Dzięki wielkie, czegoś takiego szukałem od dawna :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
kino na STXach SCX
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz postaW jakim programie Pawle robisz rysunki techniczne?
oczywiscie na licencji studenckiej
Skomentuj
-
Strojenie tego STXa AA to 32-33Hz? To na co mu ten sub jak z STXów 3way osiągnie podobne zejście (-6 w okolicach 33Hz)? Gdyby ten głośnik w 50br grał głośno do 25Hz to wtedy opłaca sie go robić (Tak, obniżenie słyszalnego pasma o 8Hz jest tego warte bo dopiero poniżej 30Hz zaczyna się robić ciekawie na basie w kinie domowym). W przypadku frontów schodzących tak samo nisko nie widzę sensu budowania suba na AA. Autor powinien się bardzo porządnie zastanwoić zanim wyda pieniążki na cokolwiek.
Ja optuję za systemem 6.0 na 14SCx+PJ i subem na STX 12" AA zasilanym porządnymi 300Watami.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaStrojenie tego STXa AA to 32-33Hz? To na co mu ten sub jak z STXów 3way osiągnie podobne zejście (-6 w okolicach 33Hz)?
przestan patrzec w symulacje tylko zacznij sluchac!
w kinie moze sie pobawic ze strojeniem
wiem ze do muzyki to byla najlepsza opcja
ale za cholere nikt mi nie wmowi ze GDN 22 SCX schodzi tak samo nisko jak aluminiak!
Skomentuj
-
Ja aktualnie posiadam tego suba na AA w budzie 45l strojonej na 35-40 Hz i jestem z niego zadowolony, posiadam również 2 suby na GDN 30/120/1 więc mam porównanie.
Co do frontów to obawiam się że mimo takiego strojenia one nie zagrają basem, mój amplituner jakoś niechętnie wysyła bas na fronty, a sprawdzałem już wszystkie ustawienia. Jak mam podłączone do niego Altusy 200 to basu jest mało, jak podłącze te same kolumny pod diore ws 504 b w stereo grają basem aż miło.
Wnioskuje więc, że mój amp jest troszkę do dupy w sprawie bassu i sub jest konieczny :/
Jego model to: Sony STR-DB790 QSPreamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postawez przestan bredzic!
przestan patrzec w symulacje tylko zacznij sluchac!
w kinie moze sie pobawic ze strojeniem
wiem ze do muzyki to byla najlepsza opcja
STX 22 SCX w FX-200 ma takie pasmo przenoszenia podane przez STXa (32Hz - coś tam). Se sprawdź, masz internet i rączki to działaj.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz postaWnioskuje więc, że mój amp jest troszkę do dupy w sprawie bassu i sub jest konieczny :/
Jego model to: Sony STR-DB790 QS
1 - wymiana amplitunera
2 - olac duze fronty, skoro i tak basem nie zagraja
---------- Post dodany o 17:49 ---------- Poprzedni post o 17:48 ----------
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaSTX 22 SCX w FX-200 ma takie pasmo przenoszenia podane przez STXa (32Hz - coś tam). Se sprawdź, masz internet i rączki to działaj.
wykresy nie graja
Skomentuj
-
Poczytałem teraz i znalazłem, że ten amp zagra basem pod dobrymi kolumnami. Altusy są strojone na 40hz, więc może fronty na STX 22 SCX zagrają lepiej od nich :) A suba muszę mieć bo czasami w muzyce lubię jak wibra idzie po nogach :PPreamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048
Skomentuj
-
Grają. FX-200 potrafi zagrać głóśno 30 hercowym basem. Mam pojechać do kumpla ze sprzętem pomiarowym i udowodnić ci to na wykresie co zdążyłem usłyszeć na generatorze tonów? Już jeden raz udowodniłem wykresem (Zamykając jadaczki co niektórym), że najsłynniejszy subostolik tego forum schodzi na sam dół głośno i wyraźnie, więc jak chcesz to mogę udowodnić drugi raz wiarygodność swoich słów.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz postaPoczytałem teraz i znalazłem, że ten amp zagra basem pod dobrymi kolumnami.
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaGrają. FX-200 potrafi zagrać głóśno 30 hercowym basem.
ale to zupelnie inna liga niz aluminiak!
Skomentuj
-
Być może inna liga. A być może da się podeprzeć tego 22scx aluminiakiem ale rozwiązaniem powinna być zmiana strojenia do granicy dobrego impulsu czyli buda pewnie większa niż 50litrów. Ja bym zaryzykował skoro AA jest na stanie. Nie ma nic gorszego niż podbijanie subem pasma, które i tak odtworzy front. Subwoofer ma przecież uzupełniać pasmo przenoszenia frontów o te częstotliwości, których nie słychać poniżej -6dB kolumn frontowych.
Skomentuj
-
Aha dzięki, tak też myślałem ale wolałem się upewnić :)
---------- Post dodany o 23:57 ---------- Poprzedni post o 23:54 ----------
Co o tym myślicie nadało by się do tego GDN 30/500... ?
http://tablica.pl/oferta/koncowka-mo...2c536753;r:;s:Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048
Skomentuj
-
Uniamp to dwa kanały + zasilacz. Każdy ma 120W/4R. Jeśli zepniesz je w mostek to dostaniesz 240W/8R. Ale dla głośnika dwucewkowego z oboma cewkami po 4R lepiej go nie mostkować, tylko podpiąć każdą cewkę pod jeden kanał. Da Ci to po 120W na każą cewkę, czyli jakieś 240W na cały głośnik. Oczywiście przy odpowiednim trafie.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
Skomentuj