Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomysł na podłogówki STX GDN-14-100-8-SCX + PJ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomysł na podłogówki STX GDN-14-100-8-SCX + PJ

Witam.
    Piszę dlatego, że się tak dobrze nie znam jak wy, chcę sobie zrobić kolumny. Po przeglądnięciu oferty kolumn używanych uznałem, że DIY będzie najlepszym wyjściem. Słucham głównie starszej muzyki rockowej, pop-rockowej, jazz-rockowej. Zależy mi głównie na jakości, dlatego jak jest jakiś alternatywny zestaw lepszych głośników od wymienionych w temacie to piszcie, nawet jeśli będzie trzeba więcej zapłacić. Mam wzmacniacz Yamaha A520.

Symulacja głośnika GDN14-100-8-SCX w 10l wygląda tak:

Tunel z loudspeakershop http://www.loudspeakershop.eu/rura-b...hp-p-1139.html dla średnicy 4,3cm (wpisałem tą mniejszą), długości tunelu to dla 60Hz - 8,9cm; dla 55Hz - 11,2cm; dla 50Hz - 14,2cm. Czy taka średnica tunelu wystarczy do tego głośnika? Nie wiem na jaką częstotliwość go stroić, te trzy wziąłem z powietrza, choć wydają się całkiem ok patrząc na wykres.

Znalazłem schemat zwrotki http://imageshack.us/photo/my-images...02008pmh2.gif/ niepokojąco (dla mnie) wygląda ta górka w okolicach 10kHz, czy nie poskutkuje to wyeksponowaniem wysokich tonów?

Podobają mi się niskie podłogówki (ok. 70...80cm), dlatego myślę o właśnie takiej obudowie, zwykły sześcian z płyty wiórowej, wykończone fornirem. Wolę dobre brzmienie niż bajerancki wygląd a zbytnio nie mam talentu do stolarki.

Budżet to ok. 500zł za całość, ale jak dopłacając np. stówkę mogę mieć dużo lepszy dźwięk to nie ma problemu - mogę zwiększyć budżet.

Tak jak widzisz w projekcie zwrotnicy jest 15 litrów objętości i tyle bym proponował Ci zrobić. Tym bardziej, że decydujesz się na podłogówki. Nie musisz zwiększać budżetu, w 500zł powinieneś się zmieścić. Moja rada kup części na zwrotki w polinku, bo na częściach stx'a moim zdaniem ogólne wrażenie przy odsłuchu wypada trochę gorzej.

Górką się nie przejmuj, zestaw ogólnie brzmi dobrze, ale nie oczekuj cudów w tej kwocie;-)
    Jego najsłabszą stroną jest słaba średnica, wycofana, ale w tej kwocie nie zrobisz nic lepszego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
      Tak jak widzisz w projekcie zwrotnicy jest 15 litrów objętości i tyle bym proponował Ci zrobić.
      Jest to raczej zła porada. GDN-14-SCX najlepiej radzi sobie w obudowie o objętości maksimum 9-10 litrów, a przy jej zwiększaniu zaczyna powoli "zamulać".

Argument objętości podanej na schemacie zwrotnicy również nie jest poprawny. Objętość obudowy ma niewiele wspólnego ze schematem zwrotnicy - i na odwrót - a przynajmniej nie bezpośrednio i nie w tym konkretnym przypadku. Te 15 litrów na schemacie zwrotnicy to objętość obudowy testowej, w której ta zwrotnica była projektowana, a parametr ten jest podany tylko informacyjnie i nie należy sugerować się nim przy wykonywaniu obudowy.

Większym problemem jest bak informacji na temat gabarytów frontu kolumny i rozmieszczenia na nim głośników. Bez tych informacji efekt końcowy może być co najwyżej zbliżony do tego, który widzimy na wykresie z wyżej przytoczonego pomiaru.

Podłogówka na tych głośnikach - OK, ale bez przekraczania objętości netto na poziomie 10 litrów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85
        zestaw ogólnie brzmi dobrze, ale nie oczekuj cudów w tej kwocie;-)
        Jego najsłabszą stroną jest słaba średnica, wycofana, ale w tej kwocie nie zrobisz nic lepszego.
        Mocno wycofana?

Zamieszczone przez dabyl
        GDN-14-SCX najlepiej radzi sobie w obudowie o objętości maksimum 9-10 litrów, a przy jej zwiększaniu zaczyna powoli "zamulać".
        Na symulacji punkt 50Hz przy strojeniu 45Hz dla 15L mieści się niecałe 3db wyżej niż dla 10l o takim samym strojeniu. Ale jakby miało zamulać, to chyba pozostanę przy 10 litrach.

