Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wstęga czy kopułka?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://www.monacor.pl/product/show/8806/RBT-1000

Skomentuj

ja natomiast mam monitorki na fountekach fw168 i neocd1.0. grają wg mnie super ja za takie pieniądze.

Ta wstęga gra dla mojego ucha przyjemniej aniżeli seas 27tbfc/g, mam tylko 2 pary głośników wysokotonowych, które odowiadają mi bardziej, ale oba są droższe :
      - ushery 9950 - tutaj róznica nie jest duża, aw cenie już znaczna
      - hiquphon OW3 -ten przebija i wstęgę founteka i ushera i to do tego odsłuchiwany na zwrotce docelowo pod neo cd. Nie mogę się doczekać jak zagra w docelowych monitorach. No ale jakby nie było tutaj różnica w cenie jest już b. duża.

Skomentuj

Nie na temat...
        Hiquphon jest super. Glosnik wg mnie gra na pograniczu wstegi oraz dobrej miekkiej kopulki Co Cie sklonilo do tego glosnika ?:>

Skomentuj

Nie na temat...

Opinie w sieci, kupiłem trochę w ciemno, ale nie żałuje ani złotówki po odsłuchu, najlepsza wysokotonówka jaką słyszałem do tej pory inie ma tu żadnej przesady. A skusiłem się, bo cena naprawdę okazyjna...

Tylko teraz mam zagwozdkę - z czym to połączyć ? Powinien być midwoofer na najw. poziomie, a szczerze powiem, że fw168 i usher 8948a to najlepsze co do tej pory słyszałem.
          Last edited by eternality; 11.06.2012, 21:40.

Skomentuj

Nie na temat...
            Te glosniki sa genialne, sam mam hiquphona OWI. Ani Usher a tym bardziej fountek nie beda do niego pasowac, aczkolwiek jezeli nie masz przynajmniej 800zl na jeden woofer to mozesz pozostac przy tym usherze. Ja zamierzam swojego polaczyc z Audio Technology C-quenze/Flexunit

Skomentuj

Nie na temat...

Kończąc tego paskudnego oftopa powiem tak. Niech sobie leżą, dozbieram kasy to kupię odpowiednio jakościowego do hiquphona. NA chwilę obecną muszę ofornirować monitorki na fountekach, a po sesji i openerze oraz podobnym festiwalu w belgii czeka na mnie komplet do monitorow usherowych na 8948a i 9950 oraz leżące gdzieśw pokoju neocd 3.0.
              Także naprawdę dużo czasu minie zanim wezmę się za coś na hiquphonach i do tego czasu spokojnie będę miał odpowiedni budżet.

P.S. Nie mam pojęcia co to za głośniki. To siakiś Duński hiend Jest ?

Skomentuj

Ehh ja po odsłuchach 3 wstęg - kontkretnie RBT95, Founteka Neo 1.0 oraz Infinity Emit 1cs, muszę powiedzieć, ze marzy mi się wstęga na pewno - żadna ze słuchanych dotychczas kopułek nie miała takiej lekkości i powietrza co wstęga. Minusem jest to, ze w samochodzie wstęgi nisko nie odetnę, tak to bym już majstrował 2drogi.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                  Minusem jest to, ze w samochodzie wstęgi nisko nie odetnę, tak to bym już majstrował 2drogi.
                  Nowe wstęgi Founteka z serii Neo X (trzecia generacja) mają w swoich datasheetach opisane dość niskie preferowane filtry, dla przykładu Neo X 3.0 ma proponowany filtr 2kHz/II rząd, przy bardziej stromym filtrze może dałoby się zejść jeszcze niżej. Troels łączył Neo 3.0 (druga generacja) na niskich podziałach z Excelami filtrami wysokiego rzędu. Nie wiem na ile musiałbyś je ciąć w aucie, ale może nowe wstęgi Founteka dałoby radę z czymś połączyć.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

zadziwiające jest że zaawansowany luszti proponuje niskie podziały wstęgi która ma wagę 18 milligram.
                    mam fountek neo cd3 i polecam.

Skomentuj

Od kilku wieczorów siedzę nad zwrotnicą. Ostatnia wariacja 24/18/12/12dB. Generalnie dla 2500Hz musi być 4 rząd. Próbowałem też 24dB dla FW168 aby te piki nie były widoczne. Spróbuję też podział 3300Hz i mniej strome tłumienie, tylko nie wiem jak trafić pułapką w pierwszy pik przy 7KHz FW168. Przypomnijcie mi wzór na obwód rezonansowy RLC ?
                      Co do Neo X 3.0 to jak wyjdę na prostą finansową i euro spadnie do 4 zł to na pewno kupię sobie parkę. Sądzę, że w rzeczywistości II rząd będzie można spokojnie przy 2500kHz zastosować.

Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez prophet064 Zobacz posta
                        zadziwiające jest że zaawansowany luszti proponuje niskie podziały wstęgi która ma wagę 18 milligram.
                        Zadziwiające jest, że dużo bardziej zaawansowany Troels, dla mnie prawie że GURU robi dokładnie to samo.
                        http://www.troelsgravesen.dk/TJL_2W.htm
                        Dla Neo 3.0, która jest znacznie mniejszą wstęgą niż Neo X 3.0 zrobił podział na 2.6kHz.
                        Tutaj http://www.troelsgravesen.dk/SP200.htm podział na 2.4kHz
                        Sam producent dla Neo X 3.0 proponuje filtr 2kHz/II rząd.

Poza tym wypadałoby nick pisać tak jak się powinno, a nie uwłaczać kogoś małą literą.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

ciekawe i szczególnie dla mnie w kontekście innego tematu
                          za litery sorry

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            i oceniasz gre glosnika na nie poprawnie zgranym zestawie?
                            hehe nie no jak. Słucham samej wysokotonówki i oceniam/porównuje czy gra ona detalicznie, czy rzuca paskiem, czy kuje w uszy czy jest spokojna itp. Ta ktora mi się nie podoba odsyłam. Tak wytypowałem 27TBCFg na przeciw 27TFFC, który miał bardziej kujące i zlane wysokie tony.
                            Tak samo wytypowałem XT25 z DX25 + Revelator D2904-710003, gdzie DX nie był w ogóle szczegółowy, a SS grał tyćkę lepiej od XT25 ale był ogrom droższy i został XT25.
                            Tak samo typowałem na nisko-średnio M18Wo i PL18WO, M18 grał jak stare radio przy PL18W.
                            I powstało PL18WO + XT25, po wakacjach pokażę konstrukcję :)

---------- Post dodany o 17:47 ---------- Poprzedni post o 17:45 ----------

konradRak teraz sprawdź zgranie fazowe podłączając w przeciw fazie przetworniki.

Skomentuj

Czyli wykorzystujesz prawo do zwrotu towaru bez podania przyczyny w przeciagu tygodnia do testowania sprzetu ?

Skomentuj

Te pomiary były dla odwróconego FW168. Z fazą muszę jeszcze powalczyć ale jak na początek jest dobry poziom do modyfikacji.

Przy okazji to miałem kiedyś Vifę PL18 i jako średniotonowy ją przekreśliłem - porażka. Bas natomiast super jak na 7".
                                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                  Czyli wykorzystujesz prawo do zwrotu towaru bez podania przyczyny w przeciagu tygodnia do testowania sprzetu ?
                                  Czasem nie tylko on, ale to błędne, trzeba czasu żeby wygrzać i osłuchać głośniki. Pierwsze wrażenie nie wystarcza.. dlatego teraz zostawiam je dla siebie na dłuższy czas a potem sprzedaje.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                    Na to wychodzi, tylko trzeba mieć gadane, bo głośników nie chcą przyjmować z powrotem, wiadomo nie ma jak sprawdzić czy ich nie uszkodziłeś choć trochę.
                                    Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                    Czasem nie tylko on, ale to błędne, trzeba czasu żeby wygrzać i osłuchać głośniki.
                                    to prawda, ale nie w przypadku wysokotonowych. Tam nie ma ruchów mechanicznych na takim poziomie żeby wygrzewać "zawieszenie"

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                      to prawda, ale nie w przypadku wysokotonowych. Tam nie ma ruchów mechanicznych na takim poziomie żeby wygrzewać "zawieszenie"
                                      Zdziwił byś się, ale prędzej usłyszę niewygrzany tweeter, niż midbas. Wiele głośników bardzo zmieniało swoje brzmienie po wygrzaniu. Dlatego no cóż, sam nie wiem czy to placebo i rzeczywiście przyzwyczajamy się do dźwięku, czy też zmiany atmosferyczne, czy rzeczywiście wygrzewanie głośników.

Skomentuj

lightsound nie no, dla mnie oczywistą sprawą jest wygrzewanie głośników.
                                        Argumentem/dowodem jest fakt, że nowy/sztywny mindbass ma jakieś tam parametry TS(1). A gdy dasz mu "polatać" przez noc na 20Hz sinusie z taką amplitudą sygnału, że wychylenia dochodzą do Xmax to kolejnego dnia zmierzysz inne parametry TS(2). A jak są różne parametry to i różny dźwięk
                                        Teraz można wstawić kwestię, czy tą różnicę da się usłyszeć? :) hehe ale wychodzi na to, że tak bo ja i ty słyszymy (i inni też).

Skomentuj

Czaruję...
                                        X