Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

QUAD 303- jakie monitory?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

QUAD 303- jakie monitory?

Borykam się z dość dużym problemem, który mam nadzieje pomogą rozwiązać mi bardziej osłuchani towarzysze :)
    Przekopuję net w celu znalezienia informacji lecz niestety nie znalazłem niczego co mogło by mnie pokierować w jakąś stronę.

Wzmacniacz jak w temacie- Qued 303. Żródło- karta dźwiękowa MIA ECHO

Myslałem o radmorze ls-40, KEF, Dynaudio... Sam nie wiem... Może są jakieś lepsze opcje?
    Słucham praktycznie wszystkiego z wyjatkiem disco-polo. Najmniej rock'a. Moje preferencje brzmieniowe to klarowna i naturalna średnica, delikatna góra i precyzyjny bas. Budżet ok.1200zł.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam.

czyli monitory 2way
    jak duży pokój? O seasach się dużo dyskutowało ostatnio.

Skomentuj

W tej kwocie raczej 2-way. W zasadzie nie ma to dla mnie większego znaczenia. Pokój ok 20m2. Brak możliwości odstawienia monitorów od ściany zatem br z tyłu raczej odpada. W zasadzie wolałbym obudowę zamkniętą. Wiem, że większość monitorów ma konstrukcję br więc pole poszukiwań jakby delikatnie się zawęża. Bardzo odpowiada mi brzmienie Dynaudio ale nie jestem pewien czy ta końcówka podoła mocowo. Z drugiej jednak strony jest ona sporo mocniejsza od np. Nad'a o tej samej mocy (45W). Miałem kilka przetworników seas'a ale nie robiły takiego wrażenia jak Dynaudio. Były sporo miększe, mniej konturowe, z mniej detaliczną średnicą.

Skomentuj

yyy usherach a nie seasach miałem na mysli.

Skomentuj

Szukaj uzywanych kolumn japonskiej firmy Living Audio z 5 calowym glosnikiem szerokopasmowym koloru zoltego. Ceny sa rozne, od wysokich, do bardzo niskich. Wszystko zalezy od tego czy sprzedajacy wie co sprzedaje.

http://www.youtube.com/watch?v=GUWV4exYJFE cos w ten desen.

To sa leciwe sprzety i jesli nie byly grzebane, to trzeba wymienic kondesatory w zwrotnicy i potencjometry. Ale warto, bo dzwiek bajka.

http://www.eastmarinedrive.com/conte...er-content.htm

Skomentuj

Są jedne za 1,2kzl
            Trochę dużo ale wyglądają zachęcająco.
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja mam takie http://www.eastmarinedrive.com/conte...3-content.html

30cm bas Alnico w zamknietej obudiwe, szerokopasmowiec Alnico i mini tubka wysokotonowa. Potencjometrow nie ruszam bo ledwo dzialaja ( do wymiany lub czyszczenia ), jednak to wg mnie genialne rozwiazanie. Z poczatku dzwiek moze sie wydawac zwyczajny, nie rzucajacy sie w uszy, ale to zasluga naturalnosci tych glosnikow. Trudno sie znudzic czy zmeczyc ich brzmieniem, srednica miod ( genialny glosnik szerokopasmowy, mozna poczytac o nim troszke ). Wysokie nie szeleszcza, nie gwizdza, cykaja elegancko bez natarczywosci. Jedyne co bym w nich poprawil to bas. Obudowa jest troche za mala jak na tak duzy glosnik ( mysle nad zamontowaniem otworow stratnych ), kiedys przerobie je na duze grzmoty w TL.

Te stare japonce skutecznie odciagaja mnie od pomyslow budowy kolejnych paczek na nowych glosnikach.

Co do samego szerokopasmowca, to juz o nim wklejalem slowko z sasiedniego forum AH.

"Crysler 5M-200

Genialny głośnik szerokopasmowy zaprojektowany przez japońskiego konstruktora Kei Ikeda pod koniec lat sześcdziesiątych..

