Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny Calisia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny Calisia

Witam. Jestem tutaj nowy i to mój pierwszy temat.
    Pracuję w branży instrumentalnej a dokładnie renowacja fortepianów i czasami bywam w starej fabryce pianin i fortepianow Calisia robila też kolumny głośnikowe chyba na zlecenie innej firmy. Takie też udało mi sie kupić nowe bez głośników polakierowane czarnym poliestrem ale po małym odświeżeniu będą wygladać idealnie.
    Chciałbym zapytać was co o tym myślicie i co się da z tego zrobić jakie głośniki tu wsadzić i czy warto...
    Dodam tylko ,że kupiłem je za 10zł szt a mam 4 chciałem zrobić jeszcze centralny i podłączyć pod kino domowe?
    Może ktoś robił podobną konstrukcje i jakies głośniki będą pasować :)

Wymiary zewnętrzne obudowy to 29Wx19,5Hx30D a wewnętrze 25,6x16,1x26,6
    Średnica wyciętego otworu na duży głośnik to 12cm a średnica frezu 15,6
    Średnica otworu na głośnik wysokotonowy to 6,6cm
    Z tyłu obudowy jest dziura na bassreflex 5,4cm i na gniazdo 5,4x7,3cm

Z góry dziekuję za odpowiedz
    Załączone pliki

Zamieszczone przez Fiks89 Zobacz posta
    Średnica wyciętego otworu na duży głośnik to 12cm a średnica frezu 15,6
    prawie idealnie na AWXa 15cm
    pojemnosc tez ujdzie

szkoda tylko ze brak podfrezowania pod wysokotonowke :/

Skomentuj

Na upartego zmiescił bym tego awx ale juz na wysokotonowy nie bedzie miejca...
      http://stx.pl/wm-stx-5-1-160-4-f-a-fc-x.html
      Ten pasuje prawie idealnie.
      Wyfrezować pod wysokotonowy nie ma najmniejszego problemu wiec ładnie się schowa. Ale jaki wybrać ?
      Ale czy warto wkładać tam głośniki za 250 zł?

Skomentuj

A ja bym dorzucił front z gotowymi podfrezowaniami.

Skomentuj

skoro ma byc tanio to poszukaj tonsili - np 13/40/10(lub 8) majakosz 156mm

Skomentuj

Chodzi mi poprostu o to czy jak jedna kompletna kolumna będzie kosztować 300 zł plus centralny od zera następne 400... to za cały zestaw będzie około 1600. Czy to się opłaca i będzie to grało lepiej niż gotowy zestaw kolumn w tym przedziale cenowym...

Skomentuj

to za cały zestaw będzie około 1600. Czy to się opłaca i będzie to grało lepiej niż gotowy zestaw kolumn w tym przedziale cenowym...
              ty kupiles ladne skrzynki za mala kase i chcesz tanie glosniki...
              inni te 1600zl wydaja na samo lakierowanie kolumn! zeby uzyskac taki efekt jaki masz

jak ma byc tanio to nie patrz na wymiary glosnikow tylko faktycznie dorabiaj front pod inne glosniki

Skomentuj

Wyfrezować pod wysokotonowy nie ma najmniejszego problemu
                Jak się domyślam nie masz większych ograniczeń technologicznych z podfrezami itd, dlatego na Twoim miejscu zainstalowałbym porządniejsze głośniki np. Seas albo Dayton.

Skomentuj

Zamieszczone przez fragment Zobacz posta
                  dlatego na Twoim miejscu zainstalowałbym porządniejsze głośniki np. Seas albo Dayton.
                  przeczytaj post #6

Skomentuj

Nie będzie problemu z dorobieniem całego nowego forontu z podfrezowaniem na głośniki. Ale nie chciałbym przekroczyć 300 zł za głośniki na jedną kolumne. Czy ten glosnik AWX będzie Ok ? i jaki wsadzić wysokotonowy?

Skomentuj

Czy ten glosnik AWX będzie Ok ? i jaki wsadzić wysokotonowy?
                      tak, bedzie OK
                      AWX + AWX
                      zobacz przyklejony temat o zwrotnicach
                      zaufaj mi - to dobrze zagra
                      tylko raczej trzeba bedzie jeszcze otwor na tunel zmienic

Skomentuj

No to mnie namówiliście :) W przyszłym tygodniu kupię głośniki i zaczynam przerabiać obudowe. Ale z tego co widze to na stronie już nie maja 8 ohmowych AWX... Może być tez taka zwrotnica co oni proponują? http://www.stx.pl/zwrotnica-mx-140.html. Zrobiona własnoręcznie...? Znalazłem na stronie też takie duże kolumny na tych przetwornikach http://www.stx.pl/fx-300-diy.html warte jest to budowy? Oczywiście kupione oddzielnie a nie w zestawie za 2 tys...

Skomentuj

MX-140 to kolumna na 18cm glosniku - nie nadaje sie do 15cm glosnika!
                          cierpliwie czekaj na glosniki - u nich trudno o plynnosc dostaw

Znalazłem na stronie też takie duże kolumny na tych przetwornikach http://www.stx.pl/fx-300-diy.html warte jest to budowy? Oczywiście kupione oddzielnie a nie w zestawie za 2 tys...
                          tak, warte. zobacz ile jest klonow na forum

Skomentuj

No to jak tylko pojawią sie na stronie to kupie :) Kurde ja nie mam pojęcia o strojeniu obudowy itp itd... Zeby nie zakładac nowego tematu z głupimi pytaniami nowicjusza to zapytam tutaj. Kupiłem taki wzmacniacz aktywny do subwoofera http://www.subwoofery.pl/page17.php Bardzo okazyjnie ( tak mi sie wydaje)?Cena 200 zł od znajomego i działa na 100%. I szukam sobie głośnika do takiego suba i znalazlem ten na stronie stxa http://www.stx.pl/sw-stx-10-2-500-8-f-a-pc-x.html. Niby jakis temat jest aktywny o tym głośniku ale tam sie nikt nie moze zdecydowac czym to zasilic? No i pisze ze obudowa bass reflex to 45l i nic tu trudnego ale wlot to juz dla mnie problem... bo jaka powinien miec srednice i dlugosc to nie wiem... Sorry za durne pytania. Wyszukac innych projektów tez nie moge bo wyskakuje błąd...
                            Jak by był ktoś łaskawy podać jakis gotowy projekt pod ten wzmacniacz bede bardzo wdzięczny

---------- Post dodany o 15:16 ---------- Poprzedni post o 14:49 ----------

Jednka to wzmacniacz 15.1 tylko 12.1 wiec raczej go nie uciągnie
                            Last edited by Fiks89; 24.09.2012, 14:22.

Skomentuj

skoro to masz to mozesz uzyc. glosnik tez dobry, mimo ze go nie slyszalem jeszcze...

zobacz zalecenia co do obudowy
                              masz podana pojemnosc i strojenie
                              sciagnij winisd
                              wybierz dowolny glosnik i wpisz zadane warunki
                              dla 10" minimalna srednica tunelu to 75-80mm
                              wpisuj przedzial 70-100mm srednicy tunelu i odczytaj dlugosc

Skomentuj

Czaruję...
                              X