Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt GDN 13/50/9 6 ohm + 27TDFC/G

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt GDN 13/50/9 6 ohm + 27TDFC/G

Witajcie

Jestem coraz bliżej wykonania projektu jak z tematu. Obudowa jest już prawie gotowa. GDNy czekają na półce. Zostaje zakup cześć do zwrotnic oraz wysokotonówek i tu chciałbym uzyskać poradę

W załączniku schemat zwrotnicy. Napisałem do POLINKA o wycenę wartości elementów i dostałem wykaz elementów:

Cewka 2.40 mH 0.430 Ohm dr-0.80 dl-38mm FI-26mm rdzen-14/30+dyski-24/5
    Cewka 0.33 mH 0.561 Ohm dr-0.70 h-27 FI-24
    kondens.capacit. CROSS-CAP 400V/0.30uF sred.10 dlug.18mm.
    Kondens.capacit. CROSS-CAP 400V/6.80uF sred.22 dlug.35mm
    Kondens.ele.100V/ 18.00 uF bip. NP+/-10% fi-11 l-20 poziomy-horizontal
    Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 1.60 Ohm J dim.24/8.5mm. ends 38/0.8mm
    Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 5.60 Ohm J dim.24/8.5mm. ends 38/0.8mm
    Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 8.20 Ohm J dim.24/8.5mm. ends 38/0.8mm

Wraz z wysyłka Polink wycenił mnie na 102 zł

Jak widać w projekcie cewka ma wartość 2,375 a Polink zaznaczył ją jako 2,4mH o grubości drutu trochę małej bo 08mm. Ja posiadam takie cewki (powietrzne 2,4 mH) z zwrotnic tonsila wiec czy mogę jej użyć i trochę zaoszczędzić?
    Kondensatory są chyba ok. Rezystory 5W wystarczą?
    Może macie lepsze doświadczenie z doborem elementów do zwrotnic wiec doradzicie w które warto inwestować więcej a w które nie. Może warto coś zmienić w wykazie elementów które przysłał POLINK ?
    Załączone pliki

Zamieszczone przez siwy546 Zobacz posta
    Ja posiadam takie cewki (powietrzne 2,4 mH) z zwrotnic tonsila wiec czy mogę jej użyć i trochę zaoszczędzić?
    Możesz, dobrze by było znać jeszcze ich rezystancje oraz gr drutu
    Rezystory 5W wystarczą?
    Wystarczą
    Ja bym tego NP 18uF zastąpił foliowym (koszt ok 10zł sztuka)

Skomentuj

Typowo tonsiowskie z zwrotnic perfect 150. Drut spokojnie ma 1 mm albo i wiecej. Są tam też kondensatory 6,8 ale do sekcji wysokotnowej lepiej kupić nowe i lepsze. Benek właśnie widziałem Twoja konstrukcje na AWX stxa :) A miałem robić fezy pod GDNa tonsila jednak się wstrzymam żeby potem móc włożyć tam AWXa i połączy z MDSami:) jako aktywne doły:)

Skomentuj

Drut spokojnie ma 1 mm albo i wiecej
        No to spokojnie starczy
        Są tam też kondensatory 6,8
        Pewnie bipolary więc lepiej kupić nowe foliowe
        A miałem robić fezy pod GDNa tonsila jednak się wstrzymam żeby potem móc włożyć tam AWXa i połączy z MDSami
        Będziesz przerabiał później te monitory na AWXy 15? Lepiej od razu robić budy pod konkretne głośniki gdyż te AWXy mają zupełnie inne profilowanie kosza oraz ścianka w projekcie z Tonsilem ma ok 20-21cm a z AWXem 17cm

---------- Post dodany o 13:47 ---------- Poprzedni post o 13:45 ----------

Aha, w tytule masz głośnik 27TDFC a powinno być 27TBFC. To dwa różne głośniki!!

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
          Aha, w tytule masz głośnik 27TDFC a powinno być 27TBFC. To dwa różne głośniki!!
          Dostałem taki temat maila od Ciebie wiec dałem kopiuj, wklej i sam nawet tego nie zauważyłem:)

Obudowę i tak mam troszeczkę nieco inna wiec niestety będzie musiała taka być. Jest to obudowa po monitorach Tonsil Excellence S1. Profil kosza jest taki ze AWX jest szerszy od GDNa wiec przykryje wszystko. Otwory są zbliżone wymiarowo a jak nie to się zbuduje nowe paczki pod AWXy. Masz może gdzie listę części do zwrotnicy z polinka jak zamawiałes elementy Jak mam zamawiać to od razu do 2 projektów:) wyjdzie taniej na przesyłce:)

Skomentuj

Rób nową bude, szkoda takich fajnych głośników na starą i niedopasowaną bo będzie trzeba robić od nowa zwrotnicę.
            Nie mam listy co z polinka brałem, zresztą od nich tylko kupowałem cewki i jeden kondensator. Reszta z Wolumenu

Skomentuj

Budy sa robione od nowa. Został zmieniony front, oklejone sklejka 4mm wiec wygląd zapowiada się ciekawy i mi całkiem odpowiada. Zaprezentuje fotki jak skończę... Szkoda ze nie masz wyceny. W taki razie wysyłam listę ponownie do POLINKU:) Czy mógłbyś dac przyklad tego konda foliowego? bo w cenniku go nie widze;/

Skomentuj

Czy mógłbyś dac przyklad tego konda foliowego?
                To Jantzen Cross-cap 0,3uF 400V za 2.99zł
                Ogólnie całe zwrotnice wyszła mnie ok 100-120zł
                Został zmieniony front, oklejone sklejka 4mm wiec wygląd zapowiada się ciekawy i mi całkiem odpowiada.
                Chodzi o szerokość ścianki oraz rozmieszczenie głośników, pozmieniasz wymiary to będziesz musiał zwrotnicę robić od nowa

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                  Chodzi o szerokość ścianki oraz rozmieszczenie głośników, pozmieniasz wymiary to będziesz musiał zwrotnicę robić od nowa
                  Dopuszczalna jest delikatna zmiana w pojemności podzespołów w zwrotnicy jak 18uF zamiast 18,20uF oraz cewki z 2,375 na 2,4 a szerokość ścianki już nie? Bez przesady, myślę ze jak szerokość obudowy będzie mniejsza to zmian w dźwięku nie usłysze. To jak z wgniecioną kopułka... Wyjdzie na pomiarze ale na ucho juz nie...

Skomentuj

Czaruję...
                  X