Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poszukuje schematu zwrotnicy GDN 15/40/5 8ohm i GDWK 10/80 /26 8ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak w temacie. Na necie ciężko znaleźć. Jakby ktoś miał sprawdzony schemat lub mógł takową zbudować , byłbym zobowiązany.

Zamieszczone przez shonasz Zobacz posta
    znaczy sie siesta sat?
    byly gdzies schematy - bardzo skomplikowane i jak sie okazalo wadliwe!

Skomentuj

Schemat jest OK, pod warunkiem ze wszystkie elementy beda na miejscu :)

Skomentuj

To w takim razie fronty byly skopane?
        Pamietam ze wysokotonowka byla za glosna...
        I taniej bylo kupic gotowa niz robic samemu

Skomentuj

Widziałem na sieci inną , prostszą zwrotnice tylko nie mogę się dowiedzieć czy będzie dobra do gdwk 10/80/26.
          Mam te głośniki i nie wiem co dalej.

tu jest gotowa tylko gdn jest 4 ohm - http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...roducts_id=646

tu do sprawdzenia - (zdj. elektroda.pl)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            To w takim razie fronty byly skopane?
            Pamietam ze wysokotonowka byla za glosna...
            Jak sie zostawi ten rezystor w szeregu to bedzie OK. Mi chodzi oczywiscie o siesta sat.

Skomentuj

zap-audio to jest sklep pana killera, wątpię żeby ta zwrotnica była dobrze zaprojektowana

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                zap-audio to jest sklep pana killera, wątpię żeby ta zwrotnica była dobrze zaprojektowana
                Dzięki za informacje. Poczytam o zwrotnicach tego Pana. A ten projekt? Może ktoś go sprawdzić jego poprawność. Tam jest kopułka w przeciw-fazie?

Skomentuj

jakiś czas temu taką zwrotnice zrobiła mi firma Janbo http://www.janbo.com.pl/janbo/ grała dobrze , wykonanie profesjonalne.

Skomentuj

Z tego co mi wiadomo to JANBO robi zwykłe uniwersalne zwrotnice, które co najwyżej chronią przed spaleniem wysokotonówki a już na pewno nie zgrywają odpowiednio głośników w fazie...

No chyba, że robili ci na zamówienie po pomiatach to wycofuję to co napisałem :]

Skomentuj

lata temu mieli serie zwrotnic do TVMow

Skomentuj

Jak myślicie, można się posłużyć tym schematem zwrotnicy ze zdjęcia? Bo chciałbym już zamówienie złożyć w Polinku.

Skomentuj

trzeba by sie dowiedziec skad pochodzi
                          mi sie nie podoba 3 rzad na gorze - 2 takie same kondy? :/

Skomentuj

mi sie nie podoba 3 rzad na gorze - 2 takie same kondy? :/
                            Walka z dyfrakcja :) Mi sie natomiast nie podoba jedna rzecz. 19mm kopulka +tani tonsil + podzial na okolo 2500Hz, no way .

Skomentuj

od kiedy GDWK 10/80/X to 19mm?
                              ale fakt, tonsili nie dalo sie ciac nisko :/

Skomentuj

od kiedy GDWK 10/80/X to 19mm?
                                Wiec to na koncu nie oznacza srednice kopulki? Jesli nie, to co to w takim razie jest?

Skomentuj

pierwsze srednica (lub bok w przypadku kwadratu) drugie moc, trzecie wersja wykonania - czyli faktyczne oznaczenie danego modelu
                                  19mm byly tylko GDWK 7/50 i 8/50 w roznych wersjach. innych nie kojaze

Skomentuj

Będę budował zwrotnice w oparciu o schemat (autorstwa "toriacool") który zamieściłem. Pozwolę sobie umieścić wykresy: W FAZIE

W PRZECIWFAZIE

Skomentuj

Patrząc na wykresy na Twoim miejscu ciął bym te głośniki przy ok 4 kHz. Górka na wysokotonowym i dołek na niskotonowym w tym miejscu mogłyby się ładnie "złożyć", musiałbyś jednak sam projektować zwrotnicę. Poza tym na wykresie w przeciwfazie (pierwszy obrazek) dołek nie schodzi dość nisko tylko o ok. 10-12 dB. W/g mnie powinno być tak ze 20 - 30 dB albo i lepiej. Poza tym wykres w przeciwfazie jest zrobiony tak troszkę nieczytelnie. Wykresy poszczególnych głośników poza pasmem podziału nie pokrywają się. Zapewne robione były przy różnej czułości mikrofonu albo "sklejane" były z różnych pomiarów.
                                      Last edited by karmer; 01.08.2012, 06:14.

Skomentuj

To znaczy że zwrotnica jest niedopasowana? Zapomniałem nadmienić że była tworzona do gdwk 10/80/19 który chciałem zastosować już zamiast 10/80/26 . W takim razie czekam dalej na pomoc w dobraniu odpowiedniej zwrotnicy.

---------- Post dodany o 22:13 ---------- Poprzedni post o 18:19 ----------

A co koledzy powiedzą o tym schemacie ?
                                        UWAGI MODERATORA
                                        za wprowadzanie forumowiczow w blad powinienes dostac ostrzezenie!
                                        nie wolno brac pierwszej lepszej zwrotnicy i zmieniac tam nazwy!
                                        jeszcze jakis swiezak by to zobaczyl i skozystal...
                                        Last edited by Pawel S.; 03.08.2012, 08:58.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X