Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik do subwoofera (pomieszczenie 16m2)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik do subwoofera (pomieszczenie 16m2)

Witam wszystkich.
    Mimo, że jest to mój pierwszy post to na forum zacząłem zaglądać około 2 lata temu kiedy postanowiłem zbudować kolumny podłogowe. Po wnikliwej lekturze i uwzględnieniu mojego budżetu wybór padł na 2way AWX.
    Jednak od jakiegoś czasu poważnie myślę o uzupełnieniu mojego zestawu stereo o subwoofer aktywny (kolumny pracują podpięte pod kompa na którym głównie oglądam tv i słucham muzyki czyli taki mój HTPC) ponieważ zwłaszcza w filmach nieco brakuje basu.
    Planuję przeznaczyć około 200 złotych na przetwornik (tak aby koszt panelu wzmacniacza i głośnika nie przekroczył 500 złotych a całego subwoofera 600).
    Po subwooferze nie oczekuję aby "przestawiał ściany" ponieważ praktycznie nigdy nie słucham głośno interesuje mnie raczej miękki, soczysty i szybki bas.
    Na stronie STX jedynym głośnikiem który mnie zainteresował jest GDN-22-140-8-SCX jednak czy sub na nim oparty poprawi znacznie dolne pasmo moich kolumn?
    Innym wooferem który wzbudził moje zainteresowanie jest Vistaton W200S (sporo droższy ale też nie zawsze polecany).
    Gdzieś czytałem opinie, że jest on jakościowo zbliżony do Tonsilowskiego GDN 20/80/2 który na forach ma raczej dobrą markę ale w innym miejscu ktoś twierdził, że ten Stx gra lepiej od Tonsila.
    Mam mały mętlik w głowie i był bym wdzięczny za pomoc

szczerze mowiac to nie widze sensu robienia takiego suba do mx-140

potrzebujesz suba ktory albo zejdzie nizej niz monitory
    albo nizej i mocniej

zastosowanie w/w tonsila/stxa/visatona to wg mnie tylko zwiekszenie ilosci basu (cos tam napewno zejdzie nizej, ale niewiele)

ja bym raczej postawil na AWXy 8-10" lub cos podobnej jakosci innej firmy

Skomentuj

Witam stoje przed podobnym problemem co Kolega niewiem jaki przetwornik wybrać. Na głośnik zamierzam przeznaczyć do 300zł pomieszczenie 22m2.

Co powiecie na takie przetworniki:
      http://allegro.pl/infinity-ref-1260w...661052234.html

http://allegro.pl/u-dimension-el-s80...639166111.html

http://allegro.pl/re-audio-re8-s4-su...616342799.html

http://allegro.pl/glosnik-niskotonow...640003874.html

http://allegro.pl/dls-kw10-subwoofer...672244081.html

ewentualnie może ktoś ma pomysł jaki przetwornik w tej granicy cenowej (300zł) kupić?

Skomentuj

Zamieszczone przez merida Zobacz posta
        Co powiecie na takie przetworniki:
        skad pomysl na samochodowe glosniki do domu?
        przeciez tutaj 50% ceny to marka a nie osiagi!

1 - 8" STX gra lepiej!
        2 - do samochodu do malej zamknietej OK. w domu zdecydowanie za cichy
        3 - glosniej niz u-dim, ale nadal nie widze sensu pchania go do domu. w samochodzie bardzo OK
        4 - nie znam - mam uraz do tej marki
        5 - nie testowalem, ale taniego DLSa bym nie ruszal

czym masz zamiar to zasilac?

Skomentuj

podałem takie przetworniki bo takie znalazłem na aledrogo jesli kolega ma jakiś sęsowny głośnik na uwadze to chętnie poczytam.

Całość chce zasilić mostkiem na TDA który jest już prawie gotowy.

