Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Górka na chrakterystyce a długość tunelu linii transmisyjnej ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Górka na chrakterystyce a długość tunelu linii transmisyjnej ?

witam
    Mam pytanie mając wyraźną górkę na charakterystyce +3db przy 130 Hz , na jaką częstotliwość stroić linie transmisjom ćwierć falową aby na tym właśnie podbiciu przypadł nam pierwszy dołek ? czy mam racje sądząc że na 75Hz.

Musisz podzielic 130hz przez 3. To da wynik 43.3 Hz rezonansu cwiercfalowego. Kolejny rezonans bedzie przy 2x43.3 hz czyli 86.6hz ( tu bedzie najwyzsza sprawnosc tunelu ), a kolejny rezonans ( antyrezonans powodujacy zapadlosc-dziure ) przy 130hz.

Skomentuj

dzięki . Ale z tego wątku wynika że górki są na nie parzystych wielokrotnościach a dołki na parzystych ?
      Re: Linia transmisyjna (Labirynt)
      Autor: macin r (---.energis.pl)
      Data: 22-01-04 22:05

tunel stroi się na 1/4 długości fali bo takie strojenie powoduje że w tulelu powstaje fala stojąca z węzłem fali (maksymalne ciśnienie powietrza i minimalny jego ruch) przy głośniku i strzałką fali przy wylocie tunelu (małe ciśnienie ale duży przepływ powietrza). taki rozład węzłow i strzałek pozwala przy względnie niewielkim ruchu membrany wprawić ruch dużą ilość powietrza i mały głośnik robi duże bum, bum, bum.
      zgadza się że sinusoida odwraca się przy przesunięciu o 180* (1/2 długości) ale wtedy wezeł w tulelu mamy przy głośniku i wylocie, więc zysk z tuby tylko taki że odwraca faze.
      jeżli przyjmiemy że na głośniku wypada zawsze węzeł to tuba ma górke jeśli na wylocie wypada strzałka, a dołek gdy na wylocie mamy również węzeł. czyli górki są na 1/4, 3/4, 5/4 ..., a dołki 2/4, 4/4, 6/4....

prędkość dźwięku - 344 m/s

długość fali = częstotliwość/prędkość dzwięku - sądze że sobie poradzisz z obliczeniami...
      Jak to rozumieć

Skomentuj

A, no dobrze dobrze. Wczoraj jakos zle przeczytalem Twoj post.
        Na sumie tunelu i glosnika pierwsza dziura bedzie faktycznie na parzystej krotnosci. Natomiast pierwsza dziura w pasmie czestotliwosci tunelu bedzie na 3 krotnosci strojenia tunelu.
        http://ep.com.pl/files/4197.pdf tutaj masz to ladnie pokazane

Nalezy tylko pamietac, ze to tyczy sie typowej linii bez zadnego offsetu.

Skomentuj

A gdy głośnik ma Qts powyżej 1 to czy można stroić tunel na częstotliwość poniżej jego częstotliwości rezonansowej?

Skomentuj

Sa rozne szkoly, jedna mowi, ze mozna, druga ze niebardzo. Jak wiadomo glosnik z Qts powyzej 1 jest przetwornikiem bardzo problematycznym w jakiejkolwiek obudowie. Tak wysoka dobroc musi przenosic sie na podbicie basu. Zeby z takim glosnikiem cos zrobic, to nalezaloby tunel tlumic bardzo mocno. W przeciwnym wypadku trudno bedzie uzyskac mozliwie rowne pasmo basu.

Gdybym mial glosnik z taka dobrocia i koniecznie chcialbym go zapakowac do TL, to dalbym tunel nawet dluzszy od zakladanego na cwiartke, oraz uzylbym duzo materialu tlumiacego. W takim wypadku gabka bedzie niewystarczajaca. Trzeba dac duzo welny, owaty lub czegos podobnego.

Skomentuj

Zamieszczone przez siechy
              skromnie dodam że od ponad 12 lat robię różne labirynty
              Ciesze sie, ze postanowiles zawitac na nasze forum. Mam nadzieje, ze podzielisz sie z nami swoim niebagatelnym doswiadczeniem w budowie labiryntow.

Skomentuj

Najlepiej wrzucic na http://imageshack.us/ lub podobna stronke i podac kod obrazka dla forum.

Te Kefy to pewnie B200?

Skomentuj

Zamieszczone przez gnoti Zobacz posta
                  A gdy głośnik ma Qts powyżej 1 to czy można stroić tunel na częstotliwość poniżej jego częstotliwości rezonansowej?
                  Możesz stroić na dowolną częstotliwość poniżej, powyżej :)

Zamiast się męczyć spróbuj otworu stratnego. Przy takiej dobroci będzie jak znalazł.
                  Co to za głośnik ?

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                    Co to za głośnik ?
                    No wlasnie, co to za glosnik? Bo moze nie ma sensu strugac do tego TL, tylko obudowa stratna da rade.

Skomentuj

już wyjaśniam , dostałem te głośniki od znajomego jakieś no name pomierzyłem w limp i wyszło Qts 1,3 Fs 130 średnica membrany 14 cm . A że przy kompie jest jakiś badziewny 2.1 to próbuje wystrugać coś co zagra chodź trochę lepiej niż to co wcześniej . Po pierwszych przymiarkach głośniki wylądowały w TL w całości wytłumionej wełną mineralną , nie znam jej gęstości ale jest trochę sztywniejsza niż typowa stosowana w docieplaniu poddaszy . Po przeskalowaniu na słuch sygnałem z generatora (nie posiadam aparatury pomiarowej ) okazało się że oprócz 2 dokuczliwych górek jedna w okolicy 120 Hz droga 3Kz grają znośnie dodam że wspomogłem je tweterem z vw golfa (takie były pod rękom ) ,Twyter jest tylko zabezpieczony oryginalnym jaki był przy nim kondensatorem a mid bas chodzi w całym paśmie .Wątpię żeby udało mi się uporać z tą pierwszą górką , pewnie to trochę mody pokoju trochę nie doskonała obudowa trochę sam głośnik , pewnie pozostanie zaopatrzyć się w jakiś dość dokładny korektor graficzny, lub komputerowy odtwarzacz muzyczny z takowym, próbowałem ustawić coś w Winampie ale ten EQ tam wbudowany strasznie zniekształca i w rezultacie więcej szkody aniżeli pożytku .Trochę się pośpieszyłem z tą TL-ką , może faktycznie obudowa stratna była by lepsza ale , cóż wątpię aby teraz był sens budować nowe obudowy do tak słabych przetworników.Dziękuje wszystkim za pomoc i zainteresowanie tematem . W gruncie gra to lepiej niż przedtem , wiedz pierwsze kroczki w DIY jak najbardziej na plus.

Skomentuj

Zamieszczone przez gnoti Zobacz posta
                        Fs 130
                        Nie niższy?

Skomentuj

też byłem zdziwiony tak wysoką rezonansową ale mierzyłem kilka razy i wychodziło tak samo

Skomentuj

Jeśli wykluczymy ewentualny błąd pomiarowy, to wygląda na głośnik średniotonowy. Ewentualnie coś "z zacięciem szerokopasmowym".

Skomentuj

Raczej coś "z zacięciem szerokopasmowym" , papierowa membrana tekstylne zawieszenie

Skomentuj

No czekamy, czekamy może jakiś fotki z budowy masz? fajnie byłoby coś podejrzeć ciekawego.

Skomentuj

Czaruję...
                                X