Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór przetwornika na głośnik centralny w kinie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór przetwornika na głośnik centralny w kinie

Jako, że pogoda na dworze nie sprzyja dalszej produkcji obudów do moich Founteków, postanowiłem pogrzebać nieco w czeluściach internetu w poszukiwaniu rozwiązania problemu postawionego w temacie.
    Jako że Founteki na monitory 4.0 oraz subwoofer mają membrany aluminiowe, chciałbym przy tym materiale zostać, choć nie jest to wymóg.
    W oko wpadły mi:
    Fountek FR88 - dwie sztuki: 270zł
    FR135 - jedna sztuka: 220zł
    Dayton RS100: dwie sztuki: 300zł
    Są jeszcze Tang Band, ale o nich nie czytałem.

Centralny byłby wykorzystywany typowo, czyli do gier i filmów, muzyka tylko w stereo.

Czy któreś z powyższych przetworników, albo dołożyć trochę i zrobić centralny na FW146 i NeoCD1 (takie monitory będą jako efektowe).
    A może całkiem inne przetworniki do 300zł? System pomiarowy się skleci, bo mam już wszystko co potrzeba i z waszą pomocą może powstałby nowy budżetowy projekt? Na wysokie poszedłby choćby Mission (mam 6 sztuk).
    Co możecie mi doradzić?

Centrala zrób takiego samego jak pozostałem kolumny. Na tych samych przetwornikach. To jest najlepsza recepta na dobry centralny.

Skomentuj

Taki sam to on niestety do końca nie będzie. Na front chcę dać FW168 i NeoCD3, a tył tak jak pisałem FW146 i NeoCD1. I w związku z tym, że głośniki na centrala takiego samego jak front kosztowałyby około 500zł, chcę ograniczyć budżet do okolic 300, bo zwyczajnie nie mam tyle i tyle bym też nie dał :)

Skomentuj

A czyli to kwestia funduszy a raczej braku ich chęci wydania. No to zrób na cantrala takie monitorki jakie będziesz miał na tyłach. To chyba będzie taniej niż 500zł? Nic tańszego bym nie dawał na centrala. Już lepiej go nie mieć niż robić na jakichś gorszych - w porównaniu z frontami - głośnikach.

Skomentuj

Hmm, czy centralny odtwarza coś poza dialogami i ewentualnie muzyką? Miałem kiedyś zestaw 5.1 do komputera, ale nie zwracałem na to uwagi.

Skomentuj

Jak centralny jest włączony w kinie to jest to głósnik odtwarzający wszystko na przedniej scenie wraz z wybuchami i innymi efektami. Reszta jest wtedy jako "poświata (tło)" kierowana na fronty. W związku z tym to najwazniejszy głósnik i powinien być takiej samej jakości jak fronty. Efektowe moga być ewentualnie inne ale dobrze jest mieć w nich tweetery takie jak we frontowym 3.0.

Jeśli rozważasz opcję "jakiś tam centralny z tweeterem jaki będzie i midwooferem byleby aluminiowym" to lepiej nie rób centrala (I wyłącz go w ampli). Jak będzie sianko na zrobienie identycznego jak we frontach to wtedy się zabierz za robotę.

Skomentuj

Aaaa, takie buty. Dobrze, że zapytałem.
              Wyłączyć centrala nie mógłbym, bo moje źródło to komputer z Xonarem Essence ST i wzmacniacze diy (chyba, że gdzieś w kodekach/odtwarzaczu są takie opcje, ale ja ich nie znalazłem).

W takim razie zostaje mi tylko dorobienie centralnego takiego jak fronty. Dzięki za odpowiedzi.

Skomentuj

Czaruję...
              X