Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Idealny midwoofer do stozkow Visaton TW 70?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Idealny midwoofer do stozkow Visaton TW 70?

No wlasnie. Lezy mi taka parka glosnikow w szafie i nie mam koncepcji jak to wykorzystac. Macie jakies pomysly z czym to sie najlepiej zgrywa? Chcialbym wykonac jakis prosty projekt kolumn podlogowych z TL.
    Najchetniej gdyby woofer dawal mozliwosc pracy z filtrami pierwszego rzedu.

Moze W200 S z WLM La Scala? Choc moze cos tanszego.

Wielkosc celuje w okolice 18cm, powiedzmy od 16 do 20cm. Mniejsze raczej niebardzo, chyba ze jest jakis sprawdzony wooferek?

Ja tez szukalem ostatnio czegos ciekawego do polaczenia z TW 70. Zrezygnowalem z tandemu W130S+TW70 na korzysc ozenku tego pierwszego z FRS8 visatona i cieciu ~500Hz. Projekt jest w trakcie realizacji, a wysokotonowki ze Stelli czekaja na 16-20cm braciszka do kompletu (celowalem w W170S lub W200S - BoxSim pomaga zgrac visatony ze soba zwrotnica bez koniecznosci pomiarow). Myslalem tez nad regeneracja parki moich starych Tonsili 20/40/11 do tych TW 70, ale obawiam sie, ze z nich basu nie bedzie Moze ktos madry cos podpowie, co dobrac...

Skomentuj

Mam ochote na jakis totalny mezalians, np papierowy TW z aluminiakiem, albo zupelnie inna bajka z rodzaju polipropylenu. Teoretycznie najlepiej byloby szukac czegos papierowego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Mam ochote na jakis totalny mezalians, np papierowy TW z aluminiakiem
        Co prawda nie mam zbyt dużego doświadczenia z membranami metalowymi, ale z tego co czytam w sieci, to ich dzwony w okolicach break up'ów są dosyć mocno doskwierające i słyszalne jeśli nie są dobrze tłumione na zwrotnicy. Idąc tym tropem zwrotka I rzędu w takiej aplikacji może nie być dobrym pomysłem. Poza tym świecąca patelnia do papierowego stożka... bleeee :flapper: No ale skoro ma być - albo raczej może być mezalians, to czemu nie...

Czy te niskośredniaki mają być nowe - tzn nadal w produkcji i do kupienia jako "nówki", czy dopuszczasz może zastosowanie czegoś "starszego"?

Skomentuj

To fakt, ze optycznie metal z papierem gryzie sie mocno, ale to tylko takie luzne pomysly, nie zamykam sie na zadna opcje, no moze poza rezygnacja z TL i filtrow 1 rzedu :)

Interesuja mnie tylko nowe i dostepne glosniki, chocby z powodu latwej dostepnosci w razie klonowania.

Cena glosnika do 200zl, a jeszcze lepiej do 150zl.

Skomentuj

Ja ożeniłem TW70 z visatonem 130S i gra to i wygląda bardzo przyzwoicie. Co prawda sub by się przydał, ale grają całkiem nieźle, Zwrota pierwszy rząd, małe paczki, szybko się robi...

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
              Ja ożeniłem TW70 z visatonem 130S i gra to i wygląda bardzo przyzwoicie.
              Kurcze, 130S troszke za maly ;/

Skomentuj

Kurcze, 130S troszke za maly ;/
                Jak nie znajdziesz aluminiaka, to może 170S zapewni wystarczające rozciagniecie pasma, a przy tym ilośc basu, która Cię zadowoli. Bawilem się z nim trochę w BoxSimie i wygląda to obiecująco.

Skomentuj

A może coś nowego? Z daytona DA175? Koło stówki z polinka...

Skomentuj

Teoretycznie najlepiej byloby szukac czegos papierowego.
                    Tang bang
                    http://www.zap-audio.pl/parametry/TB%20W6-623C.pdf
                    W polniku coś koło 100-120PLN nie pamiętam.

albo zupelnie inna bajka z rodzaju polipropylenu.
                    http://www.zap-audio.pl/parametry/TB%20W6-789S.pdf
                    chyba nie ma w polinku, u kilera 147PLN.

