Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

WinISD - poprawna objętość?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

WinISD - poprawna objętość?

Witam,

planuję zbudować subwoofer do pomieszczenia 12m2 na przetworniku Tonsil GDN 20/80 http://www.tonsilaudio.com/index.php?action=gdn20802
    Po wrzuceniu dostępnych parametrów do programu WinISD, program wylicza mi objętość obudowy na poziomie 60 litrów. Dorzucam zrzut ekranu z symulacji
    Uploaded with ImageShack.us

Patrząc na proponowane wartości objętości obudowy dla przetworników 20cm u innych producentów, spodziewałem się wartości 25-30L. Sam nie wiem jak to zinterpretować, gdzieś zrobiłem błąd, tak powinno być czy ewentualnie program nie spisał się jak należy.

Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki,
    Pozdrawiam, Łukasz.

Nie na temat...
    Zamieszczone przez emenems Zobacz posta
    ewentualnie program nie spisał się jak należy.
    Autor symulacji nie spisał się jak należy.
    W KAŻDYM tutorialu do obsługi WinISD dostępnym na polskich portalach oraz w prawie każdym temacie traktującym o tym symulatorze wytłumaczone jest na czym polega błąd w podejściu "symulator podaje mi objętość". Ty o tym nie wiesz, a to świadczy o tym, że nie czytałeś tutoriali oraz forumowych rozmów o wspomnianym symulatorze - a to z kolei świadczy o tym, że albo nie przestrzegasz regulaminu, albo go nie czytałeś - a jeśli go nie czytałeś, to znaczy, że założyłeś tutaj swoje konto... no powiedzmy że nielegalnie.

Ale to czy czytałeś regulamin czy nie, właściwie mało mnie obchodzi. Istotniejszym problemem jest to, że takich leniwych ignorantów mamy tutaj ostatnio prawdziwy wysyp.

Skomentuj

Witam,

Nie rozumiem tego ataku na moją osobę. Zdaje sobie sprawę że wiele razy na różnych forach było pisane że nie należy traktować tego wyniku jako wyrocznie, że stanowi jak gdyby bazę do projektowania. Moje pytanie nie wynikło z braku wiedzy na ten temat (wiedzę czerpałem z tego tutoriala http://diyaudio.pl/content.php/13-WinISD-Pro ) tylko z tego, że ta objętość znacząco odbiega od tego co spodziewałem się uzyskać. Jeżeli miałbym traktować 60L objętości jako "bazę" do mojego projektu i w końcu zrobić 30L skrzynię to wtedy symulacja w programie okazuje się zbędną (pomijając inne opcje programu). Chciałbym dojść do jakiegoś wniosku. Uznałem że model głośnika jest popularny i ktoś mądrzejszy ode mnie w tym temacie poradzi mi jak mam spojrzeć na wynik tej symulacji. Poszukuję odpowiedzi aby w przyszłych symulacjach wyciągać sensowne wnioski, a nie sprowadzać wyniku objętości do nic nieznaczącej liczby. Pozdrawiam.

Wniosek:
      Wyszło mi 60L, i ja stwierdzam że to za dużo i chce skrzynię 30L, zmieniam to w programie, przy czym zmienia mi się charakterystyka. Charakterystyka niestety jest mniej zadowalająca niż przy litrażu 60L więc można wnioskować że program dobiera litraż aby charakterystyka była jak najlepsza nie zwracając uwagi na fakt, że skrzynia będzie ogromna? I poprzez metodę prób zmieniając strojenie i litraż dochodzę do kompromisowej charakterystyki? Czy teraz dobrze zrozumiałem przeznaczenie tej funkcji?
      Last edited by emenems; 26.06.2012, 15:24.

Skomentuj

Objętość, którą na wstępie przyjmuje symulator nie jest objętością wyjściową. Ten program to SYMULATOR więc nie "podaje" objętości, tylko pokazuje co się stanie, gdy dany głośnik zostanie umieszczony w danej objętości - którą to objętość wybiera i wprowadza do programu konstruktor. Dodatkowo nie należy analizować zmian w samej tylko charakterystyce przetwarzania, a jeszcze na kilku innych wykresach. Wspomniałeś, że "Charakterystyka niestety jest mniej zadowalająca" - co to znaczy? Czy masz przyjęty jakiś konkretny przebieg charakterystyki, który w Twojej ocenie będzie zadowalający?

Tak więc podtrzymuję, że jednak nie czytałeś - a jeśli czytałeś, to raczej "słabo". Mój "atak" nie jest atakiem skierowanym konkretnie w Twoim kierunku - skierowany jest na całą rzeszę "nowych na forum", którzy zadają podstawowe pytania w stylu... ile jest 2+2*2 na forum miłośników matematyki. A takie zjawisko mnie martwi - tym bardziej, że postępuje...

Zamieszczone przez emenems Zobacz posta
        program dobiera litraż aby charakterystyka była jak najlepsza nie zwracając uwagi na fakt, że skrzynia będzie ogromna? I poprzez metodę prób zmieniając strojenie i litraż dochodzę do kompromisowej charakterystyki? Czy teraz dobrze zrozumiałem przeznaczenie tej funkcji?
        Tak, ten wpis świadczy o tym, że zacząłeś czytać

Skomentuj

Ten symulator dąży do jak najrówniejszej charki. Dlatego potrafi jako pierwszy wyniki podać litraże nawet 200l. To Ty masz symulować to co chcesz i wysnuć odpowiednie wnioski, np taki wniosek, że masz zły głośnik do swych zamiarów, albo taki, że masz złe zamiary, albo taki, że trzeba szukać jakichś kompromisów. Może Ci się przydać informacja, że zastosowanie dużej ilości wytłumienia "zwiększa" objętość. I tak np zamiast robić 30l skrzynkę, robisz 40l, pakujesz wytłumienia od groma i wychodzi Ci, że głośnik widzi większą objętość, np 50 litrów. Symulujesz te 50 litrów i coś Ci tam wychodzi - możesz dojść już do jakichś kolejnych wniosków. To był tylko przykład, tak jak symulator jest tylko narzędziem w ręku konstruktora a nie wyrocznią.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dziękuje za odpowiedzi. Zrozumiałem w czym rzecz.

@dabyl
            Zależy mi na otrzymaniu charakterystyki, która wykazywałaby najmniejsze tłumienie w paśmie 20Hz - 50Hz. Zbiorę wszystkie przetworniki mieszczące się w moim budżecie i będę próbował otrzymać to w programie. Za wszelkie rady na co zwracać uwagę, dziękuję.

Skomentuj

Nie oczekuj cudów z 8" w tym przedziale cenowym co podany wyżej Tonsil. 20 Hz raczej tym nie uświadczysz i nie ma co "podciągać" ch-ki na chama w tym miejscu. Lepiej skup się na przedziale >30 Hz. Ewentualnie z jakąś lepszą 8" od 25 Hz.

Skomentuj

Czaruję...
              X