiem bo w swojej branży też wiele i gęsto nie chce mi się przepychać z "nowymi". Oj jednym słowem tylko zakasać rękawy i realizować punkt pierwszy :)

Nie wiedziałem że akkus realizuje projekty pod zlecenie, kolega ponoć nabył jeden z ich zestawów i strasznie się tym "chwali", niestety na odsłuchy jeszcze nie udało mi się wybrać. No i nie mam 30 tyś... (głośniki + wzmacniacz i SACD player), z ceną pewno też bajer..

Co do fascynacji TL'kami to nie przesadzajmy po prostu podoba mi się ten "bas", do BR nigdy nie pałałem sympatią. Co innego znajomy.. tu maniactwo chyba powinno się zacząć leczyć.

Niestety teraz widzę że dwa posty LuSzTi'ego źle przeczytałem i niewłaściwie się do nich odniosłem. Co do tonu to może i nie jest właściwy ale trochę mnie krew zalewa jak muszę się tak przepychać, ale tu chociaż jesteście zgodni ze sobą.

W każdym razie problem został rozwiązany w 100% (mimo to dzięki raven1985 za propozycje). Tu chciałbym bardzo ale to bardzo podziękować LuSzTi'emu :)

Całość tematu może nie przebiegła w zbyt miłej atmosferze ale gdyby nie on to pewno nie miałbym możliwości poznać i porozumieć się z LuSzTi'm więc dziękuje za każdym komentarz !
                                        Last edited by cycus; 21.05.2012, 14:01.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X