Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zgrywanie płyt winylowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi:) ale chciałbym jeszcze wiedzieć co w tym gramofonie jest nie tak że, nie jest warty uwagi? http://www.euro.com.pl/gramofony/pioneer-pl-990.bhtml

Skomentuj

Zamieszczone przez Użytkownik akustyk Zobacz posta
      ale chciałbym jeszcze wiedzieć co w tym gramofonie jest nie tak że, nie jest warty uwagi? http://www.euro.com.pl/gramofony/pioneer-pl-990.bhtml
      Bo jest zrobiony z gownolitu, znaczy sie plastiku. Caly gramofon wazy ponad 2 kilo, a tyle to wazy sam talerz w dobrym gramofonie. Taka chinska popierdulka beznadziejnym ramieniem i wkladka niskiej jakosci.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Bo jest zrobiony z gownolitu, znaczy sie plastiku.
        Czyli dobry gramofon z czego jest zrobiony zamiast z plastiku? No i jeszcze chciałbym dodać że, nie jestem żadnym tam audiofilem, a wszystkie moje winyle to wydawnictwa z lat 80-tych.

Skomentuj

http://www.audiostereo.pl/poczatek-p...nia_89109.html czytaj
          podobnych tematow jest wiecej, tam sie dowiesz czym sie rozni dobry gramofon, od dziadostwa zdzierajacego plyty

Skomentuj

tam sie dowiesz czym sie rozni dobry gramofon, od dziadostwa zdzierajacego plyty
            Czy według Ciebie ten gramofon który zaproponowałem zdziera płyty?

Skomentuj

widać, że się na niego uparłeś nie wiedzieć czemu, poszukaj opinii o gramofonach, a potem popatrz na używki. Wydasz kasę na badziew i będziesz żałował.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                widać, że się na niego uparłeś nie wiedzieć czemu
                Ja po prostu lubię tą firmę bo mam akurat z niej amplituner 5.1 i jestem z niego zadowolony. Zresztą ta firma ma dobra renomę. I tak czytałem o tym modelu nie za dobre opinie tylko że, ja już nie wiem co mam robić bo ile osób tyle różnych opinii. Ja po prostu chcę kupić gramofon żeby posłuchać muzyki i ją dodatkowo zgrać na komputer do postaci cyfrowej w celu zarchiwizowania. Doceniam również to że, Wy chcecie mi dobrze doradzić tylko że, ja nie jestem jakimś audiofilem który wydaje na sprzęt nie wiadomo ile kasy, tylko zwykłym słuchaczem który chce kupić sprzęt który dobrze za gra i nie przepłacić za niego.

Skomentuj

jak Cie nie przekonują opinie ludzi, którzy wiedzą co piszą, to zrób po swojemu i nie zawracaj gitary;-) Przy pierwszym porównaniu z prawdziwym gramofonem przekonasz się o czym była mowa.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                    jak Cie nie przekonują opinie ludzi, którzy wiedzą co piszą, to zrób po swojemu
                    Nigdzie nie napisałem że, mnie nie przekonują :) bardzo cenię opinię ludzi znających się w danym temacie. Akurat w tym sklepie gdzie chciałbym kupić gramofon są dostępne oprócz tego co zaproponowałem jeszcze gramofony z innych firm. Może w śród nich znalazłby się jakiś warty uwagi? http://www.euro.com.pl/gramofony.bhtml

Skomentuj

nowy gramofon w kwocie do 650zł to raczej pomyłka, może znalazłby się najlepszy z tej półki cenowej, ale nadal to będzie zabawka.

Skomentuj

To w takim razie na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego?

Skomentuj

To w takim razie na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego?
                          Czy nie ma luzów na ramieniu, czy jest wkładka i jaka (lepiej jednak zarezerwować na to osobny fundusz), napęd musi trzymać obroty, pewnie i wizualnie musi się prezentować, poczytać opinie o gramofonie, który chcesz kupić. Takim "złotym środkiem" i bardzo popularnym gramofonem i to nie tylko wśród DJ jest Technics SL 1200. Mnie się takiego udało kupić właśnie za 650zł na allegro, ale uważam że to była okazja. Używki chodzą tak koło 1500zł, a nowy ostatnia sztuka w DJ shopie kosztuje 10000, choć cena dużo zawyżona.

Myślę, że trzeba chcieć się w to bawić jeśli decydujesz się na gramofon. Kalibracje wkładki, czyszczenie winyli, zmiana winyla co 10min słuchania i dużo, dużo czytania i nauki, ale daje sporo frajdy jeśli to robisz z pasją. No i nie oszukujmy się - to jest drogi sport (jeśli ma być dobrze)

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
                            No i nie oszukujmy się - to jest drogi sport (jeśli ma być dobrze)
                            No ja myślę że, do tego jeszcze dochodzą indywidualne kwestie np. to czy się jest audiofilem. Ja nim nie jestem.

