Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer Bang&Olufsen BeoVox Cona - przeróbka na aktywny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer Bang&Olufsen BeoVox Cona - przeróbka na aktywny

Witam wszystkich!
    Od kilku ładnych lat jestem w posiadaniu pasywnego subwoofera Bang&Olufsen BeoVox Cona http://www.mister-hifi.de/index.php?...=408&cat_id=73
    Ponieważ niedawno zostałem posiadaczem amplitunera Yamaha RX-V671, postanowiłem w końcu uruchomić tego suba. Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób przerobić go na aktywnego, jaki kupić wzmacniacz i w jaki sposób go podłączyć - myślałem o MIVOC AM 120.

Pozdrawiam
    amyloid

Sprzedaj i kup glosnik do prawdziwego suba. To jest stary klamot na 20 cm basiku, a na 20cm prawdziwych subwooferow do kina sie nie robi.

Skomentuj

wyglada na to ze siedzi tam glosnik 2 cewkowy + pasywne zwrotnice
      musisz rozebrac i sprawdzic Re cewek

Skomentuj

2012-06-11 16.48.55.jpg2012-06-11 16.49.42.jpg
        środek wygląda tak

Skomentuj

Stara, dwucewkowa Vifa. To dobry glosnik, ale jesli to ma byc sub kinowy z prawdziwego zdarzenia to jednak troche za maly.
          Dalej optuje z budowa Suba od podstaw na innym glosniku, 25-30cm.

Skomentuj

2x6r
            ciezko widze z napedzeniem tego mivociem
            nie wiem czy wytrzyma dlugo przy 3r

Skomentuj

Chodzi mi o to, żeby tego suba w jakiś sposób uruchomić - najlepiej nie ingerując w jego pudło i zwrotnice. Jaki wzmacniacz subwoofera musiałbym dokupić i jak go podłączyć? (wzmacniacz mógłby sobie stać obok).

Skomentuj

Bardzo cieżko bedzie ci znaleść wzmaczniacz który pracuje bez problemów na impedancji 3ohm:)

Skomentuj

Można zastosować po 1 wzmacniaczu na każdą cewkę? A sygnał z amplitunera rozdzielić na 2 wzmacniacze?

Skomentuj

Można zastosować zwykły wzmacniacz stereo, zrobić sumator sygnału na trzech rezystorach i będzie po sprawie.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Panowie, nie uszczesliwiajcie kolegi na sile. Kolega potrzebuje nowego suba, a nie kombinacji z tym co jest, tym bardziej ze zamierza dokupic panel. Za kase ze sprzedazy tego suba kupi nowy glosnik i moze na dechy z wiora zostanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Panowie, nie uszczesliwiajcie kolegi na sile. Kolega potrzebuje nowego suba, a nie kombinacji z tym co jest, tym bardziej ze zamierza dokupic panel. Za kase ze sprzedazy tego suba kupi nowy glosnik i moze na dechy z wiora zostanie.
                        Plan mam taki:
                        Kupić panel i podłączyć go do B&O. Jeżeli to nie zda egzaminu, panel wykorzystać przy budowie suba.
                        Zatem proszę o podpowiedź, jak taki panel podłączyć do B&O ? Rozumiem, że muszą odłączyć od głośnika zwrotnice pasywne, a potem podłączyć 2 cewki pod wzmacniacz - równolegle czy szeregowo?
                        Jeśli podłączę równolegle zejdę do 3r - poniżej parametrów tego Mivoca.
                        Jeśli szeregowo to to nadal będę miał 6r.

Tylko, czy mogę tak zrobić z głośnikiem 2-cewkowym? Jeśli tak, to który sposób będzie lepszy?

---------- Post dodany o 13:51 ---------- Poprzedni post o 13:45 ----------

sory - w szeregu bede mial 12r

Skomentuj

na allegro byly takie panele z koncowka na suba + 2 konvcowki na kolumny
                          jezeli jeszcze sa to bym go kupil (299zl) i przelaczyl sygnal suba na 2 kanaly...

a pozniej aluminiowego STXa i bedzie prawdziwy sub

Skomentuj

Mozna tak zrobic, ale ciezka sprawa czy by panel to pociagnal. Ewentualnie mozna zrobic taki myk, aby zmierzyc rezystancje cewek w zwrotnicy, tak aby uzyc jednej z cewek. Prosciej mowiac trzeba polaczyc dwie cewki glosnika rownolegle, da to nam 3 ohmy i nastepnie uzyc jedna z cewek filtra dolnoprzepustowego. Prawdopodobnie jej opor bedzie bliski 1 ohma, wiec takie obciazenie panel moglby zniesc jako tako. To jest rozwiazanie polowiczne, bo cewka jako filtr jest niepotrzebna skoro panel posiada filtr aktywny, poza tym filtr pasywny ( cewka ) napewno czesciowo zmienia parametry glosnika.
                            Oczywiscie mozna dac bez cewki laczac szeregowo na 12ohm ale panel moze byc zbyt slaby przy takiej impedancji.

Skomentuj

W takim razie znacie może jakiś panel pracujący do 2ohm?
                              Bo już zacząłem się też zastanawiać nad wzmacniaczem samochodowym do suba... - tylko cenowo nie wygląda to najlepiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez amyloid Zobacz posta
                                W takim razie znacie może jakiś panel pracujący do 2ohm?
                                kupic gotowego raczej takiego nie kupisz
                                co innego na zamowienie wykonac... ale to nadal droga zabawa

Zamieszczone przez amyloid Zobacz posta
                                Bo już zacząłem się też zastanawiać nad wzmacniaczem samochodowym do suba... - tylko cenowo nie wygląda to najlepiej.
                                a to juz glupota o ktorej mysli kazdy poczatkujacy... dlaczego glupota? bo zasilacz do tego taniego wzmacniacza jest drozszy niz sam wzmacniacz :p

Skomentuj

Znalazłem taki panel: WZMACNIACZ do subwoofera - PA 11.1 2x100W rms http://www.subwoofery.pl/page15.php
                                  Co o nim sądzicie? Mogę podłączyć pod niego ten głośnik 2-cewkowy? (po 1 kanale do każdej z cewek)

Skomentuj

Nie mozesz. TDA7294 nie lubi tak niskich impedancji. Mozesz podlaczyc tylko w przypadku szeregowego laczenia na 12ohm.
                                    Napisze jeszcze raz. Zrob subwoofer aktywny od podstaw i nie kombinuj.

Skomentuj

Każda cewka głośnika ma po 6ohm, a na każdym z wyjść wzmacniacza może być minimalnie 4ohm - więc wg. mnie wszystko się zgadza

Skomentuj

ok zwracam honor (niedoczytalem dokladnie), lecz nadal optuje za budowa od podstaw. Glosnik z beovoxa jest za maly na sub kina domowego.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X