Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton B200?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Visaton B200?

Zamierzam zrobić kolejne kolumny wykorzystując głośniki jak wyżej w temacie tj. szerokopasmowca B200.

W różnych artykułach czytałem, że ten głośnik jest wart swojej ceny, ok 500-600zł za sztukę. Nie miałem możliwości go posłuchać ale podoba mi się to, że większość pasma odtwarza jeden głośnik - no może bez skrajnych tonów wysokich. Niskie uzupełnię poniżej 200-300Hz dodając głośnik 40cm. Oczywiście zwrotnica będzie tu potrzebna.

Dąży się do maksymalnego wyrównania charakterystyki częstotliwościowej kolumn, ale to tylko są wykresy i liczby. A my przecież nie odbieramy liczby tylko odczuwamy drgania zmysłem słuchu. I może ten głośnik właśnie pięknie brzmi tak jak go wychwalają.

I tu moje pytanie: czy faktycznie ten driver jest tego wart (mimo wszystko charakterystykę ma poszarpaną), czy go słyszeliście?
    A może jednak zastąpić go klasycznym układem 2way jakiś 20cm + tweeter w cenie B200.

Zamieszczone przez mychor Zobacz posta
    A może jednak zastąpić go klasycznym układem 2way jakiś 20cm + tweeter w cenie B200.
    Szerokopasmowce brzmią inaczej niż układy 2 i 3 drożne,albo lubisz szerokopasmowce albo te drugie :) Po za tym ciężko ze zwykłym głośnikiem 8" który ma dobrą średnicę.

Zamieszczone przez mychor Zobacz posta
    Niskie uzupełnię poniżej 200-300Hz dodając głośnik 40cm.
    Rozumiem że chodzi o głośnik 15"? Nie martwi Ciebie zasilanie takiego głośnika?

---------- Post dodany o 22:19 ---------- Poprzedni post o 22:17 ----------

Yoshi miał bodajże B200 :)

Skomentuj

Według mnie o wiele lepiej od B200 graja fostexy FE206E.
      Słuchałem ich w br i grały poprawnie chodz sam skusił bym sie na horna i do tego superteweer.
      Ja nie widze sensu pakowania głosnika 15calowego do szerokopasmówki wtedy zabije to jego klarowność i zgranie fazowe nie bedzie tak idealne jak w przypadku jednego przetwornika.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
        Ja nie widze sensu pakowania głosnika 15calowego do szerokopasmówki wtedy zabije to jego klarowność i zgranie fazowe nie bedzie tak idealne jak w przypadku jednego przetwornika.
        Co Ty tam wiesz Marios... :)

http://www.6moons.com/audioreviews/firstwatt10/j2.html przy okazji mozna podpatrzec na Odgrody z szerokopasmowka i duzym basem Nelsona Pass'a

Skomentuj

Jesli chodzi o uzupełnianie B200 to taka konstrukcja już jest
          http://www.visaton.de/de/bauvorschla...lle/index.html
          B200 ma niemiecką cenę. 5 tysięcy na głosniki i klamoty trzeba przygotować zeby złożyć te kolumny z linku.

Czy w cenie tego Visatona zrobisz układ 2-drozny ? Zrobisz i może nawet polubisz.
          Ja mam teraz cos na głośnikach niby gorszych i niepowazanych bo na GDN 20/100/3 i Beymie T2030. A gra to tak ze nie chcie się ucha oderwać. Pisałem o tym w wątku "Oversized 2way na Usher 8133".
          Nawet robiąc podobny układ na Usherach zmiescisz się w cenie B200 za układ do dużego monitora.
          Charakterystyka będzie wystarczajaco gładka, bez przesady, z takimi układami gdzie zawartosc harmonicznych podchodzi pod uszy i to ona stanowi o charakterze brzmienia, nierównomieności mieszczące się w 5dB w pasmie sredniotonowym nie niszczą efektu.
          Ale nie licz na "audiofilskie" plumkania z takich głosników.
          Last edited by arwas; 25.05.2012, 13:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
            Jesli chodzi o uzupełnianie B200 to taka konstrukcja już jest
            http://www.visaton.de/de/bauvorschla...lle/index.html
            Ja pitole, taka fajna szarokopasmówka ucięta na 2,5kHz. Aż normalnie jej tam szkoda.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Prawda :)
              W forum Visatona jest jakas wersja uzupełniona ultra wysokotonową tubką TLH od 7000 hz
              http://www.visaton.de/vb/showthread.php?t=17696

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Yoshi miał bodajże B200
                I nadal je mam, miałem sie pozbywać ale zostawiłem. Kapitalny głośniczek, czysta przyjemność sluchania. mam je od 2005r.

