Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer push-pull na GDN 25/80/3 początek.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer push-pull na GDN 25/80/3 początek.

Witam, od dłuższego czasu noszę się z zamiarem wykorzystania dwóch GDNów Tonsila 25/80/3 w obudowie push-pull.

I moje pytanie by nie być mądrym po szkodzie.. Czy jest to wykonalne i opłacalne?

Chciałbym stworzyć coś na wzór Aktiva 200, nie chcę już klasycznych obudów BR, dwie oddzielne komory i dwa różne tunele BR, na razie bez wzmacniacza, sama obudowa. Zależało by mi, by ktoś znający bardzo dobrze tematykę wyliczył mi dwie komory o ile jest to możliwe (litraż) w którym miały by te GDNy grać oraz długość tuneli BR i jeśli ktoś będzie miał to cenne wskazówki mile widziane :)

O ile jest ten projekt sensowny to myślę, że wyjdzie z tego coś ciekawego.

Pozdrawiam Karol.

---------- Post dodany o 09:13 ---------- Poprzedni post o 20:14 ----------

I co o tym myślicie? Miało by to szanse powodzenia?

Zamieszczone przez karasws502 Zobacz posta
    Zależało by mi, by ktoś znający bardzo dobrze tematykę wyliczył mi dwie komory o ile jest to możliwe (litraż) w którym miały by te GDNy grać oraz długość tuneli BR
    Na forum DIY czyli ZRÓB SE SAM to wręcz nie wypada.
    Konsultacje, wątpliwości, porady owszem, ale tak...?

Может быть, тебе дать ещё ключ от квартиры, где деньги лежат?
    (Chciałbyś może jeszcze dostać klucz do mieszkania, w którym leżą pieniądze?)
    Wielki Kombinator Ostap-Sulejman-Berta-Maria-Bender-Bej
    Dwanaście krzeseł, Ilf i Pietrow

Skomentuj

Chciałbym stworzyć coś na wzór Aktiva 200
      a masz pojecie co to za typ obudowy?
      to nie jest takie proste jak b-r czy zamknieta :/

Zależało by mi, by ktoś znający bardzo dobrze tematykę wyliczył mi dwie komory o ile jest to możliwe
      niestety tak sie nie da
      mozna wylicz wstep do takiej obudowy
      pozniej trzeba przerabiac z dziesiec wersji obudowy + kilka wersji wytlumienia zeby dojsc do zadowalajacego rezultatu

Skomentuj

Wiem, że to nie jest takie proste dlatego założyłem ten temat. Myślę że można by było pokusić się o próbę zbudowania takiego zestawu. Wszystko da się wykonać, jestem przygotowany na metodę prób i błędów, parę zestawów głośnikowych stworzyłem więc jakieś pojęcie mam ale taka obudowa to wyzwanie, i fajnie jak by się znalazł ktoś kto pomógł by mi je zrealizować :)

Zacząć można od teorii która mówi o 50% zmniejszeniu obudowy w tym układzie. Tak więc zakładając że do jednego GDNa 25/80 potrzebna jest obudowa o pojemności ok 50-55 litrów w systemie BR to wystarczyło by pokusić się o zbudowanie obudowy o pojemności ok 25-27 litrów tylko ile litrów na jaki głośnik przypadnie...? Póki co mam na stanie aktiva 200 więc mam czym się sugerować.

Skomentuj

Zacząć można od teorii która mówi o 50% zmniejszeniu obudowy w tym układzie. Tak więc zakładając że do jednego GDNa 25/80 potrzebna jest obudowa o pojemności ok 50-55 litrów w systemie BR to wystarczyło by pokusić się o zbudowanie obudowy o pojemności ok 25-27 litrów tylko ile litrów na jaki głośnik przypadnie...? Póki co mam na stanie aktiva 200 więc mam czym się sugerować.
          na poczatek proponuje sie doszkolic i dowiedziec co to za rodzaj obudowy...
          pozniej zastanow sie dziesiec razy zanim cokolwiek napiszesz

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            na poczatek proponuje sie doszkolic i dowiedziec co to za rodzaj obudowy...
            pozniej zastanow sie dziesiec razy zanim cokolwiek napiszesz
            Liczyłem na pomoc i ewentualne wyprowadzenie z błędu a nie wymądrzanie się.

Skomentuj

Liczyłem na pomoc i ewentualne wyprowadzenie z błędu a nie wymądrzanie się.
              dlaczego KAZDY (no moze 99 wspolczesny "gowniarz" reaguje w taki sposob na krytyke?
              zamiast pomyslec i poszukac w czym jest problem!

napisze to prostym jezykiem - z takim poziomem wiedzy tego nie zbudujesz! a tobie nie chce sie uczyc tylko chcialbys gotowca!

Skomentuj

Mam subwoofer na dwoch tonsilach 20/40 dzialajacych w pusch-pull w bandpasie 6 th. moze to troche cie naprowadzi na trop komory to 28 litrow strojona na 40hz i 15 litrow strojona na 63 hz mega cisnienia z tege niema ale bass jest szybki i gleboki jak na dwa takie glosniczki.

