Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Scan speak seria discovery - proszę o opinie i sugestie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Scan speak seria discovery - proszę o opinie i sugestie.

Witam,

Zastanawiam się od dłuższego czasu nad budową zestawu głośnikowego.
    Ma to być zestaw 3 drogi. Chcę głośnik niskotonowy umieścić w podstawie skierowany do dołu, wylot bassrefleksu z tyłu. Reszta na wysokości około 1,2 m. Konstrukcja ma być kwadratowa wewnątrz, oczywiście ze wzmocnieniami, z zewnątrz chcę zrobić jako tuba, głośniki średnio i wysoko tonowy schowany za maskownicą aby cały zestaw tworzył jednolitą tubę. Kolor to czarna perła w wysokim połysku.

Do w/w zestawu chcę wybrać głośniki SCAN-SPEAK seria discovery.
    Wybrałem następujące -
    22W/4534G00
    15M/4624G00
    R2604-833000

Na wstępnie proszę o opinie oraz ewentualne sugestie co do wyboru.
    Z góry dziękuję za szczere opinie oraz rady.

Cena zestawu - ustalona będzie w trakcie budowy, nie potrafie przewidzieć ceny zwrotnic ale na głośniki to około 1700zł + zwrotnica. Obudowy nie liczę ponieważ jestem zdolnym stolarzem i na pewno będzie wykonana na wysokim poziomie.

Zestaw będzie grał w pokoju około 23m2. Muzyka to rock, czasem pop, czasem elektroniczna - czyli zakres szeroki.

Zależy mi na czystym dźwięku, zrównoważonym choć i potrafiącym zaskoczyć siłą.

Jestem z Poznania i z chęcią bym zawarł znajomość z osobami z miasta które uczestniczą w forum i DIY.

Pozdrawiam

Nie piszę nawet o wyborze głośników, bo to że to są scan speaki to nie gwarantuje jakości. W serii discovery jest kilka głośników wartych uwagi.

Skomentowac należy za to założenia konstrukcyjne. W takim układzie musiałbyś dać duży głośnik niskotonowy i odciać go bardzo nisko. A więc raczej aktywny podział. Do tego pozostałe głośniki musiałyby przetwarzać niemal całe pasmo.
    Moim zdaniem pomysł bardzo udziwniony, a w audio im prościej tym lepiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
      W serii discovery jest kilka głośników wartych uwagi..
      Proszę podać jakie to głośniki, jestem otwarty na każdą sugestie. Oczywiście przemyśle tą sugestię. Sugerowałem się w wyborze głośników efektywnością. Może to błąd?

Skomentuj

Zamieszczone przez Peteros Zobacz posta
        Chcę głośnik niskotonowy umieścić w podstawie skierowany do dołu, wylot bassrefleksu z tyłu.
        To błąd, głośnika niskotonowego w konstrukcji 3 drożnej nie należy traktować jak zintegrowanego subwoofera tylko jako pełnoprawny głośnik odtwarzajćy swoja część pasma a nie dopalacz basowy! Ma być na przedniej ściance i grać do słuchacza.

Wybór głośników nie są zły ale nie spodziewaj się po nich mitycznej jakości scan speaka bo to najtańsza, budżetowa seria. Raczej niewiele ma to wspólnego z chociażby starą już serią classic a o revelatorach czy illuminatorach nie wspominając.

Skomentuj

Ok, rozumiem, myślałem nad wzornictwem pomijając walory muzyczne. Przekombinuje wygląd.
          Jeśli seria discovery to budżetówka to może zamiast inwestować w taki przetwornik zaoferujecie coś lepszego innej firmy. Pułap cenowy tak jak wcześniej napisałem.

Na razie jest to projekt w fazie koncepcyjnej więc wszelkie sugestie są jak na miejscu.

Skomentuj

A ja mogę zaproponować zestaw, który właśnie opracowuję przy pomocy Yoshiego.
            Seas L22 RN4X/P - 330zł/szt w QBA. Ostatnio kupował DeKeR w tej cenie i dość szybko jest dostał.
            Do tego Aurum Cantus AC130Mk2 - do kupienia za 263zł/szt w loudspeakershop.eu i na górę Usher T9950 w wersji ekranowanej, także dostępny w loudspeakershop. Z racji, że właśnie organizujemy grupowe zamówienie w tym sklepie jego cena nie powinna przekroczyć ok 210zł/szt, z tego też powodu dobra cena na Auruma.
            Razem daje to koszt za głośniki ok 1600zł plus dwie przesyłki (z QBA i ode mnie). Myślę, że zestaw wart zastanowienia.
            Musisz jednak pamiętać o jednym. Projekt obudowy nie może być dowolny, opracowana zwrotnica jest dopasowana do kształtu przedniej ścianki i rozmieszczenia głośników na niej. Więc albo robisz front jak będzie w projekcie, albo modyfikacja zwrotnicy na podstawie pomiarów w docelowej obudowie.

Ewentualnie można pomyśleć o Visatonie GF200 na dół, który jest akurat w promocji w Greltonie, ale to by na pewno wymagało zaprojektowania zwrotki na nowo.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dokładnie qba się spisał w kwestii ceny (niższa niż bezpośrednio w intertechniku) i szybkości dostawy, trwało wszystko z dwa i pół tyg.

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

Skomentuj

a co ze zwrotnicą? Sam zaprojektujesz?

Skomentuj

Czaruję...
                X