Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

POMOC przy KOLUMNACH

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

POMOC przy KOLUMNACH

Witam wszystkich i prosze o jakies podpowiedzi .....:biggrin:
    Juz niedlugo opisze na forum moje pierwsze podlogoki..jezeli je woogule skoncze...:(
    Bez waszej pomocy nie dam rady :)

Buduje kolumny 2-way na glosnikach:
    Wysokotonowy:
    GDWK 9/80 Sluchalem kolumn na tym glosniczku i jego dzwiek bardzo mi sie spodobal wyddawal sie plaski, stonowany ,lekki i najwazniejsze nie wiercil dziury w glowie:)

Nisko-Sredniotonowy
    Dlugo szukalem jakiegos niedrogiego glosnika wybralem 2 razy GDN-14-100-8-SCX kolumna polaczony rownolegle co da impedancje 4Ohm.
    Niestety niemoglem znalesc nic na forum na 2 razy GDN-14-100-8-SCX znalazlem tylko to:
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1402481.html

Teraz moja prozba fachowcow o pomoc

Jaka zrobic obudowe ile litrow ? myslalem ok 18-20l.
    Na pewno bedzie br na ile hz zestroic?

A zwrotki nie bende projektowal w oparciu o pomiar bo niemam sprzetu a pozatym prywatne pomiary przewyzsza koszty zestawu a wiec nie oplaca sie,
    Zwrotnice oblicze programem http://www.tranzystor.eu/articles.php?article_id=313
    Tylko jaki zrobic podzial? I ktorego rzedu filtr?
    Tonsil sugeruje dla GDWK 9/80 podzial 4800hz Co wy na to ?

Zamieszczone przez sewery87 Zobacz posta
    Jaka zrobic obudowe ile litrow ? myslalem ok 18-20l.
    do 24-25 litrow
    Na pewno bedzie br na ile hz zestroic?
    na tyle samo ile monitory

na twoim miejscu zrobilbym te monitory w w wersji podlogowej
    zwrotnica z kalkulatora + stary nie za ciekawy tonsil = porazka

Skomentuj

Niemam niestety ksy na nic lepszego.

Skoro uwazasz ze porazka i chcesz mi pomuc to zrob mi pomiary + projekt zwrotki za free.

---------- Post dodany o 13:24 ---------- Poprzedni post o 13:22 ----------

To nie sa monitory!!!!!!!!!!!!!!! Podlogowki skojarz fakty kto robi monitory na dwóch srednio-niskotonowkach!!!!!!!!!!!

---------- Post dodany o 13:28 ---------- Poprzedni post o 13:24 ----------

Pisalem na forum bo oczekiwalem pomocy to moja sprawa na jakich glosnikach benda kolumny a nie wysmiewania sie

Skomentuj

Proponuję odrobinę zmienić ton wypowiedzi sewery87 skoro prosisz o pomoc, poza tym wypada poczytać najpierw, potem myśleć czy coś dam radę zrobić z pomocą bardziej doświadczonych ludzi. Skoro nie widziałeś monitorów na 2x midbass to co tu robisz?

Skomentuj

Niemam niestety ksy na nic lepszego.

Skoro uwazasz ze porazka i chcesz mi pomuc to zrob mi pomiary + projekt zwrotki za free.

---------- Post dodany o 13:24 ---------- Poprzedni post o 13:22 ----------

To nie sa monitory!!!!!!!!!!!!!!! Podlogowki skojarz fakty kto robi monitory na dwóch srednio-niskotonowkach!!!!!!!!!!!

---------- Post dodany o 13:28 ---------- Poprzedni post o 13:24 ----------

Pisalem na forum bo oczekiwalem pomocy to moja sprawa na jakich glosnikach benda kolumny a nie wysmiewania sie
          Człowieczku o małej wiedzy i braku dobrych manier:
          1. Nie widziałem żeby ktoś się tu z Ciebie naśmiewał,
          2. Mało wiesz,
          3. Skoro nie wiesz to pytasz - to zrozumiałe,
          4. Skoro pytasz to dostajesz odpowiedź - i to dobrą, bo Paweł próbuje uchronić Cię przed głupim wydaniem kasy i stratą czasu na coś co nie będzie grać,
          5. Twoja reakcja pokazuje, że potrzebowałeś tylko utwierdzenia w swoim pomyśle, mimo, że jest on błędny - a nikt Cię nie utwierdzi w pomyśle....bo jest błędny.

Może przemyśl jeszcze raz swój ton i odpowiedź Pawła...i pytaj dalej. A jak się nie podoba, to zrób sobie ten zestaw, wykosztuj się, napracuj - i załam jakością dźwięku.
          Można za tę samą lub mniejszą kasę zrobić znacznie lepsze kolumny niż Ty chcesz zrobić, ale nie chcesz posłuchać dobrych rad.

Wybór należy do Ciebie....
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Za przetworniki wydam ok 300zl(kolumny chce zrobic jak najmniejszym kosztem) wiem ze te glosniki w poruwnaniu np. do vify to tandeta. Mysllem o czyms innym
            np 2 razy w 230S 4 + jakas lepsza wysokotonowka ale niemam kasy

Skomentuj

skoro wiesz wszystko lepiej to wracaj na elektrode

UWAGI MODERATORA
              temat zamykam

Skomentuj

Za przetworniki wydam ok 300zl(kolumny chce zrobic jak najmniejszym kosztem) wiem ze te glosniki w poruwnaniu np. do vify to tandeta. Mysllem o czyms innym
                np 2 razy w 230S 4 + jakas lepsza wysokotonowka ale niemam kasy
                Spodziewalem sie lepszej podpowiedzi:huh:

Skomentuj

same glosniki nie zapewnia ci "jakosci"
                  to wlasnie zwrotnica jest odpowiedzialna za ostateczne brzmienie kolumny
                  ale skoro wolisz kupic wiecej glosnikow niz posluchac doswiadczonych to rob jak uwazasz

wiem ze te glosniki w poruwnaniu np. do vify to tandeta.
                  pewnie, bo ja juz sie nie bawie tandeta i nie wiem jak to brzmi ;]

Skomentuj

Czaruję...
                  X