Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wąskie kolumny podłogowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wąskie kolumny podłogowe

Witam.

To mój pierwszy post i pierwsza konstrukcja, także ewentualnie proszę o wyrozumiałość.

Chciałbym stworzyć kolumny podłogowe o małych wymiarach, które będę używał w pokoju ok 18 - 20 m2. Generalnie mają być częścią 5.1 (mam suba od stx, efektowe też od stx, amplituner pioneer ax3) ale chciałbym również posłuchać muzyki w stereo. Preferencje muzyczne to rock i wszystko inne przekrojowo, powinny grać czysto, głębokim basem. Zależy mi by fronty były jak najwęższe +- 15 cm, głębokość 25 - 30 cm a wysokość w zasadzie nie ograniczona. Nie mam żadnego doświadczenia w akustyce, natomiast ze stolarką sobie poradzę - dlatego szukam gotowego projektu, żebym nie musiał nic mierzyć kombinować i tak dalej... Nie odsłuchiwałem zbyt wielu kolumn ale ostatnio w studiu oglądałem cantony 507 i mi się podobało jak grały.

Jesteście w stanie mi coś polecić? Aha, budżet... hmm +- 1000 bez skrzynek ale jeśli będzie trzeba dopłacić bo warto to nie powinno być problemu

Wszystkim bardzo dziękuję z góry za pomoc.

Szerokość kolumn az tak Cię ogranicza? +/-15cm kolumna to +/-13cm woofer. Słabo
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

http://allegro.pl/kolumny-tonsil-foc...714511251.html nic mi wiecej do glowy nie przychodzi

Skomentuj

Popieram kolegę hermesa ,lepiej przemyśl jeszcze szerokość tych kolumn ,stosując woofer 18cm i tak będzie to zgrabna kolumna no i będziesz miał bas, a wybór głośników to już zależy od budżetu.Elektrownie masz porządną,
        a kolumny chcesz robić na małych głośniczkach, zrobisz dobre fronty będziesz zadowolony na lata, a jak zrobisz wąskie to tylko do czasu, aż nie posłuchasz "normalnych".

Skomentuj

ok, w takim razie jaką konstrukcje polecacie na 18 cm głośnikach. Nie ukrywam, że dobrze by było gdyby to było coś z stx (raz, że mam resztę, dwa, że mam blisko do nich) Fx 300? Tylko, że tam jest front 21 szerokości a głębokość 31. Można to zmniejszyć powiedzmy do 19?

Skomentuj

no niby mozesz
            ale wcale to nie bedzie dobrze wygladalo

osobiscie mam cos takiego w planach
            http://pawel.lutuje.se/kolumny%204x%20tonsil.PDF
            glosniki juz mam

tylko ze mimo duzej ilosci glosnikow wcale to nisko nie zejdzie
            bedzie glosno, ale nadal to tylko 13cm glosnik

Skomentuj

Możesz też zrobić kolumny na dwóch 15AWX 15ohm w układzie MTM.Wkładasz to w obudowę 25-28 litrów strojoną na ok.45Hz.Paweł S. w swoim temacie o kinie wkleił zwrotnice do takiego zestawienia (jako głośnik centralny) z seasem 27tbfcg lub awx-em.Zwrotnice możesz zastosować zachowując układ głośników i szerokość frontu jak u Pawła.Co otrzymujesz:wąską kolumnę ok.17cm,wysoką efektywność,łatwą impedancje,mieścisz się w budżecie,no tylko z tym głębokim basem będzie problem,zawsze możesz wesprzeć subem.
              Pozdrawiam.

Skomentuj

tu sobie poczytaj oni się w tym specjalizują.

http://www.system-audio.com/_en-GB

Skomentuj

Zamieszczone przez jacky72 Zobacz posta
                  Możesz też zrobić kolumny na dwóch 15AWX 15ohm
                  o wlasnie - ma sie pojawic cos w stylu fx-300 ale na 15cm glosnikach
                  tak wiec warto zapytac STXa kiedy sie pojawia

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                  tu sobie poczytaj oni się w tym specjalizują.

http://www.system-audio.com/_en-GB
                  oj tak, nawet te kolumny robily wrazenie
                  tylko ze mnie juz po 5 minutach zaczynaly meczyc :/

Skomentuj

zawsze mozna dac 8cali na bocznej scianie

Skomentuj

Problem polega tak naprawde nie koniecznie na braku przestrzeni... Tylko moja druga połowa płacze na wielkość kolumn.
                      Byłem nawet odsluchac canton movie 1000 ale niestety nie wydam 3000 na coś co gra trochę lepiej niż głosniki od komputera... Stad próbuje znaleść jakiś kompromis... Przy okazji słuchałem rownież cantonow 507, czy taki projekt na tonsilach czy na stx 15 zagra podobnie?

