Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mały zestaw 5.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mały zestaw 5.1

Witam wszystkich nie wiem czy mogę założyć temat ponieważ jeszcze nic a nic nie zrobiłem. W mojej głowie siedzi pomysł wykonania kina 5.1 na głośnikach na GDWK-10-200-8-PJ i GDN-14-100-8-SCX. Aktualnie jestem w poszukiwaniu wykonawcy zwrotek do kolumn frontowych ponieważ kino będzie powstawało etapowo zaczynając od właśnie od tych kolumn . Na początku chcę kupić zwrotnice ponieważ później nie miałbym chyba możliwości zamontowania ich wewnątrz kolumn. Kolumny frontowe planuję polakierować (za flaszkę ;p) na czarny połysk i do tego zamocować "panel" na głośniki i bass reflex obity czerwonym skajem. To by było tyle na początek.
    PS. Jeżeli mój temat nie pasuje do działu to proszę o usunięcie.

Zamieszczone przez Arek460 Zobacz posta
    nie wiem czy mogę założyć temat ponieważ jeszcze nic a nic nie zrobiłem.
    UWAGI MODERATORA
    wiec napewno nie w tym dziale!

przenosze
    Na początku chcę kupić zwrotnice ponieważ później nie miałbym chyba możliwości zamontowania ich wewnątrz kolumn.
    jak nie jak tak?

Skomentuj

Witam kolumny już się robią ale mam kilka problemów a mianowicie, stolarz wykonał mi za szeroki o 2-3mm frez pod głośnik niskotonowy i powiedział że ciężko się robi taki duży frez więc mam spróbować wrzucić skaj pod głośnik żeby zasłonić tą dziure. Ja chciałem żeby skaj był równo z głośnikiem i nie chciałem go dawać pod głośnik ale po przemyśleniu myślę że mogło by to brzydko wyglądać i może lepiej będzie jak skaj da się pod głośnik, co Wy o tym myślicie ? Kolejna sprawa to kolor kolumny, boki i tył chciałem mieć w kolorze czerwonym, jak się dowiedziałem nie ma szans tego pomalować więc postanowiłem użyć folii samoprzylepnej. Płyty są oklejone i szpachlowałem je (jak widać na zdjęciu) żeby zakryć te małe szczelinki - żeby były gładkie, efekt uzyskany, ale czy jak położę tą okleine to będzie widać jakieś nierówności ?
      http://www.fotosik.pl/u/arek460/album/1218334

Skomentuj

i powiedział że ciężko się robi taki duży frez
        pokaz mu moje filmiki z YT - ja robie frezy od 20 do 500mm z dokladnoscia do 0,1-0,2mm! (o ile mam glosniki na przymiarke)

więc mam spróbować wrzucić skaj pod głośnik żeby zasłonić tą dziure.
        ale skaj to o 1mm wiekszy otwor!
        wiec i tak to bedzie smiesznie wygladac :/

więc postanowiłem użyć folii samoprzylepnej.
        zeby taka folia dobrze sie trzymala i dobrze wygladala to musisz je teraz polakierowac. ale i tak z czasem wyjdzie i szpachla i laczenia plyt. no chyba ze poszukasz grubszej folii

masz nauczke na przyszlosc (jak wiele innych osob) - nie odbieraj zlecenia jezeli nie zgadza sie w 100% z zamowieniem!
        ile kasy wtopiles?

Skomentuj

Witam kolumny już się robią ale mam kilka problemów a mianowicie, stolarz wykonał mi za szeroki o 2-3mm frez pod głośnik niskotonowy i powiedział że ciężko się robi taki duży frez więc mam spróbować wrzucić skaj pod głośnik żeby zasłonić tą dziure. Ja chciałem żeby skaj był równo z głośnikiem i nie chciałem go dawać pod głośnik ale po przemyśleniu myślę że mogło by to brzydko wyglądać i może lepiej będzie jak skaj da się pod głośnik, co Wy o tym myślicie ? Kolejna sprawa to kolor kolumny, boki i tył chciałem mieć w kolorze czerwonym, jak się dowiedziałem nie ma szans tego pomalować więc postanowiłem użyć folii samoprzylepnej. Płyty są oklejone i szpachlowałem je (jak widać na zdjęciu) żeby zakryć te małe szczelinki - żeby były gładkie, efekt uzyskany, ale czy jak położę tą okleine to będzie widać jakieś nierówności ?
          http://www.fotosik.pl/u/arek460/album/1218334
          Powiedz stolarzowi, który wykonywał ci ten otwór żeby se kupił dobra linijkę a nie pieprzył głupoty o ciężkim wykonywaniu dużych frezów. Jak masz odpowiednie narzędzia to jeden pies czy robisz frez pod wysokotonówkę czy pod 30cm smoka. Zawsze powinno dobrze wyjśc jak się poprawnie odmierzy średnicę.

Skomentuj

Zapłaciłem 200zł, wydaje mi się że dużo, zamówiłem u tego stolarza bo to znajomy taty i starszy gość więc myślałem że wszystko będzie idealnie, no ale... frezy może mi pogłębić bez problemu. Ale powiedzcie mi czy jeżeli jest otwór za szeroki o te 2-3mm to będzie to widać? Jeżeli będzie widać to składam reklamacje. Czym polakierować te głośniki żeby to dobrze siadło?

Skomentuj

Oczywiście, że będzie widać. 2-3mm to na jedną stronę daje 1-1,5mm prześwitu pomiędzy koszem głóśnika a krawędzia frezu.

