Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kino na STXach SCX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kino na STXach SCX

Witam
    Jest to mój pierwszy post i nie wiem czy dobry temat wybrałem :)
    Otóż mam zamiar zbudować fronty 3-way na głośnikach stx'a:
    GDN-22-140-8-SCX
    GDM-14-150-8-SCX
    GDWK-10-200-8-PJ

Myślę też aby w niedługiej przyszłości zbudować głośnik centralny i efektowe tylko nie wiem na jakich głośnikach? Co byście proponowali?
    Myślę też nad jakimś subem co zagrałby ładnie miękkim basem, ale jak będzie trzeba to żeby zatrząsł pokojem. Możecie coś zaproponować?

Wszystko napędzane będzie amplitunerem Sony-STR DB790 QS 6.1
    Aktualnie pod tym amp. grają:
    Altusy 200,
    centralny (diy na 2x stx WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC + GDWT 9/80/5F)
    kolumny efektowe na (GDM 16/80/1 + GDWK 9/120)

Za bass służy mi Sub na gdn 30/120/1 napędzany diorą ws 504b, który gra cały czas, a jak chcę "narobić hałasu" to odpalam jeszcze jednego gdn 30/120/1 i STX GDN 30-500-2x4 AA.

Mam zamiar sprzedać cały ten zestaw i zrobić jakiś inny fajny.

Pozdrawiam i liczę że mi pomożecie coś wybrać :)
    Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

raczej w zlym miejscu napisales - przenioslem

masz troche tego sprzetu...

czym sie kierowales w wyborze nowych kolumn?
    co chcesz wogole osiagnac?

bo jezeli dobre kino to
    3d scx (osobiscie bym wolal FX-200)
    centralny i satelity to GDN 14 SCX + GDWK PJ
    suba bym zostawil aluminiowego STXa (tonsile wydaja sie raczej za szybkie do kina)

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
    centralny (diy na 2x stx WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC + GDWT 9/80/5F)
    a to tez dobra opcja - kino na 10cm glosnikach + sub 10-12"

Skomentuj

masz troche tego sprzetu...
      Kilka lat temu kupiłem okazyjnie zestaw za 200zł
      Altus 200
      Diora: wzmacniacz ws 504b
      equalizer FS 504
      tuner as 502
      kaseciak i cd Technicsa (jakieś lepsze modele nie pamiętam jakie)

czym sie kierowales w wyborze nowych kolumn?
      co chcesz wogole osiagnac?
      Czytałem sporo na forum że to dość dobry zestaw i cena nie jest duża.
      Chcę aby grało to jakoś przyzwoicie, mam dość wysokich i średnich tonów Altusów, są to dobre kolumny ale na imprezy.

suba bym zostawil aluminiowego STXa (tonsile wydaja sie raczej za szybkie do kina)
      Zgodzę się z Tobą co do gdn'ów ten STX ma o wiele lepsze zejście i chyba go zostawię.
      Tylko jaki wzmacniacz do niego lub panel? Diora ws 504b "nie ogarniała go". W najbliższym czasie będę go sprawdzał na ADS LX 800 i zobaczę co on potrafi.

Ciekawi mnie czy jest dostępna wersja 15 ohm: GDN 14 SCX. Chciał bym do centrala dać 2 takie, ale zależy mi na impedancji kolumny 8 ohm.
      Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Co zrobić na tył i centralny? Odpowiedź jest prosta:

Centralny: GDN-14-100-8-SCX i GDWK-10-200-8-PJ tu możesz ewentualnie dac komus z forum do zrobienia zwrotnicy dla dwóch 14 SCX aby nie kłuła cię w oczy niesymetrycznośc położonego na boku centrala.
        Surroundy: GDN-14-100-8-SCX i GDWK-10-200-8-PJ

Oczywiście wszystko w budzie 7litrów zamkniętej dla jednego GDNa a 14 dla dwóch na centralny. Nie wsadzałbym tego w BR za cholerę.

Jeśli nie pomyliłem oznaczeń to masz chwalonego przez pawła starego STxa aluminiowego z serii AA. Podeprzyj nim fronty na 22 SCXie jesli masz filtr w subie mogący ciąć głóśnik na 30Hz.