Skomentuj

Całość chce zasilić mostkiem na TDA który jest już prawie gotowy.
            a nie zwrociles uwagi ze mostek TDA wymaga glosnika 8ohm?!
            http://stx.pl/gdn-22-140-8-scx.html ten bedzie odpowiedni
            wiekszych nie znam wiec nie wiem czy mostek im wystarczy

Skomentuj

a jest sęs dopłacać do tego STX
              SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X

http://stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html

charakterystyka wygląda podobnie

Skomentuj

charakterystyki nie graja

glosnik zejdzie nizej, ale ma problemy z wyszym basem. wiec musialbys miec kolumny ktore juz same z siebie dobrze graja basem (niekoniecznie niskim)

Skomentuj

a jest sęs dopłacać do tego STX
                  SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X

A co ma charakterystyka głósnika bez budy do jego możłiwości aplikacyjnych i zejścia w optymalnej aplikacji? 22 SCX jest niczym w porównaniu z 8 calowym AWXem. Przede wszystkim dlatego, że AWX potrafi zagrac głósno 30Hz w 25-30 litrowej budzie a SCX nawet w 50 litrowej budzie takiego zejscia nie osiągnie. Nie mówiąc już jakie duże będzie miał opóźnienie grupowe w okolicach rezonansu aplikacji.

Podsumowując - nie porównuj serii AWX do SCX, bo ta pierwsza jest zdecydowanie lepsza pod każdym względem.
                  Last edited by gooralesko; 04.10.2012, 17:10.

Skomentuj

Wracając do mojego dylematu chciałbym aby wyraził ktoś opinie jak się ma Intertechnik MDS-08 (z tego co zauważyłem często stosowany w domowych subwooferach i ogólnie chwalony) do SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X (na który wstępnie się zdecydowałem ale jak na tą chwilę brak go w sklepie STX), a może znajdzie się coś ciekawszego w kwocie 200-250 pln

Skomentuj

mam i STXa i MDSa
                      na MDSie bede robil kolumny bo kolumny z AWXem mi nie leza do konca w mojej muzyce

STX schodzi duzo nizej, intertechnik za to ma lepszego "kopa"

Zamieszczone przez bre3no Zobacz posta
                      (na który wstępnie się zdecydowałem ale jak na tą chwilę brak go w sklepie STX)
                      zobacz allegro - mamy ich pare sztuk

Skomentuj

dalej mam dylemat co do wyboru głośnika o modelu GDN-18-140-8-AWX czytam same pozytywne opinie ale obawiam się czy nie będzie za mały do pomieszczenia 25m2 a co powiecie o głośnikach :

W.STX.12.2.500.8.F.S.MC
                        W.STX.10.2.400.8.F.S.MC

Ew macie pomysł na głośnik 25cm ew 30cm w cenie do 300zł.

Skomentuj

o modelu GDN-18-140-8-AWX czytam same pozytywne opinie ale obawiam się czy nie będzie za mały do pomieszczenia 25m2
                          czlowieku, mowa caly czas o 8"!

a co powiecie o głośnikach :

W.STX.12.2.500.8.F.S.MC
                          W.STX.10.2.400.8.F.S.MC
                          to tansza seria
                          problemem moze byc tu brak mocy do zasilania glosnika

Skomentuj

Moze dyton rs225 ? Zejsci ebedzie mieć ok, spl tez nienajgorszy , do tego aluminiowey a te mają zawsze dość ciekawy bas.

Skomentuj

Ja mogę napisać o AWX 10'. Jak ma być uzupełnieniem np do kina to mogę go polecić. Porównanie z sls10 miażdżące. Głównie pod względem natężenia i zejścia. 300zł ale do tego musisz mieć te 300W.

Skomentuj

a jak sie sprawdza w wyzszym basie?
                                nie ma wyraznych brakow jak 8"?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  a jak sie sprawdza w wyzszym basie? nie ma wyraznych brakow jak 8"?
                                  Słuchałem go uciętego na 80Hz, mogę uważniej go wybadać jak będę w domu następnym razem. Nie skupiałem się na wyższym basie, tylko raczej na najniższym i muszę powiedzieć, że ma power. Niepokoi mnie jedna rzecz, czyli to, że powierzchnia styku zawieszenia z koszem jest bardzo mała - obawiam się, że może się po prostu odkleić po jakimś czasie katowania. Tak samo jak mi się stało z slsem.

Skomentuj

w jakiej objętości i przy jakim strojeniu go używasz? przymierzam się do niego. do niedawna używałem XXLS12 i obawiam się pewnego niedosytu w kinie...

Skomentuj

45l ~35Hz, może nieco wyżej. Przydałoby się niżej zestroić, żeby mieć więcej wytrzymałości mocowej przy niskich f. Cewka potrafi przywalić w dno magnesu.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X