Skomentuj

No ja myślę że, do tego jeszcze dochodzą indywidualne kwestie np. to czy się jest audiofilem. Ja nim nie jestem.
                              Większość z nas kupuje samochód z myślą, że nie jest rajdowcem i nie będzie się nim ścigał a jednak różnicę łatwo zauważyć w pracy zawieszenia, silnika, itp. Przjemność z jazdy dobrym samochodem jest oczywista chyba dla każdego. Tak samo jest z muzyką odtwarzaną z dobrą jakością.
                              Jeżeli jesteś wrażliwy na muzykę i archiwizacja czarnych płyt na cyfrowy nośnik służyć ma nie tylko jako sentymentalna zachcianka, warto poszukać dobrego, używanego gramofonu, z dobrą wkładką oraz przyzwoitych pozostałych komponentów.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                                Większość z nas kupuje samochód z myślą, że nie jest rajdowcem i nie będzie się nim ścigał a jednak różnicę łatwo zauważyć w pracy zawieszenia, silnika, itp.
                                Tu masz rację. W wielu przypadkach lepiej jest trochę dopłacić i mieć coś lepszego. Sam się o tym przekonałem.
                                Tak samo jest z muzyką odtwarzaną z dobrą jakością.
                                Tutaj również masz rację ale w moim przypadku nie ma co mówić o jakości studyjnej. Mianowicie, moje winyle pochodzą jeszcze z lat osiemdziesiątych i są zachowane w różnym stanie, od mało porysowanych z pełnym opakowaniem tj. karton + folia antystatyczna + ewentualna wkładka papierowa do tych z samym kartonem i dość trzaskających przy odtwarzaniu. Więc podsumowując, ja potrzebuję gramofonu, który odtworzy te winyle z jakością taką jaka jest możliwa w ich wypadku tzn. dodatkowo jej nie pogorszy.
                                Jeżeli jesteś wrażliwy na muzykę i archiwizacja czarnych płyt na cyfrowy nośnik służyć ma nie tylko jako sentymentalna zachcianka, warto poszukać dobrego, używanego gramofonu, z dobrą wkładką oraz przyzwoitych pozostałych komponentów.
                                Jeżeli chodzi o moją wrażliwość na muzykę to owszem wygląda ona tak że, musi ona być przyzwoicie nagrana, czyli z odpowiednią głośnością bez przesterowań oraz z dobrą stereofonią. Przykładem mogą być płyty CD wydane z przed okresu tzn. Loudness War. Dla mnie archiwizacja dźwięku z winyli oraz innych analogowych źródeł jest po części przyjemnością ponieważ zajmowanie się dźwiękiem i ogólnie multimediami jest jednym z moich zainteresowań. Tak jak wyżej w tym poście napisałem, moje winyle swoje lata mają więc w moim przypadku nie ma co mówić o jakości studyjnej zgranego z nich materiału. Owszem mogę go zapisać np. w formacie 24 Bit/96 KHz ale trzaski pozostaną.

A jeżeli chodzi o ten gramofon z Pioneer PL-990 to podałem go dlatego że, jest dostępny w cenie prze zemnie akceptowalnej oraz dostępny do kupienia na raty. Niestety nie mogę sobie pozwolić na wydanie większej gotówki. Dodatkowo mam jeszcze pewne obawy z kupnem używanego gramofonu, że może być z nim coś nie tak albo że, po pewnym okresie użytkowania coś z nim się stanie, a w przypadku nowego mam przecież gwarancję. Pozdrawiam :)
                                Last edited by Użytkownik akustyk; 07.08.2012, 16:08. Powód: Literówka

Skomentuj

Aaaachaaaa, juz wiem o co chodzi. Ty po prostu chcesz zebysmy napisali, ze to zajebisty gramofon i warto go kupic. Wtedy ze spokojnym sumieniem wezmiesz to padlo na raty, przeplacisz procenty kredytu i bedziesz happy, z zakupu czegos, czego pozniej za 200 zl sprzedac nie bedzie mozna.
                                  Tak wiec kolego zrob jak chcesz, wybor nalezy do Ciebie.

Skomentuj

Ty po prostu chcesz zebysmy napisali, ze to zajebisty gramofon i warto go kupic.
                                    A skąd Ci to przyszło do głowy? Przecież nigdzie tak nie napisałem. Zresztą ten akurat gramofon to był tylko przykład. Równie dobrze mógłbym kupić coś innego w podobnej cenie.

Skomentuj

ja bym na twoim miejscu założył budżet na sam gramofon + wkładka około 1000zł. I wcale nie będzie "audiofilsko", bo dobra wkładka nawet więcej kosztuje. I to nie jakaś z najwyższej półki cenowej. Kup lepiej porządną używkę, wkładka MM i to nie taka za 50zł, jak masz stare winyle to również bardzo dużo da zakup myjki do winyli za około 200zł. Płyt się nie myje szmatką kolego. No i zarezerwuj sobie czas na naukę. Na tym właśnie polega magia czarnej płyty. Napracujesz się, nakombinujesz, nauczysz, namęczysz, wydusisz z siebie ostatnie oszczędności i w nagrodę będziesz jak zahipnotyzowany wpatrywał się w obracający się dysk i chyba dlatego, że to tak dużo Cię kosztowało to będzie tak dobrze smakowało Nie wiem czy się tak da, że kupujesz podłączasz i zadowolony. Coś z DIY jednak tutaj też jest...

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
                                        No i zarezerwuj sobie czas na naukę.
                                        Co dokładnie rozumiesz przez to zdanie? :)

P.S. Mam w domu również gramofon Pioneer PL-445. Zna ktoś może ten model?

Skomentuj

cytat z innego forum, google nie boli..

"Za 150zł to niezły interes :) Sprzęt jest lepszy od modelu PL-990, który nie wiedząc czemu w tej chwili ktoś stara się spieniężyć na allegro za 700 złotych :)"

Skomentuj

Czaruję...
                                          X