Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Horn na 4 calowym tangbangu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Horn na 4 calowym tangbangu

Witajcie,troche dawno nie siedziałem na forum.
    Praktycznie brałem sie do prac i budowałem szerokopasmówki na fostexach fe206e ale niestety powody finansowe zmusiły mnie do zaniechania projektu.
    Chce poprawic jakoś dzwieku małym nakładem finansowym,znalazłem projekt oparty na głosniku tangbang'a w wersji 4 cale http://www.lautsprechershop.de/index...bau_hhi_en.htm
    Całość to 400zł z wysyłka + obudowa wiec cena bardzo atrakcyjna.
    Czytałem troche o tym głosniku ze w porównaniu do kolumny od yamachy pianocraft jakość jest o niebo lepsza i bardziej detaliczna,lecz tamta konstrukcja była bez zwrotnicy i w obudowie br.
    Wydaje mi sie ze projekt jest dopracowany jednak nie znalazłem zbyt duzo informacji na jego temat,ktoś słyszał moze te konstrukcje badz ma jakies sugestie które moga pomóc:)?
    Z góry dziekuje za pomoc.

podaj dokladny link do konstrukcji bo wyskakuje lista

---------- Post dodany o 20:09 ---------- Poprzedni post o 20:06 ----------

http://www.lautsprechershop.de/index.../tbhorn_en.htm ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      podaj dokladny link do konstrukcji bo wyskakuje lista

---------- Post dodany o 20:09 ---------- Poprzedni post o 20:06 ----------

http://www.lautsprechershop.de/index.../tbhorn_en.htm ?
      Tak "TB Horn by Bernd Timmermanns"

Skomentuj

nie ma schematu zwrotnicy czy nie widze?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

kupujesz projekt/gazete i tam wszsytko jest
          UKA ma pelno tych gazet

Skomentuj

Dziwie sie ze w projekcie z głosnikiem szerokopasmowym w ogóle jest zwrotnica.
            Znalazlem jeszcze kilka projektow z szerokopasmówka.
            http://www.lautsprecherbau.de/Magazi...de,900812,3167
            http://www.lautsprecherbau.de/Magazi...de,900640,2249
            Lecz chyba najbardziej przemawia do mnie ten tangbang

Skomentuj

Musi byc zwrotnica. Moglbys z niej zrezygnowac gdybys zastosowal bardzo szeroka scianke.
              Tak czy owak warto sprobowac takich konstrukcji.

Skomentuj

ja sie tylko boje ze ten głosniczek nie sprosta zadaniu grania każdego rodzaju muzyki w tym metalu,elektro.
                Najchetniej połaczył bym to z jakaś wysokotonówka ale w tym przypadku trzeba by było modyfikowac zwrotnice co nie jest mi na reke.

Skomentuj

No pewnie, ze nie sprosta. Takie konstrukcja to w Japonii do sluchania plumkow i brzdekow na lampowych SET'ach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    No pewnie, ze nie sprosta. Takie konstrukcja to w Japonii do sluchania plumkow i brzdekow na lampowych SET'ach.
                    Tylko ze ja bardzo lubie charakter szerokopasmówek i ich zniekrztałcenia a nie stac mnie na fostexa 206e połaczonego z supertweeterem.

Skomentuj

to zrob sobie takie cos http://www.highfidelity.pl/@main-1412&lang= :) a jak nie to idz w kierunku glosnikow Vintage. Sluchales kiedys Sab Greencone?

Skomentuj

Ja bym chetnie zrobil na tym daytonie, ale brak zwrotki i w polinku nie ma wersji 4ohm, chyba ze Pogromco cos poradzisz:-)

Skomentuj

A jak nie to idz w kierunku glosnikow Vintage. Sluchales kiedys Sab Greencone?
                          Niestety nie mialem okazji ich słuchac,Miałem kiedyś Tonsile gd20/10 i grały mozna powiedziec magicznie a zniekrztałcenia były bardzo przyjemne.
                          Ich dzwiek podobał mi sie bardziej niz kolumn yamachy pianocraft NS-BP300:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                            Ja bym chetnie zrobil na tym daytonie, ale brak zwrotki i w polinku nie ma wersji 4ohm, chyba ze Pogromco cos poradzisz:-)
                            Niebardzo wiem co bym mogl tu poradzic hehe. Masz ochote na Daytona to kupuj, konieczna korekcje pasma obliczysz sobie w programie Edge.