Skomentuj

gooralesko

Zrobię tak jak napisałeś, tylko powiedz mi czy jest możliwość zastosowania w centralnym 2 x 14 scx 8 ohm i uzyskania 8 ohm impedancji kolumny? Bo z tego co się orientuje to chyba raczej nie. Z wykonaniem zwrotnicy nie miał bym problemów tylko potrzebował bym schemat (niestety jeszcze nie dorobiłem się sprzętu pomiarowego).

Co do surround'ów to ta zwrotnica się nada? :
          http://imageshack.us/photo/my-images...02008pmh2.gif/

---------- Post dodany o 20:56 ---------- Poprzedni post o 20:52 ----------

Co do suba, nie mam filtru, jest cięty przez Amplituner ale prawdę mówiąc nie mam pojęcia w jakim zakresie :(

---------- Post dodany o 21:40 ---------- Poprzedni post o 20:56 ----------

Po kilku godzinach szukania podjąłem pewne decyzje:

Fronty będą projektu Pawła. S, tylko kształty może zmienię ale mam kilka różnych koncepcji.
          Surround: GDN-14-100-8-SCX i GDWK-10-200-8-PJ w obudowie 7l closed zwrotnica ta co podałem wyżej.

Nie wiem tylko co zrobić z centralnym, a dokładniej jaka zwrotnica.
          Suba zrobię na STX'ie którego posiadam obudowal 45/50l strojona na 35Hz.
          Tylko czym go zasilić?

Myślę że to będzie dość dobry zestaw, jeśli macie jakieś inne sugestie to proszę piszcie :)

Skomentuj

Co do frontu to zrób sobie maskownice na wszystko i na front zrób sobie taką sam dwudrożny monitorek ja na tył. Maskownica zakryje Ci to, że masz jeden midwoofer a nie dwa. Można też pomyśleć o kupnie dwóch GDN'ów na centrala, ale jednego rozbroić z magnesu i zrobić coś ala membrana bierna. Zwrotnica Ci się nie zmieni, będzie taka sama jak w tyłach. Nic innego chyba nie wymyślisz jeśli zależy Ci na impedancji 8 omów.

Do suba możesz sam zrobić panel np na n-mosfecie, Uniampie czy też czymkolwiek innym co wytrzymuje 4R. Ja bym proponował Uniampa bo ma zabezpieczenia (oprócz DC). Da się go złożyć za jakieś 90zł z PCB, do tego wyrwiesz jakieś trafo na Allegro za ok 50zł i masz po 120W na każdą cewkę. Irek za 60zł sprzedaje komplet filtów do suba z autowłączeniem. Poskładać i grać i będzie dobrze.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
              Centralny: GDN-14-100-8-SCX i GDWK-10-200-8-PJ tu możesz ewentualnie dac komus z forum do zrobienia zwrotnicy dla dwóch 14 SCX aby nie kłuła cię w oczy niesymetrycznośc położonego na boku centrala.
              najprosciej dac drugiego GDNa w roli membrany biernej
              mamy klasyczny wyglad i prosta zwrotnice 8r

Oczywiście wszystko w budzie 7litrów zamkniętej dla jednego GDNa a 14 dla dwóch na centralny. Nie wsadzałbym tego w BR za cholerę.
              wszystko zalezy od tego co chcemy uzyskac. jezeli mialoby to grac basem to moze byc b-r
              ale 12 litrowe monitory juz nie wygladaja za ciekawie :p
              a zamknieta mozna nawet zrobic mniejsza - 4-6 litrow

Tylko czym go zasilić?
              tu jest kilka opcji
              DIY czy gotowy?
              jezeli DIY to mozemy sie pokusic np o wzmacniacz janka. stabilny przy 2r i dobre brzmienie. jednak bywaja z nim problemy
              jezeli gotowy to albo kupujesz jakies 2 slabsze panele i zasilasz kazda cewke osobno
              albo wzmacniacz streo o mocy 2x100-150w przy 4r i zasilasz kazda cewke osobno

gotowego wzmacniacza o odpowiedniej mocy przy 2r lub 8r raczej tanio nie kupisz

---------- Post dodany o 21:55 ---------- Poprzedni post o 21:49 ----------

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Można też pomyśleć o kupnie dwóch GDN'ów na centrala, ale jednego rozbroić z magnesu i zrobić coś ala membrana bierna.
              nie nie nie!
              wcale nie trzeba rozwalac magnesu
              najlepsza membrana bierna to glosnik ze zwartymi cewkami (lub dolaczony rezystor)
              w ten sposob mamy "altywna" membrane bierna ktorej rezonans regulujemy dolaczonym rezystorem

