Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dziwny przypadek (teoria kontra praktyka)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dziwny przypadek (teoria kontra praktyka)

Wczoraj wstępnie mierzylem moje aktualne dziecko i sam juz nie wiem o co chodzi. Niestety na tym kompie nie mam tych wykresow wiec musze pisac obrazowo ale jest mniej-wiecej taka sytuacja. To mają byc monitory na hds164 i xt25. hds ma fs=46hz (mierzone ale producent podaje podobnie) qts=0,35 (jw). Symulacje podpowiadaly ze dobrym strojeniem bedzie 50hz w 14 litrach (ze wzgledu na impuls, charakterystyke cz., moc, ale bardzo duze znaczenie ma tu dlugosc kanalu BR -hds wymaga dlugich a nie chcialem kompresji poprzez zastosowanie kanalu o malej srednicy) knał fi=5,7cm l=18,7cm (taki udalo mi sie dostac). Przyszla pora na praktykę. Przykrecilem glosniki, wytlumilem obudowe (a raczej w odwrotnej kolejnosci :) ) uruchomilem i skalibrowalem SW. Wykonalem pomiar impedancji i co widze? Lecmy od strony niskich częstotliwosci,- pierwszy szczyt impedancji przy 33hz -22 omy minimum miedzy szczytami idealnie przy 50Hz (czyli tak jak zakladane) ale na poziomie 10,5 oma drugi szczyt ok 80Hz ale juz 30ohm, minimum za drugim szczytem na poziomie ok 6,8 ohm. Widząc taki wykres i nie wiedząc jaki glosnik mierze to wnioski bylyby nastepujące:

Strojenie - 50 HZ jednak poziom minimum miedzy szczytami (10,5ohma)znacznie wyzszy od minimum za drugim szczytem (6,8 ohma) sugeruje ze albo mamy za duzo wytłumienia albo otwór przytkany. Otwor przytkany nie byl, kompresja raczej tez nie wystepuje bo jest wystarczająco duży, odleglosc konca otworu od scianek tez wydaje sie wystarczająca. Więc wyprułem cale wytlumienie. Prawie nic sie nie zmienilo (w granicach 0,7 ohma).

Głosnik - szczyt od strony niskich czestotliwosci (33hz 22omy) niższy od drugiego (80hz - 30om) sugeruje ze glosnik ma fs wyższe od strojenia a przecierz jest odwrotnie.

Byc moze jest to sprawa nietypowej obudowy - wszystko oprocz przedniej scianki jest wykonane z betonu, przednia scianka jest z 3 warstw mdf (razem grubosc 45mm). Od strony wnętrza kolumny HDS ma głębokie podfrezowanie tak aby byl swobodny ruch powietrza za tylna stroną membrany (przez grubosc przedniej scianki moglby byc utrudniony). Kolumna jest uksztaltowana w formie paraboli (podobnie jak to jest np w sonus faberach).
    W sumie ten wykres osobiscie mi nie przeszkadza ale juz sam nie wiem co o tym sądzić i czy pownienem sie czegos bać w zwiazku z tym... Macie jakies pomysly- co to moze być? Mial ktos taki przypadek?

ps. teraz na to wpadlem. Jak objawialaby sie nieszczelnosc obudowy? Moze niedostatecznie uszczelnilem kołnierz glosnika. Tylko ze wtedy byloby zle strojenie a to jako jedyne jest zgodne z teorią...

A tak w ogóle to o co chodzi, że miimum pomiędzy szczytami jest na poziomie 10,5 ? Za mała obudowa i to wszystko :) .

Skomentuj

moim zdaniem poziom tego minimum swiadczy o nieefektywnosci BR i o poziomie wytłumienia - tak przynajmniej jest w teorii. Zresztą 14 litrow to duzo jak na HDS-164 perlesa. Ale dziwne jest tez ze pierwsze maksimum jest nizsze od drugiego co sugeruje ze strojenie (50hz) jest nizsze od fs glosnika (46hz) a przeciez 50>46..

Skomentuj

to nie tak..... zauwaz że nie chodzi tu o Fs głośnika ale o Fb

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
          to nie tak..... zauwaz że nie chodzi tu o Fs głośnika ale o Fb
          no jak nie jak tak:) ,- jesli pierwsze maksimum jest nizsze od drugiego to kolumna jest strojona na częstotliwość niższą niż fs glosnika swobodnie zawieszonego- prawda (to jest chyba fakt powszechnie znany)? prawda...
          a u mnie jest strojenie na 50hz a fs glosnika =46hz wiec pierwsze maksimum powinno byc wyzsze od drugiego.

Skomentuj

nie.... dołączam symulacje pewnego głośniczka.... jak widać Fs 24Hz strojenie B-R na 50Hz czyli więcej i jakoś 2 górka jest większa.....
            Załączone pliki

Skomentuj

:) druga jest nizsza przecierz

Skomentuj

wszystko zalezy od której strony patrzeć :P

Skomentuj

Problem byl jednak mniej typowy niz za mala obudowa. Mimo ze koniec br mial dosc duze odstepy od scianek to jednak samo jego umiejscowienie (jak pisalem -obudowa miala ksztalt paraboli a koniec kanalu byl jakby w "szczycie" paraboli przy dolnej sciance obudowy. odleglosci konca niby 7cm od scianek ale jednak z prawie wszystkich stron takie ograniczenie (tylko od gory bez ograniczeń) przytłumilo kanał- sama jego dlugosc robi juz duzo oporu. W kazdym razie po ustawieniu w winISD strat tunelu Qp z 100 (wartosc domyslna) do zaledwie 8 wykres impedancji wyszedl identyczny z tym pomierzonym...
                  Cholera -wyglada na to ze musze zagiąc kanal do gory. Tylko jak?

Skomentuj

Rura z kolankiem albo uformowana na gorąco albo gotowa.

Skomentuj

Czaruję...
                    X