Zamieszczone przez dabyl
        Większym problemem jest bak informacji na temat gabarytów frontu kolumny i rozmieszczenia na nim głośników. Bez tych informacji efekt końcowy może być co najwyżej zbliżony do tego, który widzimy na wykresie z wyżej przytoczonego pomiaru.
        Ja myślałem o symetrycznym układzie wysokotonowy góra kilkanaście milimetrów poniżej górnej krawędzi, zaraz pod nim woofer i trochę niżej BR.

Skomentuj

Tak jak widzisz w projekcie zwrotnicy jest 15 litrów objętości i tyle bym proponował Ci zrobić.
          po wielu poczatkujacych bym sie tego spodziewal, ale po tobie? :(

zobacz co jest napisane duzymi czerwonymi literami http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...Bnikowych(post #30)

Zamieszczone przez Kondensator Zobacz posta
          Tunel z loudspeakershop http://www.loudspeakershop.eu/rura-b...hp-p-1139.html dla średnicy 4,3cm (wpisałem tą mniejszą), długości tunelu to dla 60Hz - 8,9cm; dla 55Hz - 11,2cm; dla 50Hz - 14,2cm. Czy taka średnica tunelu wystarczy do tego głośnika? Nie wiem na jaką częstotliwość go stroić, te trzy wziąłem z powietrza, choć wydają się całkiem ok patrząc na wykres.
          wsadzaj tunel w obudowe i sie nie przejmuj - bedzie dobrze
          swistac bedzie przy wiekszej glosnosci. profil od srodka i bedzie cisza

ale w tej kwocie nie zrobisz nic lepszego.
          lepiej brzmiacym zestawem w podobnej cenie jest mission + sony
          ale nie ma juz missionow :(
          no chyba ze znajdziesz uzywane lub zaplacisz 38zl/szt

---------- Post dodany o 20:04 ---------- Poprzedni post o 19:50 ----------

Mocno wycofana?
          srednica jest, ale matowa
          taka bez zycia
          jest duzo lepsza niz ze starego ARN 150, a tamtego dalo sie przeciez sluchac

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            lepiej brzmiacym zestawem w podobnej cenie jest mission + sony
            ale nie ma juz missionow
            no chyba ze znajdziesz uzywane lub zaplacisz 38zl/szt
            Warto dopłacać do tych missionów? Czy w tej cenie już nie są takie super?

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            srednica jest, ale matowa
            taka bez zycia
            jest duzo lepsza niz ze starego ARN 150, a tamtego dalo sie przeciez sluchac
            Czyli od tego, co "generuje" stary tonsil 20/40 też lepsza?

Skomentuj

Warto dopłacać do tych missionów? Czy w tej cenie już nie są takie super?
              nadal warto
              ale trzeba jeszcze dorobic front, a to juz wychodzi ponad 50zl/szt

Czyli od tego, co "generuje" stary tonsil 20/40 też lepsza?
              akurat tego nie okresle teraz. mimo ze je regenerowalem to nie pamietam za bardzo ich profilu brzmienia

Skomentuj

Kurcze nadal waham się pomiędzy SCX + PJ a Sony + Mission.
                Teraz takich kilka amatorskich pytań. W Polinku jaka jest różnica między rdzeniem cewki szpulowym a walcowym? Jaką grubość drutu brać do sekcji niskotonowej? Jaka moc rezystora do sekcji wysokotonowej? Do sekcji niskotonowej brać kondensator jakiś lepszy, czy zwykły elektrolit będzie dobry?
                Last edited by Kondensator; 28.07.2012, 01:24.

Skomentuj

Pawle, nie widzę tam nic dużymi czerwonymi literami, zrobiłem 15 litrów za każdym razem i przy tłumieniu watą poliestrową uzyskiwałem ciekawy, zadowalający efekt. Oczywiście zaczynałem zawsze od symulacji winisd bo aż tak często tego zestawu nie robię, ale sam wiesz, że się zdarza. Pamiętajmy, że na samą gre kolumn ma też wpływ wzmacniacz. Rozumiem, że chodzi o większe opóźnienie w takiej budzie w stosunku do 10 litrów, ale Panowie co kto woli/lubi.