Sam nawet rozważalem przez pewien czas zbudowanie własnie takiej konstrukcji żeby uzupełnić je na dole 15 calowym daytonem, już nawet jechałem po płyte MDF ale rozeszło sie po kościach i został tylko niespełniony projekt. Tak wiec nadal sa u mnie jako szerokopasmówka w bas refelxie.

Sam pomysł uzupełnienia dołu jest dobry, spokojnie mozesz podzielić pasmo w granicach ok 200Hz albo i niżej, gdzie chcesz i będzie dobrze. b200 mocy się nie boi, to nie średniotonówka. Możesz nawet dać zwrotnice szeregową co uprości sprawe. U mnie gra z f3 na poziomie 50Hz więc nie jest to taki basowy słabeusz.

Co do porównania z fostexem to sie nie wypowiem bo drugiego nie sluchałem, fostexty to też dobre uznane szerokopasmówki więc na pewno jest dobry. Pewie przy kolejnym AS będę miał okazję posłuchać hornów na fostexie u kolego bo wiem że zaczał własnie je składać.

Co do brzmienia b200 vs 2way to trudno to porównać ale raczej wsadziłbym miedzy bajki to, że jakimiś low endowymi głośnikami zakasujesz brzmieniem tego visatona. Takie opowieści snują ci co nie mieli pewnie do czynienia i ogladają ch-ki i mysla, że jak jest bardziej gładka ma wiecej powyżej 17kHz i poniżej 50Hz to juz ma absolutna pewnośc że zagra mu to lepiej. To nie takie proste.

Z bezpośrednich porównań jakie kiedyś robiłem ze znajomymi, (Q wtedy też był ale z podowu jego absencji raczej sie nie wypowie w tym temacie) to b200 ustępował nieco zestawowi al130 + XT25 (do którego nota bene ja również projektowałem filtry). Ale ustępował w pewnych gatunkach i w pewnych dźwiękach np ewidetnie czuć było mniej wysokich tonów i nie były tak ulotne. Ale średnica i bas juz nie był tak oczywisty na korzyść zestawu 2way. Szerokopasmówki naprawde potrafią zaczarować plastycznoscią średnicy.

Czy da sie zrobić 2way na podobnym lub wyższym poziomie w tej samej cenie głośników. Tak da się, mamy seasy, visatony AL, ushera itd sporo głosników z których zrobisz 2way za ok 600zł/ kolumne i zagrają ogólnie lepiej. Ale czy za ok 600zlkupisz lepsza szerokopasmówkę? Być może tylko coś z fostexa ale ich lepsze modele też wcale do tanich nie należą. A wszystko co tańsze to są śmiecie do radiowęzłów za kilkadziesiąt zł niewarte zainteresowania. Dobra szerokopasmówka (a tylko taka ma sens) kosztuje.

Skomentuj

Ushery tego rozmiaru trudno jest zaliczyć do low-endowych podobnie jak Tonsile w tej samej cenie czy Beymy.
                  B200 brzmi mimo wysokiej ceny jak kołchożnik, tylko drogi... No przesadziłem, brzmi jak droga szerokopasmówka, przynajmniej tak zapamiętałem z AS.
                  Ale nic tak dobrze nie podnosi brzmienia jak wysoka cena.
                  Użycie go w roli średniotonowego nie jest świętokradztwem, ale marnotrastwem potencjału i pieniędzy.
                  Last edited by arwas; 25.05.2012, 14:21.

Skomentuj

B200 brzmi mimo wysokiej ceny jak kołchożnik, tylko drogi. Nic tak dobrze nie wpływa na brzmienie głosnika jak wysoka cena. Użycie go w roli nisko-średniotonowego nie jest świętokradztwem. Jest co najwyżej marnotrastwem.

Sam sobie zaprzeczasz, jakby brzmiał jakkołchoźnik to użycie go w roli nocnika lub popielniczki nie było by świętokradztwem. A brzmi tak jak ktoś go puści z gównianym fitlrem lub bez bo i tacy sie trafiają. Jak sie zostawi wybity o prawie 10dB kawal pasma to tak będzie.

No tak pewnie po raz kolejny przez tyle lat działała na mnie magia wysokiej ceny a bezpośrednie porównanie do zestawy 2way na nienajgorszych głośnikach, przynajmniej lepszych od tonsila , beymy i taniego ushera, w którym to porównaniu b200 grał nieznacznie gożej w pewnych tylko aspektach było oczywistym omamem słuchowym hahahaha.

Skomentuj

Magia wysokiej ceny działa zawsze, wszedzie i o kazdej porze. Nawet sobie nie zdajesz sprawy jak na ciebie działa. Dlatego działa.
                      B200 na AS był w zestawie Solo więc miał tam filtr Visatona. To nie jest jedynana szerokopasmówka wymagajaca "przyklepania" charakterystyki filtrem.
                      Drogie szerokopasmówki sa jak nowoczesne telefony wszystkomające. A jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, nawet jesli będzie najbardziej zaawansowane. CO nie znaczy że brzmi żle.

