Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Maskownica na magnesach?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Maskownica na magnesach?

Powiedzcie mi, jeżeli użyję magnesików powiedzmy neodymowych wkomponowanych w przednią ściankę wpłynie to degradująco na jakość ew. pracę głośników? Będą rozmieszczone po 2 szt ok 1,5-2 cm od kopułki (z pierścieniem fi10) i tyle samo przy gdn-ach. Mogę zrobić odwotnie - blaszki w ściance a magnesy w ramie maskownicy, ale pytanie pozostaje.

za daleko od glosnikow - nic sie nie stanie

juz kilka osob robilo tak maskownice - daj magnes-magnes

Skomentuj

super. a jaki uzywacie material na ramki? nadziałem się na niby 'tkaninę dzwiekoprzepuszczalną' co okazało się zwykłą zasłoną grubą nicią szyta

Skomentuj

te tkaniny na maskownice bywaja przerozne
        jedne sa bardzo cienkie, inne jak piszesz bardzo grube

ta z polinka ladnie wyglada, jest solidna ale sie nie rozciaga. do najcienszych nie nalezy
        na allegro sa ciensze i bardziej elastyczne - ale za kazdym razem kupisz co innego

a moze cos jak w sonusach? cienkie gumki naciagniete na 2 ramki?

Skomentuj

muszę pomacać ten materiał więc jakiś lokalny sklepik z tkaninami sobie znajdę. co do gumek - robi się kopia 2,5way stx a'la bingant by sonus i chciałbym jak najwięcej szczegółów zachować ale mój kot by świra dostał gdyby znalazł nową zabawkę - gumki to on akurat uwielbia
          na szczęście od samych głośników pazury trzyma z daleka (stoi kilka łysych kolumn) ale maskownica strunowa... niestety (narazie) odpada.

Skomentuj

Zamieszczone przez leowhy Zobacz posta
            a jaki uzywacie material na ramki?
            Może żorżeta?
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
              Może żorżeta?
              No strzał w 10 !!! :)
              w grafikach znalazłem coś takiego - sry za raczej kobiecy obrazek :flapper:
              zorzeta-8-140_799-czarna_suknia.jpg
              od początku chciałem skrzynie malować w czerń fortepianową, front czarny mat a to będzie chyba najlepszym rozwiązaniem - całość bedzie blyszczala. dzięki hermes :)

Skomentuj

np.
                Sam będę z tego materiału korzystał
                marcinsywala.pl
                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

ale to sie chyba nie rozciaga?

Skomentuj

Rozciąga się
                    marcinsywala.pl

Skomentuj

Robił ktoś np. tak abym magnes był na ściance ale pod fornirem tak aby nie było go widać?

Skomentuj

Ja tak teraz robię
                        marcinsywala.pl

Skomentuj

Rozumiem, że nie "przebija nic " przez fornir.

Skomentuj

Rozumiem ze chodzi Ci o to, że magnes jest wpuszczony w MDF 1,5mm, tak?
                            marcinsywala.pl

Skomentuj

Taki nawet mały magnesik neodymowy całkiem mocno przyciąga ..
                              Rozumiem, że wpuszczasz go w MDF/HDF, przykręcasz (ja zakupiłem z otworem w środku) i szpachlujesz?
                              Na to przychodzi fornir. Podczas użytkowania nic się z fornirem nie dzieje? Nie odkleja, wypacza?

Skomentuj

Ja mam takie małe pchełki: http://www.magnesy.eu/mw_10_x_1,5__n...wy-t-1267.html
                                Wpuszczam go w mdf na kleju. Na to po prostu fornir.
                                Co do użytkowania się jeszcze nie wypowiem, gdyż projekt jest jeszcze nieskończony ;p
                                marcinsywala.pl

Skomentuj

OK dzięki za informację. Jak będzie gotowy to daj znać :P

Skomentuj

Czaruję...
                                  X