Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy projekt kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy projekt kolumn

Witam!
    Jako że kończy się sesja i idą wakacje, postanowiłem zaprojektować i zbudować kolumny do pokoju w moim nowym mieszkaniu. Zawsze marzyłem o tym, żeby samemu takie coś zrobić.
    Aktualnie posiadam wzmacniacz UNITRA PW3015, 2x15W o impedancji 8 Ohmów (ale to zapewne ulegnie zmianie) i współpracuje on z kolumnami Scherzo 120 (ale jeśli mnie pamięć nie myli to tylko obudowa jest Scherzo, bo całe wnętrze było zmieniane razem z głośnikami i zwrotnicą, chociażby dlatego, że siedzą w nich teraz 4 głośniki Alphard xe).
    Przechodząc do rzeczy, chcę zbudować dwie kolumny z potężnym basem i jak najlepszą ogólną jakością dźwięku, dlatego zwracam się o pomoc do forumowiczów. Chcę aby były trójdrożne. Wstępnie zastanawiam się nad takimi głośnikami:
    Niskotonowy: Tonsil GDN 30/80/2
    Średniotonowy: Tonsil GDM 12/60
    Wysokotonowy: Tonsil GDWK 10/80/7 (i tutaj nic innego raczej nie wchodzi w grę, bo akurat dwa takie posiadam).

Co sądzicie o takim doborze głośników? Czy będą dobrze ze sobą współpracowały? Czy GDN 30/80 nie będzie trochę za duży? Patrząc też na to, że mój pokój będzie dość niewielki 9-10 m^2. Nie dbam o to ile miejsca zajmą kolumny, tylko o to jak dźwięk z takich kolumn będzie zachowywał się w takiej przestrzeni.
    Czekam na opinie :)

Kasa misiu, jaka kasa.

Skomentuj

Na same głośniki czy na całość? Kosztu obudowy i samej konstrukcji raczej się nie zmieni, ale na same głośniki: myślę, że koło pół tysiąca. Ale nie obrażę się jak będzie więcej. Czego się nie robi dla dobrego brzmienia :)

Skomentuj

Co do GDN'a to basu Ci nie braknie.
        Biorąc pod uwagę rozmiary głośników to kolumny będą podobne wizualnie do Altonów.
        Osobiście zostawił bym GDM i GDWK, a GDN'a bym zmienił na 25/80/1 bo do 10m^2 nie ma sensu wrzucać tak dużych basów.

A czemu akurat Tonsil?
        Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Też właśnie nad tym się zastanawiałem, czy nie zmienić na 25 i tak zapewne zrobię. Tak, wizualnie mam zamiar się właśnie mniej więcej wzorować na Altusach. A dlaczego Tonsil? Mam do niego ogromne zaufanie, nigdy mnie nie zawiódł i wiem, że dobrze brzmi, więc przy tym pozostanę :)
          Czekam na więcej opinii.

Skomentuj

U mnie w rodzinie Tonsile goszczą od kilkunastu lat więc potwierdzam, że są dobre :)
            Jeśli chcesz się wzorować na Altusach to polecam model 110, wychodziła wersja eksportowa HX 80 tych kolumn gdzie zamiast GDWT był GDWK. Może to info Ci w czymś pomoże.
            Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

No jest coś takiego. Nawet schemat zwrotnicy znalazłem. Co prawda w HX80 zastosowane są GDWK 9/80, a nie 10/80, ale nie powinno to zrobić dużej różnicy. Nie jest to zły pomysł, może nawet zastosuję się do tego i stworzę kolumny na bazie tego. Zobaczymy.
              Ciekaw jestem jeszcze opinii użytkownika mbar.

Skomentuj

3 drogi w budżecie do 500 PLN na 2 kolumny ? Będzie cięzko, a i jakościowo to nie wiem.

Proponuję zwiększyć budżet do 750 PLN i zrobić na lepszych głośnikach 2way - daytony lub founteki, ewentualnie jeszcze dorzucić i pomyśleć o seasach, usherach...

