Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer band-pass

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subwoofer band-pass

Witam wszystkich
    Mam do dyspozycji 2 głośniki Tonsila GDN 30/100/7 i chciałbym zbudować przyzwoity subwoofer. Zastanawiałem się nad obudową typu band-pass, przy czym chciałbym wykorzystać oba ww głośniki w połączeniu przeciw-fazowym. Poza tym obudowa ta zapewni mi mechaniczną ochronę głośników przed dzieckiem.
    Może ktoś robił próby z tego typu obudowami bądź ma opinię na temat głośników?
    Pozdrawiam Sławek

dwie 30 to moze byc ciekawe nie tylko dla Ciebie ale dla sasiadow rowniez
    mialem suba oryginalnego Tonsila i chyba byl na dwoch 16 (czy 13 :) )i juz mozna bylo go uznac za subwoofer idealny do malych satelitek
    chyba byl to zestaw sub sat 1.1

Skomentuj

miałem kiedyś band -passa na tonsilach 2x gdn 30/80, z tym że nie był to push pull tylko zwykły podwujny bp obustronnie wentylowany, pudło miało jakieś 150L. Graqł on przeważnie na imprezach ale też używałem go jako domowy subwoofer, zastosowałem w nim zwrotnice 2 rzędu o podziale 130 hz i do tego miałem satelity. Brzmienie było jak dlamnie dosyć przyjemne, poprostu ładnie mruczał, ale niestety czasem wykazywał tendencje do tzw. łomotania. No i nie schodził zbyt nisko bo tylko do 50 hz. Jeśli chcesz to moge podesłać ci rusunek obudowy z wymiarami. Przy push pull będziesz mugł zrobić mniejszą obudowe ale kosztem efektywności, noi nie wiadomo jak te głośniki się w niej sprawdzą, bo ogulnie te głośniki nie są stworzone do tego typu obudów.

Skomentuj

przedewszystkim witmy na forum Slawek75 (1st post) ;] Jezeli uwazasz ze poradzisz sobie z budowa band pass to czemu nie, ciekawe jakim wzmakiem to bedziesz rozpedzal??

Skomentuj

Co do napędu to jeszcze nie wiem
          W chwili obecnej głośniki wraz z 2 GD 30/30 oraz 4 wysokotonowcami pracują w obudowach po starych eltronach (100x56x35cm), ale zajmują dużo miejsca w pokoju.
          Do napędzenia urzywam TDA7294 sterowanego układem lampowym (taka hybryda w nietypowej obudowie).
          Sławek

[ Dodano: 2004-12-21, 18:27 ]
          a tu zdjęcia

[ Dodano: 2004-12-21, 18:29 ]
          coś nie mogę dodać

[ Dodano: 2004-12-21, 18:33 ]
          już wymyśliłem - za duży plik

[ Dodano: 2004-12-21, 18:34 ]
          ag

Skomentuj

dawaj foty bo jestem ciekaw :)
            nie moga byc za duze formatem i "waga"

Skomentuj

może się teraz uda

[ Dodano: 2004-12-21, 22:11 ]
              kolejne zdjęcia

[ Dodano: 2004-12-21, 22:12 ]
              aaa

[ Dodano: 2004-12-21, 22:14 ]
              aa
              Załączone pliki

Skomentuj

Tyyyy no, fajne "to"!!! Takie coś w stylu "dzieci kwiaty pomarańcze" :))) Zejefajne!! Podoba mi sie!

Skomentuj

Niestety, ale nie potrafię wstawić więcej fotek.
                  TDA7294 pracują przy napięciu ok 48V oczywiście +-, trafo 2X30V 300VA do tego bateria kondensatorów 8X10000uF w zasilaczu. W przedwzmacniaczu pracują 2 ruskie triody (odpowiednik ECC88) z regulacją wysokich i niskich. Regulacja potencjometrem ALPS z silnikiem (2X50kohm). Dodatkowo zastosowałem regulowany filtr subniskotonowy bezpośrednio przed końcówkami mocy. W układzie zasilacza zastosowałem układ opóźnionego załączenia. Mierniki wychyłowe jeszcze nie uruchomione.
                  Pozdrawiam Sławek

Skomentuj

Czaruję...
                  X