Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer do kina - czy STX.15.3.800.8.F.S.MC będzie ok?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Archon816 Zobacz posta
    Nie mogę znaleźć parametrów membrany biernej stx
    bo nie sa podane - i tak malo kto wiec do czego je wykozystac...
    podane masz tylko zastosowania

bawilem sie troche obudowami z MB
    i dam ci jedna rade - posluchaj kolegow wyzej i daj 2 MB
    dlaczego?
    nie dla nizszego strojenia bo je mozna uzyskac przez wieksza mase
    ale dlatego ze przy jednej szybko koncza sie jej mozliwosci. szybciej niz glosnika

Skomentuj

Jedna membrana bierna, i to 7" nie ma szans. Musisz patrzeć (chyba) na łączne SD membran biernych - musi być wyższe o jakiś procent od głośnikowego SD, a także Xmax muszą mieć większy na zapas.

Skomentuj

Ja to bym wziął tego Wavecore'a i wsadził trzy membranki STX'a. Będzie ciekawie wyglądać z membranami na czterech ściankach. Wyjdzie z tego taki prawie dookolny sub. Jakie by nie były te mambranki to trzy powinny dać radę.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

powierzchniowo tak
          ale czy objetosciowo przepompuja tyle powietrza?

Skomentuj

Można też zrobić 4 bierne stx xD po bokach + góra + dół - pewnie obudowa straciła by na sztywności, o ile w tym przypadku miało by to znaczenie. Nie wiem dlaczego ale wydaje mi się to trochę przekombinowane i nie pewne - jeśli jednak okaże się to dobrym rozwiązaniem to czemu nie.
            Teraz pytanie odnośnie wykresów - czy zrobiłem coś nie tak, że peerless xls-12 wydaje się dużo gorszy? Jeśli subwoofer na xls-12 z dwoma membranami jak wcześniej pisał gooralesko okazał by się dużo lepszy, to być może nawet byłbym skłonny zapłacić za głośnik 825zł + dwie mb po 440zł ale musiałbym mieć pewność, że warto - błagam o opinię.

peerless_vs_wavecor1.jpgpeerless_vs_wavecor2.jpg
            Last edited by Archon816; 11.06.2012, 21:11.

Skomentuj

A daj jakies większe zdjęcia bo na nich tylko wykres widzę a chciałbym również i paramtery jak masz po boku rozczytać.

Myślę, że włożeine peerlessa xls12 w tą 100 litrową budę br z długaśnym tunelem i odcięcie go na 18hz filtrem subsonicznym to najlepsze rozwiązanie dla ciebie. Ale musisz teraz się zastanowić nad kształtem budy. Poniewaz jeden z jej wymiarów musis być tak długi by pomieścił bass reflex szczelinowy o długości 95cm. Subwoofer WIEŻA, z głośnikiem na dole lub na przedniej ściance a wylotem br na górze, byłby najlepszym rozwiązaniem

Skomentuj

Przy okazji, możesz podać linka do membran po 440zł/szt o których pisałeś do xls-12 (lub innych które się nadadzą)? bo chciałbym popróbować w winisd.

Skomentuj

Membrana bierna ma mieć stosunek przynajmniej 1.2 raza większy niż VD głośnika, aby całość działała prawidłowo. Przerabiałem to, tzn chciałem membrane bierną do Xeteca G10XLS i czytałem o tym nocami, trafiłem gdzieś na angielskiej stronie o tym jak MB wpływa na prace głośnika.

Skomentuj

Można też zrobić 4 bierne stx xD po bokach + góra + dół - pewnie obudowa straciła by na sztywnoś
                    Nie mozna, bo membran biernych nie stosuje sie na sciankach gornych i dolnych, wylacznie boczne.

Skomentuj

Pogromca dobrze mówi, a dzieje się to z racji grawitacji.

