Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zastępstwo dla Missiona

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zastępstwo dla Missiona

Jak w temacie.
    Jakie inne głośniki poza PJ'ką oczywiście, są w podobnej cenie oraz mają podobną jakość brzmienia?
    Klece teraz malutkie monitorki, a że forumowe zamówienie nie wyszło na Missiona, to szukam dla niego zastępstwa.
    Jakieś propozycje?

Sam nad tym rozmyślam, i rozmyślam także nad zakupem kilku pierdułek na testy:

http://allegro.pl/glosniki-kabele-i-...431015347.html
    http://allegro.pl/tweeter-vw-golf-pa...384336105.html
    http://allegro.pl/tweeter-wysokotono...434053429.html

Dwa ostatnie słuchało się dość często przed wymienieniem na jakiś inny zestaw w samochodzie i często się okazywało że to była wymiana w tył :P
    Pierwsze bardzo mnie korcą, bo mają membrane z kevlaru - a tego jeszcze nie słyszałem na wysokich

Skomentuj

ETP 110TC ALPHARD z pierwszego linku:
      Rozmiar głośnika: 2" / 5.1 cm
      X-max: 7.5mm
      Całkiem nieźle jak na głośnik wysokotonowy

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
        Pierwsze bardzo mnie korcą, bo mają membrane z kevlaru - a tego jeszcze nie słyszałem na wysokich
        to tylko 34zl - kupuj

Skomentuj

Powiem szczerze, że mnie zainteresowałes, nawet bardzo tą pierwsza pozycja. Sam również nie słyszałem nigdy kewlarowej wysokotonowki. A cena jest kusząca, może się porwe na nią i dam znać jak brzmi i czy warto :)

---------- Post dodany o 16:47 ---------- Poprzedni post o 15:22 ----------

Nie mogłem wytrzymać i się skusiłem jak tylko przyjdzie do mnie, to zdam relacje z odsłuchu :)

Skomentuj

przydalo by sie cos co jest nie tylko tanie
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              przydalo by sie cos co jest nie tylko tanie
              Jeszcze pamiętam czasy jak były po 89zł :P Wizualnie też wyglądają ładnie, najwyżej będą domki dla missionów :) chociaż nakupowało się różnych takich tanich wynalazków, kilka pudełek tego leży i tu 30zł, tam 40 zł a za to można by kupić dobry zestaw na raty w zamian za to :P hehe

No cóż, motor neodymowy, kevlarowa membrana, jestem strasznie ciekawy, jednak powiedziałem sobie że już nie testuje takich rzeczy i chyba nie będę zmieniał niestety postanowienia. Pora wreszcie na coś porządnego.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                bo mają membrane z kevlaru
                nie. "typu kevlarowego" a to nie to samo :biggrin:

Skomentuj

Jak powiedziałem, tak zakupiłem. Moją subiektywna opinia nie poparta pomiarami:
                  piaszczysta jak pj tka
                  twarda i średnio przyjemna w odsłuchu
                  głośna
                  pewne pasmo wybija się ponad resztę

ogólnie nie polecam, ale że ją kupiłem, to zastosuje w projekcie który teraz robię

Skomentuj

no to lipa
                    szukamy dalej...

---------- Post dodany o 20:47 ---------- Poprzedni post o 20:44 ----------

panowie a co powiecie na oem-owa wersje vify
                    glosniki 2,5" takie jak proa simplex25 mozna bylo kupic po ok 10dolcow za sztuke
                    byl tylko jeden problem: trzeba bylo kupic 1000szt
                    mozne by sie tym zainteresowac
                    moze znajdzie sie tylu chetnych

kto sluchal tego glosnika wie, ze bardzo warty jest swojej ceny
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

vifa BC25
                      ceny PROA nie sa warte
                      10$ juz sa

ale to wychodzi 40zl za glosnik ktoremu trzeba dolozyc jeszcze front
                      wg mnie zainteresowania nie bedzie

Skomentuj

no przy 1000szt ciezko znalezc chetnych
                        szkoda, ze nie sprzedaja po 100szt :(
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a moze jakis OEM od wavecora?
                          produkcja w chinach, marka z mniejsza renoma a nadal dobrymi inzynierami... moze uda sie cos taniej lub ciekawszy glosnik?

Skomentuj

Wysokotonóki opisane przez Zaph'a
                            Dayton ND20FB ($8) - Very smooth, usable response. Nifty rear mount design. Good distortion performance above 3.5kHz. Super small and super cheap but definitely usable. Note that this "F" version has ferrofluid. Old/Other tests available. Off axis response curves available. Tested April 2008.
                            Dayton ND20FA ($8) - Like above, but front mount press fit. Slightly different dome material and slightly more peaking on the top end. Tested surface mounted, a likely installation for this tweeter. Note that this "F" version has ferrofluid. Old/Other tests available. Tested June 2008.
                            Dayton ND16FA ($8) - Very nice "super-mini" dome 5/8" diameter. Press fits into an easily drilled 1-1/4" hole. Works well from 3500 Hz and up, making it a possible mate with small woofers or mids. Big value for small dollars. Tested February 2007.

może gdzieś by były dostępne w jeszcze mniejszej cenie przy zbiorowym kupnie

słyszał ktoś?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              a moze jakis OEM od wavecora?
                              świetny pomysł
                              to są świetne głośniki
                              tylko ich cena w wersji bez front ala mission to 50 ojro
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://www.aliexpress.com/store/prod...499486624.html
                                Od 5 par po 11 dolcow, no i free shipping

http://www.aliexpress.com/store/prod...379366452.html
                                Jeszcze to.

Mieli też właśnie vify bc25 z frontem, za 19 dolcow i darmowa wysylka, ale widze ze sa juz niedostępne...

http://www.aliexpress.com/store/prod...379366805.html

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                  Dayton ND16FA ($8)
                                  Mam, zamówiłem ostatnio i wykosił wstęgę Infinity 1CS z roli supertweetera. Bardziej detaliczny, nie tracąc na powietrzu. Aż zdziwiony jestem, bd robił na nim coaxa.

Skomentuj

Zamieszczone przez Hand Zobacz posta
                                    Jak powiedziałem, tak zakupiłem. Moją subiektywna opinia nie poparta pomiarami:
                                    piaszczysta jak pj tka
                                    twarda i średnio przyjemna w odsłuchu
                                    głośna
                                    pewne pasmo wybija się ponad resztę

ogólnie nie polecam, ale że ją kupiłem, to zastosuje w projekcie który teraz robię
                                    Spokojnie, przeciez musi sie dotrzec, wygrzac :P hue hue

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                      świetny pomysł
                                      to są świetne głośniki
                                      tylko ich cena w wersji bez front ala mission to 50 ojro
                                      nie chodzilo mi o 30mm :p
                                      no i napewno nie kosztuja 50E skoro u nas kosztuje 200zl a ferrytowa wersja 180zl (no wlasnie - i nikt sie nimi nie zainteresowal?)

chodzilo mi o cos mniejszego

Zamieszczone przez melisław Zobacz posta
                                      http://www.aliexpress.com/store/prod...379366452.html
                                      Jeszcze to.
                                      na cos takiego jeszcze mozna sie skusic

wychodzi 45-50zl/para
                                      drozej wg mnie sie nie oplaca - za miesiac bedzie samochodowy AWX za 74zl! :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        drozej wg mnie sie nie oplaca - za miesiac bedzie samochodowy AWX za 74zl!
                                        słyszę to od maja więc już nawet przestałem czekać, tak samo jak na alu 12' :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X