Kei Ikeda jako pierwszy pod koniec lat sześćdziesiątych szerzej rozpropagował stare głośniki Western Electric i położył spore zasługi w rozwoju nowoczesnego SET. Dla japońskich kultowy facet.
              Niezadowolony z odsłuchów dostepnych na rynku, używanych w studiach, a przydatnych do lampy głośników: Altec, Tannoy, JBL (próbował też Western Electric, Klangfilm i Riffel Telefunkena), poświęcił wiele lat na stworzenie własnego przetwornika. Wyznawcy Ikedy uważają, że zrobił najlepsze głośniki na świecie.

Głośniczek, który uzupełniony czymś na dole (choć sam wywija basem gdzieś na poziomie elektrostatów) przez wielu japońskich audiomaniacs uważany jest za koniec drogi

98-99dB/W, ok 15W, 8ohm, 75-16000Hz (podane dla obudowy zamknietej ok 7-8l.), 12cm

stożkowy, z małym walcem będącym przedłużeniem cewki i zakończonym kopułką- wg niektórych źródeł kopułka z tytanu (wg innych z jakiegoś stopu metali lekkich); membrana z czegoś z konopiami;
              Wywija imponująco w stosunku do rozmiarów.
              Ma tylko jedną wadę. Jakaś sztuka pojawia się tylko od czasu do czasu na światowym rynku wtórnym. Ostatnie z 10 lat jest policzalne."

Skomentuj

Wygląda "TO" całkiem ciekawie. Niestety na ebay'u jest tylko jakiś model 2-way, a ten na alledrogo z 1,2k nie ma możliwości wysyłki za granicę. W tej chwili mieszkam w UK tak więc d..pa :(

Cały czas męczy mnie to czy QUAD pociągnie jakieś monitorki Dynaudio?

Będę rozglądał się nadal za propozycją Pogromcy mitów ale chciałbym mieć kilka opcji wyboru. Proszę o jakeś podpowiedzi...

Skomentuj

Jak jestes teraz w UK, to masz naprawde wielkie pole do manewru. Moze warto by bylo kupic jakies stare koncentryki Tannoya, generalnie cos z wyzsza skutecznoscia. Nie sluchalem nigdy 303 ale z tego co widze, to zabytek, a te niezbyt lubia sie z glosnikami o niskiej efektywnosci ( Dynaudio ), chyba ze stare modele z obudowami stratnymi. Z nowszych moze cos na Focalach ladnie by zagralo, choc te glosniki to zylety, nie ma zamulania i granie dobitne.
                  Jesli chcesz kupic fajne paczki, to musisz byc cierpliwy, nie ma co sie napalac na byle co.

Skomentuj

Mam w domu jedną paczkę (oz) z Dynaudio 22w75. Podłączyłem to pod końcówkę wykorzystując tweeter Wafli tak by mieć w miarę pełne pasmo dla porównania z waflami. Szok... Bez bespośredniego porównania różnica nie jest aż tak wychwytywalna ale w bezpośrednim starciu okazało się, ze wharfedale grają jakby były przykryte grubym kocem. Oczywiście w porównaniu z Dynaudio, który podpięty był na drugim kanale.
                    Z tego co słyszałem to faktycznie focale grają dość ostro, a taki sposób przekazu nie bardzo mi odpowiada. Co do starych Tannoy to niestety wszystkie, które oglądałem bezpośrednio to wielkie szafki na buty :) Żadnych normalnej wielkości monitorów nie widziałem. Co do zakupu to nie napalam się, mam czas... Jedyny problem to to, że nie wiem co kupić :)

Skomentuj

Co myślicie o monitorach REGA R1?

Skomentuj

W końcu się zdecydowałem. Quad będzie napędzał REGA ELA MK I (Royds i Scanspeak) podobno najlepiej brzmiące klocki Regi. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem oraz wszelką pomoc i sugestie. Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                        X