Skomentuj

Może coś takiego? http://loudspeakershop.eu/zestaw-do-...y4-p-1815.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          oj tak, nawet te kolumny robily wrazenie
                          tylko ze mnie juz po 5 minutach zaczynaly meczyc :/
                          Te kolumny mnie zadziwiły ilością basu na ostatnio audio show, biorąc pod uwagę wielkość głośników. Naprawdę nieźle.

---------- Post dodany o 20:16 ---------- Poprzedni post o 20:13 ----------

Zamieszczone przez jedlak Zobacz posta
                          Problem polega tak naprawde nie koniecznie na braku przestrzeni... Tylko moja druga połowa płacze na wielkość kolumn.
                          Trzeba pamiętać że,... najlepsze modele system audio są naprawdę głębokie, więc z ta wielkością miejsca trzeba uważać...

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                            zawsze mozna dac 8cali na bocznej scianie
                            dlatego polecilem focusy - tam sa gotowe kolumny wlasnie z 8" na boku

Skomentuj

A może polecicie koledze coś, co ma woofer na bocznej sciance? Nic nie pisał o głębokości przecież. A wiadomo że prawie zawsze głębokość kolumn jest większa niż szerokość frontu. Nawet jeżeli nie ma do tego zwrotki, to i tak lepiej wyjdzie trochę tańsza konstrukcja zaprojektowana przez fachowca i większy woofer + koszt zaprojektowania zwrotki u kogoś z forum (yoshi, paweł itp) niż braki na basie. To tylko moja opinia oczywiście.
                              Edit: sorry Paweł, zbyt pobieżnie przeczytałem temat i nie zauważyłem, że zaproponowałes już kolumny z wooferem na boku
                              Last edited by Hand; 17.10.2012, 22:56.

Skomentuj

A jak sie maja co do brzmienia te focusy, fx 300, y4?

Skomentuj

Zamieszczone przez Hand Zobacz posta
                                  A może polecicie koledze coś, co ma woofer na bocznej sciance?
                                  kojaze kolumny ktor kiedys robil yoshi... (tzn zwrotnice robil) ale tamtych zadne ampli nie obsluzy
                                  jedyne co mi sie kojazy to visatony

http://www.visaton.com/en/bauvorschl...ght/index.html
                                  http://www.visaton.com/en/bauvorschl...ght/index.html
                                  http://www.visaton.com/en/bauvorschl...301/index.html

Zamieszczone przez jedlak Zobacz posta
                                  A jak sie maja co do brzmienia te focusy, fx 300, y4?
                                  no troche nie ta polka

fx-300 to kolumny z wyzszej polki jakosciowej. focusy moga miec wiecej basu ze wzgledu na wiekszy glosnik niskotonowy. ale reszta raczej odstaje...
                                  tylko ze za 1000zl masz cale kino, a fx-300 nie wiem czy zrobisz za ten 1000zl

Skomentuj

No tak ale ja już mam suba, efektowe i centralny od stx:) Pojadę odsłucham te fx 300 bo ich nie słyszałem. Porozmawiam przy okazji o tych 15 ewentualnie... A teraz pytanie z innej beczki... czy jeśli bym się zdecydował na fx 300 to czy obudowy mogę pochylić do tyłu powiedzmy tak jak w usherach i zmniejszyć fronty o cm albo dwa bez grzebania w zwrotnicy?

Skomentuj

powiem tak
                                      1 - nie powinienes, poniewaz jak bedziesz sluchal nadal na tej samej wysokosci to cos tam sie jednak zmieni
                                      2 - ja mam pochylone ale slucham prostopadle do przedniej scianki wiec zadna modyfikacja nie byla wymagana
                                      3 - i tak roznicy nie uslyszysz bez porownania wiec rob co chcesz

Skomentuj

Czaruję...
                                      X