Ciekawostką było również to, że pomiar pokazywał iż głośnik z MB uzyskuje SPL max porównywalny a nawet większy ze skrzynią BR, za pewne za sprawą powierzchni które generują przepływ powietrza, więc i większe ciśnienie akustyczne. Szukam teraz tego wątku w historii przeglądarki, ale dziś firefox sam mi się uaktualnił na wersję 13 i mnie krew chce zalać. 3.6 to było coś :)

Skomentuj

Przy okazji, możesz podać linka do membran po 440zł/szt o których pisałeś do xls-12 (lub innych które się nadadzą)? bo chciałbym popróbować w winisd.
                        Tu masz 10":

http://www.loudspeakershop.eu/membra...00-p-2141.html

A tutaj 12":

http://www.loudspeakershop.eu/membra...00-p-2141.html

Z tą druga mógłbys zrobić suba wedłuyg wytycznych z tego pdfa: http://my.fit.edu/~kozaitis/Speakers...tiionNotes.pdf

Na 7 stronie zaczyna się opis tuningu za pomoca MB. 35 litrów waga membrany 625g czyli czekałoby się dociążenie Mb ale to nic strasznego jak jest od spodniej strony membrany gwint nawiercony to wystarczy dobrac odpowiednią wagę śrubki i ilus tam nakrętek by łącznie z ciężarem membrany (435g) mieć te 625g.

Light sound w tym pdfie zwracają uwagę na maksymalne wychylenie membrany głośnika przy danej ciężkości mB i danym litrażu. jest tam równiez opisana wartośc bezpieczna aplikacji by działało to dobrze. Chciałbym wierzyć, że ten pdf mówi porawdę bo chyba autor znalazłby w końcu rozwiązanie dobre dla niego (o ile koszt nie okaże się zbyt duży).

---------- Post dodany o 23:30 ---------- Poprzedni post o 23:20 ----------

Conclusion for Passive radiator system:
                        Special considerations regarding overloading of the passive radiator is needed for passive
                        radiator systems. Careful selection of limiting circuits and tuning frequency is needed to avoid
                        unwanted noises from the system.

It has been shown that the tuning of the box is possible but that the user need to invest some
                        time in adjusting the filters and limiters to achieve the goal. A high pass filter is highly
                        recommended like used for the vented system above.

Passive radiator system data:
                        Total volume: 35 litre
                        XLS 12" slave with 625g Mms Order Id 830549
                        Tuning frequency: 20 Hz
                        High pass filter:
                        Cut off frequency: 17 Hz
                        Q: 0,7

General notes about power requirements:
                        The XLS family has large excursion headroom and will handle high levels of power. In a typical
                        application the amplifier will begin to clip before the driver reaches the maximum level of
                        excursion. Low frequency amplifier clipping sometimes sounds as if the driver is overloading.
                        Therefore it is recommended to check the amplifier output with an oscilloscope to look for clipping
                        if the system sounds bad.
                        Using a limiter that controls the excursion and the loading of the amplifier is highly recommended.

General notes on excursion limitation:
                        From the simulations above it has been shown that it is possible to overload the drive units at
                        frequencies close to and below the system tuning frequency. Therefore a high pass filter set
                        closely below the tuning frequency where the sound pressure level decreases rapidly anyway, is
                        highly recommended. There is no need for the drive units to overload at frequencies where the
                        system produces no sound.
                        A high pass filter with cut off frequency just below the tuning frequency of the system is therefore
                        highly recommended.

General notes regarding filters and noise for subwoofers to avoid localisation:
                        It is a known fact that the human hearing looses the sense of direction for frequencies below
                        approximately 150 Hz. We are therefore not able to tell the position of a subwoofer that only
                        produces sound below this frequency. This means that we have freedom of placement.
                        However, above 150 Hz the human hearing starts to localise the source. This means that if the
                        subwoofer produces higher frequencies than approximately 150 Hz, the user will notice the
                        position.

To avoid localisation a sharp low pass filter is needed. A 12 db/oct@150 Hz filter will only
                        attenuate the lower midrange (300 Hz) by typically 15 dB. This means that the lower midrange
                        will radiate from the subwoofer thus revealing the position.
                        Cytat z tego pdfa. 625 to niby duża masa ale pamiętajmy, że rozmawiamy o 12 calowym głośniku o bardzo dużym Xmax. Reszta jest wyjaśniona w pdfie.
                        Last edited by gooralesko; 12.06.2012, 00:35.

