Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny/monitory do 1200zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny/monitory do 1200zł

Kolega poprosił mnie o pomoc w znalezieniu kolumn lub monitorów do 1200zł. Jako, że nie znam się na tym co jest oferowane do tej kwoty na allegro, proszę o pomoc w wybraniu jak najlepszego zestawu. W grę wchodzi używany sprzęt a także diy. Jeśli macie na zbyciu jakieś kolumny to również proszę o odzew :)
    Na razie będzie ów kolega próbował ustrzelić to: http://allegro.pl/kolumny-diy-3sm-me...681748853.html

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
    Na razie będzie ów kolega próbował ustrzelić to: http://allegro.pl/kolumny-diy-3sm-me...681748853.html
    No proszę,te monitorki grały w naszym pokoju hostelowym na Audio Show rok temu :)
    Załączone pliki

Skomentuj

850zl za 3sm to przesada. ale tak 600zl spokojnie mozesz za nie dac. do tego jeszcze ok 100zl na fornir + lakier i bedzie OK

jakby to mialo kosztowac te 800zl to na twoim miejscu bym sam mu zrobil mx-140

---------- Post dodany o 17:30 ---------- Poprzedni post o 17:28 ----------

a jakie kolega ma wymagania?
      to ma byc "duzy" dzwiek? czy detaliczny?

---------- Post dodany o 17:49 ---------- Poprzedni post o 17:30 ----------

http://stx.pl/stx-fs-250.html to pasuje z cena, ale lklukasz sluchal i mu nie podpasowalo...
      http://allegro.pl/acoustic-energy-ae...704962007.html na gorze alu vify, ale na dole wydaje mi sie ze regenerowane :/
      http://allegro.pl/canton-vento-802-i2700012158.html nie slyszalem, ale marka dobra i to nie najtanszy model
      http://tablica.pl/oferta/kolumny-stx...0-ID1BQJl.html wydaje mi sie ze dobra propozycja
      http://allegro.pl/polaris-classic-250-i2689256090.html tu bym sie troche potargowal, ale kolumny moga zagrac

ja bede mial bardzo ladne monitorki na alu seasach + alu vifa. ale musze je wykonczyc i zwrotnice zaprojektowac :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        http://stx.pl/stx-fs-250.html to pasuje z cena, ale lklukasz sluchal i mu nie podpasowalo...
        słuchałem i mi się nie podobały
        bas dudniący, srednica czysta, ładna ale bardzo wyeksponowana, wysokie tony na poziomie pj (bo to pewnie nawet pj)

za to nextony to fajne kolumny ale nie za 950zl
        juz bym wolal w tec cenia awxy złożyc
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          juz bym wolal w tec cenia awxy złożyc
          ale musi je zrobic, a nie wiemy jak tam z czasem

Skomentuj

to mozna zrobić inaczej
            kupic to ca w aukcji
            seasa sprzedac
            wymienic na awx-a i poprawic zwrotnice

to bedzie lepiej dopracowany zestaw
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Z podanych wyżej kolumn wybrał bym Polarisy (które zagrają głośno i z niskim basem) lub Cantony (ale akurat nie za taka cenę).

A jakiej muzyki kolega słucha?

Skomentuj

sam mu zrobil mx-140
                Teraz do mnie zadzwonił i powiedziałem, że jak nie wygra tych 3sm za góra 800zł (wykończenie to góra 100zł, ale jeszcze podstawki dochodzą), to mu zrobię po kosztach podłogówki AWX (zapewne linia transmisyjna, bo jeszcze tego nie miałem a jego pokój ma około 20 metrów, więc linia powinna się spełnić).
                Wiórówki mam sporo, mdfu jeszcze ćwierć płyty zostało, fornir czerwony sandałowiec też czeka na lepsze czasy, więc coś się ewentualnie wyrzeźbi :)

Jakiej muzyki słucha? Dokładnie nie wiem, ale coś z elektronicznych brzmień raczej.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                Tu są w licytacji: http://allegro.pl/promocja-stx-nexto...692116488.html aczkolwiek którz wie na jakiej kwocie się to skończy. Chyba 800zł to górna granica za AKX, skoro niewiele więcej kosztuje wyprodukowanie kolumn na AWX.
                A propos; jaki jest koszt zrobienia zwrotnic do MX-140? STX życzy sobie 160 za sztukę, co wydaje mi się wartością dość okrutną.

Skomentuj

Masz schemat podany.
                  Odpal Polinka i policz.
                  Napewno wyjdzie taniej.
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Z nudów to już policzyłem :)
                    Przy kondach i rezach z STX + cewki polinkowe wychodzi 155zł bez przesyłki z STX (tą doliczam do głośników).
                    Kolega ma amplituner, więc drut góra 0,8 brałem pod uwagę - taki może 10A przenieść i zdzierży, więc nie ma co przesadzać z grubością.
                    Tak z grubsza licząc za linie transmisyjną na AWX wyjdzie do 1000zł. Czy warto budować, czy może na allegro jakieś firmowe używki kupić?