Jestem cięty na takich szpeców. Powiedz mu, że zleciłeś usługę wykonania frezów na konkretny wymiar a nie jaki się uda wymiar.

Skomentuj

Czyli żeby położyć skaj pod głośnik to frez musi być o 1mm głębszy i o 1mm szerszy ?

Skomentuj

Zapłaciłem 200zł
                  ale za gotowe kolumny? czy tylko za frezy?

Czyli żeby położyć skaj pod głośnik to frez musi być o 1mm głębszy i o 1mm szerszy ?
                  nie
                  tylko srednica zwieksza sie o 1-1,5mm (wcisk-luz)
                  nie trzeba poglebiac - przeciez ten sam dystans bedzie pod i nad glosnikiem

Skomentuj

Za wszystkie płyty pod kolumny. Czyli jak będe oklejał skajem to nie dawać go pod głośnik tylko na obrzeża ? I co z tą okleiną ;p bo kolumny wyszpachlowałem tak żeby były gładkie no i są gładkie, lakierować je czymś żeby efekt poprawić ? Bo grubszą okleinę to nawet nie wiem gdzie szukać...

Skomentuj

szkoda ze to wior - pod skajem widac kazdy wlosek z pedzla. tak wiec bedziesz musial mocno wyszpachlowac zeby skaj polozyc
                      jak nie kupisz grubszej okleiny to odczekaj z 2 tyg w pokoju az kolumny sie uloza
                      pozniej znowu wyszlifuj, polakieruj grub lakierem blyszczacym (gladka powierzchnia) i dopiero na to przyklej folie

Czyli jak będe oklejał skajem to nie dawać go pod głośnik tylko na obrzeża ?
                      oklejasz caly front. wycinasz tylko otwor na glosnik (o srednicy otwory przelotowego, nie frezu) i wciskasz glosnik
                      skaj ma byc na froncie i pod glosnikiem

zobac temat http://diyaudio.pl/content.php/95-Sk...to-zrobi%C4%87 (chociaz tutaj brak widoku glosnika)

Skomentuj

nie rozumiem z tym skajem a tam nic właśnie o tym nie pisze...

Skomentuj

Zawsze mozesz dac owate pod skajuwe i bedziesz mial miekki front kolumny.

---------- Post dodany o 11:35 ---------- Poprzedni post o 10:12 ----------

Ps.jesli masz wyciety za duzy otwor na glosnik to wytnij cienki pasek z listwy lub kilku warst papieru technicznego albo kartonu i wklej w okrag tak aby zmniejszyc srednice tego otworu. Na koniec mozesz to wyszlifowac i przeleciec pedzlem z rozcienczonym klejem do drewna- ja tak utwardzam wszystkie ostre katy na froncie.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                            Zawsze mozesz dac owate pod skajuwe i bedziesz mial miekki front kolumny
                            wtedy jest nie rowny i nie ciekawie wyglada

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                            Ps.jesli masz wyciety za duzy otwor na glosnik to wytnij cienki pasek z listwy lub kilku warst papieru technicznego albo kartonu i wklej w okrag tak aby zmniejszyc srednice tego otworu. Na koniec mozesz to wyszlifowac i przeleciec pedzlem z rozcienczonym klejem do drewna- ja tak utwardzam wszystkie ostre katy na froncie.
                            to juz lepsza opcja

co do skaju to szukam zdjec. ale jak zawsze plyta musi byc porysowana :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              wtedy jest nie rowny :/
                              Zalezy jak jest nacignieta. Zaczac od najdluzszych bokow, ponaciagac skajuwe i przybic, potem obic gore i dol. Rowno zrobione wyglada bardzo dobrze/ zalezy tez jaka gruba skajuwa uzyta do tego celu- czy cienka i rozciagliwa czy tez gruba co sie zgina jak gumoleum.

Skomentuj

Postanowiłem oddać fronty do tapicera, on to zrobi najlepiej ale najpierw muszę poprawić otwory pod głośnik. Moje kolejne pytanie to czy front będzie się trzymał na samym kleju ? Bo u góry i po bokach mam zaokrąglenia i tam raczej nie będe wkręcał wkrętów a jedynie na dole i środku do tych desek działowych. Okleinę kupię i przykleję kawałek na spróbę, zobaczymy co to będzie.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/content.php/95-Sk...to-zrobi%C4%87 - rzuć okiem na to, kolega Żółwik bardzo fajnie przedstawił ten proces.

Skomentuj

Postanowiłem oddać fronty do tapicera
                                    nie wytrzymam...
                                    forum DIY, uzywasz tanich glosnikow a wszystko zlecasz do roboty?
                                    trzeba bylo odrazu kupic gotowe!

Moje kolejne pytanie to czy front będzie się trzymał na samym kleju ?
                                    cale kolumny czy subwoofery trzymaja sie tylko na kleju... ba! nawet samoloty sa w wiekszej czesci tylko klejone!

grzechupk, przeciez pokazalem to wczesniej
                                    Last edited by Pawel S.; 23.06.2012, 17:11.

Skomentuj

Nie mam zamiaru się męczyć z oklejaniem frontów, chcę mieć własne kolumny i nie ważne że nie robię wszystkiego sam.
                                      Last edited by Arek460; 24.06.2012, 11:08.

Skomentuj

to juz trzeba bylo to zlecic jakiemus forumowiczowi
                                        wyszloby mniej niz zlecanie na miescie a lepiej

Skomentuj

Czaruję...
                                        X