Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Radiotehnika S-90B

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Radiotehnika S-90B

Witam wszystkich użytkowników :)
    Nie wiem czy dobrze trafiłem ale mam nadzieje ze ktoś pomoże. Otóż nabyłem kolumny łotewskiej radiotehniki niestety z średnim stanie. W obu kolumnach nie ma głośników wysoko tonowych. W oryginale siedza tam 6-GDW-6-25. Trzeba było by je zastąpić bo niestety oryginał jest nieosiągalny. Nowych o takich parametrach tez sie nie dostanie. Dlatego trzeba włożyć cos współczesnego i przeprojektować zwrotnice. I tu potrzebuje pomocy. Nigdy sie w to nie bawiłem a zwrotnica wygląda majestatycznie. Wszystko 3 razy większe niz normalnie i zaskakująco rozbudowane jak na wschodnią produkcję.

Schemat jest pod tym linkiem (2 ostatnie) http://www.donex-ua.narod.ru/el/as/35as012.htm

Wstawić chciałem coś produkcji tonsila. Konkretnego modelu jeszcze nie znam. Moze ktoś cos podsunie.
    Nie wiem czy to możliwe ale dobrze by było zeby nie składać całej nowej zwrotnicy. Niestety sprzętu pomiarowego tez nie mam. Swoją drogą ucho tez nie bardzo wrażliwe :P Chodzi o to zeby grało znośnie i sie nic nie paliło :P
    Z góry przepraszam za laicki temat i dziękuję za ewentualnie pomoc jeśli nie poleci do kosza

Radiotechnika sprzedawane były też w Polsce pod marką "Baltlab". Firma istnieje nadal do niedawna mieli jeszcze stare głośniki w sprzedaży - http://www.rrr.lv/lv
    Na tych samych głośnikach i w takich samych obudowach produkowane były Kolumny Diora-Dzierżoniów ZGB-140-8-907. Miały na dole 8 lub 10 calowe RRR Radiotechnika. Średniotonażowy to był jaki 4 calowy tej samej firmy.
    Wydaje mi się że jedna z wersji jakie widziałem dawno temu w sklepie miała kopułkę w krótkiej tubie Tonsil GDWK 9/12/1 (obecnie osiągalny jest głośnik o podobnym oznaczeniu z innym profilem tuby, który można montować pod spód płyty grubości 18mm). Było to tak dawno że pewności nie mam. najlepiej zapytaj na Unitra-Klub lub w podobnym miejscu może tam wiedzą na ten temat więcej.
    Last edited by nepez; 07.10.2012, 12:51.

Skomentuj

Mam te kolumny. Moje to norsk audio baltic 90 takie jak RTH ale bez lampek. Od kilku lat mam włożone kopułki tytanowe tonsila GDW 10/80/T. W zależności od upodobań można włożyć kopułki tonsila z tekstylną membraną lub innej firmy. Kopułki tonsila mają tylko 89dB, dlatego oryginalne 2 x 1mikroF zastąpiłem kondensatorem niestety elektolitycznym 10mikroF/10V w szeregu bo grały za cicho.Odłączyłem z tego powodu również cewkę. Można się pobawić pojemnościami lub pozostawić cewkę równolegle przed głośnikiem i ustalić tak aby było przyjemnie dla ucha. Przy GDW 8 ohm 91dB żadna modyfikacja nie będzie prawdopodobnie konieczna. Chociaż wiem że były montowane także oryginalne głośniki GDW 16ohmowe. Pozdrawiam

Skomentuj

Wsadziłeś 10uF i odłączyłeś cewkę?Współczuję temu głośnikowi.Damian24 czasem na allegro widuję głośniki z takich kolumn, choć nie często.Jak nie masz możliwości robić pomiarów to nie ruszaj zwrotnicy, wsadź "na razie" jakieś tonsile i szukaj oryginałów, kiedyś miałem takie kolumny i grały na tamte czasy naprawdę dobrze, tonsile nie miały szans tak zagrać.
        powodzenia

Skomentuj

mogę ci polecić dwie rzeczy
          - czytaj artykuły i do roboty
          - wybierz sobie nową wysokotonówkę o takiej samej impedancji, efektywności, wymiarach ( albo innych wymiarach jak osadzisz prawidłowo ). Zamontuj pod starą zwrotnicę (jak sprawna) i robiąc dwa odsłuchy ze zgodna polaryzacją i przeciwną, wybierz tą, która przyjemniej wpada ci w ucho.

Skomentuj

przepraszam, nie baltlab tylko Baltic - tak jak wyżej napisano.
            Ale w porównaniu z Tonsilami to grało mułowato. Przyczyną były dziwne głosniki niskotonowe. Najłatwiej mozna było wtedy porównac brzmienie tych leninowskich głośników w Diorach. Diora produkowała wtedy zestawy na RRR Radiotechnika i w tym samy czasie o podobnej konfiguracji 3 droznej na Tonsilach.
            Last edited by nepez; 08.01.2013, 20:33.

Skomentuj

Czaruję...
            X