Jak jesteś w stanie dołożyć do sony + mission to bierz lepszy zestaw, Paweł wie co pisze. Wpisz w google w grafice rdzeń szpulowy i walcowy, a sam się przekonasz. Bierz cewki powietrzne, grubość drutu 1-1.4(nie pamiętam jak przewiduje ten projekt i czy gdzieś jest to podane, ale daj 0,5ohma, chyba, że koledzy lepiej doradzą). Do sekcji wysokotonowej możesz wziąść niebieskiego Z-capa, nie jest to jakaś kosmiczna dopłata, a ma mniejszą tolerancję. Nie bierz elektrolitu.

p.s. już doczytałem, że to była tylko skrzynka testowa, tak czy inaczej mi w symulacjach wychodziło ok, więc nie wiem skąd ten komentarz o tym początkującym... Ale nie ważne. Trochę się pośpieszyłeś z oceną.
                  Last edited by Adam_85; 28.07.2012, 08:51.

Skomentuj

jaka jest różnica między rdzeniem cewki szpulowym a walcowym?
                    dodatkowe dyski po bokach
                    czyli rdzenia jest wiecej a miedzi mniej

Jaką grubość drutu brać do sekcji niskotonowej?
                    0,5mm zagra
                    ja daje od 0,8mm

Jaka moc rezystora do sekcji wysokotonowej?
                    2w starczy

Do sekcji niskotonowej brać kondensator jakiś lepszy, czy zwykły elektrolit będzie dobry?
                    to juz zalezy od ciebie

Skomentuj

Nie na temat...
                      nie wiem skąd ten komentarz o tym początkującym...
                      Na przykład stąd:
                      w projekcie zwrotnicy jest 15 litrów objętości i tyle bym proponował Ci zrobić
                      i stąd:
                      tak czy inaczej mi w symulacjach wychodziło ok
                      oraz stąd:
                      Wpisz w google w grafice rdzeń szpulowy i walcowy, a sam się przekonasz

i jeszcze stąd:
                      w tej kwocie nie zrobisz nic lepszego.
                      co samo w sobie nie jest błędnym stwierdzeniem, ale chwilę później dodajesz:
                      Bierz cewki powietrzne, grubość drutu 1-1.4(nie pamiętam jak przewiduje ten projekt i czy gdzieś jest to podane, ale daj 0,5ohma, chyba, że koledzy lepiej doradzą). Do sekcji wysokotonowej możesz wziąść niebieskiego Z-capa, nie jest to jakaś kosmiczna dopłata, a ma mniejszą tolerancję.
                      przez co kolega przewali niepotrzebnie trochę pieniędzy na zwrotkę do, nie oszukujmy się, marnego projektu, który tak naprawdę nic nie "przewiduje" - mamy tylko schemat zwrotnicy; nie mamy wymiarów frontu, nie mamy lokalizacji głośników, ich odległości od siebie... i będziemy tam pakować cewki powietrzne na drucie 1,4mm i Z-capy z "mniejszą tolerancją", zamiast pierwszego lepszego Bennica, który tolerancję ma taką samą, a kosztuje 1/3 ceny Z-capa. Do tego 15 litrów dla głośnika z 14-to centymetrowym koszem, z uzasadnieniem, że "w symulacji wygląda OK".
                      Po co takie doradzanie - nie wiem, ale wg mnie tak właśnie doradzają początkujący

Skomentuj

więc nie wiem skąd ten komentarz o tym początkującym...
                        przeciez napisalem ze bym sie tego spodziwal po kompletnym swiezaku a nie po tobie - przeciez juz troche u nas siedzisz

Skomentuj

Dabyl, tak jak pisałem, ja najpierw robiłem symulację, potem porównałem ją z objętością podaną przy wykresie, nie doczytałem wcześniej, że ta objętość nie była dobierana do tego konkretnie zestawu, zwykłe niedopowiedzenie.. A jednak się pokrywa.

Oto dowód:
                          http://www.fotoload.pl/index.php?id=...541bcfd0087924
                          http://www.fotoload.pl/index.php?id=...0b3f55a6183e18

Proszę wskaż co jest na tyle złego w tych 15 litrach, żeby je odradzać? Ty może lubisz krótki zwarty bas, a ja oglądam na tych monitorkach/podłogówkach filmy i lubię gdy przeciąga? Wszystko jest rzeczą gustu a o gustach się nie dyskutuje, jak chcesz narzucać swój gust innym to proszę ogranicz się do swojego otoczenia.

O rdzeniach mógł sobie poczytać, obejżeć dla mnie to czyste lenistwo. Paweł też dał nie pełną odpowiedź, bo nie napisał na co to się przekłada, ale widzę, że ktoś ma dobry albo zły dzień...
                          Wujek google nie gryzie...

