Witam po latach, dokładnie prawie trzech :). Tak jakoś wyszło, wiele się działo, powiększyła się rodzina, ruszyła budowa i takie tam... Do rzeczy. Zbudowałem sobie popularną konstrukcje 3 way stx jako głośniki frontowe. Dawno temu zrobiłem już monitory na STX GDN17-140-8SCX + GDWK10-200-8PJ, docelowo pójdą na tył. Pozostaje kwestia głośnika centralnego. Szukałem trochę ale nic konkretnego nie znalazłem. Najlepiej jak byłby na STX-ach. Może ma ktoś gotowy projekt ? Pozdrawiam Daniel Lewandowski.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Głośnik centarlny na przetwornikach STX
Collapse
X
-
Dobrze by było, gdyby wysokotonowe były jednakowe. Te fronty to 3 drogi z pj czy awx(fx-200)? Zależy, czy chcesz zachować klasyczny wygląd centralnego (MTM), czy może być zwykły monitor postawiony na boku. Jeśli STX, to możesz zastosować 17scx+pj albo 14scx+pj (14 chyba lepsza na średnicy), a jak ma być lepiej i klasyczny centralny - to 2x15awx+seas (ewentualnie wysoki też awx). Do wszystkich zestawów są zwrotnice.
-
Dokładnie myślałem o tym samym i podpytałem Pawła S. o MB i taką dostałem odpowiedź:
"co do membrany biernej to mamy 2 opcje
1 - zamowisz MB, czyli zrobia ci glosnik bez napedu
w tym przypadku dostrajasz membrane poprzez zwiekszanie jej masy (wkrecasz srubki)
2 - nie zrobia ci MB wiec kupujesz gotowy glosnik
w tym przypadku mamy ciekawsza opcje, bo mamy prawie "aktywna" korekcje, i tlumienie MB zmieniamy dolaczajac rezystor do MB lub poprostu zwierajac ten glosnik
w obu przypadkach nie stosujesz b-r"
Co prawda ja jeszcze swojego projektu nie zrealizowałem więc nie odpowiem Ci jak to jest w praktyce ale myślę, że to wyjaśnia najważniejsze kwestie.
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Skomentuj
-
Witam. Pawle S. miejsce mam, ponieważ miejsca u mnie w domu będzie dostatek, to już konstrukcja do nowego domu, więc mogę szafkę przystosować do głośników a nie odwrotnie :). Jeżeli mógłbyś podać więcej szczegółów na temat konstrukcji centralnego na GDN17 scx to poproszę. Byłem kiedyś u kogoś kto miał centrala na dużych głośnikach i podobało mi się jak to gada :). Tak na marginesie zastanawiam się nad wymianą w 3 way stx PJ na AWX, czy jest to sensowny pomysł? Dół i średnie tony z 3 way stx podobają mi się ale góry jest jakby za mało. Pozdrawiam Daniel Lewandowski.
Skomentuj
-
zmiana 3w SCX na FX-200 to dobry pomysl.
tylko dla kina jest to mniej kozystne - mile widziane wszedzie takie same glosniki. jak sie nie da takich samych to takie same wysokotonowki
skoro masz miejsce to kopiuj swoje monitory + MB z glosnika dla wygladu
pojemnosc mysle ok 15 litrow bedzie OK
osobiscie bym robil eksperymenty zeby zagralo to basem jak satelity
Zamieszczone przez daniellol Zobacz postaDół i średnie tony z 3 way stx podobają mi się ale góry jest jakby za mało.
Skomentuj
-
Zrób tak jak Paweł radzi oraz pamiętaj, że centralny będzie "leżał" więc dobrze by było gdybyś głosniki i membranę bierną umieścił jak najbliżej siebie. Paweł zrobił kiedyś PJ + 14SCX z midwooferem zachodzącym na wysokotonówkę. I tak własnie widzę tego centrala z midwooferem z jednej strony i z "membraną" z drugiej zachodzącymi swoim koszem na obudowę PJki. Centra akustyczne powinny być jak najbliżej sibie bo niestyety midwoofer będzie jednak z boku.Last edited by gooralesko; 23.09.2012, 16:44.