Mam ochote na jakis totalny mezalians, np papierowy TW z aluminiakiem
                    FW200

http://allegro.pl/niskotonowe-founte...609712419.html

Jest jeszcze Usher 8133 169PLN

filtrow 1 rzedu
                    Wszystko się da :)

Skomentuj

Ciekawe te chinole z PP, jednak po dluzszym zastanowieniu raczej zrezygnuje z polipropylenu.

Natomiast wpadl mi w oko ten FW200, to juz duzy woofer co prawda, ale wyglada niezle. Dzieki za link do aukcji, zobaczymy jak cena bedzie wygladala pod koniec, choc zakladam ze okazji nie bedzie

Skomentuj

Ciekawe te chinole z PP, jednak po dluzszym zastanowieniu raczej zrezygnuje z polipropylenu.
                        Ciekawy jest ten papierzak. Jak będę coś zamawiał w poliku to je wezmę i spr.

Natomiast wpadl mi w oko ten FW200, to juz duzy woofer co prawda, ale wyglada niezle. Dzieki za link do aukcji, zobaczymy jak cena bedzie wygladala pod koniec, choc zakladam ze okazji nie bedzie
                        Nowe 169PLN na allegro... jeszcze bo akuss podniósł cenę.
                        Znając życie to jeszcze cena przekroczy wartość nowych jak się jakiś nadgorliwy allegrowicz rozpędzi

Skomentuj

Nie na temat...
                          Ciężko znaleźć dobry głośnik w cenie do tych 150zł czy coś w okolicach. Pozostaje albo rodzima produkcja, choć już do wyrzygania przewałkowana, albo Tang Bandy, które są... no nie wiadomo jakie, bo choć był na nie bum, jak się pojawiły, to zapał nieco osłabł i w sumie nie wiadomo z czego to wynika, czy są marne, czy właśnie nie wiadomo jakie... albo Daytony - którym ja tak naprawdę nie ufam... nie wiem dlaczego, bo przyznam, że nie słuchałem żadnego, ale wydają mi się jakąś taką masówką... może błędnie.

Są jeszcze Visatony, ale one też nie powalają - wybierać z tych tańszych, to jak wybierać ze starej Tesli czy z Tonsila - te "lepsze" modele są znowuż drogie...

Ciężka sprawa.

Swego czasu mocno myślałem o Aurum Cantus'ach - choć tutaj ceny tez nie napawają optymizmem. Swego czasu Yoshi chyba "promował" jedną ich 130-tkę (nie pamiętam teraz którą).

Founteki... Sytuacja podobna jak w przypadku Tang Bandów - pojawiły się, wielki bum, jakie to one nie są super... ale gdyby faktycznie takie były, to ten "bum" na nie nie zanikł by tak szybko, jak się pojawił.

A może się mylę - większości z tego, co opisałem, nie miałem okazji posłuchać, a opieram się tylko na "ruchu sieciowym". Ale jednak w tym "ruchu" coś musi być.

W granicach do 150-200 zł to jednak trochę "babranie się". Jeśli przekroczymy tę granicę, to mamy już większe pole do manewru - bo Seasy, bo Ushery, bo jeszcze coś tam innego - np Beymy. Jednak tutaj nasuwa się pewna myśl - czy do taniego stożka z Visatona warto aplikować jakiś drogi woofer...

Skomentuj

Dać tonsila 20/40 lub coś podobnego. Będzie tanio i oldschoolowo. Tonsile mają dobrze porozciągane pasma, da się jakoś zlepić. Dawanie drogiego woofera to tego słabego stożka mija się z celem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                              Dać tonsila 20/40 lub coś podobnego.
                              A wiesz, zebralem go pod uwage? Ale zaraz pomyslalem, ze mnie zlinczujecie za takie pomysly :]

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                Ciężko znaleźć dobry głośnik w cenie do tych 150zł czy coś w okolicach. Pozostaje albo rodzima produkcja, choć już do wyrzygania przewałkowana, albo Tang Bandy, które są... no nie wiadomo jakie, bo choć był na nie bum, jak się pojawiły, to zapał nieco osłabł i w sumie nie wiadomo z czego to wynika, czy są marne, czy właśnie nie wiadomo jakie... albo Daytony - którym ja tak naprawdę nie ufam... nie wiem dlaczego, bo przyznam, że nie słuchałem żadnego, ale wydają mi się jakąś taką masówką... może błędnie.