Do suba możesz sam zrobić panel np na n-mosfecie, Uniampie czy też czymkolwiek innym co wytrzymuje 4R
              ooo - zapomnialem o uniampie
              gotowoego uzywanego mozna kupic za ok 100zl + zasilacz

Irek za 60zł sprzedaje komplet filtów do suba z autowłączeniem.
              a myslalem ze drozej - pora zamowic 2szt

Skomentuj

A można podpiąć każdą cewkę osobno? Kiedyś czytałem, że nie i zawsze unikałem takiego rozwiązania

W tej chwili ciężko mi coś złożyć i wolał bym coś gotowego albo zlecić komuś zrobienie.
                Jaki byłby koszt wzmacniacza + filtrów z autowłączeniem irka?
                Trafo jakieś mam na zbyciu ale nie wiem czy nie jest ono nisko napięciowe coś ok 24V, niestety nie ma mnie w domu i nie mogę sprawdzić. Może by się nadało :)

Skomentuj

Trafo potrzebujesz symetryczne, 2x35VAC miękkie, albo 2x33VAC na sztywno. Moc ok 250-300VA.
                  Uniampa często idzie kupić u nas na forum, ostatnio był na sprzedaż za 120zł złożony i uruchomiony z radiatorem. Brakowałoby Ci tylko trafa. Filtry kupujesz gotowe od Irka. Wystarczy połączyć parę przewodów. Wielkiej filozofii w tym nie ma.

Cewki możesz podłączać oddzielnie, byle były w fazie, czyli podłączone tak samo do wzmaka stereo.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Prawdę mówiąc martwiłem się, że koszt wzmacniacza do suba będzie wynosił ok 500 zł ale widzę że w 300 powinienem się zamknąć :)

byle były w fazie
                    trochę głupie pytanie, ale chodzi o to że + do + a - do -? na oby dwóch kanałach? inaczej mówiąc standardowe podłączanie kolumn

Skomentuj

A można podpiąć każdą cewkę osobno? Kiedyś czytałem, że nie i zawsze unikałem takiego rozwiązania
                      wiele osob tak mysli i od pewnego czasu musze z tym wlaczyc
                      nawet projektant tego glosnika dziwil sie skad takie glupie opinie :p

---------- Post dodany o 22:12 ---------- Poprzedni post o 22:12 ----------

trochę głupie pytanie, ale chodzi o to że + do + a - do -? na oby dwóch kanałach? inaczej mówiąc standardowe podłączanie kolumn
                      dokladnie

Skomentuj

Plusy obu cewek głośnika do plusów wzmacniacza, tożsame minusy cewek do tożsamych minusów we wzmacniaczu. Jedna cewka pod jeden kanał.

Skomentuj

Aha, dzięki za info :)
                          Centralny zrobię taki jak surround i zrobię maskownice, aczkolwiek będę rozważał opcje z "membranom bierną" :)
                          Chyba wszystkie moje pytania zostały rozwiązane :)
                          Teraz tylko muszę sprzedać stary sprzęt i brać się za robienie tego :)

A jeszcze takie jedno pytanko nie związane z tematem, a mianowicie:
                          Opłaca mi się robić głośnik Surround Back? Dużo on wnosi do całego zestawu?

Skomentuj

Opłaca mi się robić głośnik Surround Back? Dużo on wnosi do całego zestawu?
                            Jeśli masz więcej amplituner, który ma więcej niż 5.1 i sam budujesz zestaw głośnikowy to ja osobiście bym robił tyle ile amplituner obsługuje.

