Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer który sprawdzi się w kinie i w muzyce do 500zł.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer który sprawdzi się w kinie i w muzyce do 500zł.

Witam jestem nowy. Chciałem zapytać czy da radę złożyć coś sensownego do kina i muzyki za 500zł czy w ogóle przy takich kosztach jest sens bawić się w diy? Czy może lepiej poszukać czegoś w internecie? Pokój 2m/4m w późniejszym czasie będzie pokój 13mkw. Zestaw jaki posiadam to Onkyo tx-sr308 i głośni JPW Set 5.0. Zaznaczam, że jestem w tym zielony.

jak ma się tylko włączać w muzyce i w kinie to może styknie

A tak serio, 22 SCX ze strony www.stx.pl, oraz mostek tda, filtr z jakiegoś kitu, trafo i zasilacz. No i jeszcze obudowa. Bez wykończenia, może się zmieścisz w 500zł. Tylko szału w tych pieniądzach nie oczekuj. Pozdro

Skomentuj

Napiszę nieskromnie - zobacz moją konstrukcję:

http://diyaudio.pl/showthread.php/19....S.PC-STX-A138

Cena poniżej 500 zł

Zastosowałem w nim "nieopłacalny panel" bo takie było założenie konstrukcyjne. Jeśli chcesz - możesz postąpić tak samo, bądź wyszukać coś ciekawszego na allegro - i raczej tą opcję bym polecił. Przetwornik jest ciekawy i niedrogi, a w połączeniu w mocniejszym panelem da dobre efekty nawet w większym pomieszczeniu. Pod względem konstrukcyjnym wszystko prosto i klasycznie. Bez problemu dasz sobie radę. Na początek Twojej przygody w audio to rozwiązanie powinno w zupełności wystarczyć - dodatkowo nie odczujesz "aż tak mocno" poniesionych kosztów.

Zdjęcie podglądowe:

Skomentuj

Poniżej 500zł da się zbudować dosyć nisko schodzącego suba na przetworniku podanym przez Żółwika i 200W/4ohmy końcówce na jednej parze tranów toshiby.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
          jak ma się tylko włączać w muzyce i w kinie to może styknie

A tak serio, 22 SCX ze strony www.stx.pl, oraz mostek tda, filtr z jakiegoś kitu, trafo i zasilacz. No i jeszcze obudowa. Bez wykończenia, może się zmieścisz w 500zł. Tylko szału w tych pieniądzach nie oczekuj. Pozdro
          Wiem, że przy tych funduszach szału nie będzie dlatego zapytałem też czy warto coś włąsnego robić czy lepiej coś gotowego (TAGA TSW-150, Koda sw 100B V2)
          Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
          Napiszę nieskromnie - zobacz moją konstrukcję:

http://diyaudio.pl/showthread.php/19....S.PC-STX-A138

Cena poniżej 500 zł

Zastosowałem w nim "nieopłacalny panel" bo takie było założenie konstrukcyjne. Jeśli chcesz - możesz postąpić tak samo, bądź wyszukać coś ciekawszego na allegro - i raczej tą opcję bym polecił. Przetwornik jest ciekawy i niedrogi, a w połączeniu w mocniejszym panelem da dobre efekty nawet w większym pomieszczeniu. Pod względem konstrukcyjnym wszystko prosto i klasycznie. Bez problemu dasz sobie radę. Na początek Twojej przygody w audio to rozwiązanie powinno w zupełności wystarczyć - dodatkowo nie odczujesz "aż tak mocno" poniesionych kosztów.

Zdjęcie podglądowe:

Super sprawa za nie duże pieniądze:) jeszcze jedno pytanie, a mianowicie w jaki rodzaj obudowy iść jeśli ma być do kina i do muzyki. Zamknięta czy otwarta?
          Last edited by steefl; 07.10.2012, 20:34.

Skomentuj

To zalezy na jaki glosnik sie zdecydujesz...

Wysłane za pomocą Tapatalk.