Są jeszcze Visatony, ale one też nie powalają - wybierać z tych tańszych, to jak wybierać ze starej Tesli czy z Tonsila - te "lepsze" modele są znowuż drogie...

Ciężka sprawa.

Swego czasu mocno myślałem o Aurum Cantus'ach - choć tutaj ceny tez nie napawają optymizmem. Swego czasu Yoshi chyba "promował" jedną ich 130-tkę (nie pamiętam teraz którą).

Founteki... Sytuacja podobna jak w przypadku Tang Bandów - pojawiły się, wielki bum, jakie to one nie są super... ale gdyby faktycznie takie były, to ten "bum" na nie nie zanikł by tak szybko, jak się pojawił.

A może się mylę - większości z tego, co opisałem, nie miałem okazji posłuchać, a opieram się tylko na "ruchu sieciowym". Ale jednak w tym "ruchu" coś musi być.

W granicach do 150-200 zł to jednak trochę "babranie się". Jeśli przekroczymy tę granicę, to mamy już większe pole do manewru - bo Seasy, bo Ushery, bo jeszcze coś tam innego - np Beymy. Jednak tutaj nasuwa się pewna myśl - czy do taniego stożka z Visatona warto aplikować jakiś drogi woofer...
                                Marudzisz akurat Daytony i Founoteki pomiarowo są niewiele gorsze niż aluminiowe seasa, jakość wykonania też jest na wysokim poziomie. Jak byś napisał, że kasują jakiś tam hi-end za grubą kasę to wtedy by się ludzie rzucili ,a jak by to zrobił Yoshi albo jakiś magik na AS to był by prawdziwy bum Zauważ też że ludzi tutaj na forum którzy sami są wstanie zrobić projekt nie jest wielu, wielu też się nie chwali swoimi wynalazkami :) A reszta boi się zaryzykować .
                                "kaktusy" są OK, pomiarowo wypadają świetnie, jakość wykonania też jest nie zła. Mam teraz 130f1 i mi on przypadał do gustu na tyle że mam ochotę na więcej i być może 3way zrobię na "kaktusach" . Cena nie jet w audio wyznacznikiem jakości. Można za te 200PLN trafić świetny głośnik a można wydać 2000 i dostać kompletny kaszan :)

---------- Post dodany o 21:20 ---------- Poprzedni post o 21:19 ----------

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                Dać tonsila 20/40 lub coś podobnego. Będzie tanio i oldschoolowo. Tonsile mają dobrze porozciągane pasma, da się jakoś zlepić. Dawanie drogiego woofera to tego słabego stożka mija się z celem.
                                To może już lepiej sprzedać te tw70...

Skomentuj

A wiesz, zebralem go pod uwage? Ale zaraz pomyslalem, ze mnie zlinczujecie za takie pomysly :]
                                  Ten tonsil 20/40 nawet ciekawy jest. Bardziej nadaje się do dwóch dróg niż do trzech- brak niskiego basu ale wyżej ciągnie na średnicy.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                  To może już lepiej sprzedać te tw70...
                                  No way, bo to prezent... :)

Skomentuj

Chyba ktoś cię bardzo nie lubi
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Sprzedaz nie wchodzi w gre :) tym bardziej ze kolumny bylyby prezentem dla kogos tam ( mniejsza o to dla kogo). Dlatego fajnie gdyby wizualnie tez to jakos pasowalo, a nie jak piesc do nosa...

Skomentuj

Chcesz Tonsile 20/30/1 z ZG 386? Mają wymienione przeze mnie membrany :) Mam także oba pierścienie na nie, więc nie będziesz musiał frezować, od razu klimat lat 80 w cenie
                                        Oddam za przysłowiowy browar i pokrycie kosztów przesyłki. Trochę poszalałem z butaprenem i na pewno membrany są nieco cięższe -- ale jak dla mnie charakter ich brzmienia się nie zmienił specjalnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X