Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stolik audio DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stolik audio DIY

Cześć

Mam zamiar zbudować sobie stolik pod mój sprzęt grający i potrzebuję się coś poradzić. Inspiracją jest stolik firmy ROGOZ Audio i chcę wykonać coś podobnego samemu, lecz zastanawiam się nad pewnymi problemami konstrukcyjnymi. Problemem nr 1 jest ciężar i rozmiary blatu. Mój brat mi chce wykonać blat z kamienia i będzie miał on wymiary 2000x600mm i grubość 50mm. No trzeba liczyć, że taki blat będzie ważył około 200-250kg!! Blat ma być taki wielki, bo potrzebuję tam dużo miejsca. Przede wszystkim ma nie przenosić żadnych drgań, bo posiadam gramofon i w przyszłości będę w analoga solidnie inwestował. Stolik musi być konkretną podstawą na przyszłość. Dlatego ciężar jest dużym plusem. Nie wiem za to, czy taka rama jak w stoliku Rogoza będzie w stanie utrzymać taki ciężar i czy będzie stabilna. Nie wiem, czy mogę użyć drewnianych belek do budowy ramy, czy raczej metalowa konstrukcja? skręcać ze sobą belki (pomiędzy łączeniami np. podkładki gumowe), czy spawać? Jaka powinna być grubość ramy? Czy kolce antywibracyjne w liczbie 6 sztuk będą w stanie utrzymać taki blat? Po prostu nie znam zbytnio zagadnień wytrzymałościowych materiałów, a nie chcę robić tak na pałę dlatego dobrze byłoby wiedzieć jak prawidłowo to wykonać.

W załączeniu zdjęcie stolika. Chcę, żeby mój wyglądał podobnie, oczywiście biorąc poprawkę na górny blat z kamienia. Dolna półka to będzie szyba przydymiona

to ten sam stolik? http://allegro.pl/stolik-audio-antyw...627484478.html

osobiście uważam że płyta 2000 x 6000 x 50 to gruba przesada! ten stolik jest zaprojektowany na 1m szerokości i przy tym bym pozostał. chyba że juz masz jakis konkretny projekt na 2m szerokości. osobiście bym to zrobił z profili zamkniętych np takich jak u rogoz-a 40 x 40 mm i wszystko bym spawał. jak Ci jeden stolik będzie mało zawsze możesz dorobić drugi taki sam

Skomentuj

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
      osobiście uważam że płyta 2000 x 6000 x 50 to gruba przesada!
      Po prostu mój brat ma taką płytę z kamienia. Jeśli ją przetnie na grubości to reszta z płyty zostanie jako odpad. Chociaż może go spróbuję jednak namówić, żeby płyta miała 30mm grubości. Tylko jak wtedy będzie z wytrzymałością kamienia? co jeśli pęknie? 2 metry to kawał płyty...

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
      ten stolik jest zaprojektowany na 1m szerokości i przy tym bym pozostał. chyba że juz masz jakis konkretny projekt na 2m szerokości. osobiście bym to zrobił z profili zamkniętych np takich jak u rogoz-a 40 x 40 mm i wszystko bym spawał. jak Ci jeden stolik będzie mało zawsze możesz dorobić drugi taki sam

Projekt będę robił jak ustalę szczegóły techniczne. Prawdopodobnie będzie taki sam jak oryginał, tylko wyższy, dłuższy i szerszy Zastanawiam się również nad dodaniem trzeciej nóżki z tyłu, lub belki poprzecznej tak jak z przodu, ale już bez kolejnych nóżek. Potrzebne mi są informacje na temat wytrzymałości takiej konstrukcji

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
        Po prostu mój brat ma taką płytę z kamienia. Jeśli ją przetnie na grubości to reszta z płyty zostanie jako odpad. Chociaż może go spróbuję jednak namówić, żeby płyta miała 30mm grubości. Tylko jak wtedy będzie z wytrzymałością kamienia? co jeśli pęknie? 2 metry to kawał płyty...
        po grubosci ci tego nie przetnie
        chodzilo o przeciecie na dlugosci i zrobienie 2 czesciowego

drewno by wytrzymalo, ale bys musial uzyc duzych belek wiec stracisz na "lekkosci" konstrukcji (wizualnie)

rowniez obstawiam na spawane profile
        to wcale nie takie drogie

Potrzebne mi są informacje na temat wytrzymałości takiej konstrukcji
        o wytrzymalosc kamienia pytaj brata

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          po grubosci ci tego nie przetnie
          chodzilo o przeciecie na dlugosci i zrobienie 2 czesciowego
          Raczej tak bym nie chciał. Również uważam, że 50mm to przesada, 30 by wyglądało lepiej. Może się coś znajdzie. I tak musiałbym liczyć stolik na 200 kg, lub przy grubości 50 to nawet 300kg (trochę z górką liczę). Potrzebuję informacji jakich grubości i przekrojów profili stalowych należałoby tutaj użyć i czy 4 nóżki wystarczą. Jest opcja, żeby zrobić 3 nóżki z tyłu, ale wizualnie lepiej jak zostaną dwie tak jak w moim źródle inspiracji. I czy kolce to wytrzymają?

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          rowniez obstawiam na spawane profile
          to wcale nie takie drogie
          Tak, ale ktoś mi to musi pospawać bo nie umiem, potem piaskowanie, malowanie proszkowe, kolce, nóżki, półka szklana na dole... Jednak parę złotych będzie to kosztowało

Skomentuj

Potrzebuję informacji jakich grubości i przekrojów profili stalowych należałoby tutaj użyć i czy 4 nóżki wystarczą.
            zglos sie do firmy w ktorej spawaja - policza to za ciebie
            jak nie masz takiej w okolicy (w co watpie - przeciez tam dobrze rozwiniety przemysl) to moglbym to koledze dac do przeliczenia

Skomentuj

Nie wydaje się wam, że stolik z zamieszczonego tu zdjecia jest po prostu paskudny ?

Skomentuj

Ostatnio na Audiostereo była dyskusja na temat walorów sonicznych stolików IKEA Lack. Z dwóch - trzech takich stolików można złożyć "szafkę" pod sprzęt.

Pomysł zaczerpnięty z zagranicznych forów.

Nie tylko moim zdaniem niezbyt celny z powodu lekkości konstrukcji złożonej z tych stolików.

Ale ?? Gdyby tak zestawione stoliki Lack stężyć przez skręcenie prętami gwintowanymi przewleczonymi wewnątrz nóg stolika, to kto wie? Bo wygląd to ma audiofilski.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                  Nie wydaje się wam, że stolik z zamieszczonego tu zdjecia jest po prostu paskudny ?
                  nie, mi sie nawet podoba. osobiscie bym inny wybral ale ten mi sie podoba

Skomentuj

z racji, że sam składam sobie stolik mam pytanie gdzie zdobyć takie złączki?

nie mogą być za duże

Skomentuj

Widziałem niedawno w Leroy Merlin. Są w kilku rozmiarach, nawet trochę lepiej wykonane od tych na zdjęciu.
                      Te takie jakby z odlewu można łatwo ukręcić podczas wkręcania. Leroyowe mają pełny trzpień osłonięty taką tuleją z tworzywa.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                        gdzie zdobyć takie złączki?
                        w sklepie z akcesoriami do mebli
                        np meblopol

Skomentuj

Odświeżę trochę temat :-) Nie stolik bo wisi, ale z przeznaczeniem na sprzęt.

Skomentuj

Czaruję...
                          X