Skomentuj

Zamieszczone przez steefl Zobacz posta
              jeszcze jedno pytanie, a mianowicie w jaki rodzaj obudowy iść jeśli ma być do kina i do muzyki. Zamknięta czy otwarta?
              To zależy od głosnika ale i od twoich widzimisiów czy tam żony,obudowa zamknienta bedzie mniejsza spl"głosność" bedzie niższa oraz bedzie miała słabsze zejdzie.
              Obudowa otwarta bedzie wieksza litrażowo bedzie miala wiekszy spl oraz zejscie ale jakość bedzie gorsza niż w przypadku obudowy otwartej.
              Ogólnie to wszystko zależy od gustu i zapotrzebowania do tego głosnika stx proponował bym obudowe otwarta.

Skomentuj

jak do tak malego pomieszczenia, w tym budzecie i do kina to rozwaz STXa S-200
                http://stx.pl/s-200-kolor-calvados-subwoofer.html

gra bardzo dobrze jakosciowo, dobrze sie zgrywa z kolumnami, schodzi nisko
                jedyny minus to wzmacniacz "jedynie" 70w.
                do zwyklego sluchania w zupelnosci wystarczy. jak chcesz przesuwac meble i masowac wnetrznosci to niestety za malo

osobiscie bym sie skusil na DIY na wiekszym glosniku
                ale nie w formie klasycznego suba aktywnego, a robiac to jak najtaniej.
                czyli np uzywajac gotowego uzywanego wzmacniacza stereo do napedzenia mocnijeszego glosnika

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  osobiscie bym sie skusil na DIY na wiekszym glosniku
                  ale nie w formie klasycznego suba aktywnego, a robiac to jak najtaniej.
                  czyli np uzywajac gotowego uzywanego wzmacniacza stereo do napedzenia mocnijeszego glosnika
                  To znaczy? Można jakiś przykład?
                  Last edited by steefl; 07.10.2012, 21:00.

Skomentuj

przykladowo w/w 8" STX 2x4ohm
                    + uzywany (byle tanio) wzmacniacz stereo 2x50-100w/4r + aktywy filtr dolnoprzepustowy (chyba ze z amplitunera wychodzi juz odfiltrowany sygnal)

jak bedziesz szukal na sile to moze sie nie udac tanio
                    jak spokojnie poczekasz to taki sub moze kosztowac nawet 300zl

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      jak spokojnie poczekasz to taki sub moze kosztowac nawet 300zl
                      Nie zagalopowałeś się przypadkiem jak to pisałeś? Głośnik do subwoofera to 97zł plus przesyłka. Za pozostałe niecałe 200zł ma udac mu się kupić wzmacniacz (conajmniej 2x50W), filtr dolnoprzepustowy (A jak filtr to jego zasilanie i obudowa by się przydała i okablowanie do podłączenia go z wzmacniaczem) oraz deski i wykończenie do skrzykni suba. Chyba jednak się nie da za 300zł nawet jak poczeka

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                        Nie zagalopowałeś się przypadkiem jak to pisałeś?
                        nie, dobrze to przeliczylem

glosnik z wysylka + akcesoria ok 130-140zl
                        wzmacniacz da sie kupic za 50-100zl (ja swojego philipsa kupilem za 90zl a jest w doskonalym stanie)
                        filtra przy sprzyjajacych warunkach nie potrzebuje (pod warunkiem ze ampli juz filtruje)
                        a obudowe zawsze mozna zrobic bez wykonecznia

jak ktos bedzie szukal tylko na allegro przez chwile to przeciez nie kupi wzmacniacza ponizej 150-200zl

Skomentuj

Aktualnie mozna kupic kilka paneli. Ja panel robie na mostku lm4780 i pcb jaromasa. Moze na dniu pokaze konstrukcje za ok 3stowki..
                          swoja droga pojdzie pewnie na handel, bo po co mi sub... :)

Wysłane za pomocą Tapatalk.

Skomentuj

Czaruję...
                          X