Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niesprawny głośnik wysokotonowy - mała analiza przypadku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niesprawny głośnik wysokotonowy - mała analiza przypadku

Witam,
    chciałbym podzielić się swoim przypadkiem. Może się komuś przyda. Oczywiście nie dla starych wyjadaczy, ale raczej dla początkujących.
    Do rzeczy. Dopracowując zwrotnicę spotkałem się z problemem w którym jedna z kolumn nie dała mi się zestroić, grała nie po mojej myśli w przeciwieństwie do drugiej. Dla przypomnienia dodam, że w mojej konstrukcji część z głośnikiem wysokotonowym jest przesuwana względem reszty kolumny (wyrównanie czasowe). Pierwszy raz zaświtało mi że coś jest nie tak jak różnica pomiędzy przesunięciami w obu kolumnach wynosiła ok 8 mm i wykresy też się nie pokrywały. Pomierzyłem elementy w zwrotnicy ale były sprawne i miały takie same wartości. Szukałem dalej i zmierzyłem ponownie impedancję głośników. Niestety odkryłem, że jeden z głośników wysokotonowych jest uszkodzony. Dla osoby która nie posiada sprzętu pomiarowego wychwycenie takiego błędu byłoby bardzo trudne lub wręcz niemożliwe. Poniżej pomiary:

wykres_impedancji_oba.jpg

Rys. 1: Wykresy impedancji.

OnAxis-obie_komumny.jpg
    Rys. 2: Wykresy OnAxis.

Zakres 2-5 kHz na rysunku 2 to okolice miejsca podziału który przypada na ok 4 kHz
    Widać niezgranie w jednej z kolumn. W przeciwfazach w kolumnie sprawnej dołek sięga -74dB a w kolumnie z uszkodzonym wysokotonowym "tylko" -50dB.

Pisząc tego posta chciałem pokazać rozpoczynającym przygodę z DIY, że warto złożyć choćby najprostszy system pomiarowy. Bez tego nie można być pewnym czy nawet klon jest dobrze złożony.
    Last edited by karmer; 19.07.2012, 14:39.

Wyglada to na zle zlozony glosnik. Rozkrec i na nowo centruj cewke

Skomentuj

Sprawdz tez, czy front jest dobrze przykrecony do glosnika, to moze byc drobna nieszczelnosc.

Skomentuj

a kiedy te gdwk były kupione, bo to może już nie wyroduktowane przez Tonsila.

Skomentuj

Jestem 50 zł do przodu i wiszę piwko dla Pawła :-)

Rozkręciłem go:

Powodem był kawałek plastiku przyklejony przy zawieszeniu membrany. Po usunięciu go i wielokrotnym centrowaniu uzyskałem takie oto wykresy:

wykresy_po_naprawie.jpg

Rozkręciłem też sprawny głośnik z drugiej kolumny i też go centrowałem mierząc na bieżąco uzyskując duży większy pik impedancji niż w naprawianym.

Jaki wpływ mają zmiany na pomiary OnAxis jeszcze nie wiem. Muszę na nowo pomierzyć całość a to wiąże się z przeobrażeniem pokoju w sklep z kołderkami :-) a tego nie mogę dziś zrobić. Może jutro się uda.

Skomentuj

50zł za 10/80? O_O ja kupowałem 10/80/7 za 33zł nowe gdzie to niby ten sam głośnik tylko z obwódką chromową

Skomentuj

42,00 zł ~ 44,00 zł + koszty przesyłki :-)

Skomentuj

Widzę, że chyba jeszcze coś nie do końca jest ok. Wygląda to tak jak by były to dwa różne głośniki albo nadal jeden był nie do końca szczelny (ewentualnie inny karkas cewki czy ferro/bez ferro). W przypadku wysokiego bez komory różnica nie powinna być tak duża.

Skomentuj

Tak, rzeczywiście jest różnica i to duża. W/g producenta pik powinien sięgać tak do ok 11 Ohma. U mnie ten duży sięga aż do 15. Sprawdzę dopiero po pomiarach OnAxis jaki to ma wpływ na charakterystyki. Jeżeli nie będzie więcej niż 0,5 dB różnicy to może zostawię tak jak jest. Już teraz dźwięk jest do przyjęcia. Mam tylko pytanie jak jest mniej ferro to pik impedancji będzie większy czy mniejszy?

Skomentuj

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
                    Jestem 50 zł do przodu i wiszę piwko dla Pawła :-)
                    oj ile ja tego piwa mam juz dostac...
                    jak narazie tylko marian mi je postawil :p (sam nie wiem za co )

Skomentuj

generalnie jest tak
                      przy karkasie AL mniejszy pik niż przy szkle/kaptonie
                      przy ferro mniejszy pik niż bez
                      dodatkowo w głośnikach z komorą najistotniejsze jest wytłumienie tunelu nawet niewielka różnica w ilości lub gęstości materiału powoduje mocne pływanie piku.