Skomentuj

No tak, tyle że jak już napisałem, wysokotonowe mam już w posiadaniu, więc 500zł zostaje na same niskie i średnie tony. I może być więcej niż 500, nie dbam o to, zależy mi na tym żeby dobrze grało.

Skomentuj

Zamieszczone przez skyline00 Zobacz posta
                    I może być więcej niż 500, nie dbam o to, zależy mi na tym żeby dobrze grało.
                    Jak nie dbasz o to to kup sobie Accutony. Takie gadanie jest bez sensu. Jak chcesz żeby dobrze grało to ten Tonsil na górze szału robi.

Napisz jaki masz konkretnie budżet to się coś pomyśli.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To jest dokładnie tak, jak napisał Luszti, co z tego, że już masz wysokie, jeśli chcesz zestaw naprawdę na poziomie to sprzedaj je na alledrogo i nie schodź poniżej kopułek morela mdt29, seasa 27tbfcg (inny charakter brzmienia), bądź ushera 9930.

Zrób sobie w tym budżecie monitorki founteka z akkusa model na neocd 1.0 i fw 146/168 (projekt jest dopracowany, ze zwrotnicą i wszystkim rozpisanym na forum audioarena), bądź dorzuć trochę pieniędzy i dołącz do zamówienia forumowego kupując coś z usherów dużo poniżej obecnej ceny rynkowej.

Wtedy możesz mówić o zestawie naprawdę wysokiej jakości. Bo z gwizdków tonsila to wg mnie nieźle gra tylko
                      gdwk 10/80/26, a teraz to strach kupić bo nie wiadomo jakiej jest jakośći. Reszta tweeterów nie ma startu do lepszych kopułek moim zdaniem.

Skomentuj

No dobra, skoro tak, to zakładając, że sprzedam moje GDWK budżet określam na zakres 800-900zł na same głośniki. Co w takim wypadku konkretnie proponujecie?

Skomentuj

A masz ciśnienie na 3-way? Wolisz łupankę z tańszych głośników czy bardziej jakościowe granie ale z 2-way?
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie, nie mam ciśnienia na 3-way. Lubię dobry, głęboki i potężny bass. Lubię jak mi drżą organy, dlatego myślałem, że do tego lepszy jest 3-way. Ale jeśli uważasz, że z 2-waya można osiągnąć coś równie dobrego to jestem jak najbardziej za. Z racji, że pokój będę miał mały to 2-way wydaje się nawet lepszym pomysłem. Więc jeśli jesteście w stanie stworzyć z 2-waya coś co będzie ładnie dudniło to jestem jak najbardziej przychylny takiej propozycji :)

Skomentuj

Zamieszczone przez skyline00 Zobacz posta
                              coś co będzie ładnie dudniło
                              Na pewno chcesz słuchać dudnienia? Poza tym to czego Ty oczekujesz nie uzyskasz z Tonsili, no może ze 30/120/1 z Zeusów.

Jest na forum projekt dabyla na STX 18 AWX. To jest obudowa typu linia transmisyjna. Schodzi naprawdę nisko i jest to jakościowe granie. Do tego są projekty zwrotnic z aluminiowym Seasem, STX GDWK AWX, ceramicznym STX'em (zdaje się, że do dopracowania) i Usherem T9950 (akurat mamy na forum zamówienie na te głośniki). Za większa kasę, ok 1200zł na głośniki można złożyć zestaw na Usherze T9930, Founteku FW146 (te głośniki też można podpiąć pod zamówienie, koszt ok 550zł za cztery głośniki) i Seasie L22 (660zł za dwa w QBA). Powstanie do tego zwrotka. Za mniejszą kasę projekt FX200 ze strony STX'a i może coś by się ułożyło na Daytonach z Polinka, ale nie ma zwrotki. A zwrotka to nie byle jaka. Projekt zwrotnicy uwzględnia kształt frontów kolumn i rozmieszczenie na nim głośników. Weź to pod uwagę.