Skomentuj

jaki jest koszt zrobienia zwrotnic do MX-140?
                      ostatni cennik za czesci mam 120zl/para
                      teraz troche podrozalo, wiec za te 160zl masz pare a nie sztuke

Kolega ma amplituner, więc drut góra 0,8 brałem pod uwagę - taki może 10A przenieść i zdzierży, więc nie ma co przesadzać z grubością.
                      nie patrz na grubosc a wartosc rezystancji cewki!
                      w tym przypadku masz podane wartosci wiec tego przestrzegaj

podam przyklad. w jednych zwrotnicach zgranie fazowe uzyskalem tylko i wylacznie zmieniajac rezystancje cewek!

---------- Post dodany o 22:18 ---------- Poprzedni post o 22:04 ----------

Tak z grubsza licząc za linie transmisyjną na AWX wyjdzie do 1000zł.
                      200zl za takie kolumny? rozumiem ze ciekawosc wazniejsza...

Skomentuj

No, napisałem, że kombinowane zwrotnice STX/Polink wyszły mi 155 z przesyłką z Polinka, więc rachunek mamy podobny :)

Właśnie rezystancja i indukcyjność były na pierwszym miejscu, potem grubość drutu, którą ograniczyłem do 1mm (a i tak brałem do wyceny 0,8mm), bo po co przepłacać, skoro spalić się nie ma szans.

200zl za takie kolumny? rozumiem ze ciekawosc wazniejsza
                        Hehe, zdziwi cię to może, ale nie muszę mieć zysku, bo to dla kolegi. Zresztą z tego tysiąca niewiele się urwie, bo:
                        głośniki: 564 (w tym 20zł przesyłka)
                        zwrotnice: 155
                        wytłumienie: 60 (około)
                        kolce: 22
                        terminale: 15
                        No i wykonanie obudowy: klej i wkręty 20zł
                        Wykończenie: mam ten fornir: http://allegro.pl/fornir-czerwony-sa...671095546.html ale już tylko jeden liść, więc domówienie to 80zł + butapren puszka, albo dwie - góra 30zł
                        I na koniec lakier: powiedzmy 40zł
                        Czyli licząc z grubsza wychodzi: 980zł
                        Chyba nie ma źle.

Nie ma to jak pro publico bono

Skomentuj

Hehe, zdziwi cię to może, ale nie muszę mieć zysku, bo to dla kolegi.
                          mnie to wcale nie dziwi :p

Skomentuj

2 dni temu dostałem wycenę z polinka za te zwrotki

"
                            Witam.

Koszt wykonania gotowej zwrotnicy wyniesie 166,37zł/1szt brutto (2x) plus koszty przesyłki.

Wykonanie:
                            -montaż na PCB
                            -cewki zgodnie z opisem
                            -kondensatory MKT/160V
                            -rezystory metalizowane i ceramiczne 5W
                            -zwrotnica bez przewodów.

Zwrotnice na indywidualne zamówienia
                            wykonujemy jedynie przy 100% przedpłacie.
                            Termin wykonania do 5 dni roboczych
                            od dnia otrzymania należności.

Pozdrawiam
                            Czeslaw Czeszynski"

Jeśli już kupujesz głośniki w STX, to nie opłaca się, tym bardziej ze masz już z terminalami.

Skomentuj

Zamieszczone przez arcypol Zobacz posta
                              Jeśli już kupujesz głośniki w STX, to nie opłaca się, tym bardziej ze masz już z terminalami.
                              czlowieku, nikt tutaj nie ma zamiaru kupowac gotowych zwrotnic z polinka!
                              to forum DIY. kupujemy czesci i sami to skladamy :p
                              i jak widac da sie zaoszczedzic 50% ceny! :p

Skomentuj

Można zamówić u nich płytki i części bez lutowania? Czy płytkę będę musiał sam trawić etc.? Wiem, że zawsze mogę na pająka skręcić, ale to ostateczna ostateczność

Skomentuj

Można same elementy, płytek nie trawisz a rozdzielasz miejsca lutowania trasujac płytkę (miedziowana stronę) czymś ostrym lub używając dremela.

Skomentuj

No i skończyło się na tym, że kupił te 3sm za 790 z przesyłką.
                                    Teraz jeszcze wydatki: 100zł wykończenie i może ze 100zł na podstawki. Czyli sumarycznie za 1000zł ma monitory, które go zapewne wbiją w fotel.

Skomentuj

polink sprzedaje takie specyficzne plytki. nie jednolity laminat, a juz podzielony na pola. tak wiec duzo latwiej i szybciej (niekoniecznie taniej)

Skomentuj

Czaruję...
                                      X