Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wstęga czy kopułka?
Collapse
X
-
ja natomiast mam monitorki na fountekach fw168 i neocd1.0. grają wg mnie super ja za takie pieniądze.
Ta wstęga gra dla mojego ucha przyjemniej aniżeli seas 27tbfc/g, mam tylko 2 pary głośników wysokotonowych, które odowiadają mi bardziej, ale oba są droższe :
- ushery 9950 - tutaj róznica nie jest duża, aw cenie już znaczna
- hiquphon OW3 -ten przebija i wstęgę founteka i ushera i to do tego odsłuchiwany na zwrotce docelowo pod neo cd. Nie mogę się doczekać jak zagra w docelowych monitorach. No ale jakby nie było tutaj różnica w cenie jest już b. duża.
Skomentuj
-
Nie na temat...
Opinie w sieci, kupiłem trochę w ciemno, ale nie żałuje ani złotówki po odsłuchu, najlepsza wysokotonówka jaką słyszałem do tej pory inie ma tu żadnej przesady. A skusiłem się, bo cena naprawdę okazyjna...
Tylko teraz mam zagwozdkę - z czym to połączyć ? Powinien być midwoofer na najw. poziomie, a szczerze powiem, że fw168 i usher 8948a to najlepsze co do tej pory słyszałem.
Last edited by eternality; 11.06.2012, 21:40.
Skomentuj
-
Nie na temat...
Kończąc tego paskudnego oftopa powiem tak. Niech sobie leżą, dozbieram kasy to kupię odpowiednio jakościowego do hiquphona. NA chwilę obecną muszę ofornirować monitorki na fountekach, a po sesji i openerze oraz podobnym festiwalu w belgii czeka na mnie komplet do monitorow usherowych na 8948a i 9950 oraz leżące gdzieśw pokoju neocd 3.0.
Także naprawdę dużo czasu minie zanim wezmę się za coś na hiquphonach i do tego czasu spokojnie będę miał odpowiedni budżet.
P.S. Nie mam pojęcia co to za głośniki. To siakiś Duński hiend Jest ?
Skomentuj
-
Ehh ja po odsłuchach 3 wstęg - kontkretnie RBT95, Founteka Neo 1.0 oraz Infinity Emit 1cs, muszę powiedzieć, ze marzy mi się wstęga na pewno - żadna ze słuchanych dotychczas kopułek nie miała takiej lekkości i powietrza co wstęga. Minusem jest to, ze w samochodzie wstęgi nisko nie odetnę, tak to bym już majstrował 2drogi.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaMinusem jest to, ze w samochodzie wstęgi nisko nie odetnę, tak to bym już majstrował 2drogi.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Od kilku wieczorów siedzę nad zwrotnicą. Ostatnia wariacja 24/18/12/12dB. Generalnie dla 2500Hz musi być 4 rząd. Próbowałem też 24dB dla FW168 aby te piki nie były widoczne. Spróbuję też podział 3300Hz i mniej strome tłumienie, tylko nie wiem jak trafić pułapką w pierwszy pik przy 7KHz FW168. Przypomnijcie mi wzór na obwód rezonansowy RLC ?
Co do Neo X 3.0 to jak wyjdę na prostą finansową i euro spadnie do 4 złto na pewno kupię sobie parkę. Sądzę, że w rzeczywistości II rząd będzie można spokojnie przy 2500kHz zastosować.
Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez prophet064 Zobacz postazadziwiające jest że zaawansowany luszti proponuje niskie podziały wstęgi która ma wagę 18 milligram.
http://www.troelsgravesen.dk/TJL_2W.htm
Dla Neo 3.0, która jest znacznie mniejszą wstęgą niż Neo X 3.0 zrobił podział na 2.6kHz.
Tutaj http://www.troelsgravesen.dk/SP200.htm podział na 2.4kHz
Sam producent dla Neo X 3.0 proponuje filtr 2kHz/II rząd.
Poza tym wypadałoby nick pisać tak jak się powinno, a nie uwłaczać kogoś małą literą.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postai oceniasz gre glosnika na nie poprawnie zgranym zestawie?
Tak samo wytypowałem XT25 z DX25 + Revelator D2904-710003, gdzie DX nie był w ogóle szczegółowy, a SS grał tyćkę lepiej od XT25 ale był ogrom droższy i został XT25.
Tak samo typowałem na nisko-średnio M18Wo i PL18WO, M18 grał jak stare radio przy PL18W.
I powstało PL18WO + XT25, po wakacjach pokażę konstrukcję :)
---------- Post dodany o 17:47 ---------- Poprzedni post o 17:45 ----------
konradRak teraz sprawdź zgranie fazowe podłączając w przeciw fazie przetworniki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaCzyli wykorzystujesz prawo do zwrotu towaru bez podania przyczyny w przeciagu tygodnia do testowania sprzetu ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaCzyli wykorzystujesz prawo do zwrotu towaru bez podania przyczyny w przeciagu tygodnia do testowania sprzetu ?
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaCzasem nie tylko on, ale to błędne, trzeba czasu żeby wygrzać i osłuchać głośniki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postato prawda, ale nie w przypadku wysokotonowych. Tam nie ma ruchów mechanicznych na takim poziomie żeby wygrzewać "zawieszenie"
Skomentuj
-
lightsound nie no, dla mnie oczywistą sprawą jest wygrzewanie głośników.
Argumentem/dowodem jest fakt, że nowy/sztywny mindbass ma jakieś tam parametry TS(1). A gdy dasz mu "polatać" przez noc na 20Hz sinusie z taką amplitudą sygnału, że wychylenia dochodzą do Xmax to kolejnego dnia zmierzysz inne parametry TS(2). A jak są różne parametry to i różny dźwięk
Teraz można wstawić kwestię, czy tą różnicę da się usłyszeć? :) hehe ale wychodzi na to, że tak bo ja i ty słyszymy (i inni też).
Skomentuj
Skomentuj