Na pomiarze bez zwrotnicy przy tym co masz różnica pewnie będzie pomijalna. Niestety ze względu na inny przebieg impedancji charakterystyki ze zwrotnicą będą różne - pytanie jak bardzo - wiele zależeć tu będzie od zboczy filtrów i częstotliwości podziału. Przy wysokim podziale i ostrych zboczach jeśli różnice wystąpią na poziomie np. -40dB w stosunku do spl głośnika to można to spokojnie zostawić gorzej jeśli zbocza są łagodne a częstotliwość podziału niska i różnice zaczną się już przy -12dB.
                      Last edited by Sound Wave; 19.07.2012, 23:05.

Skomentuj

Paweł, przynajmniej jak wylądujesz na mazurach to masz do kogo na piwko wpaść :-)

Sound Wave, tak z ciekawości zapytam czy jest możliwość "wyrównania" ferrofluidu, i co to jest ferrofluid i czy osiągalny jest do zrobienia w warunkach domowych? Wygląda to jak woda o rdzawym zabarwieniu.

Skomentuj

http://allegro.pl/listing.php/search...ing=ferrofluid
                          ferrofluid = ciecz magnetyczna

kupowalem kiedys na allegro
                          nie pamietam od kogo, ale szybko wysychal i blokowal cewke :/

---------- Post dodany o 00:07 ---------- Poprzedni post o 00:06 ----------

juz wiem - maxim88
                          nie polecam zakupuu niego

Skomentuj

Myślę, że ciężko będzie ci zrobić ferrofluid w domu. Jak wpiszesz w google to można znaleźć kilka instrukcji ale metody chemiczne śmierdzą a inne są mało skuteczne.

Skomentuj

Spróbuję jeszcze raz pomierzyć oba głośniki i całe kolumny i w przypadku dość dużej różnicy pomiędzy charakterystykami zakupić ferro. Dziękuję za pomoc.

Skomentuj

ja bym raczej poszedł w drugą stronę i usunął ferro - ma on kilka zalet np. poprawia odprowadzanie ciepła i zmniesza THD w okolicach Fs głośnika ale pogarsza dźwięk w reszcie pasma - po przez przyleganie do karkasu cewki zwiększa masę dynamiczną.

Skomentuj

Też o tym myślałem. Głośnik z większym pikiem impedancji (prawdopodobnie mniej ferro) brzmi bardziej łagodniej bo sięga niżej pasma. Boję się jednak o wytrzymałość mocową tego głośnika. Z drugiej jednak strony zrobiłem podział dosyć wysoko bo ponad 4 kHz (filtr 12dB) i nie zamierzam robić na nich imprez domowych. Może rzeczywiście zaryzykuję i pozbędę się ferro (zawsze można uzupełnić).

Czy dobrze myślę, że usunięcie ferro może poprawić odpowiedź głośnika przy najcichszych dźwiękach, zwiększy jego podatność? Bo w/g mnie ferro może wyhamowywać cewkę przy cichych dźwiękach.

---------- Post dodany o 13:54 ---------- Poprzedni post o 13:23 ----------

Pytanie nie aktualne. Znalazłem odpowiedź w tym temacie:
                                  Ferrofluid - lepiej czy gorzej ???

Usuwam ferrofluid. Po pomiarach porównawczych przed i po usunięciu f-f wyniki przedstawię w tym wątku.

Skomentuj

Usunąłem ferrofluid. Nadal występują różnice pomiędzy głośnikami pomimo wielokrotnego centrowania (najlepsze jakie udało mi się uzyskać). Czyli musi coś być nie tak z jednym z nich. Pomijając to, mogę stwierdzić tylko tyle, że rzeczywiście jest dokładniej odtwarzana góra pasma, poza tym przesunął się w dół rezonans i co za tym idzie wybiło mi do góry pasmo podziału :-) Jak się z tym uporam to dopiero wtedy będę mógł powiedzieć, czy zmiana wyszła na plus. W tej chwili "wyje" mi na zakresie 2 - 5 kHz. Jest ten efekt, który jest widoczny na Rys. 2 w pierwszym poście na czerwonym wykresie.

Wyniki pomiaru impedancji z (czerwone wykresy) i bez (czarne wykresy) ferro

Impedancja z i bez ferro.jpg

Coś w "kościach" czuję, że bez ferro się nie obejdzie ale upewnię się dopiero po poprawieniu zwrotnicy.

Skomentuj

Popróbuj z siłą dokręcenie śrub i wtedy zmierz ch-kę impedancji tych głośników. Też miałem z tym problem i dopiero przez niedokręcenie jednej ze śrub "na maxa" głośniki miały identyczne przebiegi impedancji (różnice nie były większe niż 1 dB, a częstotliwość rezonansowa pozostała bez zmian). A co do ferro to, tak jak już zauważyłeś, nie usuwaj go :) Powodzenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tinker Zobacz posta
                                        Też miałem z tym problem i dopiero przez niedokręcenie jednej ze śrub "na maxa" głośniki miały identyczne przebiegi impedancji (różnice nie były większe niż 1 dB, a częstotliwość rezonansowa pozostała bez zmian).
                                        pamietajcie, ze ch-ka imp nie grają, a takie same ch-ki f nie swiadcza o tej samej barwie dźwieku

Skomentuj

Czaruję...
                                        X