Skomentuj
-
Witam. Zdecydowalem sie na centralny na gdn 17. Jak wyjde ze szpitala i ozdrowieje troche (przepuchlina pachwinowa) zabiore sie do pracy. Zestawik bedzie mial docelowo 3 way stx front Gdn17 plus Pj na tyl, Gdn 17 x 2 i Pj na centralnym. Zastanawiam sie nad subem, mam Tiw200 visaton Gdn 30 120 8 Tonsil. Moge kupic uzywanego Hcm12t Mivoc. Salon ma 22 mk. Pozdrawiam Daniel.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez daniellol Zobacz postaMoge kupic uzywanego Hcm12t Mivoc
poczytaj opinie na forum - kilka osob go mialo
reszta w tym kinie nie da rady
wg mnie najtansze co tu by pasowalo to aluminiowy STX. ale na niego musimy jeszcze troche poczekac :/
Skomentuj
-
Witam. Żeby nie być gołosłownym fotka zestawu. Fronty 3 way stx, tył GDN14 i PJ, centralny 2 x GDN17 - SCX i PJ. Subwoofer narazie odstawiony na dalszy plan, płyta kupiona, głośnik jest ale w starym domu i tak go nie postawię, więc czeka na swój czas. https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlinkLast edited by Pawel S.; 10.10.2012, 12:44.
Skomentuj
-
Za link przepraszam. 3 way stx robiłem z projektu znalezionego w sieci i zrobiłem otwory tak jak tam było narysowane. Podfrezowań niestety nie zrobiłem ponieważ nie mam możliwości technicznych, a stolarze u nas to albo czasu nie mają albo ceny zaporowe. Frezarki nie chciałem kupować. Dlaczego zrobiłem monitory na GDN14 a centralny na GDN17. Głośniki te będą grały w nowym domu. Część telewizyjna salonu jest tak przewidziana że monitory będą jakieś 70 cm oddalone od kanapy i w odległości 3m od siebie. Do frontów i centrala będę miał prawie 4 metry i pomyślałem, żeby central był jednak na GDN17. Drugim powodem było to, że litraż potrzebnej obudowy czyli wspomniane wcześniej 15 litrów, wymiarowo akurat podejdzie tak, że będzie można na nim postawić telewizor. Swoją drogą bardzo ładnie ten central pracuje, dzięki Pawle za radę. Trzeci powód był taki, że akurat miałem dwa takie GDN17 SCX a teraz już chyba tylko GDN17 SC można kupić. Kuzyn ma taki zestawik jak mój, tylko, że centralny głośnik ma na dwóch ARN chyba 16, też większych niż w tylnych głośnikach, fajnie Mu to gra. Całość dopełnia mu jeszcze subwoofer, który kiedyś mu sprzedałem na GDN30/120/8 i panelu na mostku Mosfet Irka, trochę go żałuje :). Tak dla poprawienia humoru powiem, że monitorki na GDN14 chyba mój 2,5 letni synek mi zabierze, bo już od wczoraj mówi, że tata zrobił mu głośniki. Mały Smok bardzo lubi słuchać muzyki :). Pozdrawiam Daniel.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez daniellol Zobacz postaTak dla poprawienia humoru powiem, że monitorki na GDN14 chyba mój 2,5 letni synek mi zabierze, bo już od wczoraj mówi, że tata zrobił mu głośniki. Mały Smok bardzo lubi słuchać muzyki
Skomentuj
-
Spokojnie będą stały wysoko. On wie, że nie wolno dotykać paluchem. Generalnie jestem bardzo zadowolony z tych podłogówek na STX. W porównaniu z moimi jedynymi jak dotąd głośnikami Tonsil Fenix i Fenix II z BR to wogóle nie ma co porównywać. Nie mam zbyt osłuchanego ucha, więc myślę, że starczą mi w zupełności, przynajmniej narazie. Słuchałem JBL E80, grają super jak dla mnie ale kupić i zapłacić, to nie ma satysfakcji :). Zresztą za cenę dwóch E80 mam cały zestaw 5.1 :). Pozdrawiam Daniel.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez daniellol Zobacz postaW porównaniu z moimi jedynymi jak dotąd głośnikami Tonsil Fenix i Fenix II
to chyba najwiekszy niewypal tonsila
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postadrugi glosnik w roli membrany biernej
Skomentuj
Skomentuj