Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil vs. Tesla

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil vs. Tesla

Mam pytania odnosnie głosników tych 2 firm.
    Mianowicie co myslicie o ARN 150/3/8 i GDN 13/40/8.
    Który z tych 2 głosniczków lepiej sie sprawdzi jako satelitki?
    Z tego co wiem to 16/50/6 8Ohm ma polipropylenowa membrane i gumpowe zawieszenie a jaka ma membrane GDN 13/40/8.
    Czy skrzynka o poj. 25 l + jeden 16/50/6, bedzie optymalna (strojenie 50Hz) - mają to byc fronty do kina domowego?

A może STX 17-80-8 SC?? Ładnie grają, moim zdaniem nie gorzej od Tonsila i Tesli i do tego korzystna cena. A jeżeli chodzi o wybór pomiędzy tym co podałeś to ja wolałbym tonsila na satelitki, tego 16/50/x. Kiedyś o nim sam myślałem. Symulowałem go, buda dla niego wychodziła właśnie koło 20l. Pozdro

Skomentuj

a jaka obudowe dałes do tego STXa, bo chyba nie wentylowaną (sugerujac sie Qts=0.56)

Skomentuj

Tonsil w opini forumowiczów chyba zpadł niziutko, szczerze mówiac racja taka że mają tylko pare dobrych głośników 20/80/2 któremu dorównuje stx 22 czy 23 niepamiętam który , 16/50 i temu tez sie znajdzie konkurent z stxa , gdwk 11/100 to chyba nietrzeba komentowac, brak konkurencji w klasie cena/ jakośc no i moze byc gdwk 9/80 bo sam takich uzywam hehe :P

kopułka to minimum tonsil czy arv o alfredach niewspominam a stx ,, jak kto lubi, a z pozostałych głosników to patrzac na to ze każdy z tych wymienionych tonsili ma jakiś odpowiednik w STXie który jest mocniejszy, dajewiekszego kopa, moze jakością jest troche gorszy ale za to jest kilka razy tanszy ... Tonsil zostaje przbity przez inną polską firme ;]

Skomentuj

oj co do tego że 16/50/6 mozna porównywać z 17/80/8SC to się raczej nie zgodze!! na pewno ten tonsil będzie miał leprzą średnice!! co do zakresu midbass średnie to 16/50 jest wyjątkowo udanym głośnikiem!! ale oszałamiającego basu to się nie psodziewaj... tu lepiej poradzi sobie ARN 150 czy choćby STX. ale od basu w zestawach z tak małymi wooferkami jest przeciez subwoofer, ja bym uszeregował te głośniki tak
          1 tonsil 16/50/6
          2 tesla ARN150
          3 STX 17/80 ale to praktycznie na równi z teslą obydwa mają swoje wady i zalety

Skomentuj

patrzac na cena/jakośc to sa praktycznie na równi :)

Skomentuj

Tonsil ma ta przewage nad STX-ami ze ma duza efektywnosc >90dB. Nisko to on nie zejdzie ale przy tanim slabym amplitunerze chalasu narobi co nie miara.
              Do tego grona mozna jeszcze dodac Tesle XW165.
              ARN150 na satelitki jest ok ale trzeba do niego miec dobrze dobrana zwrotnice zeby nie stracic cennych decybeli bo glosniczek jest bardzo cichutki.

Skomentuj

a własnie o to w tym wszystkim chodzi zeby to grało a nie chałasowało :P

Skomentuj

Czaruję...
                X