Skomentuj

że siedzą w nich teraz 4 głośniki Alphard xe
                                Po przesiadce z takich głośników nawet na Tonsile odczuje różnice.
                                Ja bym proponował tak jak piszą koledzy AWX'y STX'a. Nie są aż tak drogie a jakość będziesz miał kolosalną w porównaniu do tego co teraz masz.

Skomentuj

"Dudniło" nie jest może najlepszym określeniem. Chcę po prostu żeby bass był niski i mocny.
                                  A te projekty wyglądają ciekawie, ale wybór jest tak duży, że nie jestem w stanie sam wybrać... Wiem czego chcę, nie wiem czym to najlepiej osiągnąć, dlatego potrzebuję konkretnych podpowiedzi.
                                  Może to sprecyzuję. Muzyki słucham codziennie, jak tylko mam możliwość to nie wzbraniam się przed podkręceniem głośności. Najczęściej słucham rocka i alternative rocka, ale w tym się nie zamykam. Lubię czasem włączyć sobie kawałek metalu, a czasem coś z pokroju popu lub rapu, co potrafi zatrząsnąć niskim bassem (wszystko tylko nie disco-polo). Kolumny, które mam teraz do niczego się już nie nadają. 4 alphardy które w nich siedzą są co prawda jeszcze w miarę nowe, ale jakość dźwięku, które z siebie wydobywają jest dla mnie przerażająca. Średniotonówki - jeden GDM 10/60/4 a drugi GDM 10/60/x bardzo podobny, nie wiem dokładnie jaki, nie chcę teraz odkręcać głośnika - nie są już prawie w stanie grać, nie mają prawie w ogóle już zawieszenia, które się skruszyło, membrany też są już zniszczone. Jedynie GDWK 10/80/7 są sprawne i dobrze wyglądają. Zwrotnice w środku też są już stare, wiele wiele lat temu wykonane przez mojego ojca. Wszystko siedzi w firmowej obudowie Scherzo 120.
                                  Ja jestem w tym początkujący, ale Ty - lub ogólnie Wy - doświadczeni forumowicze możecie mi konkretnie doradzić co powinienem zrobić i jakie kolumny stworzyć i o to też bardzo proszę. Pewne jest to, że całość chcę wykonać samodzielnie, potrzebuję tylko pomocy przy odpowiednim doborze zespołów i podzespołów oraz ogólnej koncepcji - 2-drożne/3-drożne, monitory/nie-monitory itp. Mam nadzieję, że teraz zrozumiecie dokładniej czego oczekuję.

Skomentuj

Zapomniałem, jest jeszcze 3-way na AWX z dwoma kopułkami, zdaje się, że zmieści się w niecałym 1000zł jeśli uda się kupić głośniki.
                                    http://diyaudio.pl/showthread.php/39...589#post312589

Skomentuj

Podobają mi się konstrukcje zrobione z Founteków fw168 i neocd 1.0, ale wydają mi się trochę za małe i obawiam się, że nie wyciągną dobrze niskich tonów. Interesują mnie też te STXy, ale nie wiem konkretnie jakich użyć. Może z tego potraficie mi coś konkretnego zaproponować?

Skomentuj

3 way na AWX:

Niskie tony (oznaczony jako SW-8): http://stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html
                                        Średnie tony (oznaczony jako GDM-AWX): http://stx.pl/gdn.html
                                        Wysokie tony (oznaczony jako GDWK-AWX): http://stx.pl/gdwk-10-250-8-awx.html

Naprawdę to było trudne?
                                        http://imageshack.us/photo/my-images/705/img0762ik.jpg/
                                        Tutaj masz jak wyglądała kolumna pomiarowa. Na średnich jest do zdjęcia wstawiony głośnik robiony przez STX dla CubeAudio, jest to szerokopasmówka, ale rozłożenie głośników widać. Widać też pozornie dwa głośniki niskotonowe, ale tak naprawdę jest jeden. Drugi to membrana bierna, działa podobnie do BR. Żebyś się zmieścił w kasie musisz użyć głośnik + port BR.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X