Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy projekt kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zalecam zapoznać się z tym tematem, wszystko ładnie opisane: http://diyaudio.pl/showthread.php/16946

To jak będą wyglądać kolumny zależy tylko i wyłącznie od Ciebie, dokumentacji co do zwrotnic, objętości jest trochę na forum trzeba poszukać.
    Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

To co Ty pokazałeś to 2,5 drogi na 18 AWX. Jest to projekt FX300 z STX'a, czyli jeszcze coś innego, cała dokumentacja jest tutaj:
      http://stx.pl/fx-300-diy.html
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tak wiem, że 2.5 ale też może wybrać taką konstrukcje. Chłopak ma z czego wybierać, a decyzja należy teraz do niego :)
        Do 1000zł to te STX na AWX zarówno 3 way jak i 2.5 to najlepsza opcja.
        Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Zdecyduję się chyba na ten 3-way który zaproponował LuSzTi. Ciekaw jestem tylko jak skonstruowane są te kolumny od środka. I gdzie w takim wypadku powinien być umieszczony bass-reflex, gdy nie będzie tej membrany biernej.

Skomentuj

Dawno już nie widziałem takiego tematu na forum. Ostatnio jakoś ucichło :)

Największa różnica między 3-way i 2.5 to w największym stopniu jakość średnicy, niekoniecznie ilość basu. Chyba że na dół zastosujemy duży głośnik, który potrafi zejść nisko. I tak cokolwiek wybierzesz będzie lepiej grało niż Tonsil.

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
              Największa różnica między 3-way i 2.5 to w największym stopniu jakość średnicy, niekoniecznie ilość basu. Chyba że na dół zastosujemy duży głośnik, który potrafi zejść nisko. I tak cokolwiek wybierzesz będzie lepiej grało niż Tonsil.
              Nie wiem skąd błedne założenie, że 2.5 drogi daje dużo basu . Przeciez daje tyle samo co zwykłe 2 drogi skoro to są te same głośniki. 2,5 daje tylko wyższa efktywność w stosunku do 2 dróg.

Skomentuj

No chyba nie chcesz powiedzieć że 2 drogi i 2.5 mają tyle samo basu...

Skomentuj

Yoshi,ale właśnie ten większy SPL ludzie odczuwają jako więcej basu i to jest normalne, że mówi się potem, że 2,5 drogi są bardziej basowe
                  Last edited by eternality; 21.06.2012, 08:01.

Skomentuj

No chyba nie chcesz powiedzieć że 2 drogi i 2.5 mają tyle samo basu...
                    Owszem , poprawnie zaprojektowane 2 i 2.5 drogi będą mieć tyle samo basu :). Powiedz mi jaka jest róznica między identycznymi głośnikami 18 cm pracujacymi w konstrukcji 2 a 2.5 drożnej. W jaki sposób w 2.5 droznej te same głośniki miałby zejść niżej?

---------- Post dodany o 07:56 ---------- Poprzedni post o 07:53 ----------

Zamieszczone przez eternality Zobacz posta
                    Yoshi,ale właśnie ten większy SP ludzie odczuwają jako więcej basu i to jest normalne, że mówi się potem, że 2,5 drogi są bardziej basowe
                    No to przy 2 drożnej mogą sobie podgłośnić ..

Różnica wynika głównie z tego, że przy 2 drożnej maja niedokompensowany baffle step ale pewnie częsciej przy 2.5 przekompensowany, czyli pojedynczy głosnik naturalnie nie ma skoku 6dB na ch-ce ale do tego dokładają drugi który zaczyna produkować nadmiar basu. Dlatego wspomniałem o poprawnie zaprojektowanych konstrukcjach. Przy niepoprawnie faktycznie bedzie róznica ale jaki jest sens rozpatrywać źle zrobione konstrukcje ?

Skomentuj

"I tak cokolwiek wybierzesz będzie lepiej grało niż Tonsil.[/QUOTE]"

Zestaw 3-way
                      Niskie tony (oznaczony jako SW-8): http://stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html
                      Średnie tony (oznaczony jako GDM-AWX): http://stx.pl/gdn.html
                      Wysokie tony (oznaczony jako GDWK-AWX): http://stx.pl/gdwk-10-250-8-awx.html

-wcześniej proponowany ma tylko 20 cm głośnik niskotonowy a da on dużo lepszy bas niż wspomniany wcześniej TONSIL GDN 25/80/1.
                      Będzie mial lepsze zejście i wytrzymałość mocową a objętość skrzynki jest umiarkowana wiec da się skleić ładną kolumnę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                        Owszem , poprawnie zaprojektowane 2 i 2.5 drogi będą mieć tyle samo basu . Powiedz mi jaka jest róznica między identycznymi głośnikami 18 cm pracujacymi w konstrukcji 2 a 2.5 drożnej. W jaki sposób w 2.5 droznej te same głośniki miałby zejść niżej?
                        Niżej to te kolumny nie zejdą, bo jest tak jak piszesz, ale w danym zakresie właśnie SPL jest wyższy przy zastosowaniu drugiego midwoofera niżej ciętego.

---------- Post dodany o 15:53 ---------- Poprzedni post o 15:50 ----------

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                        No to przy 2 drożnej mogą sobie podgłośnić ..
                        I jak podgłośnisz to średnica i góra znowu może wyjść ciut na przód przy jednym midwooferze a temu chcemy zapobiec. Oczywiście jak ktoś jest w stanie sobie zaprojektować górkę na basie to nie potrzebny mu drugii midwoofer, ale kosztem SPLU całego zestawu.

Masz rację Yoshi ale się nie przekomarzajmy co do słuszności zastosowania drugiego niskośredniaka. Niektórym jeden jest za mało, a nie potrzebują po prostu większych skrzynek i szerszej ścianki aby tworzyć 3drogi. Stąd też kompromis i dołożenie drugiego tego samego głośnika na basie.

Skomentuj

Niech za zakończenie dyskusji na temat ilości basu, posłuży mi cytat pana z Audio Academy zamieszczony na jednym z portali :)

"Wystarczy zrobić korekcje fizjologiczną na zwrotnicy i już mamy bas"

Skomentuj

Nie na temat...

"Wystarczy zrobić korekcje fizjologiczną na zwrotnicy i już mamy bas"
                            Jakby wyciać słowo "w zwrotnicy" to pomyślałbym że chodzi o to, ze trzeba sie udać do toalety..

Nie wiem czy to własnie nie pan a audio academy strasznie sie na mnie obraził na AS gdy mu zasugerowałem, że puszcza gównianą muzykę bo basu nie słychać a kolumny miały od groma i ciu ciut możliwości w tym względzie (przynajmniej na takie wyglądały).

Reasumując podsunę wam pomysł nieszablonowej koncepcji 2,5 drożnej ale z rozmiar więszym głośnikiem basowym . Konstrukcja znacznie prostsza od typowego 3waya ale z naprawdę lepszym basem od 2 czy typowego 2,5 .

Skomentuj

Czaruję...
                            X