Skomentuj

Mam amplituner 6.1
                              To skoro robię centralny na 1 GDN to zrobię też surround back :)

---------- Post dodany o 23:14 ---------- Poprzedni post o 22:31 ----------

Mam kolejne pytanie
                              Czy rezystancja cewki jest bardzo ważna w tym zestawie?
                              Mógł bym w zwrotnicy zastosować cewkę której R=1.5 ohm czy lepiej taką której R=0.3 ohm'a? Zawsze mnie to ciekawiło, bo jeśli nie było by zbyt dużej różnicy to wiadomo że wolał bym tę tańszą :)

Skomentuj

Obydwa centrale zrób takie same, chyba, że tego z tyłu będziesz mógł postawic w pionie wtedy jedne GDN i wygląd monitora dokładnie taki sam jak surroundów. Trochę sie pogubiłem - robisz w końcu fronty 3 drogi STX czy wszystko na 14SCX+PJ i do tego suba na STX 30 AA? Zasilić tego AA możesz mosfetem albo każda cewkę jednym kanałem uniampa. na uniampie da się chyba wyciągnąc `150W/4ohmy przy odpowiednio wysokim napięciu więc mocy powinno temu aluminiakowi wystarczyć. Pozostaje kwestia wyboru aplikacji do niego. Cos pamiętam, że 50 litrów BR ale to chyba do wersji 10" a nie 12".

Skomentuj

Robię fronty 3 way na
                                  GDN-22-140-8-SCX
                                  GDM-14-150-8-SCX
                                  GDWK-10-200-8-PJ

Centralny surround i surround back na 14SCX+PJ

Suba będę zasilał uniamp'em tylko pierw muszę go kupić. A co do obudowy to chyba 50l BR bedzie

---------- Post dodany o 00:35 ---------- Poprzedni post o 23:46 ----------

Czy w zwrotnicy do 3 way stx'a mogę zastosować zamiast kondensatorów: 400/10.00
                                  400/15.00

te:
                                  ELE-100V/ 10.00
                                  ELE-100V/ 15.00

Na zdjęciu zwrotnicy są zastosowane właśnie te Ele 100V, a w pdf są podane te 400V. Osobiście bym wolał te 100V bo tańsze :P

Wzorowałem się na zwrotnicy Pawła S. pobranej z:
                                  http://pawel.lutuje.se/

Skomentuj

Mam amplituner 6.1
                                    akurat tego formatu prawie nikt nie uzywa...

Czy rezystancja cewki jest bardzo ważna w tym zestawie?
                                    tak, ma znaczenie
                                    jezeli nie jest podana konkretna wartosc to staraj sie kupowac jak najnizsza

Cos pamiętam, że 50 litrów BR ale to chyba do wersji 10" a nie 12".
                                    nie bylo 10"
                                    50 litrow 32-33Hz o ile dobrze pamietam strojenie
                                    i gral zaskakujaco nisko

Na zdjęciu zwrotnicy są zastosowane właśnie te Ele 100V, a w pdf są podane te 400V. Osobiście bym wolał te 100V bo tańsze :P
                                    zwroc uwage ze sa 2 wersje
                                    ale koledzy odsluchiwali obie wersje i nie slyszeli roznicy

GDN 14 SCX + GDWK PJ

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
                                    http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/74
                                    http://pawel.lutuje.se/wymiary_ARN15...N14SCX+PJ).PDF UWAGA! projekt jest dla zwrotnicy umieszczanej na tylnej sciance obudowy. w przypadku montazu zwrotnicy na terminalu pojawia sie konlikt z tunelem!
                                    http://pawel.lutuje.se/plytka_14_SCX___PJ.PDF

pamietaj od odwroceniu fazy glosnika wysokotonowego!

http://pawel.lutuje.se/ARN+PJ-prawie_tutorial.rar link do zdjec z budowy tych monitorow

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
                                    http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/135
                                    http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/97
                                    http://pawel.lutuje.se/3_drogi_STX.exe
                                    http://pawel.lutuje.se/zwrotnica_3_drogi_STX_SCX.exe
                                    http://pawel.lutuje.se/3dstxscx-peln...y%20frontu.PDF
                                    tunel b-r "fi68-160" z polinka w ktorym 2cm wyprofilowano na goraco jak front

Skomentuj

Dziękuje za te informacje w jednym miejscu
                                      Właśnie na tych tematach się wzorowałem :)

W jakim programie Pawle robisz rysunki techniczne? Bo chciałem zrobić sobie na komputerze i nie wiem za bardzo w czym :)

Skomentuj

Bo chciałem zrobić sobie na komputerze i nie wiem za bardzo w czym
                                        Najprościej chyba i darmowo, nie obciąża kompa i jest kupa tutoriali - Google Sketchup.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X