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                            Niestety nie mialem okazji ich słuchac,Miałem kiedyś Tonsile gd20/10 i grały mozna powiedziec magicznie a zniekrztałcenia były bardzo przyjemne.
                            Ich dzwiek podobał mi sie bardziej niz kolumn yamachy pianocraft NS-BP300

Jesli chodzi o Vintage to troche juz tego u mnie sie przewalilo. Komplet Sab mozna wyrwac za 200-250zl, chyba ze uda sie znalesc jakies zepsute radio, ktore bedzie dawca. Oczywiscie nie zachecam do bebeszenia ladnych sztuk. Czasami mozna spotkac zniszczone, nie kompletne radia, w ktorych sa jeszcze komplety glosnikow. Oczywiscie nie musi to byc Saba. Grundig, Isophon, Philips, Telefunken, Siemens sa typami, na ktorych mozna polegac.
                            Moge polecic szczegolnie jeden model glosnikow szerokopasmowych, ktore mozna znalesc w tanich kolumienkach Dual'a i nie tylko. Sa to glosniki szerokopasmowe ITT. Glownie znajduja sie w paczkach Dual CL101 ale nie tylko.
                            http://193.23.48.133/dual-cl-101-glo...608045949.html tutaj widac przetworniki.

Te glosniki bajecznie prosto zgrywaja sie z wysokotonowkami typu Isophon HM10 czy Saba Geencone. Bardzo dobrze zgrywaja sie rowniez z glosnikami wstegowymi. Oczywiscie maja swoje ograniczenia i najlepiej gdyby wspomagac je glosnikami basowymi.
                            Generalnie zaprojektowane do pracy w odgrodzie, zadnych Tub.

Skomentuj

Grundig, Isophon, Philips, Telefunken, Siemens sa typami, na ktorych mozna polegac.
                              Klawesyn też

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                Klawesyn też
                                Chyba nie trybie :???:

Skomentuj

Jeju jak to zobaczyłem haha. Przeciętnie uzdolniony student zrobiłby coś lepszego na prace dyplomową. I za to chcą 3 kafle? No super, rura br z kartonu, jakieś szczątkowe wytłumienie obudowy, radiator odrapany chyba śrubokrętem w miejscu przykręcenia tej "hi endowej" kostki wzmacniającej. Nawet frezować pod głośnik im się nie chciało .

Skomentuj

Musi byc zwrotnica. Moglbys z niej zrezygnowac gdybys zastosowal bardzo szeroka scianke.
                                    proponuje sie zapoznac z F155

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                      Jeju jak to zobaczyłem haha.
                                      Wykonanie fatalne, wstyd cos takiego dawac do testu i jeszcze ta cena 3tys.
                                      Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      proponuje sie zapoznac z F155
                                      Niestety nie mialem przyjemnosci posluchac tego glosnika, ale moze mozna gdzies zobaczyc pomiary tego glosnika w obudowie bez zwrotnicy?

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                        Jeju jak to zobaczyłem haha. Przeciętnie uzdolniony student zrobiłby coś lepszego na prace dyplomową. I za to chcą 3 kafle? No super, rura br z kartonu, jakieś szczątkowe wytłumienie obudowy, radiator odrapany chyba śrubokrętem w miejscu przykręcenia tej "hi endowej" kostki wzmacniającej. Nawet frezować pod głośnik im się nie chciało .
                                        Jak na Waszczyszyna to taniocha :)
                                        http://www.ancient.com.pl/e_oslo.htm

Despite its miniature size they have been designed with no lesser attention to detail than the cost-no object floor standing speakers..

Jak to jest drogo to luknij na to:
                                        http://www.highfidelity.pl/@main-1404&lang=
                                        5900PLN :biggrin:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X