Napisałem od 1 do 1,4. Ty nie wiedzieć czemu od razu sięgasz po 1,4, ale spoko. Ja faktycznie do tego projektu brałem chyba 1.0, ale w polinku widzę że 0,8 wychodzi wyraźnie korzystniej cenowo. Oczywiście mowa o sekcji niskotonowej. Jak ja kupywałem części na zwrotkę sugerowałem się różnicami w cenie. Wcześniej bazowałem na podzespołach z stx'a, efekt jeżeli idzie o brzmienie był sporo słabszy niż jak zakupiłem części lepszej jakości dlatego kolegę zachęcałem do lepszych podzespołów. Jeżeli w grę wchodzi kilka złotych, a głośniki mają postać u niego dłużej to nic się nie stanie jak dołoży i daruje sobie powiedzmy dwa lepsze 4 paki.

A co do kondensatorów, fajnie, że znasz tańsze o tych samych właściwościach, ja ich nie znałem. Napisałem, że warto dołożyć z własnego doświadczenia, nie czuje się autorytetem, wyraziłem tylko swoją opinię, może koledze się przyda.

Przyczepiliście się trochę na siłę, ale mam to w poważaniu, może za nudno na forum...
                          Last edited by Adam_85; 28.07.2012, 15:35.

Skomentuj

A jednak się pokrywa.

Oto dowód:
                            wykres wykresem. ale jakbys robil odsluchy to bys uslyszal roznice

Skomentuj

Nie na temat...
                              Proszę wskaż co jest na tyle złego w tych 15 litrach, żeby je odradzać?
                              Nic. Przynajmniej na wykresach, które pokazałeś. Ja po prostu słuchałem tego głośnika i w dziesięciu i w piętnastu litrach... jak również w pięciu i w dwudziestu, w OZ, BR i w TL, i na tej podstawie wyrażam swoją opinię.

mam to w poważaniu
                              To dlaczego się tłumaczysz?

Dobra, nie chcę się sprzeczać - zwłaszcza gdy sprzeczka ma być pozbawiona większego sensu. Miej jednak świadomość tego, że osobom, które "nieco głębiej siedzą" w danym temacie, bardzo łatwo wychwycić opinie ludzi, którzy temat znają głównie z lektury - z praktyki już mniej lub wręcz "niekoniecznie".

ogranicz się do swojego otoczenia.
                              Sam jestem dla siebie panem i sam określam miejsce swych granic :cool:

Skomentuj

Tak się składa, że eksperymentowałem z tymi głośnikami, co do litrażu, stojenia i z zatkanym b-r. Fakt, że sprawdzałem to dawno temu, ale jednak. Nie ma sensu się rozwijać bo ta dyskusja donikąd nie prowadzi, ciężko Wam przełknąć, że odpowiada mi coś innego niż Wam. Podsumowując jestem początkujący bo mam inny gust:-) kolegom szczena opadała jak włączałem transformersy, a w muzyce faktycznie szału nie było(miękki basik, nie dominujący, trochę przeciągany, ale nierozlazły), ale grać grało. Poziom tego zestawu jest taki a nie inny, jak ktoś jest trochę osłuchany dobrze wie o czym mowa.

Sam sobie jestem Panem, ale obrażać mnie z powodu swojego odmiennego gustu mogę śmiało nazwać dyskryminacją. Może to forum ma tylko jeden nurt poprawnego gustu i myślenia. Wierzę w wasze większe doświadczenie i umiejętności, ale tak ja pisałem przyczepiliście się na siłę bo nie było do czego. Teraz 10 razy pomyślę nim coś napiszę, żeby nie urazić waszego gustu wypowiadając się na forum;-)

Skomentuj

14 SCX w 15 litrach będzie miał niższe f3 ale wytrzymałość mocową może mieć niską przez co odkręcenie volume może mu zaszkodzić poprzez szybkie osiągnięcie xmax przy niskim basie.

Nie na temat...
                                  Zastanawia mnie jak zagrałby ten głośnik z TLce. Mam PJ z SCxem w monitorach i zamiast dorabiać do nich subwoofer pójdę tańszą drogą i spróbuję wykrzesać z nich f3 w okolicach 35-40Hz z linii transmisyjnej.

Skomentuj

Sam jestem ciekaw efektu, daj znać jak już zrobisz. Ponoć 18 AWX w TL zyskuje na średnicy, może 14 scx też by poszedł w tą stronę A planujesz monitor TL czy podłogówkę?

Skomentuj

Podłogówkę. Na pierwszy ogień pójdzie tunel o zwężającycm się przekroju w okolicach 1,5 metra (maks. 1,7 metra) ze stosunkiem wlotu do wylotu 2sd - 0,8sd. Nad litrażem się jeszcze nie zastanawiałem ale duży to on nie będzie, nawet jak na TLkę. Pewnie 20 litrów wystarczy ale kto wie.
                                      Last edited by gooralesko; 29.07.2012, 22:49.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X