---------- Post dodany o 14:19 ---------- Poprzedni post o 13:25 ----------

do wspierania basem sensowniej uzyć cos takiego
                      http://www.visaton.de/de/high_end/breitband/b80_8.html

Skomentuj

B200 na AS był w zestawie Solo więc miał tam filtr Visatona.
                        Cóż skoro porównujesz jeden chwilowy odsłuch na AS z moim 7 letnim użytkowaniem tych głośników, na kilku wzmacniaczach, porównywaniu z innymi zestawami któe mam na warsztacie to gratuluje doświadczenia w tej materii, na pewno jest większe od mojego i na pewno masz racje, b200 to kołchoźnik hahahaha.

Magia wysokiej ceny działa zawsze, wszedzie i o kazdej porze. Nawet sobie nie zdajesz sprawy jak na ciebie działa. Dlatego działa.
                        No patrz jakie to proste! Że też na to w tonsilu nie wpadli, pewnie by teraz byli potęgą głośnikowa jakby sprzedawali swoje głośniki 5x drożej a to by wystarczyło do poprawienia ich jakości.
                        Arwas gdzie byłeś ze swoimi bezcennymi radami jak tonsil upadał! To przez ciebie on upadł bo im nie doradziłeś, że clue problemu leży w zbyt niskiej cenie...

Skomentuj

To jest takie "proste", że uczą tego na ekonomii od 1926 roku. Gdzie byłeś jak tego uczyli ???
                          Jak próbujesz dworowac zorientuj się bardziej do czego chcesz się czepiać, zamiast się tak miotać od tematu cen, visatona do tonsila i dyskusji o wartosciach.

Pierwsze dotyczące ceny i marki - bo widze ze ci ten Tonsil w gardle stoi, wyjasnienie. Jakby taki na przykład STX wpadł teraz na pomysł ze będzie robił przetworniki od 600zł w górę zrobione dokładnie tak samo jak Eton, do systemów DIY to pierwsze co by zrobił - wprowadził nową markę "hi-end super duper". Bo pod marką "stx" nie sprzedałby głośników za taką cenę.

Jak ktoś potrzebuje 7 lat na stwierdzenie co mu sie w brzmieniu podoba a co nie, to predzej zacznie działac na niego przyzwyczajenie. Wiec miarodajny jest własnie krótki odsłuch. Mozesz tam sobie twierdzic że pierwsze wrażenie nie wystarczy, a ja moge twierdzic że szerokopasmówki brzmia jak kołchozniki czasem drozsze czasem tańsze. tylko że układy wielodrozne zawsze mają szansę zagrac lepiej i na tym polega ich przewaga.

Ceny głośników niemieckich producentów jak LPG czy Visaton są z tyłka wyjęte, nie tylko dla polskich nędzarzy, ale generalnie w Europie gdzie Niemieckie ceny są w górnych strefach. Wiec jak ktoś chcie wyprodukować hi-enda, siega po niemiecki komponent i już nie musi uwiarygodniać wysokiej ceny produktu. Patrz - Ancient Audio Wing, nie chodzi o to że jest zły, bo nie jest, jest dobry może nawet bardzo dobry ... ale nieuzasadnienie drogi.
                          Last edited by arwas; 25.05.2012, 16:47.

Skomentuj

mychor osobiście sugerowałbym ci jednak zrobienie typowego zestawu 3 drożnego. Zestaw który chcesz zrobić nie jest zły ale to jest rzecz dla konesera, człowieka który wie czego chce i to robi/kupuje. Nie pyta się czy to ma sens, jak zagra itd. Tobie chyba jednak brakuje tego doświadczenia, osłuchania, wyrobienia sobie opinii, że właśnie tego pragniesz. Może po prostu nie spełnić twoich oczekiwań. Typowy zestaw 3 drożny jest bardziej uniwersalny w brzmieniu i bardziej praktyczny, nie zajmie ci pół pokoju. Na realizację tego pomysłu wydasz na głośniki ok 2-2,5tys zł, za to kupisz naprawdę przyzwoite przetworniki na 3way. Jako przykłąd mogę Ci zasugerować 3way larsa223 na usherach. Kapitalne głośniki, kapitalne brzmienie.

Nie na temat...

Arwas , prawie 7 lat ich używałem bo to dobre głośniki i przez ten czas miałem okazję porównać je z wieloma innymi. Tobie oczywiście wystarczył może 1 minutowy odsłuch na AS żeby wyrobić sobie opinię, luzik.