Skomentuj

Zamieszczone przez anonimus Zobacz posta
                  tonsilach 20/40
                  GDN 20/40 8r?
                  czy jakis inny?
                  bo jak doklandie ten to szczerze watpie ze wiesz co to jest bas... poprostu ten glosniku mimo wiekszego rozmiaru nie graja basem :p

Skomentuj

post wyrzej pisales o gowniarzach a teraz sam sie tak zachowujesz zbuduj taka konstrukcje posluchaj i zobaczysz ale wybaczam ci to bo ja tez sie smialem z kolegi ktory pokazal mi suba na dwoch 13cm i powiedzial ze bije wszystkie dwunastocalowe

Skomentuj

Ale to ma byc push-pull czy izobaryk z push-pull?

Skomentuj

zbuduj taka konstrukcje posluchaj i zobaczysz
                        znam glosniki, nawet mialem je jeszcze niedawno... i wiem ze to basem nie gra :p
                        ja tez sie smialem z kolegi ktory pokazal mi suba na dwoch 13cm i powiedzial ze bije wszystkie dwunastocalowe
                        tu moge przyznac racje, ale czesciowo
                        sa takie suby na tak malych glosnikach ktore graja mocno i dosc nisko
                        ale nie ma szans zeby bily "WSZYSTKIE" 12"

nawet stare popularne ARN 150 bily na glowe tego tonsila jezeli chodzi o bas. zarowno w ilosci jak i zejscia

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Ale to ma byc push-pull czy izobaryk z push-pull?
                          Push- pull wzorowany na aktiv 200.

Pawel S pisząc post o gówniarzach trochę się omyliłeś, niestety nie mam już 15 lat od dawien dawna.

Zaczynając temat tu na forum liczyłem na pomoc, skoro twierdzicie że idę na łatwiznę prosząc o wyliczenie litrażu to podajcie jakiś sposób na tą obudowę by ją wyliczyć bo tego nie potrafię, albo po prostu napiszcie w jakim programie taką obudowę wyliczę. (WinISD się nada?) Wyczytałem gdzieś na stronie że taki typ obudowy pozwala na zmniejszenie objętości o 50% Bujda? To dlaczego tego nikt nie sprostuje tylko cały czas Pawle piszesz, że nie dam rady że za mała wiedzę. Twórczy ze mnie facet i co nieco potrafię ale nieraz pomocy i wytłumaczenia pewnych rzeczy też bym potrzebował.

Skomentuj

Nie wiem jak wyglada aktiv 200 w srodku, ale wiem, ze typowy uklad Push-Pull to nic innego jak tradycyjna obudowa z dwoma glosnikami dzielacymi jedna pojemnosc. Roznica polega jedynie na tym, ze jeden z glosnikow jest odwrocony magnesem do przodu (polaczony w przeciwfazie do drugiego glosnika), co w teorii powinno dawac zmniejszenie znieksztalcen dzwieku. Obudowa musi miec dwa razy wieksza pojemnosc niz dla jednego glosnika. Natomiast Tobie pewnie chodzi o obudowe Izobaryczna, tandem sprzegniety miedzy soba niewielka komora. W tym wypadku moze byc uklad glosnikow typu Push-Pull ale niekoniecznie. Dopiero taki tandem pozwala na zmniejszenie obudowy o 50% wymaganej dla jednego glosnika.
                            To tak w wielkim skrocie.
                            http://www.jlaudio.com/header/Suppor...torials/656178

Generalnie to rzucasz sie z motyka na ksiezyc, nie chcesz przyjac do wiadomosci rad kolegow w forum. To fajnie, ze juz budowales iles tam subwooferow, ale to nie znaczy zeby rezygnowac z dobrych i sprawdzonych obudow na rzecz przekombinowanych, trudniejszych w budowie i gorszych brzmieniowo rozwiazan obudowy pasmowo przepustowej w roznych wiariantach.

Skomentuj

Wyczytałem gdzieś na stronie że taki typ obudowy pozwala na zmniejszenie objętości o 50% Bujda? To dlaczego tego nikt nie sprostuje tylko cały czas Pawle piszesz, że nie dam rady że za mała wiedzę.
                              dalczego caly czas nie zwracasz uwage na to co trzeba?

ten sub to obudowa pasmowo-przepustowa 6 rzedu z glosnikami w ukladzie izobarycznym!
                              tego szczegółu brakowalo tobie, co jest bardzo istotne

taka obudowe mozesz sobie teoretycznie policzyc w winisd
                              ale w praktyce taka wyliczona obudowa to dopiero poczatek i trzeba sie bawic dalej strojeniami, pojemnosciami i co bardzo wazne wytlumieniem

na poczatek proponuje kupic sobie suba z zestawu tonsila sub-sat 1.1 lub 2.2 (2x13cm lub 2x20cm) i przebadac teorie vs praktyke
                              pozniej te same glosniki wsadz sobie w klasyczny b-r i sprawdz jaka jest roznica w brzmieniu

od siebie dodam ze to efektowny typ obudowy - potrafi skutecznie podbic bas i sprawic ze robi wrazenie. jednak juz po tygodniu sluchania zaczyna meczyc i staje sie monotonny

jezeli teraz nic nie zrozumiesz to zamykam temat

Skomentuj

Czaruję...
                              X