Średnica szerekopasmówki pewnie jest taka fajna bo jest czysta od basu:)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Visaton B200?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaŚrednica szerekopasmówki pewnie jest taka fajna bo jest czysta od basuJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postakto zamknął temat?
Zamieszczone przez mychor Zobacz postaMyślałem o zrobieniu OB z 15`` głośnikiem i B200 tak jak to zrobił Visaton. Tylko boję się, że będę czuł niedosyt niskich częstotliwości.
Oczywiście radziłbym Ci wypróbować najpierw parę koncepcji w formie prototypów. Nie wykluczam, że polubisz OB bo gra to efektownie a stolarka jest na jedno popołudnie. Jednak nim popadniesz w zachwyt i zaczniesz składać docelowe lepiej dłuzej posłuchać i dopracować bo u mnie niechęć do OB narastała z czasem. Im dłużej słuchałem tym więcej mankamentów wyłapywałem.
Zamieszczone przez mychor Zobacz postaJednak sugerujesz bym zrobił klasyczne 3way, że dla mnie to będzie bezpieczniejsze. Napisałeś coś o 3way larsa223 na usherach.. Dlatego masz drogę na skróty, za te pieniądze można zrobić już przyzwoite 3w. Nie oszukujmy się, ile byś nie pracował nad b200 to ogólnie rzecz biorąc nie zagra to lepiej od zestawu usherów. A dokładanie tweetera do szerokopasmówki zaczyna tracić sens bo w zasadzie zrobisz z tego 3way.
Moje zdanie jest takie, szerokopasmówki są super tam gdzie są, czyli 1 głośniczek na kolumnę, pare deseczek i za 1500zł, czyli bardzo mało jak na konstrukcję pukajacą do klasy hi end (tak hi end w klasie szerokpasmówek), masz przyjemnie grające, klimatyczne kolumny do lampki czy klasy A (całkiem fajnie grały z Zen'em Passa). Można się pobawić w horny, tlki, ob i inne wynalazki, zawsze zagra fajnie. To jest super jak się niczego więcej nie będzie dodawać.
Jak masz zamiar uzupełniać bas, później wpadniesz na to, że i wysokie to traci swój pierwotny sens. Wydasz kupę forsy a efekt będzie gorszy niż z przemyślanego 3way.
---------- Post dodany o 20:49 ---------- Poprzedni post o 20:43 ----------
Nie na temat...
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaYoshi tracisz czas.Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaSłuchałem kolumn Funiaxa XT18WO + Seas 27TBFC/G i ciągle jestem pod wrażeniem kunsztu Yoshiego
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaŚrednica szerekopasmówki pewnie jest taka fajna bo jest czysta od basu:)Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postai od wysokich tonów
200 hz od dołu i 7000 od góry mozna dać. Ale im węzsze pasmo tym lepiej. Dltago Visaton dał WG i odciał przy 2500.
Praw fizyki się nie zmieni.
Im węzsze podziały tym poprawniejsze brzmienie, mniej podbarwione harmonicznymi i intermodulacją. W przypadku głosników ilość dróg przechodzi w jakość, choćby nie wiadomo ile tego hi-endu włozyć w szerokopasmówki.
Taki TB słynący z szerokopasmówek ma też bardzo zaawansowane 6" i 8", a i tak ZU-Audio dostawia im na górę przerobioną tubkę Eminence. Bo tak brzmi lepiej.
---------- Post dodany o 19:57 ---------- Poprzedni post o 19:54 ----------
Zamieszczone przez Marios221 Zobacz postaJak lubi magie szerokopasmówki to po co ja psuć wielkim basem na dole?
Chcesz duzo basu nienagannej srednicy i przyjemnej góry to zrób 3way a nie pchaj sie w szerokopasmówki bo to nie przystoi
---------- Post dodany o 20:07 ---------- Poprzedni post o 19:57 ----------
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaFakt, trochę się zirytowałem
Skomentuj
-
Z tego co "widzę" jestem trochę cieniasem i dam sobie spokój z OB i B200.
Przekonaliście mnie swoimi postami i zdecyduję się na 3way w obudowie OZ. Pewnie jak dojdzie do zakupu woofera to spróbuję go również w TL ale nie jestem przekonany do tego, czy sobie poradzę z tą obudową. Jednak OZ wybaczy większość błędów.
Teraz obejrzę robotę, którą wykonał lars233.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaUWAGI MODERATORAkto zamknął temat?
Obawiam się że był to niezbadany i nie wyjaśniony przez naukę przypadek "klosed anoniumus" .
:)
Skomentuj
-
Oglądałem kolumny lars223 no i ładna robota. Podoba mi się połączenie czarnego frontu z resztą. Głośniki też mi się podobają (oczywiście wizualnie bo ich nigdy nie słuchałem, ale wierzę Wam na słowo).
Napaliłem się na taki głośnik Dayton Audio RSS390HF-4 i jego bym chciał zaaplikować do OZ. Widzę, że na tym forum nie preferujecie tak dużych średnic i trochę się obawiam waszej chłosty, ale mam duży pokój i lubię posłuchać troszkę głośniej muzyki.