O moje przyzwyczajenia i doświadczenie niech Cię głowa nie boli. Opowiadasz wyssane z palca historie o swoim super zestawie którego nikt nie widział, nikt nie słyszał a jeszcze nie tak dawno nie potrafiłeś nawet do niego poprawnie zaprojektować zwrotnicy co jest udokumentowane a tym forum jak kaleczyłeś ten temat.
                            I teraz twierdzisz, że czego on tam nie rozkłada. Ciekawa nieweryfikowalna opinia, jednej osoby która to stworzyła, słuchała i się tym wznieca.

Jeżeli masz wątpliwości co do mojego doświadczenia, mojego słuchu i wyczucia, tego co mogę zrobić z głośnikami to porozmawiaj z ludźmi z forum którym coś robiłem, np z bingantem, który miał okazje osobiście słuchać 4 zestawów w których maczałem palce, pogadaj z danielem69, mirfakiem, larsem223 i paroma innymi osobami których tak z marszu teraz nie mogę sobie przypomnieć, może oni ci rozjaśnią co nieco na temat mojej wiarygodności.

Moje opinie nie są poparte żadna sympatią, fanbojostwem czy animozjami do danej firmy i ale doświadczeniem którego tobie ewidentnie brakuje bo pierdoły waćpan sadzisz takie że szkoda gadać i tyle w tym temacie.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Yoshi tracisz czas.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                kto zamknął temat?
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                  Jeżeli masz wątpliwości co do mojego doświadczenia, mojego słuchu i wyczucia, tego co mogę zrobić z głośnikami to porozmawiaj z ludźmi z forum którym coś robiłem, np z bingantem, który miał okazje osobiście słuchać 4 zestawów w których maczałem palce, pogadaj z danielem69, mirfakiem, larsem223 i paroma innymi osobami których tak z marszu teraz nie mogę sobie przypomnieć, może oni ci rozjaśnią co nieco na temat mojej wiarygodności.
                                  Słuchałem kolumn Funiaxa XT18WO + Seas 27TBFC/G i ciągle jestem pod wrażeniem kunsztu Yoshiego:)

Skomentuj

Witaj Yoshi_80.

Jedyne sensowne odpowiedzi na moje zapytanie były od Ciebie. Nie mam pojęcia dlaczego ten temat został zamknięty.

Interesuję się diy, zrobiłem parę zestawów dla siebie. Za każdym razem były to lepsze konstrukcje jak na moje możliwości. Ostatnie kolumny to TL na tonsilach 4way, ale te tonsile GDN 30 nie do końca się sprawdziły w TL. Mogę powiedzieć, że bas jest szybki - fajny, poczułem czar TL`ek. Jak na razie to są najlepsze moje kolumny, ale nie idealne. Teraz chcę zrobić coś na lepszych przetwornikach.

Ostatnio dużo czytałem o konstrukcjach OB i dlatego dałem zapytanie o B200. Ty mine trochę nakierowałeś. Faktycznie nie jestem osłuchany. Znam tylko Tonsile a teraz jestem spragniony czegoś lepszego.
                                    Lubię bas, lubię go czuć co nie znaczy, że ma być go dużo jak w caraudio. Myślałem o zrobieniu OB z 15`` głośnikiem i B200 tak jak to zrobił Visaton. Tylko boję się, że będę czuł niedosyt niskich częstotliwości.

Stanęło na tym, że chciałem zakupić B200 i ten woofer:
                                    http://www.daytonaudio.com/media/res...ions-46176.pdf
                                    Gdy miałbym te głośniki chciałem wykonać testy. 15 calowy zainstalowałbym do OZ oraz do TL i bym porównał, który dźwięk mi lepiej odpowiada. A B200 pracowałby od 200-300Hz. B200 z kolei chciałem sprawdzić jak lepiej zagra; czy w OZ czy w OB. Następnie zrobiłbym całość, skłaniałem się na takie rozwiązanie 40cm w OZ a B200 jako dipol w OB. Wielkość tej szafy mi by nie przeszkadzała.
                                    Zamierzam przeznaczyć na nowe kolumny nie więcej jak 4tyś zł. Muszę się zmieścić w tej kwocie ze wszystkim, łącznie z wykończeniem.

Jednak sugerujesz bym zrobił klasyczne 3way, że dla mnie to będzie bezpieczniejsze. Napisałeś coś o 3way larsa223 na usherach. Czy mógłbyś precyzyjniej podać gdzie to znajdę, może jakiś link?

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/19...her-3W-by-lars

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Co Ty tam wiesz Marios... :)
                                        Cos tam wiem:flapper:
                                        Jak lubi magie szerokopasmówki to po co ja psuć wielkim basem na dole?
                                        Chcesz duzo basu nienagannej srednicy i przyjemnej góry to zrób 3way a nie pchaj sie w szerokopasmówki bo to nie przystoi

Skomentuj

Czaruję...
                                        X