Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szafa z drzwiami przesuwnymi jako dyfuzor akustyczny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szafa z drzwiami przesuwnymi jako dyfuzor akustyczny

Witam! Czy jest sens stosować szafę z drzwiami suwanymi jako dyfuzor? Chodzi mi o to, czy w małym pomieszczeniu da to jakiś zauważalny efekt. Mam pokój o wymiarach 4,6 x 3,2 m. głośniki stoją na dłuższej ścianie. Po jednej stronie, na krótszej ścianie planuję zrobić szafę. W załączniku jest projekt dyfuzora odpowiadający rozmiarom szafy. Czy taki dyfuzor jest w stanie zmniejszyć wpływ modów pomieszczenia, czy od początku nie ma to sensu?
    Załączone pliki

nie jest to duży pokój. Przecież wstawione meble w nim powinny wystarczająco rozpraszać dźwięk jak na warunki domowe. Chyba, że jest kompletnie nie umeblowany.
    Po drugie co chcesz zmienić?
    Po trzecie sama szafa to nie dyfuzor.

Skomentuj

Chcę zmniejszyć wpływ fal stojących na bas w zakresie 100-300Hz, bo są dość odczuwalne podbicia.
      A co jeszcze potrzebne jest aby szafa działała jak dyfuzor? nie wystarczy jej po prostu wypełnić?

Skomentuj

Czy mógłbyś zrobić projekt całego pokoju?

Skomentuj

Wymiary pokoju: 460 x 320 cm
          Zielone - głośniki
          Dodatkowo na ścianie za głośnikami stoją małe dyfuzory (100 x 50 cm). I muszę pomyśleć cos o grubych zasłonach na okna.
          Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez ravm0 Zobacz posta
            Chcę zmniejszyć wpływ fal stojących na bas w zakresie 100-300Hz, bo są dość odczuwalne podbicia.
            skąd wiesz, że masz fale stojące na takim przedziale częstotliwościowym?
            Primo nie ma fal stojących o częstotliwości z jakiegoś przedziału. Jest jedna fala stojąca, zależnie od przyjętego zwrotu wektora rozchodzenia się fali w układzie x,y,z oraz usytuowania źródła dźwięku. A potem kolejne mody tej fali.
            Chcę zmniejszyć wpływ fal stojących na bas w zakresie 100-300Hz
            no to ładne zadanie stawiasz przed sobą :)
            A co jeszcze potrzebne jest aby szafa działała jak dyfuzor?
            poczytaj jak działa dyfuzor
            nie wystarczy jej po prostu wypełnić?
            jak wyżej...
            PS. nie ma materiału, który możesz włożyć do szafy, co skutecznie wytłumi 100-300Hz.
            Jeżeli ci coś przeszkadza, to może jesteś w strzałce fali stojącej. Przenieś się do węzła.
            Jak nic nie czaisz to po prostu zmień miejsce odsłuchowe, albo ustawienie zestawu głośnikowego i tyle.

Skomentuj

Możesz poczytać mój temat: http://diyaudio.pl/showthread.php/17...audiofila-quot projekt został zawieszony jak na razie,z braku funduszy oczywiście.

To również przeczytaj: https://sites.google.com/site/basstrapy/home

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Jaka to mądra stronka. Lubię człowieka, który ją redaguję bo widać, że stąpa twardo po ziemi w przeciwieństwie do niektórych userów tego forum jak i zagłębia durnych audio-opisów czyli AS.

Skomentuj

Czy ktokolwiek zbudował ten rurowy bass trap z tej stronki? Chyba gość przesadził z tą prostotą i nie wiadomo jak to działa :)

W załączniku jest projekt dyfuzora odpowiadający rozmiarom szafy.
                  Czy ja dobrze rozumiem, że chcesz szafę przerobić na dyfuzor? Czy drzwi przesuwne ustawić w takich pozycjach , jakie przedstawiłeś na schemacie?
                  Szalony pomysł i duuuuuuże marnotrawstwo miejsca moim zdaniem :)

Skomentuj

Rozumiem czym są fale stojące. Robiłem kiedyś pomiary w pokoju i wyszło mi znaczne podbicie w miejscu odsłuchowym dla częstotliwości odpowiadającej drugiej harmonicznej związanej z tą długością pokoju. Myślałem, że taki dyfuzor może zmniejszyć chociaż trochę efekt podbicia.

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                    PS. nie ma materiału, który możesz włożyć do szafy, co skutecznie wytłumi 100-300Hz.
                    Dzieki To rozwiało moje wątpliwości.

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
                    Szalony pomysł i duuuuuuże marnotrawstwo miejsca moim zdaniem
                    I tak zamierzam wstawić do pokoju szafę z drzwiami przesuwnymi, ale po prostu byłem ciekaw czy można ją lekko zmodzić, aby przy okazji polepszyła akustykę w pokoju

Skomentuj

wyszło mi znaczne podbicie w miejscu odsłuchowym dla częstotliwości odpowiadającej drugiej harmonicznej związanej z tą długością pokoju
                      To wbuduj nastrojony rezonator Helmholtza w fotel :)

Skomentuj

Czaruję...
                      X