Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zgrywanie płyt winylowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zgrywanie płyt winylowych

Witam :) Jako że jest to mój pierwszy post chciałbym powitać wszystkich:) Chciałbym zgrać moją kolekcję płyt winylowych. Jako że, jestem dość biegły w temacie elektroniki i dziedzin z nią związanych to wiem jak to podłączyć i na chwile obecna jestem w stanie sobie z tym poradzić. Tylko że, temat winylu to dość specyficzny temat, a mi zależy na jak najlepszej jakości zgranego materiału więc kieruję do Was pytanie: Jak to zrobić najlepiej? To znaczy jak dobrać komponenty czyli gramofon, kable itp. No i co z późniejszą obróbką zgranego materiału? Pozdrawiam i z góry dzięki za każdą odpowiedź :)

Najtańszy sposób to np. używany numark tt-usb np tu http://allegro.pl/numark-tt-usb-i2532140538.html
    Do tego system ( headshell+ wkładka + igła). Podobno w zestawie jest program do zgrywania, a jak nie to możesz użyć np. Sound Forge w nim jest chyba plugin do czyszczenia nagrań z winyli, a jak nie to wystarczy poszukać jakiegoś w necie. Potem tylko konwersja do jakiego chcesz formatu np flac.

Jeśli zależy ci na lepszej jakości to lepszy gramofon, lepszy system i połączenie przez chincz do karty dzwiękowej.

Skomentuj

Jeżeli chodzi o gramofon to myślę że, ten mógłby być dobry =====> http://www.euro.com.pl/gramofony/pioneer-pl-990.bhtml nada się?

Co do programu do zgrywania to może Audacity?

A co do sprzętu to mam kartę dźwiękową ASUS Xonar DX.
      Last edited by Użytkownik akustyk; 05.08.2012, 18:16. Powód: Uzupełnienie informacji

Skomentuj

Cokolwiek kupisz, to i tak trzeba jeszcze dokupic myjke do plyt winylowych. Praktycznie kazda uzywana plyte nalezy umyc przed zgraniem. Gramofon nie musi byc nowy, moze byc uzywany. Dobra wkladka do gramofonu to podstawa, te najtansze modele nowych gramiakow maja liche wkladki. Przyzwoita wkladka to koszt 200-300zl. Do tego preamp gramofonowy lub jesli masz dobrej klasy wzmacniacz stereo z preampem, to mozna wypuscic sygnal z wyjsc magnetofonowych na wejscie liniowe karty. Karta muzyczna musi byc przynajmniej sredniej klasy studyjnej. Minimum to Emu 0404. Na slabych kartach utnie Ci dynamike dzwieku z winyla. Xonar DX dupy nie urywa, na poczatek moze byc.

O programie to mozna napisac na koncu, bo zasada jest taka, ze najwazniejsze ogniwa to dobra czysta plyta, dobry gramofon, dobra wkladka, dobry preamp i dobra karta dzwiekowa. Jak ktorys z tych elementow bedzie niskiej jakosci, to zaden program nic nie pomoze.

Jesli chcesz po prostu miec swoje winyle w mp3 to zgrac mozna na byle czym. Jak chcesz miec namiastke jakosci vinyla w postaci cyfrowej, to bez sporych kosztow sie nie obejdzie.

Skomentuj

Dodam że, audiofilem nie jestem. Zgadzam się co prawda z ich niektórymi zasadami ale tzw. audiovoodoo nie uprawiam. Jeżeli mam coś zastosować to musi to rzeczywiście coś dać.
          Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          O programie to można napisać na końcu, bo zasada jest taka, ze najważniejsze ogniwa to dobra czysta płyta, dobry gramofon, dobra wkładka, dobry preamp i dobra karta dźwiękowa. Jak któryś z tych elementów będzie niskiej jakości, to żaden program nic nie pomoże.
          Do tego zdania mam kilka pytań:
          1. Co rozumiesz przez zdanie "dobra czysta płyta"? Rozumiem że, ma być odkurzona. Czyli ile trzeba wydać na szczotkę do czyszczenia winyli?
          2. Czy ten gramofon który podałem w linku w moim poprzednim poście będzie dobry?
          3. Co do przedwzmacniacza to z opisu tego gramofonu co podałem (Pioneer PL-990) wynika że jest w niego wyposażony. Cena tego gramofonu chyba odzwierciedla jego jakość?
          4. Jeżeli chodzi o kartę dźwiękową to ja z mojego Xonara jestem zadowolony :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Użytkownik akustyk Zobacz posta
            1. Co rozumiesz przez zdanie "dobra czysta płyta"? Rozumiem że, ma być odkurzona. Czyli ile trzeba wydać na szczotkę do czyszczenia winyli?
            Po prostu trzeba je umyc na mokro. http://allegro.pl/myjka-do-plyt-anal...516714548.html

2. Czy ten gramofon który podałem w linku w moim poprzednim poście będzie dobry?
            Zabawka, a nie gramofon. Przyzwoity, nowy gramofon to koszt okolo 1500 zl. Uzywane, dobre 200-400 trzeba dac.

3. Co do przedwzmacniacza to z opisu tego gramofonu co podałem (Pioneer PL-990) wynika że jest w niego wyposażony.
            Jesli ma to jakas najtansza budzetowke.