Według programu Basta obudowa powinna mieć ok. 140l - teoretycznie, bo objętość podyktują testy. No i do tego byczka chciałbym zastosować głośniki Ushera T9950 i 8848P. Jednak czy ten średniak połączy się z 15 calowym głośnikiem? Jak nisko może pracować 8848? A może zastąpić go innym głośnikiem?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mychor Zobacz postaNo i do tego byczka chciałbym zastosować głośniki Ushera T9950 i 8848P. Jednak czy ten średniak połączy się z 15 calowym głośnikiem? Jak nisko może pracować 8848? A może zastąpić go innym głośnikiem?
zgra się spokojnie z 15"
ja zadam pytanie: po co?Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Dzięki za odpowiedź. Chciałem 8848 odciąć od dołu w granicach nie niżej niż 250Hz i ten zakres odtwarzałby RSS390HF.
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta48 możesz stosować od samego dołu
zgra się spokojnie z 15"
ja zadam pytanie: po co?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mychor Zobacz postaCo Miałeś na myśli?Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postapo co ci az 15"?
Skomentuj
-
Wydaje mi się, że 15 cali poradzi sobie o wiele lepiej z basem w OZ niż 25 lub 30cm w BR. W ogóle lubię bas z OZ a ten Dayton jest stworzony do pracy w OZ.
A zresztą czym lepiej podróżować z prędkości np. 120km/h MB s-klasa lub BMW 7 czy VW polo. To i to pojedzie tyle ale jakie towarzyszą przy tym odczucia? Tak samo w głośnikach. Nie chodzi mi o to by kruszyć tynk w pokoju, tylko bas z dobrych przetworników o takiej średnicy będzie głęboki i majestatyczny.
Nurtuje mnie kwestia podziału częstotliwości pomiędzy tymi głośnikami. Jaka częstotliwość byłaby odpowiednia. Taki 15 cali może dobrze odtwarzać częstotliwości do ilu? 500Hz? Niżej? tego właśnie nie wiem z braku doświadczenia i prosiłem o radę.
Jeżeli 8848 dobrze odtwarza od 100Hz to pięknie. Ale to chyba zła częstotliwość do podziału między głośnikami, które przytoczyłem. Lepiej będzie przy np. 300-400Hz. Tak?
Mieszkam w starym budownictwie. Pokój nieco ponad 30m2 wysokość 3,2m a będzie więcej bo się buduję. Trzeba to jakoś ruszyć.
Może inny średniak w cenie 8848? Yoshi_80 w innym temacie napisałeś, że podoba Ci się bardziej AC130MK2 od 8848. Jako nieosłuchanemu możesz polecić w przybliżeniu g. średniotonowy do mojego zestawu (bas RSS390HF i wysokokotonowy 9950 - a co w środku?).Last edited by mychor; 27.05.2012, 18:31.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mychor Zobacz postaJeżeli 8848 dobrze odtwarza od 100Hz to pięknie. Ale to chyba zła częstotliwość do podziału między głośnikami, które przytoczyłem. Lepiej będzie przy np. 300-400Hz. Tak?
Skomentuj
-
Na pewno pasywnie. Te 100Hz, o których pisałem wcześniej to przenośnia. Zdecydowanie preferuję wyższy przedział, taki który byłby do przełknięcia dla obu przetworników. Może nawet 500Hz.
W specyfikacji RSS390HF: https://www.intertechnik.de/module/1...bc814151768838 , głośnik ten może pracować do 800Hz. Ale czy to nie za wysoko dla takiej powierzchni drgającej? Do tego zmierzam - jaki byłby kompromis podziału. Czy może jest jakiś średniotonowy, który będzie odpowiedniejszy do takiego zestawu.
Jestem zdecydowany na robienie nowych skrzynek. Zakup driverów planuję na sierpień. Co do niskotonowego i wysokotonowego dokonałem wyboru. A średnica? Poradźcie. Aurum Cantus AC130MK2 lub Usher 8848P czy coś innego by pasowało dla takiej kombinacji w tej cenie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaŚrednica szerekopasmówki pewnie jest taka fajna bo jest czysta od basu:)
To jest zasługa idealnego zgrania fazowego i braku zwrotnicy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mychor Zobacz postaNa pewno pasywnie. Te 100Hz, o których pisałem wcześniej to przenośnia. Zdecydowanie preferuję wyższy przedział, taki który byłby do przełknięcia dla obu przetworników. Może nawet 500Hz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios221 Zobacz postaNapisał jamess8
Średnica szerekopasmówki pewnie jest taka fajna bo jest czysta od basu//
Głosnik sredniotonowy w 3way też ma taka srednice jak szerokopasmówka?
To jest zasługa idealnego zgrania fazowego i braku zwrotnicy.
Szerokopasmówka ma faze posiekaną jak mięso na tatara, a przeważająca większość zestawów na szerokopasmówkach - również B200, posiada zwrotnicę.Last edited by arwas; 28.05.2012, 06:36.
Skomentuj
Skomentuj