Skomentuj

Właśnie dlatego, że wzmacniaczowi bardzo ciężko kontrolować głośnik przy takich wychyłach membrany a dodatkowo jak doda mu się MB, wybrałem monoblock, który zapewnia mu piekielną kontrolę - Kenwooda z DF na poziomie 8800. z innymi wzmacniaczami, niestety ale szybko głośnik osiąga swoje możliwości mechaniczne i nie da się tego słuchać, bo gra to karton basem. Wielkość obudowy zamkniętej dobierałem tez dość długo, tylko po to, aby głośnik mógł liniowo pracować przy pełnej mocy - stanęło na 23L. Po przesiadce do BR strojonego w okolice FS - niestety głośnik wypluł wklęśniętą wcześniej podczas transportu kopułkę przeciwpyłową.

Skomentuj

Witam! Przesyłam wykresik z winisd. Dobrze rozumiem, że w tym pdfie używają jednej mb?

Skomentuj

Tak, jednej 12 calowej.

---------- Post dodany o 09:47 ---------- Poprzedni post o 09:37 ----------

Jakiego boxa dałeś dla peerlessa? 35l? XLS nadal gorszy. W PDFie jest wyskalowany SPL i tam podają potężne wartości ponad 100dB dla 25Hz a charka pododbna d tej w pdfie więc chyba Wavecor nadal lepszy. Trzeba będzie zrobić suba na nim i dwóch MB STXa (jesli dadzą one radę w co wątpię).

Skomentuj

Dla peerlesa dałem 35l. Zastanawia mnie jeszcze, czy przypadkiem 0 dla peerlesa nie jest inne niż dla wavecora? Na przykład 0db dla peerlesa to 105db a dla wavecora 100 i stąd ta różnica?

---------- Post dodany o 19:45 ---------- Poprzedni post o 18:10 ----------

Nowa symulacja wavecor też ma teraz 35l. Transfer function magnitude dużo się nie zmieniło ale załączam też spl o którym wspomniałeś oraz group delay. Co o tym sądzisz?

Skomentuj

A no widzisz. Te wcześniejsze wykresy były z trybu gain. A ważne jest porównanie wykresów max SPL. I drugi obrazek to pokazuje. Ba, group delay też jest na korzyść XLSa. Peerless wytworzy większe natężenie w 35 litrach z tą membraną Skana. Decyzja należy do ciebie. Brać Wavecora i dwie membrany 8" STXa (których już nie widzę na stronie STXa) czy zrobić droższą opcję czyli XLS 12 i MB Scan Speaka.

---------- Post dodany o 20:57 ---------- Poprzedni post o 19:40 ----------

Jeszcze jedna rzecz. Membrana w 35litrach o wadze łącznej 625g stroić peerlessa powinna do 20Hz a nie 25hz jak masz podane po prawej przy wykresie SPLu. Zmień więc strojenie na 20Hz dla XLSa i pokaż jeszcze raz porównanie SPLu.
                                  Last edited by gooralesko; 12.06.2012, 22:15.

Skomentuj

Masz rację - w tamtym przypadku zapomniałem dopisać 200g do mb. Obecnie bliżej mi do peerlessa, będę jeszcze myślał.

---------- Post dodany o 07:44 ---------- Poprzedni post o 23:12 ----------

Zastanawia mnie dlaczego przy wavecorze robi się jakiś dołek w okolicy 30hz?

Skomentuj

Zasymuluj sobie Eminence LAB12, bo ten głośnik w BR też sporo potrafi.
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Polecam membrany bierne Daytona z Polinka Sa rózne rozmiary.

Skomentuj

LuSzTi - Eminence LAB12 wypada nieźle, niestety potrzebował by chyba mocnego wzmacniacza - 400W 6ohm. Naprawdę, wielkie dzięki za wszystkie rady, propozycję - są bardzo pomocne i jestem pewien, że w wielu przypadkach były by najlepszym rozwiązaniem. Jestem bardzo wdzięczny za wszystkie rady. Może to dla niektórych dziwne, ale nie bez znaczenia jest dla mnie wygląd głośnika a pod tym względem peerless wypada najlepiej - moim zdaniem. Chyba jego właśnie wybiorę, ale ponieważ zakup będzie dopiero za jakiś czas, może się jeszcze coś zmienić. Jeszcze raz dzięki wszystkim za zaangażowanie. Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X