Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny do samolu 40m2 za 1000zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny do samolu 40m2 za 1000zł

Witam,

Szukam kolumn do salonu. Pomieszczenie ma 40m2, jako napęd służyłby amplituner Sony STR-930QS. Fundusze na kolumny stereo to około 1000zł. Trudno mi określić główny rodzaj muzyki, można przyjąć lekki rock, jazz, muzyka rozrywkowa. Lubię ciepłe brzmienie, miękki bas.

Zdaje sobie sprawę że sam napęd będzie skarcony ale nie chciałbym go zmieniać bo przydaje się do KD, ponadto porównywałem z kilkoma wzmacniaczami w podobnej cenie (używki) i nie słyszałem różnicy (nawet na korzyść w przypadku Sony ze względu na cyfrowe wejścia). Jeśli chodzi o moc to w stereo powinien mieć prawie 100W na kanał wiec w tej kwestii nie powinien sobie poradzić.

Kwota jest niezbyt duża dlatego biorę pod uwagę jedynie używki lub DIY (zrobiłem już kilka konstrukcji DIY więc jeśli miałbym projekt klona to powinienem sobie poradzić). Czy macie jakieś pomysły.

Poniżej przedstawiam rozmieszczenie salonu i ułożenie kolumn
    Załączone pliki

FX-200 do takiego pomieszczenia w tej kwocie...

Skomentuj

...ale z dwoma basami na kolumnę,jeden nie ma szans z takim metrażem. W zwrotnicy dużo by nie trzeba było zmieniać,a i ampli też sobie poradzi przy 4 ohmah.

Skomentuj

ostatnio wklejalem link do polarisow na wysokotonowej vifie
        http://allegro.pl/polaris-classic-250-i2689256090.html cena troche za wysoka wg mnie, ale warto ponegocjowac

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        FX-200 do takiego pomieszczenia w tej kwocie...
        obawiam sie ze bedzie ciezko zmiescic sie w budzecie

ale i tak najgorszy jest ampli. watpie w te 100w

Skomentuj

Dawno nie zaglądałem na stronę STX, faktycznie pojawił sie dział HI-END !!! Gdybym zamówił głośniki przeznaczone pod FX-300 to byłby koszt ok 900 zł + 150zł na zwrotnice. W sumie 1 tys prawie sie mieszczę. Aby wykonać opakowanie wykorzystałbym płyty wiórowe 18mm gęsto wzmacniane a o takie nie trudno. Wykończenie może poczekać.

Czytam różne opinie i te kolumny mają sporo pochwał, rzekomo do 3-4 tys trudno znaleźć cokolwiek lepszego. Czy tak jest w rzeczywistości?
          Last edited by puzon_16; 15.10.2012, 22:13.

Skomentuj

AWXY to znakomita seria, więc w tej kwocie dla DIYowca nie ma nic lepszego. Kolumny według wielu śmiało rywalizują z gotowymi konstrukcjami za 4000zł znanych producentów. bardzo się je opłaca zrobić samemu. Bo kupno kitów z STXa już takie opłacalne nie jest.

Skomentuj

Co do amplitunera mam jakiś sentyment, proszę mi wierzyć że nie jest to plastykowe badziewie, sprzęt waży ok 14kg, ma aluminiowy panel przedni, same kable, transformator czy kondensatory wewnątrz robią duże wrażenie i wydaje mi sie że w stereo może mieć faktycznie w okolicach 100W. Zdaje sobie sprawę że dobry wzmacniacz stereo brzmiałby lepiej ale czy amator jak ja usłyszałby różnicę?

Dlatego właśnie chciałbym zainwestować najpierw w kolumny, kto wie czy po jakimś czasie nie poszukam innego napędu

Skomentuj

FX-300 to dobre kolumny,jednak z tym porównywaniem do kolumn za 4.000zł bym nie przesadzał.

Oczywiście,robiąc samemu ten projekt masz kolumny za około 1.000zł,które w tej cenie biją na głowę każdą konkurencję. Jednak do pomieszczenia 40mk osobiście wolał bym coś "mocniejszego".

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  FX-300 to dobre kolumny,jednak z tym porównywaniem do kolumn za 4.000zł bym nie przesadzał.
                  lepiej zorientuj sie co konkurencja oferuje za taka kase
                  stx jest taki tani bo... bo ma "tanie" skrzynki!

Skomentuj

Zamieszczone przez puzon_16 Zobacz posta
                    zekomo do 3-4 tys trudno znaleźć cokolwiek lepszego. Czy tak jest w rzeczywistości?
                    za taka kasę (3-4tys) można zrobić coś znacznie lepszego, ale za 1tys nie ma większego wyboru

Skomentuj

Widzę ze te kolumny maja wielu zwolenników, to raczej dobry znak. Mam jeszcze pytanko - sam sprzęt będzie mi potrzebny dopiero na wiosnę (wtedy planowo będzie przeprowadzka do docelowego salonu). Czy warto teraz kupić głośniki czy może poczekać bo spadną z ceny na stonie STX? Czy głośniki można znaleźć na rynku wtórnym?

Skomentuj

Czy warto teraz kupić głośniki czy może poczekać bo spadną z ceny na stonie STX?
                        to polska - ceny beda rosly a nie spadaly ;]

Czy głośniki można znaleźć na rynku wtórnym?
                        bardzo ciezko kupic uzywki, ale zdazaja sie

Skomentuj

Czaruję...
                        X