Witam jestem nowy. Chciałem zapytać czy da radę złożyć coś sensownego do kina i muzyki za 500zł czy w ogóle przy takich kosztach jest sens bawić się w diy? Czy może lepiej poszukać czegoś w internecie? Pokój 2m/4m w późniejszym czasie będzie pokój 13mkw. Zestaw jaki posiadam to Onkyo tx-sr308 i głośni JPW Set 5.0. Zaznaczam, że jestem w tym zielony.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Subwoofer który sprawdzi się w kinie i w muzyce do 500zł.
Collapse
X
-
jak ma się tylko włączać w muzyce i w kinie to może styknie
A tak serio, 22 SCX ze strony www.stx.pl, oraz mostek tda, filtr z jakiegoś kitu, trafo i zasilacz. No i jeszcze obudowa. Bez wykończenia, może się zmieścisz w 500zł. Tylko szału w tych pieniądzach nie oczekuj. Pozdro
-
Napiszę nieskromnie - zobacz moją konstrukcję:
http://diyaudio.pl/showthread.php/19....S.PC-STX-A138
Cena poniżej 500 zł
Zastosowałem w nim "nieopłacalny panel" bo takie było założenie konstrukcyjne. Jeśli chcesz - możesz postąpić tak samo, bądź wyszukać coś ciekawszego na allegro - i raczej tą opcję bym polecił. Przetwornik jest ciekawy i niedrogi, a w połączeniu w mocniejszym panelem da dobre efekty nawet w większym pomieszczeniu. Pod względem konstrukcyjnym wszystko prosto i klasycznie. Bez problemu dasz sobie radę. Na początek Twojej przygody w audio to rozwiązanie powinno w zupełności wystarczyć - dodatkowo nie odczujesz "aż tak mocno" poniesionych kosztów.
Zdjęcie podglądowe:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postajak ma się tylko włączać w muzyce i w kinie to może styknie
A tak serio, 22 SCX ze strony www.stx.pl, oraz mostek tda, filtr z jakiegoś kitu, trafo i zasilacz. No i jeszcze obudowa. Bez wykończenia, może się zmieścisz w 500zł. Tylko szału w tych pieniądzach nie oczekuj. Pozdro
Zamieszczone przez Żółwik Zobacz postaNapiszę nieskromnie - zobacz moją konstrukcję:
http://diyaudio.pl/showthread.php/19....S.PC-STX-A138
Cena poniżej 500 zł
Zastosowałem w nim "nieopłacalny panel" bo takie było założenie konstrukcyjne. Jeśli chcesz - możesz postąpić tak samo, bądź wyszukać coś ciekawszego na allegro - i raczej tą opcję bym polecił. Przetwornik jest ciekawy i niedrogi, a w połączeniu w mocniejszym panelem da dobre efekty nawet w większym pomieszczeniu. Pod względem konstrukcyjnym wszystko prosto i klasycznie. Bez problemu dasz sobie radę. Na początek Twojej przygody w audio to rozwiązanie powinno w zupełności wystarczyć - dodatkowo nie odczujesz "aż tak mocno" poniesionych kosztów.
Zdjęcie podglądowe:
Last edited by steefl; 07.10.2012, 20:34.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez steefl Zobacz postajeszcze jedno pytanie, a mianowicie w jaki rodzaj obudowy iść jeśli ma być do kina i do muzyki. Zamknięta czy otwarta?
Obudowa otwarta bedzie wieksza litrażowo bedzie miala wiekszy spl oraz zejscie ale jakość bedzie gorsza niż w przypadku obudowy otwartej.
Ogólnie to wszystko zależy od gustu i zapotrzebowania do tego głosnika stx proponował bym obudowe otwarta.
Skomentuj
-
jak do tak malego pomieszczenia, w tym budzecie i do kina to rozwaz STXa S-200
http://stx.pl/s-200-kolor-calvados-subwoofer.html
gra bardzo dobrze jakosciowo, dobrze sie zgrywa z kolumnami, schodzi nisko
jedyny minus to wzmacniacz "jedynie" 70w.
do zwyklego sluchania w zupelnosci wystarczy. jak chcesz przesuwac meble i masowac wnetrznosci to niestety za malo
osobiscie bym sie skusil na DIY na wiekszym glosniku
ale nie w formie klasycznego suba aktywnego, a robiac to jak najtaniej.
czyli np uzywajac gotowego uzywanego wzmacniacza stereo do napedzenia mocnijeszego glosnika
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaosobiscie bym sie skusil na DIY na wiekszym glosniku
ale nie w formie klasycznego suba aktywnego, a robiac to jak najtaniej.
czyli np uzywajac gotowego uzywanego wzmacniacza stereo do napedzenia mocnijeszego glosnikaLast edited by steefl; 07.10.2012, 21:00.
Skomentuj
-
przykladowo w/w 8" STX 2x4ohm
+ uzywany (byle tanio) wzmacniacz stereo 2x50-100w/4r + aktywy filtr dolnoprzepustowy (chyba ze z amplitunera wychodzi juz odfiltrowany sygnal)
jak bedziesz szukal na sile to moze sie nie udac tanio
jak spokojnie poczekasz to taki sub moze kosztowac nawet 300zl
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postajak spokojnie poczekasz to taki sub moze kosztowac nawet 300zl
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaNie zagalopowałeś się przypadkiem jak to pisałeś?
glosnik z wysylka + akcesoria ok 130-140zl
wzmacniacz da sie kupic za 50-100zl (ja swojego philipsa kupilem za 90zl a jest w doskonalym stanie)
filtra przy sprzyjajacych warunkach nie potrzebuje (pod warunkiem ze ampli juz filtruje)
a obudowe zawsze mozna zrobic bez wykonecznia
jak ktos bedzie szukal tylko na allegro przez chwile to przeciez nie kupi wzmacniacza ponizej 150-200zl
Skomentuj
Skomentuj