Cena tego gramofonu chyba odzwierciedla jego jakość?
            Ooo tak, zdecydowanie. Za 600 zl to juz lepiej dobrze sie w weekend zabawic niz kupic ten badziew. :)

4. Jeżeli chodzi o kartę dźwiękową to ja z mojego Xonara jestem zadowolony
            Kiedys uzytkownicy fiata 125p tez byli zadowoleni, do czasu jak sie przejechali chocby golfem :)

Skomentuj

Kiedyś użytkownicy fiata 125p tez byli zadowoleni, do czasu jak się przejechali choćby golfem
              Każdy chwali to z czego jest zadowolony:) ale fakt mój Xonar to nie karta studyjna ani audiofilska:) A co do mycia winyli to nie ma jakichś tańszych myjek? I czy wystarczy jak przetrę je na sucho?

Skomentuj

Na sucho mozna co najwyzej sciereczka antysatyczna zebrac, ale caly syf w srodku rowka nie usuniesz na sucho. Brudne plyty zuzywaja igly i przede wszystkim maja znieksztalcony dzwiek. Jak bedziesz chcial to pozniej wycinac w programie do vinyli, to wyjdzie z tego kicha.

Zgrywanie winyli nie jest takie proste jakby sie wydawalo jesli chcemy zachowac jakosc dzwieku plyty gramofonowej.

Skomentuj

Zgrywanie winyli nie jest takie proste jakby sie wydawalo jesli chcemy zachowac jakosc dzwieku plyty gramofonowej.
                  W tym zdaniu masz oczywistą rację. :) Tylko co do tego mycia na mokro to lekko mnie to przeraża. Chodzi mi tu o delikatność tych płyt. :)

Skomentuj

jeżeli zależy Ci wyłącznie na zgraniu tych winyli to może warto byłoby nawet zapłacić komuś, kto ma porządny sprzęt i byłby w stanie zgrać to profesjonalnie? nie wiem strzelam, że może byś się zamknął w 200zł za taką usługę, a kupować gramofon, wkładkę, preamp, dźwiękówkę i myjkę do winyli to koszt nieporównywalnie większy. Chyba, że zależy Ci żeby mieć gramofon dla siebie na stałe. Sam ostatnio kupiłem gramofon i wiem jaką to robi fazę

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
                      Sam ostatnio kupiłem gramofon i wiem jaką to robi fazę
                      W moim przypadku gramofon to było trzecie źródło dźwięku jakie wpadło mi w ręce zaraz po magnetofonie szpulowym i kasetowym:) No i odziedziczyłem po starszym rodzeństwie kolekcję winyli z bardzo fajną muzą:) którą właśnie chcę oprócz słuchania z gramofonu zarchiwizować w cyfrowej postaci. Pogromca mitów napisał że, ten gramofon którym jestem zainteresowany to zabawka, więc proszę Was bardzo o cenne rady jak kupić dobry gramofon? Może być używany ale w pełni sprawny. Chodzi mi przede wszystkim ot na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Skomentuj

Na tym forum gramofon jest uwazany za zrodlo totalnie przestarzale, nie oferujace wysokiej jakosci dzwieku. Zatem nie dowiesz sie tutaj jaki gramofon kupic. Ja od siebie moge tylko powiedziec, ze wybor jest ogromny i proponuje zerknac do tematow na audiostereo w dziale analog. Sa tematy o gramofonach na poczatek. Nie ma sensu rozpisywac sie jak mozesz o tym poczytac na innych stronkach. To jest bardzo szeroki temat i warto sie tym zainteresowac, szczegolnie dlatego ze na czarnych plytach jest wiele fantastycznej muzyki, ktorej nie ma i nie bedzie wydanej na CD. O jakosci dzwieku pisac nie bede, bo to bardzo subiektywna sprawa. Mi osobiscie bardzo odpowiada dzwiek z gramofonu, ale nie powiem zebym sluchal tylko i wylacznie muzyki z czarnych plackow.

Skomentuj

Pogromco mitów czyli Ty uważasz gramofon jako dobre czy złe źródło dźwięku?

Skomentuj

Zobacz na ceny audiofilskich gramofonow oraz systemow na jakich ludzie sluchaja plyt gramofonowych i sam sobie odpowiedz na pytanie czy to dobre zrodlo czy nie :)

Skomentuj

Mnie w winylu przeszkadzają jedynie trzaski:) Tak to jest OK:)

Skomentuj

Mnie w winylu przeszkadzają jedynie trzaski Tak to jest OK
                                I wlasnie dlatego myje sie plyty i uzywa dobrych igiel. Jak plyta jest czysta, igla dobra to nie ma trzaskow, no chyba ze plyta jest juz totalnie zaorana.

Skomentuj

I wlasnie dlatego myje sie plyty i uzywa dobrych igiel. Jak plyta jest czysta, igla dobra to nie ma trzaskow, no chyba ze plyta jest juz totalnie zaorana.
                                  Wiesz jestem w stanie Ci uwierzyć, tylko się zastanawiam czy aby na pewno ta woda nie pogorszy stanu danego winyla?

Skomentuj

A co ma pogorszyc? Przeciez Ci rowka na plycie nie uszkodzi, ani nie roztopi winyla :) To nie sama woda tylko odpowiednia chemia czyszczaca i antystatyczna. To jedyna metoda czyszczenia plyt winylowych. Trzeba tylko uwazac, zeby nie zamoczyc naklejek na srodku plyty ale specjalne myjki do plyt sa tak zaprojektowane, ze mycie jest latwe i skuteczne.

Skomentuj

Czyli jak rozumiem ta metoda nie ma prawa stworzyć nowych rys na winylu? :)

Skomentuj

vinyl jest na tyle twardy, że wątpię żeby można go było uszkodzić wodą i ściereczką

Skomentuj

Czaruję...
                                        X